167 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Εραστές του ονείρου

Γιώτα Παπαβασιλείου

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας στον Ορφέα να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε νέα πρόσωπα που αγαπούν και ασχολούνται με την μουσική, τα βήματα μας μάς οδήγησαν στην Χίο και τον Μιχάλη Καλούπη. Έναν ερασιτέχνη εραστή του ονείρου που η μουσική αποτελεί την μεγάλη του αγάπη. 

Ο Μιχάλης είναι μόλις 20 ετών και από όταν θυμάται τον εαυτό του η μουσική ήταν  μέρος της καθημερινότητάς του. Το ερέθισμα ωστόσο ήρθε στο γυμνάσιο όπου δανείστηκε για μια εβδομάδα την κιθάρα της καθηγήτριας μουσικής για να μάθει να παίζει. Από τότε μέχρι σήμερα ο Μιχάλης συμμετέχει σε μία πενταμελή μπάντα, εμφανίζεται σε live και γράφει  τα δικά του τραγούδια.  Σε όλα αυτά, η κιθάρα του τον ακολουθεί παντού.

Μιχάλη είσαι μόλις 20 χρονών και γράφεις, ερμηνεύεις και παρουσιάζεις τα τραγούδια σου διαδικτυακά και όχι μόνο. Πες μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησες;
Μ.Κ.: Η μουσική μπήκε στην ζωή μου από τα παιδικά μου χρόνια όταν μου είχαν κάνει δώρο ένα αρμόνιο και ξεκίνησα να παίζω πατώντας τα κουμπιά χωρίς να γνωρίζω νότες, τίποτα. Βέβαια σε εκείνη την ηλικία περισσότερο παιχνίδι μπορώ να το χαρακτηρίσω παρά μουσική. Το πραγματικό ερέθισμα ήρθε στην τρίτη γυμνασίου. Στο μάθημα μουσικής στο σχολείο η καθηγήτριά μας είχε φέρει μια κιθάρα για τις ανάγκες του μαθήματος και αυτό ήταν. Με το που την είδα και άκουσα τον ήχο της κάτι «σκίρτησε» μέσα μου.  Μπορώ να πω την ερωτεύτηκα. Έτσι την δανείστηκα από την καθηγήτρια μας για μία εβδομάδα και το μόνο που έκανα ήταν να παίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάπως έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική.

Από την τρίτη γυμνασίου μέχρι σήμερα πόσο έχεις εξελίξει τις γνώσεις σου γύρω από την μουσική. Έχεις παρακολουθήσει μαθήματα;
Μ.Κ: Παίζω κιθάρα έξι χρόνια τώρα αυτοδίδακτα, χωρίς να πάω σε κάποιο ωδείο. Μελετάω κυρίως μόνος μου από βιβλία και στοιχεία που βρίσκω διαδικτυακά σχετικά με την μουσική και την κιθάρα. Είμαι υπερήφανος για το σημείο που έχω φτάσει μέχρι στιγμής αλλά επειδή οι γνώσεις χρειάζονται, από την νέα χρονιά είναι στο πρόγραμμα και η εγγραφή μου στο ωδείο. Άλλωστε φέτος ήρθα στο Βόλο λόγω σχολής οπότε θα ξεκινήσω εδώ.

Σωστά, είσαι φοιτητής. Τι σπουδάζεις;
Μ.Κ: Αρχικά είχα περάσει στην Πάτρα μηχανικός υπολογιστών αλλά ήταν μία σχολή που δεν μου ταίριαζε. Έτσι αποφάσισα να αλλάξω σχολή και πλέον είμαι πρωτοετής στο Παιδαγωγικό Βόλου, στο τμήμα Δημοτικής Αγωγής. Μια σχολή που με εκφράζει πολύ περισσότερο ως χαρακτήρα, αφενός, και αφετέρου, πλέον, έχω την δυνατότητα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ και με την μουσική.

Σπουδάζεις σε μια σχολή που ασχολείται με τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως είσαι άνθρωπος με ευαισθησίες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που σε οδήγησε στο να γράψεις μουσική;
Μ.Κ : Ίσως. Εγώ γράφω τραγούδια με βάσει τις εμπειρίες μου και τα ακούσματα που έχω. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσω τα συναισθήματα μου και να πω πράγματα που θέλω. Προσπαθώ με τα τραγούδια μου να κάνω εικόνες αυτά που έχω μέσα μου και να τα περάσω στον κόσμο. Για μένα αυτό είναι, άλλωστε, και το ομορφότερο μέρος της μουσικής. Το δυσκολότερο και το ομορφότερο ταυτόχρονα. Το τραγούδι είναι πολύ πιο εύκολο. Όλοι μας –λίγο ή πολύ– τραγουδάμε. Και οι έλληνες που έχουμε την μουσική μέσα μας, έχουμε και αρκετά καλή φωνή. Η σύνθεση όμως είναι άλλο πράγμα.

Ποια είναι τα δικά σου ακούσματα που σε οδήγησαν στο να γράψεις και τα δικά σου τραγούδια.
Μ.Κ : Δεν μπορώ να σου πω πως επηρεάστηκα από κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και θέλω να τον ακολουθήσω. Δεν θέλω να αντιγράψω κανέναν. Θέλω να κάνω πράγματα τα οποία αγγίζουν εμένα πρώτα. Για το λόγο αυτό και από μικρός άκουγα διάφορα είδη μουσικής. Αν σου πω πως μεγάλωσα με Σιδηρόπουλο και Τρύπες για παράδειγμα θα είναι ψέματα. Άκουγα και ακούω ακόμη διάφορα είδη μουσικής. Ωστόσο γράφω ροκ τραγούδια γιατί αυτό κατέληξα πως με εκφράζει καλύτερα.

  

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να γράψεις στίχους;
Μ.Κ: Ανάλογα. Όπως είπα εγώ γράφω εμπειρικά. Ανάλογα λοιπόν με τις καταστάσεις που βιώνω στην ζωή μου, όταν νιώθω πως υπάρχουν πράγματα που θέλω να τα πω, γράφω.  Προσπαθώ να αναλύσω σε μερικούς βασικούς στίχους αυτά που νιώθω και έπειτα να χτίσω πάνω σε αυτό και να φτιάξω το τραγούδι. Μπορεί να γράψω σε ένα μήνα πέντε τραγούδια και μετά για πέντε μήνες να μην γράψω τίποτα.

Τι είναι για σένα η μουσική;
Μ.Κ : Η μουσική για μένα είναι τα πάντα. Εγώ την βλέπω σαν γυναίκα, σαν φίλη μου, σαν ψυχολόγο. Είναι αυτή που με βοηθά να βάλω τα πράγματα μέσα μου σε μια σειρά.  Είτε είμαι χαρούμενος, είτε όχι, στην μουσική στρέφομαι.

Συνθέτης, μουσικός και ερμηνευτής. Με ποιο από τα τρία θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον;
M.K: Ιδανικά και με τα τρία. Πρακτικά θα δείξει η πορεία. Πάντως και τα τρία είναι πράγματα που αγαπώ πολύ και δεν τα αφήνω. Και αυτό πιστεύω πως είναι και το σημαντικό όταν θες να ασχοληθείς με κάτι επαγγελματικά. Οτιδήποτε είναι αυτό που θες να κάνεις να μην το βαριέσαι και το αφήνεις. Αν αγαπάς κάτι πρέπει να το ακολουθείς και να προσπαθείς συνεχώς να γίνεσαι καλύτερος.

Συμμετέχεις και σε μια μπάντα. Πες μας λίγα λόγια για αυτή.
Μ.Κ: Η μπάντα μας υφίσταται εδώ και τρία χρόνια περίπου και ονομάζεται Dimension. Είμαστε πέντε φίλοι, εγώ στην κιθάρα, ο Γιώργος Παντελούκας στα ντραμς και φωνή, ο αδερφός του Αλέξανδρος στο μπάσο, η Αγγελική Μπουλμέτη στα πλήκτρα και φωνή και ο Σταμάτης  Φρατζεσκάκης στην κιθάρα. Κάνουμε κυρίως διασκευές αν και τον τελευταίο καιρό έχουμε δημιουργήσει και κάποια δικά μας τραγούδια. Το κακό είναι πλέον λόγω φοιτητικών υποχρεώσεων η μπάντα υφίσταται μόνο σε γιορτές και διακοπές διότι ο ντράμερ βρίσκεται στην Σουηδία και οι υπόλοιποι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Για παράδειγμα εγώ βρίσκομαι στο Βόλο και ο μπασίστας στην Ξάνθη. Οπότε ως μπάντα βρισκόμαστε όλοι μαζί πλέον μόνο σε γιορτές και διακοπές στην Χίο και εκεί κάνουμε κάποιες εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά του νησιού.

Πέρα από τις εμφανίσεις με την μπάντα όμως, έχεις συμμετάσχει και μόνος σου σε ένα live. Θες να μας μιλήσεις για αυτό;
Μ.Κ: Το live στο οποίο αναφέρεσαι θα πρέπει να σου πω πως ήταν και το παρθενικό μου. Ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα μπροστά σε κόσμο. Και αυτό το οφείλω στον Γιώργο Περαντάκο. Αυτός είναι που με ανέβασε για πρώτη φορά στην σκηνή και έβαλε μέσα μου το μικρόβιο των live. Θα πρέπει εδώ να του πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ γενικότερα. Ο Γιώργος είναι ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης και άνθρωπος. Η συγκεκριμένη εμφάνιση λοιπόν προέκυψε τυχαία. Με άκουσε ο Γιώργος να παίζω κιθάρα, του άρεσε και μου ζήτησε
να ετοιμάσω κάτι για το live που είχε εκείνο το βράδυ. Και κάπως έτσι με ανέβασε μπροστά στον κόσμο.

Πως ήταν αυτή η πρώτη σου εμπειρία όπου ήρθες σε επαφή με το κοινό;
Μ.Κ: Δεν θα σου πω ψέματα. Μου είχαν κοπεί τα πόδια. Ευτυχώς ήταν ο Γιώργος δίπλα μου με βοήθησε να ηρεμήσω και να καταφέρω να πω τα τραγούδια που ετοίμασα. Από εκεί και έπειτα ηρέμησα, λύθηκα και τώρα μετά από τόσο καιρό κι έχοντας κάνει κι άλλες εμφανίσεις με την μπάντα, αν θες να σου περιγράψω το συναίσθημα θα το κάνω με στίχους του Ιωαννίδη «μέσα μου πετούσα, ψίλωσα δυο πόντους». Είναι φανταστικό το συναίσθημα. Και από εκείνο το πρώτο Live με τον Γιώργο Περαντάκο κατάλαβα πως αυτό θέλω να κάνω στην ζωή μου, τίποτε άλλο.

Πολλοί συνομήλικοι σου έχουν στραφεί στο ξενόγλωσσο τραγούδι. Εσύ προτιμάς τον ελληνικό ή ξένο στίχο.
Μ.Κ: Στα τραγούδια που γράφω ο ίδιος τα γράφω στα ελληνικά. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην στηρίξω την γλώσσα μας και να στραφώ στον αγγλικό στίχο. Τώρα όταν κάνουμε διασκευή κάποιο αγγλικό τραγούδι εννοείται πως το τραγουδάμε στα αγγλικά. Πιστεύω πως το κάθε τραγούδι πρέπει να λέγεται στην γλώσσα του.

Ποια η γνώμη σου για τα reality; Θα πήγαινες;
Μ.Κ: Πραγματικά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές να σου πω την αλήθεια αλλά κλείνω προς το όχι. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό show, που προσφέρει την απαραίτητη προβολή σε όσους περάσουν αλλά δεν νομίζω πώς τελικά είναι αντικειμενικό. Θεωρώ πώς να κρίνει κάποιος μέσα σε τρία λεπτά την μουσική παιδεία κάπου άλλου είναι πρόχειρο. Χωρίς να αποκλείω βέβαια τίποτα γιατί ποτέ μην λες ποτέ. Αλλά πιστεύω πως δεν θα πήγαινα σε ένα reality. Υπάρχουν άλλοι τρόποι προβολής πλέον.

Αναφέρεσαι στο internet;      
Μ.Κ: Το internet αποτελεί σίγουρα ένα νέο τρόπο προβολής και μας δίνει την δυνατότητα να δείξουμε δείγματα δουλείας. Επιπλέον είναι δωρεάν. Ο καθένας μπορεί να μπει και να βρει οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Και στους καιρούς που ζούμε, που ο κόσμος δεν βγαίνει όπως παλιότερα και δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, πιστεύω πως μέσω του διαδικτύου σου δίνεται η δυνατότητα επιλογής. Μπορείς να βρεις καλλιτέχνες, να τους ακούσεις και αν σου αρέσουν μετά να τους δεις και σε κάποιο Live. Εγώ τουλάχιστον μέσα από αυτό προσπαθώ να προβάλω αυτό που κάνω, μου έχει δώσει την δυνατότητα να κάνω γνωριμίες με ανθρώπους γύρω από την μουσική και έχω πάρει τα πρώτα μου σχόλια θετικά και αρνητικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Μ.Κ: Στόχος μου είναι να ασχοληθώ κάποια στιγμή επαγγελματικά με την μουσική. Δεν θέλω να γίνω διάσημος ροκ σταρ, αλλά αυτό που ζητάω είναι να μπορέσω να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα και να μπορώ να ζω από αυτό. Θα ήθελα να βρω στο δρόμο μου ανθρώπους που να έχουν την δυνατότητα να με βοηθήσουν να κάνω έναν προσωπικό δίσκο. Όπως και να ακούσω την κριτική τους για αυτά που έχω γράψει και αυτά που έχω κάνει μέχρι στιγμής.

Ποιο πιστεύεις πως είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα καλό μουσικό- καλλιτέχνη;
Μ.Κ: Πριν λίγες μέρες είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον Ορφέα Περίδη. Μόλις του ανέφερα πως γράφω μουσική και είμαι αυτοδίδακτος μου ανέφερε αρακτηριστικά «μην νομίζεις κι εγώ αυτοδίδακτος είμαι». Αυτό νομίζω λέει πολλά. Για την μουσική το συναίσθημα είναι αυτό που έχει σημασία. Καλές και χρήσιμες εννοείται οι γνώσεις και η τεχνική, αλλά το πάθος και η αγάπη μπορεί να φέρουν τρομερά αποτελέσματα. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ξέρει μέτρια κιθάρα αλλά να το κάνει με τόσο πάθος που το αποτέλεσμα να είναι άψογο ή και το αντίστροφο.

Τραγουδιστές ποιους θαυμάζεις;
Μ.Κ: Αν και ακούω διάφορα είδη μουσικής ελληνική και ξένη, τα πρότυπα μου θα έλεγα πως είναι ελληνικά. Μου αρέσει πολύ η μουσική που γράφει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου που συνδέει το λαϊκό με το ροκ και το έντεχνο, οι στίχοι του Ιωαννίδη και του Μάλαμα. Ο καθένας τους έχει κάτι συγκεκριμένο κι εγώ προσπαθώ να πάρω από τον καθένα το καλύτερο. Άλλωστε κι εγώ τέτοια μουσική γράφω.

Έχουν χαρακτηρίσει την εποχή που ζούμε η εποχή της ταχύτητας. Ποια είναι η άποψη σου πάνω σε αυτό.
Μ.Κ: Η εποχή μας είναι fast. Ξεκίνησε από το fast food και έχει περάσει σε όλα πλέον. Στην μουσική, τα ρούχα ακόμη και στον τρόπο σκέψης. Σε ότι αφορά την μουσική σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν, όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αλλά στο σύνολο η ελληνική μουσική έχει περάσει και αυτή στην εποχή του fast, της ταχύτητας και βγαίνουν τραγούδια χωρίς διάρκεια.

Στον ελεύθερο σου χρόνο δουλεύεις και ως dj. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Μ.Κ: Όπως σου είπα για μένα η μουσική είναι η καθημερινότητα μου.  Δουλεύω σε ένα μαγαζί στο Βόλο ως dj όπου παίζουμε μόνο έντεχνη και ροκ μουσική. Το κοινό ξέρει πως στο μαγαζί αυτό θα ακούσει Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Πασχαλίδη και γι’ αυτό θα έλεγα πως το συγκεκριμένο μαγαζί έχει το δικό του κοινό και πιστούς φίλους. Είναι τραγούδια και καλλιτέχνες που εγώ αγαπώ πολύ και όπως βλέπουμε και ο κόσμος αγαπά και στηρίζει αυτού του είδους την μουσική.  

Τέλος ποια είναι η δική σου πρόταση για την ελληνική μουσική σκηνή; Τι θα ήθελες να αλλάξει;
Μ.Κ: Αυτό που έχω να πω ως πρόταση είναι να υπάρχει περισσότερος χώρος για τους νέους καλλιτέχνες. Θα ήταν πολύ καλό να υπήρχε ένα festival όπου οι νέοι να μπορούν να παρουσιάσουν την δική τους δουλειά. Κάτι αντίστοιχο με το Rockwave Festival αλλά χωρίς τον περιορισμό του σχολείου. Ο καθένας είτε ως μονάδα είτε ως μπάντα να έχει τον χώρο και την δυνατότητα να παρουσιάσει την δουλειά του. 

 

 


Σύνδεσμοι

http://www.youtube.com/watch?v=TG1b015C1Sk&list=UURMqd_ZHgm2_SRIhtoar7Bw&index=1&feature=plcp 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 marina 29-03-2013 02:01
[youtube]πολύ καλή δουλειά....μπράβο!!!![/youtube]
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά