267 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Πρώτη φορά που γνωρίσαμε τον Απόστολο Μελή ήταν μέσα από τον δίσκο του «Ταξίδια της καρδιάς»… Σήμερα, κι έπειτα από μια πολύ μεγάλη και πετυχημένη πορεία στο χώρο τραγουδά, με την ίδια ερωτική διάθεση «Δεν έχει σήμα στο φεγγάρι». Δυναμικός, ακούραστος, δραστήριος και δημιουργικός, μας κρατά παρέα με την μουσική του και μας ξεναγεί κάθε φορά σε νέα μονοπάτια. Πάμε να τον γνωρίσουμε μαζί καλύτερα…


Απόστολε, καλώς όρισες στον Ορφέα! Είσαι ένας καλλιτέχνης με αξιόλογη πορεία στο χώρο της μουσικής...Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Καλώς σας βρίσκω και σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή! Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε το 1993 όταν και έκανα τα πρώτα μου βήματα μαθαίνοντας τα πρώτα ακόρντα στην κιθάρα. Η αδελφή μου η Ελεάνα με βοήθησε σημαντικά σε αυτό. Η αντίληψή μου ήταν οξεία γι’ αυτό και πολύ γρήγορα κατάφερα να παίξω τα πρώτα μου τραγούδια στο όργανο. Με Ελληνικό και ξένο ροκ έφτιαξα το πρώτο μου ντοσιέ με στίχους! Ο πατέρας μου υπήρξε καταπληκτικός λαϊκός τραγουδιστής και με βοήθησε να μπω στην μπάντα του, συμμετέχοντας σε μουσικές εκδηλώσεις από 1995 μέχρι και 1997 που έφυγα για να υπηρετήσω την πατρίδα. Το 1998 κι αφού τελείωσε η στρατιωτική μου θητεία ξεκίνησα να δουλεύω επαγγελματικά σε κατάστημα στου Ψειρή. Εκεί απέκτησα εμπειρία αλλά και ρεπερτόριο μιας ζωής!

Δισκογραφικά σε γνωρίσαμε πριν 5 περίπου χρόνια, το 2008. Σήμερα επιστρέφεις με ένα νέο τραγούδι υπό τον τίτλο «Δεν έχει σήμα στο φεγγάρι», το οποίο ήδη πηγαίνει πολύ καλά και φαίνεται να έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Πες μας μερικά λόγια γι' αυτό, για τι μιλάει, τους συντελεστές και ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου;
Με το πέρασμα των χρόνων το κριτήριό μου γίνετε ολοένα και πιο αυστηρό και το αισθητήριο όργανο της ψυχής μου ψάχνει τη συγκίνηση. Αυτή τη συγκίνηση ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά το ‘’Δεν έχει σήμα στο φεγγάρι’’ το καλοκαίρι που πέρασε. Ο φίλος μου Νίκος Τσιορβάς που γέννησε την ιδέα απευθύνθηκε στο φίλο του Δημήτρη Παρασκευόπουλο (Ζιγκ Ζαγκ) κι εκείνος με τη σειρά του αφού συμφώνησε ότι αυτό τον ενέπνεε για να γίνει τραγούδι προώθησε την ιδέα αυτή στον Παναγιώτη Μανδηλάρη (στιχουργό).Το ‘’καλό’’ δεν άργησε να γίνει. Ο εξαιρετικός ερμηνευτής Άγγελος Ανδριανός το είπε σε demo και μένα με ‘’χάιδεψε’’ γλυκά, δίνοντάς μου το έναυσμα να ξεκινήσω τις προσπάθειες για επαφή με τους δημιουργούς. Όλο το σύμπαν καθώς και ο Νίκος Τσιορβάς συνωμότησαν και η γνωριμία μαζί με τη συμφωνία δεν άργησε να έρθει..

Γνωρίζω ότι διατίθεται μέσω διαδικτύου στο κοινό. Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν θέλησες να κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία; Ποιος ήταν αυτός;

Ποια δισκοπωλεία; Δυστυχώς έμειναν ελάχιστα και αυτά δεν πουλάνε cds.To διαδίκτυο είναι ο πιο άμεσος τρόπος διαφήμισης αλλά και αγοράς ενός προϊόντος. Έχει όμως και τα αρνητικά. Κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα για να παταχθεί η πειρατεία και να προστατευτούν τα δικαιώματα των δημιουργών και συντελεστών. Αυτό γίνεται μόνο σ’ αυτή τη χώρα και είναι πραγματικά λυπηρό. Όποια κι αν είναι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι ντροπή, μεγάλα και σπουδαία μουσικά έργα να μην προστατεύονται από το κράτος. Δε μπορεί να οφείλεται σε κωλυσιεργία αυτό. Απαράδεκτο θεωρώ και το ρατσισμό να μπαίνουν σε εφημερίδες και περιοδικά μόνο δουλειές επωνύμων για τις οποίες πληρώνουν ελάχιστα χρήματα για τα πνευματικά δικαιώματα. Θεωρώ πως υπάρχει τρόπος να εξυγιανθεί ο χώρος της δισκογραφίας αρκεί να το θέλουν όλοι.

Να περιμένουμε σύντομα και ολοκληρωμένο άλμπουμ;
Είναι δύσκολο αυτό. Αν βρεθεί εταιρεία που να θέλει επενδύσει έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τις μουσικές μου κατευθύνσεις τότε ναι.

Απόστολε, η παιδεία σου όσον αφορά την μουσική έχει ρίζες στην βυζαντινή και κλασσική μουσική. Ήταν κατ' επιλογή ή σε ώθησαν σε αυτό οι δικοί σου όταν ήσουν μικρότερος; Αυτό έχει επηρεάσει τον τρόπο που αξιολογείς ένα τραγούδι για παράδειγμα;
Αισθάνομαι τυχερός που μεγάλωσα σε μουσικό περιβάλλον καθότι η βασική δουλειά του πατέρα μου ήταν έμπορος δίσκων, κασετών και μεταγενέστερα cd.Τα ακούσματά μου ήταν ποιοτικά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και μπορούσα εύκολα να συγκρίνω και να ξεχωρίζω τα καλά τραγούδια. Η Βυζαντινή μουσική υπάρχει στο αίμα και στο dna μου. Το ανακάλυψα κάπως αργά αλλά τώρα το αξιοποιώ. Βρίσκομαι στο τρίτο έτος και θα αποφοιτήσω στον πέμπτο. Μια φορά ανέβηκα με το δάσκαλό μου σε ψαλτήρι και ενθουσιάστηκα. Αν είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου θα κατάφερνα να ψέλνω τακτικά. Το πλέον σίγουρο είναι ότι με αυτές τις σπουδές σε συνάρτηση με τη μουσική παιδεία, έχω διαμορφώσει συγκεκριμένο αυστηρό κριτήριο για το κάθε τραγούδι που ακούω.

Σαν ακροατής, ποιο είδος μουσικής απολαμβάνεις να ακούς περισσότερο; Έχεις κάποιο πρότυπο;
Θέλω να ακούω Αντώνη Βαρδή και συνθέσεις του. Τον έχω σαν πρότυπο καλλιτέχνη. Μ’ αρέσει η Ελένη Βιτάλη, η Χάρις Αλεξίου και γενικώς σμιλεμένες φωνές με γλυκές χροιές. Επίσης μ’ αρέσουν οι παλιές ξένες ροκ μπαλάντες καθώς και οι ethnic ατμοσφαιρική μουσική.

Κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ορισμένοι είναι ότι στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα όμως την Κ. Κούκα, τον Μ. Πλέσσα, τον Τ. Βοσκόπουλο, την Ε. Καρουσάκη, τον Αντύπα κ.ά., ενώ έχεις εμφανιστεί σε πολλά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της επαρχίας. Έχεις όμορφες αναμνήσεις;
Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις και συνεργασίες που με ωρίμασαν καλλιτεχνικά. Αλησμόνητη η συνεργασία με το σπουδαίο δάσκαλο Μίμη Πλέσσα καθώς και με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Οι δύο πιο σπουδαίοι επώνυμοι καλλιτέχνες όσο αφορά το ήθος τους και τις προθέσεις τους προς εμένα, ήταν η Κατερίνα Κούκα και ο Στάθης Αγγελόπουλος. Με ανέδειξαν πάνω στη σκηνή χωρίς κόμπλεξ και ανασφάλειες. Αξιοσημείωτη ήταν και η συνεργασία μου με τον Αντύπα (μεγάλο σχολείο) καθώς και με τους Ανέστη Μαντά και Ελένη Καρουσάκη. Στην επαρχία έχω ζήσει πολύ καλές στιγμές και έχω συλλέξει σημαντικές εμπειρίες.

Νιώθεις ικανοποιημένος από τις επιλογές σου μέχρι σήμερα; Εάν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι απ' όσα έχεις κάνει;
Είμαι ευχαριστημένος με τις επιλογές μου μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σαν υπεύθυνος και πολύ πιο ώριμος καλλιτέχνης έχω αφήσει το μουσικό στίγμα και τη θετική μου ενέργεια σε όσους χώρους έχω εργαστεί.

Κάθε καλλιτέχνης έχει μέσα του ένα μεγάλο όνειρο... το δικό σου ποιο είναι; Θες να το μοιραστείς μαζί μας;
Μ’ αρέσει να δοκιμάζω τα όριά μου! Όταν ονειρεύομαι καταλαβαίνω μέχρι που μπορούν να φτάσουν η θέληση, η αντοχή και οι προσδοκίες μου! Άνθρωπος χωρίς όνειρα είναι πνευματικά ‘’νεκρός’’. Έχω οράματα τα οποία δεν μεταφράζονται σε χίμαιρες. Το μεγάλο μου όνειρο είναι να συνεργαστώ με μεγάλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Βαρδής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν σχεδόν καθημερινά για την κρίση που περνάει η μουσική. Εσύ πώς βλέπεις τα πράγματα; πόσο σε έχει επηρεάσει?
Η μουσική βιομηχανία σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό παράγει ‘’μουσικά σκουπίδια’’ και δυστυχώς οι νεότερες γενιές που δεν έχουν τη στοιχειώδη μουσική παιδεία ή κατεύθυνση τα αναπαράγουν. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι ελπιδοφόροι μουσικοσυνθέτες που σώζουν τα προσχήματα όπως ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και άλλοι που ανήκουν ολοκληρωτικά σε ποιο ποιοτικούς μουσικούς κύκλους. Δεν έχω μείνει ανεπηρέαστος, απλά προσπαθώ να αποφεύγω τη μόλυνση από τον καθημερινό βομβαρδισμό της σκουπιδομηχανής!

Ένα από τα πράγματα που κάνει κάθε άνθρωπο και δη έναν καλλιτέχνη να ξεχωρίσει, εκτός της μουσικής είναι το ήθος του. Θα θυσίαζες ποτέ κάποια από τις αρχές σου προκειμένου να επιτύχεις πράγματα στην ζωή σου; Σου έχει γίνει στο παρελθόν πρόταση που να αρνήθηκες γι' αυτό τον λόγο;
Ευτυχώς μέχρι τώρα είμαι ο εαυτός μου και δε χρειάστηκε να κάνω καμιά θυσία πληγώνοντας την ηθική μου υπόσταση. Θέλω να διατηρήσω αυτές τις αρχές που έχω από παιδί, να παραμείνω προσγειωμένος και προσηλωμένος στους στόχους που έχω θέσει.

Απόστολε, ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σου για το μέλλον; Αυτή την περίοδο σε τι είσαι αφοσιωμένος;

Τα σχέδιά μου είναι να δώσω στο ακροατήριο τραγούδια ψυχής που θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή τη περίοδο αφοσιώνομαι στο τρόπο που θα φτάσει το ‘’φεγγάρι’’ μας στ’ αυτιά εκείνων που ψάχνουν τα σύγχρονα ποιοτικά τραγούδια. Το τραγούδι αν και ακόμα ακυκλοφόρητο έχει πάνω από 350.000 views στο YouTube γι’ αυτό και του χρειάζεται μια ευυπόληπτη ,σοβαρή δισκογραφική στέγη.

Η προσωπική ζωή ενός καλλιτέχνη πιστεύεις ότι επηρεάζεται αρνητική ή θετικά , σίγουρα αφιερώνεις πολύ χρόνο στην μουσική.
Ορισμένες φορές το πάθος για τη μουσική μπορεί να στοιχίσει σε μια προσωπική σχέση. Οι καλλιτέχνες μιλάμε μια και μοναδική γλώσσα που άλλοι δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Χρειάζονται θυσίες, ώρες για πρόβα και σκληρή δουλειά που οδηγούν σε ποσοστά επιτυχίας. Το καθετί που επιλέγουμε να κάνουμε έχει κι ένα τίμημα στη ζωή! Άλλα χάνεις και άλλα κερδίζεις. Είναι δύσκολο να βρεις ισορροπία σε όλα.

Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, εύχομαι ό,τι καλύτερο! Εμείς σίγουρα θα τα πούμε και σε κάποια εμφάνιση σου
Σας ευχαριστώ κι εγώ για την τιμή που μου κάνατε. Θα σας περιμένω σε κάποια από τις προσεχείς μου εμφανίσεις.

 

 


Π-Σ (‘’Αμπιμπάγιο’’,Ηρακλειδών 3,Θησείο)
Κ (‘’Καφωδείο’’:Κύπρου 67,Μπουρνάζι)
Κάθε δεύτερη Πέμπτη (‘’Γούστο μου καπέλο’’,Νέα Μάκρη,Κύπρου 32)


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ VIDEO CLIP TOY ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
    http://www.youtube.com/watch?v=o836uyVXoqY
     
    http://www.youtube.com/user/apostolosmelis2
   
    https://www.facebook.com/apostolos.melis

    https://twitter.com/Apostolosmelis

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ WAV
     http://we.tl/oOS6sFK97t

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/10/1952 Γεννιούνται οι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
14/10/2004 Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Βλάσης Μπονάτσος