146 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Ο Δημήτρης Σταρόβας είναι γνωστό σε όλους ότι έχει έναν από τους πιο ιδιαίτερους χαρακτήρες, τουλάχιστον πάνω στη σκηνή. Είναι ετοιμόλογος, αυτοσαρκάζεται και κυρίως, κάνει τον κόσμο να περνάει καλά. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, μια συνέντευξη μαζί του να μην είναι απολαυστική; Πολύ απλά, δε θα μπορούσε. Και το καλό κλίμα φάνηκε από την αρχή, όταν προκειμένου να ακούγονται καλά τα λεγόμενά του (επειδή η κουβέντα πραγματοποιήθηκε στο καμαρίνι του στον Ζυγό την ώρα που τραγουδούσε ο Μίλτος Πασχαλίδης), έβαλε το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι πάνω στην κοιλιά του… Με λίγα λόγια, ο Δημήτρης Σταρόβας είναι από εκείνες τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που σχεδόν κάθε δημοσιογράφος θέλει να κάνει συνέντευξη μαζί του. Μέχρι να ξαναγίνει, λοιπόν, αυτό, τον απολαμβάνουμε στις εμφανίσεις του στον Ζυγό, όπου μαζί με τους Μαχαιρίτσα – Πασχαλίδη – Παπίου – Opera Chaotique αυτοσχεδιάζουν σε ένα πρόγραμμα άκρως διασκεδαστικό!


Έχετε χαρακτηριστεί ως «άνθρωπος – φαινόμενο», μια και ασχολείστε με τα πάντα: Τραγούδι, υποκριτική, ηχοληψία και πόσα άλλα ακόμα. Εσείς σε ποια κατηγορία κατατάσσετε τον εαυτό σας;
Δεν ξέρω αν όλο αυτό θεωρείται φαινόμενο. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με ένα κάρο μαλακίες και δεν μπορείς να τους πεις φαινόμενα! Αλλά αυτή η πολυχρωμία με χαρακτηρίζει από πιτσιρικά. Θυμάμαι τον εαυτό που από πάντα να καταπιάνεται με πολλά πράγματα. Βέβαια, είναι δύσκολο αν κάποιος άνθρωπος κάνει πολλά πράγματα να φτάσει σε κάποιο υψηλό επίπεδο με ένα από αυτά. Για μένα δεν είναι αυτός ο στόχος. Έχω ξαναπεί ότι είμαι κατά του πρωταθλητισμού και ειδικά στην τέχνη. Το σιχαίνομαι αυτό.

Τις ατάκες που λέτε επί σκηνής τις σκέφτεστε από πριν, δηλαδή βασίζεστε σε ένα κείμενο ή σας έρχονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό;
Το μεγαλύτερο μέρος είναι οργανωμένο, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Είναι ορισμένοι άνθρωποι που το έχουν αυτό το χάρισμα, το οποίο το εξασκείς με τον καιρό, σου γίνεται πια συνήθεια. Έτσι είναι και πολλοί φίλοι μου. Και ο Λαυρέντης το έχει αυτό το χαρακτηριστικό, άσχετα αν δεν το κάνει πράξη, δεν είναι ο ρόλος του υποτίθεται.

Σας έχει τύχει να έρθει κάποιος και να σας βρει για να σας πει «είσαι εντελώς άκυρος, κακώς υπάρχεις»; Αν ναι, πώς αντιδράσατε;
Να μου το πει κατάμουτρα, όχι, αλλά έχω διαβάσει πράγματα, όπως κάποια σχόλια στο YouTube, πολύ λίγα ευτυχώς.  Αλλά, εντάξει. Είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους; Αλίμονο. Πάντως, δεν έχουν κάνει ακραία πράγματα. Και οι μισοί από αυτούς που με γουστάρουν να με γούσταραν, θα ήμουν και πάλι ικανοποιημένος σαν ποσοστό.

Ποια είναι η πιο έντονη κίνηση που έχει κάνει θαυμάστρια προς το πρόσωπό σας;
Ε, δεν έχω τέτοια ακραία εγώ μωρέ τώρα! Ποιος είμαι; Ο Ρουβάς; Δεν ξέρω κι εγώ εκπλήσσομαι όταν βλέπω αντιδράσεις γυναικών. Το πρόβλημα είναι σε σας, τις γυναίκες! Εγώ ξέρω ότι όταν ήμουν νέος, πιτσιρίκος, αδύνατος κι ελεύθερος, τίποτα δεν έκανα. Από τότε που πάχυνα και παντρεύτηκα… Είστε οι γυναίκες εγκεφαλικά κατεστραμμένες, μάλλον! Ξέρω ΄γω; Τι να πω… Πάντως, εύχομαι σε όσες με γουστάρουν να ταυτιστούν με κάτι καλύτερο στο μέλλον!

Γιατί το λέτε αυτό;
Γιατί είναι ωραίο! Γράψ’ το!

Πείτε μου μέσα σε λίγες λέξεις τι είδους άνθρωπος είστε. Χαρακτηρίστε μου, δηλαδή τον εαυτό σας.
Είμαι καλό παιδί, καλόψυχος άνθρωπος γενικά. Εντάξει, είμαι και ευχάριστος σε μια μεγάλη διάρκεια της ημέρας, αλλά ταυτόχρονα είμαι και δύσκολος. Έχω δηλαδή παραξενιές, εμμονές, διάφορα τέτοια.

Όπως;

Μπορεί να έρθεις σπίτι μου και να δεις μια μπλούζα αφημένη στον καναπέ δέκα μέρες. Από την άλλη, μπορεί να με δεις να ασχολούμαι με κάτι σερί τριάντα ώρες. Απλά δεν μπαίνω σε προγραμματισμό. Πράγματα που δε με ενδιαφέρουν να τα κάνω, έστω και υποχρεωτικά, μπορεί να τα αφήσω. Είμαι, δηλαδή, πολύ αναβλητικός. Επίσης, με ενοχλεί στον εαυτό μου ότι, εδώ και αρκετά χρόνια έχω αποφασίσει να βλέπω και την άλλη γνώμη που μου λέει κάποιος, έστω κι αν εγώ διαφωνώ. Προσπαθώ να βλέπω τη γνώμη του ως διαφορετική και όχι ως λανθασμένη. Όλη αυτή η προσπάθεια με έχει φέρει σε ένα σημείο να αφήνω ένα περιθώριο να δω και την πλευρά του άλλου όσο κι αν μου έχει κάνει κακό. Αυτή είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Θεωρώ, δηλαδή, ότι σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είναι κανείς δογματικός και απόλυτος, κάτι που εγώ δεν είμαι και το ‘χω πληρώσει αυτό.

Τι λείπει και τι περισσεύει στην Ελλάδα του 2012;
Πω πω… Έπρεπε να μου τις στείλεις να τις σκεφτώ τις ερωτήσεις… Τι να πω, αυτά τα κλασικά; Παιδεία μας λείπει, λειψανδρία έχουμε, περισσεύει η μαλακία, περισσεύει ο οτινανισμός (από το ό,τι να ‘ναι) και ο σταρχιδισμός (από το στ’ αρχίδια μου). Κι επίσης λείπουν και λεφτά, αλλά και περισσεύουν και λεφτά! Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό, μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε!

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που «περικόψατε» λόγω της κρίσης;
Γενικότερα τον καταναλωτισμό. Είμαι γκατζετάκιας κυρίως, όχι και πολλά πράγματα. Κυρίως για τη μουσική, όπως κιθάρες, αλλά και για τον υπολογιστή, για τα κινητά. Όλα αυτά τα έχω μαζέψει. Το ‘χα παραξηλώσει, όμως, οπότε είμαι οκ.

Δεδομένων των γεγονότων, θα φεύγατε μόνιμα από την Ελλάδα προκειμένου να ζήσετε καλύτερα;
Δεν ξέρω, γιατί έχω πάει σε πολλά κράτη και πέρα από τον αρχικό εντυπωσιασμό ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, δεν ξέρω αν στο βάθος ισχύει αυτό και κατά πόσο ένας που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει μόνιμα στο εξωτερικό. Θα ‘πρεπε να φτάσω σε πολύ ακραίο σημείο, να μη μπορώ να βιοποριστώ για να φύγω μόνιμα, κυρίως λόγω νοοτροπίας των λαών. Είναι σαν αυτό που λένε, ότι πάει ο Αθηναίος στα Ζαγοροχώρια και λέει «πω πω, ζείτε στον παράδεισο» και άμα τον αφήσεις πάνω από πέντε μέρες, μπορεί να πάθει κατάθλιψη και ειδικά το χειμώνα. Είναι λίγο πλασματικό, δηλαδή. Θα μου άρεσε να έχω μια έδρα και να αλλάζω μέρη. Θα γούσταρα να έχω ένα σπίτι στο Παρίσι και να πηγαίνω να αλλάζω παραστάσεις, αλλά δεν μπορώ να το κάνω! Γι’ αυτά θα ρωτήσεις τον Μαχαιρίτσα! (σ.σ. αναφέρεται στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα λόγω του τραγουδιού του «Ένας Τούρκος στο Παρίσι»).

Τι έχετε να πείτε για τη φετινή σας συνεργασία στον «Ζυγό»;
Εκτός από τα χειρότερα γενικότερα, τι να πω… Με τον Λαυρέντη παίζουμε μαζί κοντά στα δεκαπέντε χρόνια. Ο Μίλτος είναι κι αυτός φίλος χρόνια. Δηλαδή, ισχύει σε μεγάλο ποσοστό αυτό που λένε όλοι, ότι «περνάμε καταπληκτικά και το εισπράττει ο κόσμος». Η κυρία Παπίου είναι εξαιρετική, ευγενέστατη, εγώ δεν την ήξερα, όπως και η Opera Chaotique. Το σχήμα είναι και λίγο οικογενειακό και για μένα αυτό είναι προτεραιότητα, πιο σημαντική από τα χρήματα.

Δώστε μου μια ευχή για το 2013…

Εύχομαι σε όλους από τα δέκα πράγματα που θα θελήσουν στη ζωή τους να γίνουν τα επτά πραγματικότητα μέσα στο 2013 και τα άλλα τρία να γίνουν το 2014.

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Καλή Βανδώρου

 

  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά

ΤΥΧΑΙΑ TAGS