106 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλενα Κοσμά

Οι πολιτικές κατσαρίδες

Dum Spiro Spero

Έλενα Κοσμά

Η ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τις αποκαλεί βλαττοειδή. Διαβάζουμε πως η ύπαρξη τους είναι  περίπου 3.500 διαφορετικών ειδών που ταξινομούνται σε 6 οικογένειες ανά τον κόσμο.  Οι επιστήμονες λένε πως είναι το τελευταίο είδος ζωής που θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και φυσικά κυκλοφορούν ελεύθερα και στην Ελλάδα.  Δεν ανεβαίνουν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα αλλά έχουν τον τρόπο να σκαρφαλώνουν στον τελευταίο όροφο της πιο ψηλής «πολυκατοικίας», «μονοκατοικίας», «παράγκας», «εξουσίας» ή όποιας άλλης «θέσης» θέλεις.

Το Ελληνικό είδος, μεταλλάχτηκε σταδιακά και αθόρυβα. Η εξάπλωσή του στην χώρα τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ποίος ξέρει, ίσως να μιλάμε ακόμα και για μια παγκόσμια εξαίρεση, η ιστορία θα δείξει…
Τα βλαττοειδή έχουν κατακλίσει τον Ελλαδικό χώρο και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, από πόλη - σε πόλη, από νησί  - σε νησί, από έδρα – σε έδρα, από καρέκλα - σε καρέκλα, από τηλεόραση - σε εφημερίδα, από γραφείο – σε υπουργείο, πάνω από το τραπέζι – κάτω από το τραπέζι. Παρόλο ότι φοβίζουν τον κόσμο, βρήκαν τον τρόπο και κατάφεραν να μας εξοικειώσουν μαζί τους.
Είναι βλαβερές και συνήθως κυκλοφορούν σε απαράδεκτες συνθήκες ζωής. Αντέχουν σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και στα βρώμικα … Έχουν την ικανότητα να κρύβονται με τους πιο απίθανους τρόπους, όταν μάλιστα είναι κυνηγημένες. 
Όταν το ελληνικό οικοδόμημα καταρρέει αυτές καταφέρνουν να ξεγλιστρούν και επιβιώνουν. Αναρωτιέται κανείς αν η εξόντωση του συνόλου είναι η δική τους επιβίωση.  Για την καταπολέμηση συνιστάται η χρήση «εντομοκτόνων»,  αλλά συνήθως αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά. Ένας θεός ξέρει πότε και πως θα απαλλαχτούμε από τις πολιτικές κατσαρίδες της Ελλάδας.
Έ.Κ.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS