182 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Εραστές του ονείρου

Ειρήνη Κουλούρη

Ο Παύλος Βίγκος είναι άνθρωπος πολυτάλαντος και πολυμήχανος. Άνθρωπος που τα καταφέρνει παντού πάρα πολύ καλά. Άνθρωπος με σταθερότητα, γνώση και εξυπνάδα, είναι το κατάλληλο άτομο να το συμβουλευτείς για ό,τι μουσικό θέλεις. Και τον θαυμάζω και για τις γνώσεις του γύρω από πολιτικά και ιστορικά θέματα. Ντράμερ αλλά και μπασσίστας Έμπειρος ρόκερ, έχει παίξει στη ζωή του σε όλες τις πιο σημαντικές μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Η Οιστροστερόνη όμως, είναι «το δικό του» συγκρότημα. Είναι το συγκρότημα όπου μπορεί να παίζει τη δική του μουσική. Συνολικά οι μουσικοί είναι: Τάνυα Ζαρκαδούλα/φωνή, Παύλος Βίγκος /ντράμς-φωνή, Θανάσης Καλουτζής / πλήκτρα, Σταύρος Κωσταντόπουλος/ μπάσσο, Ματθαίος Πετρόπουλος/κιθάρα. Ας ακούσομε τον Παύλο Βίγκο!

Πες μου πότε και  πώς ξεκίνησε το συγκρότημα.
Παύλος Βίγκος: Το συγκρότημα δεν ξεκίνησε με αυτό το όνομα αλλά σαν «Fake Truth» στις αρχές του 2001 από το Γιώργο Μακρή με στόχο να βγουν στην επιφάνεια κομμάτια του φτιαγμένα από παλιά. Είχε ήδη βρει τη Ζωή Ζιώγα (μπάσσο) και ένα ακόμα κιθαρίστα με μια τραγουδίστρια που δεν έμελλε να μείνουν για πολύ ακόμα. Ένα τηλεφώνημα καλού μου φίλου μού είπε ότι κάποιο γκρουπ ζητούσε ντράμερ με σοβαρότητα και σταθερότητα και εξ αιτίας τούτου, κάναμε μια πρώτη πρόβα/συνάντηση με τα παιδιά. Η τραγουδίστρια δεν φάνηκε καν και ο κιθαρίστας αμέσως δε μου έκανε εντύπωση. Κάνοντας μια κουβέντα είδα ότι υπήρχαν καλές προοπτικές και με λίγο ψάξιμο 2 ακόμα γυναίκες εντάχθηκαν τότε στο γκρουπ οι Τζίνα Μπογδάνου (κιθάρα / φωνή) με τη Τάνυα Ζαρακαδούλα (φωνή) και έτσι φτιάχτηκε η πρώτη σειρά Οιστροστερόνης!

Το όνομα Οιστροστερόνη;
Π.Β.: Οιστροστερόνη = σύνθετη λέξη από τα ΟΙΣΤΡΟγόνα και τη ΤεστοΣΤΕΡΟΝΗ που παραπέμπει συμμετοχή αντρών και γυναικών πέραν των 2. Επίσης επιλέχθηκε και Ελληνικό όνομα λόγω της Ελληνόφωνης κυρίως ροκ κατεύθυνσης.

Οι μουσικοί της Οιστροστερόνης;
Π.Β.: Όπως προείπα η πρώτη σειρά Οιστρο ήταν: Ζωή Ζιώγα μπάσσο, Τάνυα Ζαρκαδούλα φωνή, Τζίνα Μπογδάνου κιθάρα/φωνή, Γιώργος Μακρής κιθάρα/φωνή, Παύλος Βίγκος τύμπανα/φωνή. Από αυτή την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε οι Ζωή, Τάνυα και Παύλος, έχοντας προσθέσει τους καλούς μου φίλους και συνεργάτες Θανάση  Καλουτζή  /πιάνο και Ματθαίο  Πετρόπουλο (του συγκροτήματος Αντιστρές) στην Ηλ. Κιθάρα. Επίσης, έχουμε τη χαρά και τιμή να έχουμε συνεργάτη και το σύζυγο της Ζωής, Σταύρο Κωνσταντόπουλο /Μπάσσο. Με το Σταύρο συνεργαζόμαστε στο Οίστρο μιας και η Ζωή έγινε μαμά και έχει πλέον ακόμα μια μεγάλη χαρά και ενασχόληση.
Επίσης το καλοκαίρι εάν όλα πάνε καλά μια ακόμα γυναίκα η Ειρήνη Κετικίδη - η οποία επιστρέφει Ελλάδα απο την Αγγλία που ζει και εργάζεται - θα συμπληρώσει και θα ισοφαρίσει σε 3-3 το σκορ Αντρών - Γυναικών αλλά θα έχει και μια από  τις καλύτερες Ελληνίδες lead κιθαρίστριες.

Στιχουργικά,ποιά πράγματα μπορούν να σας βάλουν ... σε σκέψεις και ... σε στίχους;
Π.Β.: Στιχουργικά είμαστε απλοί, χωρίς πολλές δήθεν έντεχνες ακαταλαβίστικες φράσεις και δήθεν νοήματα. Τελευταία μάλιστα είμαστε και πολιτικοί και σατυρικοί. Η Τάνυα και εγώ ως επί το πλείστον συνθέτουμε και στιχουργούμε.

Οιστροστερόνη: 1984+20
(στίχοι, μουσική: Παύλος Βίγκος)

Ποιό είναι το «παρελθόν» της Οιστροστερόνης;
Π.Β.: Δυστυχώς η πορεία των Οίστρο «παρεμποδίστηκε» πολλές φορές από γεγονότα αλλά και συμπεριφορές συνεργατών είτε ηθελημένα είτε άθελα. Πχ η Τζίνα έφυγε από το γκρουπ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και μας πήρε κάποιο διάστημα να την αντικαταστήσουμε. Έκτοτε κάποιοι συνεργάτες κιθαρίστες έρχονταν και απέρχονταν πάνω που ετοιμαζόμασταν να κάνουμε κάτι δισκογραφικό..Ως εκ τούτου λάιβ και μονο λάιβ ήταν η πορεία μας έως τώρα και είχαμε τη τύχη να παίξουμε σε πολλά και γνωστά ιστορικά μαγαζιά Ροντέο, Κύτταρο, είτε μόνοι μας είτε σαπορτάροντας γκρουπ όπως οι SOCRATES.
To χειρότερο βέβαια δεν είχε έρθει ακόμα μέχρι το Νοέμβριο του 2009 οπότε και η ψυχή του γκρουπ, Γιώργος Μακρής, χτυπήθηκε από τον καρκίνο και τελικά έφυγε από κοντά μας τον Ιούλιο του 2010 αφήνοντας τεράστιο κενό.  Αυτό όμως ήταν και φέτος το κίνητρο που με οδήγησε σε πείσμα πολλών να μαζέψω βασικά μέλη και να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς και να ξαναφτιάξω το συγκρότημα. Τώρα πλέον με στόχο συγκεκριμένο που είναι η προσωπική παραγωγή της δουλειάς μας που έμεινε στη μέση.

Οιστροστερόνη: Με αερόστατο
(στίχοι, μουσική: Γιώργος Μακρής)
 

Είναι εύκολο για ένα νέο συγκρότημα να φτιάξει σιγά-σιγά ένα όνομα; Στις μουσικές σκηνές, βρίσκει εύκολα ανταπόκριση, δηλαδή γίνεται εύκολα δεκτό, ή .. τρώει πόρτες;
Π.Β.
: Είναι πανεύκολο και ταυτόχρονα δύσκολο..Τι εννοώ; Οι μουσικές σκηνές δεν είναι μουσικές σκηνές (κατά 99%) όπως τις καταλαβαίνουμε σαν έννοια. Είναι περισσότερο μαγαζιά «αλεξιπτωτιστών» που μη βάζοντας ούτε ένα ευρώ έξοδα, έχουν την απαίτηση να κουβαλάς κόσμο για να πουλήσουν αυτοί μια κάσα μπύρες. Όταν υποσχεθείς κόσμο, όλες οι πόρτες ανοίγουν. Όταν δε ζητάς λεφτά ως λογική αμοιβή, πάλι ανοιχτές είναι.

Δηλαδή το τζάμπα ζητούν !
Π.Β.: Για μένα η λύση για να γίνει όνομα ένα γκρουπ είναι μόνο η πρόσβαση στο ραδιόφωνο και το airplay που θα έχει. Παρόλο που και εκεί το χρήμα «μιλάει» περισσότερο. Μια λύση είναι το Internet. Ένα καλοπροβεβλημένο σάιτ και ένα on line store μπορεί να σε βγάλει από την αφάνεια.

Τί μπορεί να σας εμπνεύσει  να φτιάξετε ένα τραγούδι;
Π.Β.: Τα πάντα. Πολιτική, γεγονότα κοινωνικά, ανθρώπινες σχέσεις∙ τα πάντα, ακόμα και η σάτυρα.

Εσείς, τί στυλ θεωρείτε ότι είναι η μουσική σας;
Π.Β.: Ροκ και τα παρακλάδια του ..λίγο Blues λίγο Funky Λίγο Jazz ακόμα και λίγο από το ένοχο «έντεχνο».

Οιστροστερόνη: Ότι δεν άντεξα
(στίχοι: Τάνυα Ζαρκαδούλα, μουσική: Παύλος Βίγκος)

Ποιά είναι τα όνειρά σας;
Π.Β.: Χμ!! Eνα Live με τους Rolling Stones !!! Αστειεύομαι!!! Τα όνειρά μας είναι το εξής ένα : να έχουμε ισότιμα την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο κόσμο τη δουλειά μας και αν αντέξουμε οκ! καλώς ! έαν όχι τότε ευπρεπώς να μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας σίγουροι ότι δικαίως δε μας άξιζε τελικά !!!

Τί είναι η μουσική, για σάς;  Δηλαδή, με λέξεις, πώς θα την προσδιορίζατε αυτή την τέχνη; Αν και ... φαντάζομαι δεν είναι εύκολο !
Π.Β.: Εύκολο.. Μουσική είναι το nο 1 ηρεμιστικό ή αγχολυτικό. Είναι η ψυχανάλυσή μας. Είναι το μέσο γνωριμίας μας ...Είναι ...Τα  π ά ν τ α!!

Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζετε;
Π.Β.: Δεν θαυμάζω κανένα καλλιτέχνη. Πιο πολύ ζηλεύω και θαυμάζω το επίτευγμα. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να είχα γράψει το yesterday& paint it black. Θα ήθελα να παίζω κιθάρα σαν το Hendrix, μπάσσο σαν τον John Entwistle (The  Who) και τύμπανα σαν τον John  Bonham (Led Zeppelin).

Από ποιούς καλλιτέχνες θεωρείτε ότι έχετε επηρεαστεί.
Π.Β.: Ω! Μεγάλη ιστορία και μεγάλη λίστα...Τι να πρωτοπούμε? Όλοι μας ακούσαμε Τρύπες και Παύλο (όχι εμένα, το Σιδηρόπουλο).Ακούσαμε και Rolling Stones, Beatles, Floyd, Jethro Tull, Who και πολύ Blues. Όσοι ακούν τα κομμάτια μας το διακρίνουν εύκολα.

Είναι λίγο συνηθισμένη η ερώτηση, αλλά θα την κάνω.Πώς φτιάχνεις ένα τραγούδι, Παύλο, φτιάχνεις τη μουσική, πρώτα, ή  οι στίχοι σου έρχονται στο νου πρώτα;
Π.Β.: Ξεκινώ με ένα παράδειγμα. To κομμάτι μας «1984 (+20)» αναφέρεται στο μεγάλο αδελφό.
Eνα βράδυ του 2004 - εξ ου και η πρόσθεση 1984 +20 - έβλεπα την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Όργουελ. Από τους διαλόγους και το όλο κλίμα άρχισα να γράφω επί τόπου στίχους βλέποντας το έργο, έτσι από το πουθενά. Μετά, με τη Ζωή  μαζί, παραλλάξαμε μια μουσική  ιδέα και με τις πινελιές όλων ήρθε το κομμάτι. Μας βοηθά να υπάρχει πρώτα ο στίχος ο οποίος προσδιορίζει αναλόγως το θέμα και το ύφος της μουσικής. Δεν μπορώ να ακολουθήσω το σκεπτικό των σκυλάδων όπου έχουν τραγούδια που μιλούν για χωρισμό και είναι καρατουρκοτσιφτετέλια, λες και το χαίρονται που χωρίζουν. Είναι τουλάχιστο σχιζοφρένεια.

Οι στίχοι, σε βάζουν σε μιά ατμόσφαιρα, την οποία από κει και πέρα θέλεις με κάθε δύναμη να υποστηρίξεις; Ή, να το πούμε όπως συνηθίζεται «κρύβουν μέσα τους μουσική».
Π.Β.: Λογικό δεν είναι; Αλλιώς θα φτιάχναμε οργανική μόνο μουσική. Το κομμάτι κάτι λέει παντα!! Είτε μιλά για χαβαλέ είτε θέτει κάτι προς προβληματισμό είτε λέει μιά ιστορία, πρέπει να έχει μουσική και ερμηνεία που το βγάζει στη επιφάνεια.

Παύλο, καλή συνέχεια στην Οιστροστερόνη και, εύχομαι τα καλύτερα.

 


Φωτογραφίες: 1, 4: Line up
Φωτογραφία 2: Η ψυχή του γκρουπ Γιώργος Μακρής που δεν ειναι πια κοντά μας
Φωτογραφία 3: Live at Rodeo (1993) απο το After Dark (Zωή Ζιώγα)

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη