202 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι μια τραγουδίστρια που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ίσως, πάλι, όχι. Δεδομένου του μουσικού ύφους της, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έπρεπε να μεγαλουργεί ως καλλιτέχνης τις καλές εποχές, όταν δηλαδή, εξελισσόταν το ρεμπέτικο τραγούδι. Από την άλλη, με αυτή την ιδιαίτερη χροιά που έχει, ξεχωρίζει στην εποχή μας από τον σωρό των κατά καιρούς «ρεμπέτηδων» και «λαϊκών» τραγουδιστών. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, ο Ορφέας παρουσιάζει μια ερμηνεύτρια με βάθος φωνής, βάθος ευπρέπειας και αμέτρητο βάθος ταλέντου.


Βλέπω στο βιογραφικό σας ότι είστε πρώην δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Τι αποκομίσατε από αυτή σας την εμπειρία με τα παιδιά; Θα μπορούσατε να το κάνετε ξανά;
Ήμουν δασκάλα για 24 χρόνια, μέχρι το 2004. Ένιωσα πως ό,τι ήταν να δώσω στα παιδιά το είχα δώσει. Το σχολείο ήταν ίσως η πιο όμορφη εμπειρία της ζωής μου. Έκλεισε όμως αυτός ο κύκλος, νομίζω οριστικά, αφού άνοιξε κάποιος άλλος.

Τραγουδάτε μεταπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια. Είναι εφικτό να γραφτούν στη δύσκολη εποχή μας τραγούδια αντίστοιχου ύφους, δεδομένου ότι και εκείνα γράφτηκαν σε τραγικές κοινωνικές καταστάσεις;
Νομίζω ότι δεν μπορεί να γράψει κανείς τραγούδια σε ύφος άλλης εποχής και να είναι αληθινά. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της εκφραστές, καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους. Όλη η μεταπολεμική περίοδος είχε ανά δεκαετίες σημαντικούς μουσικούς, τραγουδοποιούς, στιχουργούς που εκφράζαν την εποχή τους και τον τόπο μας, Χατζιδάκης, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος, Άσιμος, Μάλαμας, Μπακιρτζής, Θ. Παπακωσταντίνου, και πολλοί άλλοι που έγραψαν συνειδητά.. Η εντελώς πρόσφατη φάση που περνάμε δεν ξέρω αν μπορεί να εκφραστεί ακόμη. Είναι τόσο ακατανόητη, διαλυτική, ζόρικη από κάθε άποψη που θα δυσκολευτεί να βρει τον εκφραστή της.

Ποια ήταν για εσάς η σημαντικότερη στιγμή στην πορεία σας στο τραγούδι;
Ήταν η συνεργασία μου με τη Μάγδα Παπαδάκη, το Μιχάλη Νικολούδη και τη Σωτηρία Λεονάρδου για τον πρώτο μου δίσκο «Γυναίκες», έναν εξαιρετικό δίσκο που δυστυχώς έμεινε αφανής. Σημαντική ήταν βέβαια και η συνεργασία μου με τον Γιώργο Καζαντζή και την Ελένη Φωτάκη, που το τραγούδι τους «Μέλισσες» μ’ έκανε γνωστή στον ευρύτερο χώρο.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σας, στους οποίους θα θέλατε να πείτε ένα ευχαριστώ;
Σε όλους τους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν τους στίχους και τις μουσικές τους, που με φιλοξένησαν στους χώρους τους, σε όλους τους μουσικούς συνεργάτες μου που με συνόδευσαν απ’ το πρώτο μου ξεκίνημα και που οι περισσότεροι έχουν παραμείνει και καλοί φίλοι καθώς και στους δικούς μου ανθρώπους που με στήριξαν, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ελπίζω να μην τους απογοήτευσα.

Πριν από δύο μήνες σας απολαύσαμε στο Θέατρο Badminton και στο αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο. Αυτό που μου έμεινε από εκείνη τη βραδιά, ήταν η δύναμη του χειροκροτήματος του κοινού όταν τραγουδούσατε και ειδικά στο τραγούδι που γράφτηκε για τον Κώστα Βίρβο. Αλήθεια, γνωρίζετε ότι έχετε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι δεν «προβάλλεστε» συχνά από τα ΜΜΕ;

Όντως ήταν μια ωραία συναυλία. Το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε ειδικά για τον Κώστα Βίρβο από το Μιχάλη Κουμπιό και τη Λίνα Δημοπούλου που μου το εμπιστεύτηκαν και που άρεσε στον κόσμο εκείνη τη βραδιά. Όσον αφορά τα ΜΜΕ νομίζω ότι προβάλλουν αρκετά τα τραγούδια μου κι αυτό με ικανοποιεί. Να προβάλλομαι περισσότερο δεν είναι κάτι που μου αρέσει.

Ένας φίλος, φανατικός θαυμαστής της Σωτηρίας Μπέλλου, είχε πει το εξής: «Μου αρέσει η Βελεσιώτου, γιατί ενώ θυμίζει Μπέλλου, δεν τη μιμείται». Κι αυτή είναι η άποψη πολλών. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Δεν μπορώ να έχω γνώμη επ’ αυτού. Κατανοώ ότι η φωνή μου έχει την ίδια τονικότητα με της Μπέλλου και μου ταιριάζουν πολλά τραγούδια της αλλά νομίζω ότι κάθε φωνή έχει κάποια στοιχεία από κάποια άλλη και την θυμίζει σε κάποια σημεία.

Αν μπορούσατε να είστε ενεργή τραγουδίστρια τις δεκαετίες ’50 – 60, με ποιους συνθέτες θα θέλατε να συνεργαστείτε είτε αποκλειστικά είτε περιστασιακά;
Ποιον να πρωτοδιαλέξω από εκείνη την εποχή! Μου είναι πολύ δύσκολο. Όλων αυτών των συνθετών τα τραγούδια τραγουδάω εξ άλλου.

Από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και για κάθε Παρασκευή, βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη στο «Ξέφωτο». Μιλήστε μου για αυτή σας την κίνηση.

Με τους συγκεκριμένους συνεργάτες μου, τον Λάρρυ Χαριτίδη στο μπουζούκι, τον Μάκη Πάντσιο στην κιθάρα και τον Δημήτρη Τσιολχά στο ακκορντεόν παίζαμε μαζί πολλά χρόνια κι ευχαριστιόμασταν κι εμείς και ο κόσμος μας αυτά τα βράδια της Παρασκευής. Όταν ο χώρος όπου παίζαμε άλλαξε πρόγραμμα, αρχίσαμε να ψάχνουμε για ένα νέο στέκι. Ευτυχώς οι φίλοι μας που έχουν το Ξέφωτο μας έδωσαν ξανά την ευκαιρία.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψετε σε όλον τον κόσμο και να καταλήξετε να μείνετε μόνιμα κάπου, ποιο μέρος θα διαλέγατε και γιατί;
Είχα την τύχη να επισκεφτώ τελευταία την Κωνσταντινούπολη και ο νους μου έμεινε εκεί. Θα ήθελα να ζήσω εκεί με την κατάλληλη παρέα βέβαια που να αγαπάει την πόλη αυτή.

Αφιερώστε στους αναγνώστες του Ορφέα ένα δίστιχο που να σας εκφράζει…
«Τον έρωτα φαρμάκωσ’ η μιζέρια/κομμάτιασε η φτώχια την καρδιά...». Είναι του Άκη Πάνου. Δεν με εκφράζει ακριβώς, αλλά.... ας προσέχουμε.

 

 
 

 

 


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος