174 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
25.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Θύμιος Λυμπέρης

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Βουλευτικές εκλογές 2012»
 
Από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους εώς και σήμερα, οι εκλογές είναι συνυφασμένες με το ψέμα, την υποκρισία και την υπόσχεση που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα.
Στη νυχτερινή εκπομπή του Ορφέα, που εκτάκτως και όχι τυχαία θα αναρτηθεί την παραμονή των εκλογών, θα κάνουμε μία προσπάθεια να προσεγγίσουμε μουσικά τον απόλυτο δημοκρατικό θεσμό, που οι νεοέλληνες πολιτικάντηδες και σαλτιμπάγκοι, τον μετέτρεψαν σε ψυχαναγκαστική διαδικασία! Είμαι σίγουρος πως μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, έχει λάβει το μήνυμα και θα βγάλει «στη σέντρα» τους πολιτικά υπεύθυνους, δηλαδή τα κόμματα «θηρία» του δικομματισμού και θα τους αποβάλλει από το εκλογικό παιχνίδι ( μέσω της ψήφου του). Την άγουσα προς τα πολιτικά δικαστήρια σε όλους αυτούς που επί χρόνια μας ρίχνουν τη φασίνα με τα κατρουλόνερα στα μούτρα, και μετά με περίσσιο θράσσος μας λένε ότι βρωμάμε.
Σε μία διαφορετική νυχτερινή εκπομπή που συνδυάζει τον γραπτό λόγο με τη μουσική, θα βρούμε το υλικό που χρειαζόμαστε για να επανακτήσουμε την εκλογική μας πυγμή και να «μαυρίσουμε» όλους αυτούς που έχουν μαυρίσει τη ζωή μας, ανακαλύπτοντας τις αλύγιστες ποιητικές λαβές, για να κρατηθούμε ψυχικά όρθιοι, μετά την ανελέητη ψυχολογική πίεση που θα μας ασκήσουν οι επονομαζόμενοι και ως « καταλληλότεροι»! Με τους στίχους στο μυαλό μας και το στόμα μας, « Κυριακή κοντή γιορτή» και δυστυχώς για κάποιους έρχεται. Ποτέ άλλοτε ο φάκελος που θα κρατάμε στα χέρια μας δεν καθόριζε τόσα πολλά για εμάς και το μέλλον των παιδιών μας. Φωτιά στην κάλπη….. εκ των έσω!
Καλή ακρόαση.
 
 
 

Μπορούμε ν’ απομονώσουμε απ’ το τραγούδι που ακολουθεί, το δίστιχο που λέει : «Κάθε τέσσερα χρονάκια, μία Κυριακή πολίτες» για να εμπεδώσουμε το πώς μας βλέπουν οι εκάστοτε κυβερνώντες από το κυβερνητικό κάστρο και τα προπύργιά του!

 

Εκλογές

Στίχοι, μουσική: Ορφέας Περίδης
Πρώτη εκτέλεση: Ορφέας Περίδης
Δίσκος: Αχ, ψυχή μου φαντασμένη (1993)
[τυχαίο link από το YouTube]

 

Γιάννης κερνάει

Στίχοι: Ισαάκ Σούσης
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δίσκος: Η ενοχή των αμνών (2010)
[τυχαίο link από το YouTube]

 

Οι καταστάσεις της προεκλογικής καθημερινότητας σίγουρα χρήζουν ψυχιατρικής αναλύσεως! Το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» αναφέρεται στην ταύτιση του θύματος με τον θύτη του, σε περιπτώσεις που το θύμα έχει απωλέσει την ψυχική του ισορροπία και αμυνόμενο προσπαθεί να την επαναφέρει. Έτσι, αυτή η ταύτιση με τον επιτιθέμενο, μετατρέπει τον θύτη σε καλό- άρα ακίνδυνο. Τι σας θυμίζει αυτό; Σίγουρα τη σχέση των κολλημένων και αμετανόητα προσκείμενων στα δύο μεγάλα κόμματα, παρόλα τα δεινά που έχουν υποστεί από αυτά.

«Γιατί ψηφίζουν οι φτωχοί, αυτούς που τους πηδάνε
και ύστερα βγαίνουν με πανό και λένε πως πεινάνε»;

 

Το σύνδρομο της Στοχκόλμης (Εκλογές)

Στίχοι, μουσική: Πάνος Κατσιμίχας
Πρώτη εκτέλεση: Πάνος Κατσιμίχας
Δίσκος: Μέχρι να πάρεις παγωτό- σε βρίσκει ο χειμώνας (2008)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Ανεμολόγιο

Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: Συγγνώμη για την άμυνα (1992)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Φέτα

Στίχοι, μουσική: Υπόγεια ρεύματα
Πρώτη εκτέλεση: Υπόγεια ρεύματα
Δίσκος: Live από το θέατρο βράχων (1996)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Δεν ευθύνονται όμως μόνο οι υψηλά ιστάμενοι για την ολική σήψη του κοινωνικού ιστού, ευθυνόμαστε και εμείς, οι «μία Κυριακή πολίτες». Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο θα πρέπει να θεωρούμαστε συνεργοί που αφήναμε το «μαύρο» χρήμα να φωλιάζει σε «καθαρές τσέπες». Από το φακελάκι στον μπάσταρδο και επίορκο γιατρό, μέχρι και το χαρτζηλίκι στα όρνεα των ΚΤΕΟ, που ψάχνουν σχολαστικά το αμάξι σου και το έκοβαν για πλάκα, αν δεν τους έδινες τα είκοσι ευρώ!

 

Το βρώμικο χρήμα

Στίχοι, μουσική: Διονύσης Τσακνής
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Τσακνής
Δίσκος: Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι (1996)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

 Στα ρουθούνια τους

Στίχοι: Δήμητρα Μπλίκα
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δίσκος: Παυσίλυπον (1996)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *


 
Αυτή η αρρωστημένη πολιτική κατάσταση δεν ανδρώθηκε τυχαία και ούτε σε μία νύχτα. Για να φτάσει στη Λερναιοϋδριακή μορφή που βρίσκεται σήμερα το πολιτικό τέρας του δικομματισμού, γαλουχήθηκε περίτεχνα για να μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά και από γενιά σε γενιά. «Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας και ο γιος μου το ανταλλακτικό»!

Κιβωτός

Στίχοι, μουσική: Ελένη Βιτάλη
Πρώτη εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη
Δίσκος:Το απέναντι μπαλκόνι (1989)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Εθνικό έλλειμμα

Στίχοι, μουσική: Ορφέας Περίδης
Πρώτη εκτέλεση: Ορφέας Περίδης
Δίσκος: Καλή σου μέρα αν ξυπνάς (1996)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

 

Το κύριο μέλημά τους, ήταν το να διαλύσουν τη μεσαία τάξη, για ν’ ανοίξει πιο πολύ η ψαλίδα του πλούτου και της φτώχιας. Το τραγούδι που ακολουθεί, μπορεί άνετα να εκφράζει τους αιμοδότες του ελληνικού δημοσίου και της εφορίας, δηλαδή τα μαγαζάκια, τους τεχνίτες και τους μισθωτούς.

 

Το μαγαζάκι

Στίχοι, μουσική: Γιώργος Ζήκας
Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Μακεδόνας
Δίσκος: Γουστάρω (1994)
[τυχαίο link από το YouTube]

 * * * * *

Το 'πα το 'κανα

Στίχοι, στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς
Πρώτη εκτέλεση: Θανάσης Βέγγος- Φοίβος Δεληβοριάς
Δίσκος: Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία (1995)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Λείπουν από τις μέρες μας τραγούδια που με τον στίχο τους θ’ αφυπνούσαν συνειδήσεις και θα μας ανάγκαζαν να πεισμώσουμε και να δώσουμε μάχες για τα κεκτημένα μας. Παράδειγμα για τα γραφόμενα μας, το επόμενο τραγούδι που μαζεύει τα απωθημένα και τις διαπιστώσεις των τελευταίων γενεών και «ξεμπροστιάζει» δυναμικά, αυτό το συνονθύλευμα που έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε «κράτος».

Τι είναι κράτος

Στίχοι: Νίκη Παπαθεοχάρη
Μουσική: Κίτρινα ποδήλατα
Πρώτη εκτέλεση: Κίτρινα ποδήλατα
Δίσκος: Τι είναι κράτος (maxi single 2009)
[τυχαίο link από το YouTube]

 

Γαμώ την καταδίκη μου

Στίχοι: Γιώργος Παυριανός
Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Δίσκος: Γαμώ τη καταδίκη μου (2008)
[τυχαίο link από το YouTube]

 * * * * *

Πολιτεύεσαι

Στίχοι, μουσική: Υπόγεια ρεύματα
Πρώτη εκτέλεση: Υπόγεια ρεύματα
Δίσκος: Ο μάγος κοιτάζει την πόλη (1994)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Ο σοφός λαός, συχνά μας διδάσκει με τις παροιμίες και τα γνωμικά του, « Πρόσεχε, γιατί αυτά που κοροϊδεύεις στα σπίτια των άλλων, ίσως στο μέλλον να μπουν και στο δικό σου σπίτι». Με αφορμή αυτό το γνωμικό, αφιερώνουμε το επόμενο τραγούδι στον στιχουργό του- στον πρώην δημοσιογράφο και νυν βουλευτή, τον κύριο Γρηγόρη Ψαριανό! «Στης βουλής τα έδρανα, αχ και εγώ….. ν’ αεριζόμουνα» είχε γράψει στις αρχές της δεκαετίας του ’80…… απλά, ό,τι ειρωνικά ευχήθηκε τότε, το πέτυχε και με το παραπάνω- και αυτό που κορόιδευε, τώρα το υπηρετεί!...

Εκλογές

Στίχοι: Γρηγόρης Ψαριανός
Μουσική: Τζίμης Πανούσης
Πρώτη εκτέλεση: Τζιμης Πανούσης
Δίσκος: Μουσικές ταξιαρχίες (1982)
[τυχαίο link από το YouTube]

 * * * * *

Καληνύχτα

Στίχοι, μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας
Δίσκος: Ασπρόμαυρες ιστορίες (1989)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *


Οι τρεις τελευταίες γενιές (με αποκορύφωμα αυτή του 2000) περιστοιχίζονται από την απόλυτη κοινωνική τρέλλα, που έχει απλωθεί σα νέφος πάνω από τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στη τρέλλα» και κάπως έτσι πορευόμαστε!

Σχήμα λόγου

Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Μουσική: Αντώνης Βαρδής
Πρώτη εκτέλεση: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Αντώνης Βαρδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Δίσκος: Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στη τρέλλα (1986)
[τυχαίο link από το YouTube]

 * * * * *

Νεοέλληνας

Στίχοι, μουσική: Τζίμης Πανούσης
Πρώτη εκτέλεση: Τζίμης Πάνουσης
Δίσκος: Vivere pericolosamente (1993)
[τυχαίο link από το YouTube]

 * * * * *

Η εδώ και τέσσερεις δεκαετίες «Αθηνοκεντρική» ανάπτυξη, που επέβαλλε τα όσα χρήματα περίσσευαν από τα νύχια των κλεφτών και των ρεμουλαδόρων του ελληνικού δημοσίου, να χορηγούνται στην πρωτεύουσα και η «μανούλα» επαρχία να τσιμπάει τα σποράκια, τελικά δεν οδήγησε πουθενά. Ο πληθυσμός που με δόλο είχαν συγκεντρώσει εκεί, σιγά- σιγά αποχωρεί, γιατί ο βίος του στην Αθήνα έχει γίνει αβίωτος! Οι σύγχρονοι Μαυρογυαλούροι και Γκόντζοι, το έχουν δει αυτό και την μεγαλύτερη βαρύτητα των προεκλογικών ψεμάτων τους, την έχουν ρίξει στην επαρχία.

Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες

Στίχοι: Διονύσης Τζεφρώνης
Μουσική: Θωμάς Μπακαλάκος
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Δίσκος: Τα αγροτικά (1975)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Είμαι καλά ευχαριστώ

Στίχοι, μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς
Δίσκος: Είμαι καλά, ευχαριστώ (1991)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Τις μεγαλύτερες αλήθειες, τις έχω ακούσει ή διαβάσει, μέσα στα λεγόμενα σατυρικά τραγούδια και κείμενα αντίστοιχα. Η παρουσίαση της « προ της κρίσης» σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με τον πιο ωμό και χιουμοριστικό τρόπο, όπως την κατέγραψε από την δική οπτική γωνιά, ο Χάρρυ Κλύνν!

Κυρά Κατίνα

Στίχοι: Ευάγγελος Μπαλαφούτης
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Πρώτη εκτέλεση: Χάρρυ Κλυνν
Δίσκος: The X- Klynn files- Ανάποδα (1997)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

Οι σοβαροί κλόουν

Στίχοι, μουσική: Παύλος Σιδηρόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Παύλος Σιδηρόπουλος
Δίσκος: Φλού (1978)
[τυχαίο link από το YouTube]

* * * * *

 

Η αποψινή εκπομπή έφτασε στο τέλος της. Το επόμενο γραπτό- ραδιοφωνικό μας ραντεβού θα δωθεί για το προσεχές μέλλον, εώς τότε θα καρτερώ να υλοποιηθεί η ακόλουθη ευχή μου: Εύχομαι αυτός ο θίασος του παραλόγου, την έκτη του μηνός Μαίου, να δώσει και την τελευταία του παράσταση. Θα σημάνει πολλά, αν εμείς, οι υποτιθέμενοι θεατές που πληρώνουμε με της καρδιάς μας το αίμα το κάθε τους προεκλογικό έργο, να τους επικροτήσουμε ΜΟΝΟ εφ’ όσον το αξίζουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να τους αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν ΟΛΟΙ- και όχι μόνο ο μπάρμπα- Άκης και το σόι του!

Θίασος

Στίχοι, μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας
Δίσκος: Το άδειο δωμάτιο (2005)
[τυχαίο link από το YouTube]

 

* * * * *
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εμένα δε με νοιάζει να μην έχω τίποτα, ίσα - ίσα μάλιστα, γιατί αλλιώς θα ντρεπόμουνα κιόλας.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής
26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS