173 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
««ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ» - 2»
 
Κείμενο – επιλογή τραγουδιών : Τάσος Π. Καραντής

«Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», γράφει σ’ ένα στίχο του ο Καβάφης, κι υπάρχουν στη ζωή του καθενός μας, ανάμεσά τους κι αυτές των αγαπημένων μας ερμηνευτών, αφού, το τραγούδι, είναι η πιο λαϊκή μορφή τέχνης, που μας συντροφεύει καθημερινά, κι οι φωνές που μας το μεταφέρουν στην ψυχή μας, γίνονται, αυτομάτως, οικείες, ιδανικές κι αγαπημένες μας.
Σ’ αυτήν την εκπομπή επέλεξα, νέες γυναικείες φωνές, αγαπημένες. Όπως το γράφω και στον τίτλο, είναι οι δικές μου – η «νυχτερινή εκπομπή» είναι προσωπική κι υποκειμενική, κι όχι μια απρόσωπη playlist -  πιο αγαπημένες μου, είτε, γενικά και συνολικά, ως φωνές και καλλιτεχνικές περσόνες, είτε στα συγκεκριμένα τραγούδια. Έχουν πάντως , έτσι ή αλλιώς, αυτό το κάτι, που αγγίζει την ψυχή μου.
Ακόμα, όπως θα δείτε, είναι, εντελώς, διαφορετικές, σε χροιά, σε ύφος, σε είδος τραγουδιού, και, βέβαια, ως καλλιτεχνικές περσόνες. Το έχω πει, επανειλημμένως, μουσικά, είμαι αμφί(ακούω δηλαδή, χωρίς ταμπού και στεγανά, ότι αγγίζει την ψυχή μου, κατά τη διάρκεια της μέρας μου).
Θα παρατηρήσετε επίσης, πως αυτές οι φωνές, δεν έχουν μπει με καμιά χρονική, αξιολογική, ιεραρχική, εμπορική, «καλλιτεχνική και ποιοτική» σειρά κλπ. Μπήκαν, όπως ήθελα να τις ακούσω εγώ απόψε, μ’ αυτές τις εναλλαγές και με τη συγκεκριμένη σειρά, είδους, ύφους και δημιουργίας κλίματος κι ατμόσφαιρας. Ένα καθαρά, δηλαδή, προσωπικό νυχτερινό ταξίδι, που, αυτή τη νύχτα, αναζητά συνεπιβάτες, όσους από εσάς, γουστάρουν, όπως κι εγώ, αυτή τη βραδινή μουσική βαρκάδα.

 
 ANDRIA RASTI - «SIRINA»
Μουσική – στίχοι : Λουκάς Καλομοίρης / 2012


ΡΑΛΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - «Γκάζι κάποια βραδιά»
Μουσική : Αντρέας Λάμπρου
στίχοι: Ρεβέκκα Ρούσση / 2013ΜΑΛΟΥ - «Χωρίς δεκάρα»

Μουσική : Παναγιώτης Τσακαλάκος
στίχοι : Μαλού Κυριακοπούλου/2013


ΦΛΩΡΑ ΧΡΥΣΟΥ - «Οξυγόνο μηδέν στον αέρα»
Μουσική - στίχοι : Φλώρα Χρυσού / 2012


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΣΤΟΡΙΔΟΥ – «Κόκκινα δάκρυα»
Twist in my sobriety - Tanita Tikaram
ελληνικοί στίχοι: Δήμητρα Μαστορίδου/2012


ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ – «Μια άλλη ευτυχία»
Μουσική : Μαρίζα Ρίζου – Δημήτρης Σιάμπος
στίχοι : Μαρίζα Ρίζου
δίσκος : «Γλυκό πρωί»/2013


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑΒΟΥ – «Άλλη μια ώρα»

Μουσική - στίχοι: Κατερίνα Μακαβού
δίσκος : «Άλλη μια ώρα»/2012


ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ – «Φυγή»
Μουσική : Νίκος Καλλίνης
στίχοι : Γιώργος Πολυμενάκος
δίσκος(σάουντρακ) : «Το τελευταίο πέρασμα»/2013ΕΛΕΝΑ ΔΕΛΕΗΧΡΗΣΤΟΥ – «Φθινοπωρινή βροχή»
Μουσική : Έλενα Δεληχρήστου
στίχοι : Μίνα Βάστα
δίσκος : «Σου τραγουδώ» / 2012


ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΚΙΑ – «Αναρχική αρχή μου»
Μουσική – στίχοι : Αργυρώ Κάτρη/2013


ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΔΗ – «Και παραδίνομαι»

Μουσική: Αντώνης Βαρδής
στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος / 2013


ΔΟΜΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ – «Για να σ’ αγαπώ»
Μουσική – στίχοι : Δόμνα Κουντούρη / 2013
 
BONUS

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΑΡΕΛΗ – «Καλλιτέχνις»
Μουσική – στίχοι : Χρυσάνθη Μπαρέλη
Ανέκδοτο κομμάτι, εδώ από live εκτέλεση στην Ικαρία το Σεπτέμβρη του 2012
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS