120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Τα ρεμπέτικα της Κατοχής

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια, έκτακτη, νυχτερινή εκπομπή για την 28η Οκτωβρίου, αλλά δεν θα παίξω τα αναμενόμενα της Βέμπο. Θα περάσω στην Κατοχή, γιατί μετά την πρόσκαιρη νίκη επί των Ιταλών, ήρθε η ήττα κι η κατοχή από τους Γερμανούς. Μια κατοχή που οδήγησε στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και στον Εμφύλιο και τα επακόλουθά του, πέτρινα χρόνια. Επέλεξα λοιπόν μια σειρά τραγουδιών, από τον, εξαιρετικό, δίσκο του Γιώργου Νταλάρα «Τα ρεμπέτικα της Κατοχής» (1980), που το έφερε η ιστορική συγκυρία, 30 χρόνια μετά, τα τραγούδια που περιέχει, να μιλούν για το σήμερα! Διότι βιώνουμε συνθήκες οικονομικής Κατοχής! Αλλά, ας μας τα πουν τα ίδια τα τραγούδια καλύτερα.
 
 
Τα ρεμπέτικα της κατοχής
 
«Της κοινωνίας η διαφορά / φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά». Όλοι, οι πόλεμοι, κατά βάθος, είναι οικονομικοί. Τα «εθνικοπατριωτικά» είναι τα πασπαλίσματα …Το τραγούδι το έγραψε ο Τσιτσάνης το 1951, κι η λογοκρισία, φυσικά, δεν επέτρεψε ποτέ να ηχογραφηθεί. Έτσι το είπε σε πρώτη εκτέλεση ο Γιώργος Νταλάρας το 1980.
 
Της κοινωνίας η διαφορά
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Τα ρεμπέτικα της κατοχής (1980)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 

 

Οι σαλταδόροι στην Ελλάδα – επί Γερμανικής Κατοχής – ήταν μοναδικό φαινόμενο σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Μου φαίνεται πως αν συνεχιστεί η κατάσταση – θα τους ξαναδούμε και σήμερα. Το κομμάτι το έγραψε ο Μιχάλης Γενίτσαρης το 1942, και, παρότι τραγουδήθηκε, πολύ τότε, δεν ηχογραφήθηκε ποτέ. Πρώτος, το ηχογράφησε στην Ελλάδα ο Νταλάρας. 
 
Ο σαλταδόρος
Μουσική: Μιχάλης Γενίτσαρης
Στίχοι: Μιχάλης Γενίτσαρης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Τα ρεμπέτικα της κατοχής (1980)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 
Έχει γεμίσει η Αθήνα κι ο Πειραιάς του 2011 με αγγελίες και διαφημίσεις, ότι αγοράζονται χρυσαφικά και κοσμήματα. Τα γράφει κι ο Μιχάλης Γενίτσαρης στο τραγούδι του, το 1942 όμως! Πρώτη εκτέλεση από τον Νταλάρα το 1980.
 
Μαυραγορίτες
Μουσική: Μιχάλης Γενίτσαρης
Στίχοι: Μιχάλης Γενίτσαρης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Τα ρεμπέτικα της κατοχής (1980)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 
«Η κοινωνία βαριά στενάζει, σκληρά η φτώχια την εσπαράζει/τι θ’ απογίνει μ’ αυτό το χάλι, αυτός ο δρόμος που θα μας βγάλει». Αυτό δεν αναρωτιόμαστε όλοι σήμερα; Κι όμως το τραγούδι είναι γραμμένο το 1952. Έχουν δίκιο, όσοι λένε ότι επιστρέψαμε στην, μεταπολεμική και μετεμφυλιακή, δεκαετία του ’50!
 
Φτωχέ διαβάτη
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Στίχοι: Γεράσιμος Τσάκαλος
Πρώτη εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Σαν τραγούδι μαγεμένο (2009)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 

Αλλά ας κλείσω αισιόδοξα, κάποτε οι πόλεμοι τελειώνουν.
 
Κάνε λιγάκι υπομονή
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης
Πρώτη εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου/1949
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Τα ρεμπέτικα της κατοχής (1980)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου
18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS