187 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι και καλλιτέχνες που έχουν έρθει στον κόσμο μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ομορφιά τους μέσα από την ίδια τους την ύπαρξη και την τέχνη τους. Για να κάνουν τις ζωές μας πιο όμορφες! Σ’ αυτούς ανήκει η Βίκυ Γεροθόδωρου! Άνοιξε τα φτερά, της ομορφιάς της, εξαρχής, πέταξε κι η ίδια, ανοίγοντας τους ορίζοντές της κι ήρθε και στο τραγούδι μας για να το ταξιδέψει με τα φτερά της. Μεγάλες συνεργασίες, με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές, τραγούδια – επιτυχίες, που αγαπήθηκαν και πέρασαν στην καρδιά μας και πόσα ακόμα, ευχάριστα μας περιμένουν! Αφού, όπως το λέει κι η ίδια, τα όνειρά της δεν σταματούν πουθενά! Είχα τη μεγάλη χαρά να μιλήσω με τη Βίκυ Γεροθόδωρου, σε μια κουβέντα για όλα, για το τραγούδι, για τους στίχους της, τις συνεργασίες της, την κόρη της τη Νικόλ που την υπεραγαπά, για τα πρόσωπα που έπαιξαν καρμικό και κομβικό ρόλο στη ζωή και στην καριέρα της και, φυσικά, για την ομορφιά, για τα μεγάλα ύψη!


Βίκυ, πριν το τραγούδι σε κερδίσει με την ομορφιά των στίχων σου, κέρδισες εσύ, ελληνικούς και παγκόσμιους, τίτλους ομορφιάς! Πως προέκυψε και τι σημαίνει για σένα, γενικότερα, ομορφιά στον άνθρωπο και στη ζωή;
Προέκυψε τυχαία και αβίαστα μετά από παρότρυνση φίλων και δική μου περιέργεια να συλλέξω άλλη μια διαφορετική εμπειρία μετά από το πολύ διάβασμα και τα αριστεία σε σχολείο και Πανεπιστήμιο. Η ομορφιά για μένα συνδυασμένη σε σώμα, ψυχή και πνεύμα είναι απόλυτο αγαθό.

Σπουδές φυσικής αγωγής και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνώση αρκετών ξένων γλωσσών και, κατόπιν, στον… αέρα(!), ιπτάμενη συνοδός. Σε συνδυασμό, με το ότι είσαι και κοσμογυρισμένη, θα έλεγες ότι είσαι άνθρωπος του ταξιδιού και της φυγής;
Είμαι άνθρωπος του ταξιδιού και της φυγής γιατί χρειάζεται να αποδράσεις για να ανοίξουν οι ορίζοντες και το μυαλό κι ύστερα βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά, διαφορετικά εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμο που ζεις τυφλώνεσαι και μεγαλοποιείς τα ασήμαντα...

Στον αέρα γνώρισες και τον σύζυγό σου, τον μεγάλο μας ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σαραβάκο! Έχεις πει πως ήταν καρμικό. Θα ήθελα να μας πεις – με την απόσταση του χρόνου πλέον – τα πρώτα σου, τότε, συναισθήματα, αλλά και τα σημερινά, ύστερα από μια σχέση και γάμο δυο σχεδόν δεκαετιών.
Ήταν σίγουρα καρμικό! Τον ερωτεύτηκα και τον αγάπησα πολύ, όλα πήγαν καλά κι ο χρόνος που όλα τα φθείρει μας φέρθηκε καλά, γιατί ωρίμασε αυτό που πάντα υπήρχε κι οδήγησε σε μια σχέση δεσμού αίματος.

Ποιο είναι το μυστικό για να μείνουν δυο πανέμορφοι, διάσημοι και δημοφιλείς άνθρωποι ενωμένοι, η φιλελεύθερη σχέση, το παιδί, το να μην θεωρείς τον σύντροφό σου ιδιοκτησία σου;

Το μυστικό είναι η ελευθερία κι η κατανόηση, να ωριμάζει κανείς με τις καταστάσεις χαλαρά και χωρίς άγχος και πίεση. Τελικά όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Κάτι τελειώνει και κάτι άλλο αρχίζει, αλλά, αν υπάρχει σεβασμός, δε χάνεται η αγάπη.

Η κόρη σου η Νικόλ, έχει, απ’ ότι διαβάζω, πολύπλευρες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι. Θα της σταθείς ή θα την αποτρέψεις, από έναν χώρο όπου βιώνει πιο έντονα την γενικότερη ελληνική κρίση;

Η Νικόλ είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια και για το λόγο αυτό καλά κάνει που θέλει να ακολουθήσει την ψυχή της και μαζί της πάντα κι εγώ!

Για να θυμηθούμε, όμως, τη δική σου αρχή, ως στιχουργός, τόσο από το πότε γεννήθηκε μέσα σου η ανάγκη σου να γράφεις, όσο και για τα πρώτα σου βήματα, πριν μια σχεδόν δεκαετία, στη δισκογραφία.
 Η ανάγκη να γράφω υπήρχε μέσα μου από παιδί. Γράφω από τα 12 μου χρόνια. Με τη στιχουργική αποφάσισα να ασχοληθώ το 2000 και μου πήρε 4 χρόνια για να καταφέρω την πρώτη μου σημαντική συνεργασία με τον Αντώνη Βαρδή στον οποίο χρωστάω το ξεκίνημα μου και τον ευχαριστώ!

Σε έχουν μελοποιήσει και τραγουδήσει τα μεγαλύτερα ονόματα. Σε ποιες συνεργασίες σου θα στεκόσουν περισσότερο;
Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, είναι οι περισσότεροι πολύ αγαπημένοι. Μπορώ όμως να ξεχωρίσω τον Αντώνη Βαρδή, που ήταν εκείνος που μου άνοιξε την πόρτα και που μαζί του έγραψα πιο συγκινητικά από κάθε άλλη φορά και τον Δήμο Αναστασιάδη που είναι ο καλλιτέχνης με τον οποίο ταίριαξα πιο πολύ απ’ όλους και που μου βγάζει τον καλύτερο μου στιχουργικό εαυτό. Να αναφέρω όμως εδώ και την Μελίνα Ασλανίδου η οποία ερμήνευσε μοναδικά ένα από τα καλύτερα μου κομμάτια. κατά κοινή ομολογία, «Το λάθος» σε μουσική Αντώνη Βαρδή.

Θα μπορούσες, εύκολα, να ξεχωρίσεις, μέσα σου, το πιο αγαπημένο σου από τα τραγούδια που έχεις γράψει και να μας το πεις, εξηγώντας μας και το γιατί;
Είναι δύο που δεν μπορώ να ξεχωρίσω... «Το λάθος» που προανέφερα σε μουσική Αντώνη Βαρδή και ερμηνεία Μελίνας Ασλανίδου και το «Αν μ’ αγαπάς»,  σε μουσική κι ερμηνεία Δήμου Αναστασιάδη. «Το λάθος» επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο η αφετηρία μου και το «Αν μ’ αγαπάς» επειδή είναι γραμμένο για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που με ενέπνευσε πολύ.

Το πέρασμά σου, ως δημιουργός από τη EUROVISION, τι σου άφησε; Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτό τον μουσικό θεσμό και τη θέση της Ελλάδας σ’ αυτόν;
Η προσωπική μου εμπειρία ήταν μόνο τραυματική, γιατί πίστευα πως το δικό μας τραγούδι θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε πάει κι ένιωσα τεράστια απογοήτευση που δεν έγινε έτσι. Ο θεσμός με αφήνει γενικά αδιάφορη και δεν τον παρακολουθώ σχεδόν ποτέ.

Με τον Δήμο Αναστασιάδη έχετε μια τέλεια κι επιτυχημένη καλλιτεχνική χημεία. Που οφείλεται;

Οφείλεται και στην χημεία που έχουμε ως άνθρωποι. Υπάρχει μεγάλη αγάπη κι αλληλοεκτίμηση και γενικά συνεννοούμαστε άψογα καλλιτεχνικά, καταλαβαίνω τι θέλει, με σπρώχνει σε άλλους δρόμους που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να με πάει, γιατί γράφει από ψυχής κι όχι για εμπορικούς λόγους. Του έχω την πιο μεγάλη αδυναμία και τον πιστεύω πολύ!

Βίκυ είσαι άνθρωπος, που λες με τόλμη και πάθος τη γνώμη σου. Τι σε θλίβει και τι σου δίνει αισιοδοξία από το σημερινό, καταπονημένο, δισκογραφικό και, γενικότερα, τραγουδιστικό μας τοπίο;
Με θλίβει η φτήνια και το ξεπούλημα της τέχνης που λέγεται τραγούδι, αλλά επειδή το τραγούδι εκφράζει πάντα την εποχή του, πιστεύω πως κατάντησε εκεί λόγω της γενικής ξεφτίλας των καταστάσεων. Αισιοδοξία μου δίνει μόνο η ψυχή μου, γιατί αρνούμαι να μιζεριάσω και πάντα οραματίζομαι ένα καλύτερο αύριο, στο χέρι μας είναι άλλωστε, κι αφού πιάσαμε πάτο μόνο να σηκωθούμε γίνεται, έτσι θέλω να πιστεύω κι έτσι θα γίνει.

Για τη σημερινή Ελλάδα, της φτώχειας, έχεις ελπίδες, ή βρίσκονται – όπως, από όλο και περισσότερους ακούω – εκτός, πλέον, των συνόρων μας;
Ελπίδα πάντα θα υπάρχει, αλλά είναι και λίγο ουτοπικό με αυτή την πάστα πολιτικών που επιλέγουμε αιώνες τώρα. Αν τους "καθαρίσουμε" κι επιλέξουμε προσεκτικά, ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα αν κι η εμπιστοσύνη μου έχει γενικά χαθεί... κι επειδή είναι πλέον παράδοση η Ελλάδα να τρώει τα παιδιά της, κυρίως αυτά που αξίζουν, θεωρώ ότι πάντα μια καλύτερη τύχη μας περιμένει εκτός συνόρων κι όσοι έφευγαν από παλιά, μεγαλύτερη προκοπή βρήκαν.

Η κοινωνικοπολιτική αυτή κρίση σε εμπνέει στιχουργικά, ή θεωρείς, πως έχει περάσει, ανεπιστρεπτί, ο καθαρά πολιτικός – καταγγελτικός στίχος και το πολιτικό τραγούδι, που κυριάρχησε αμέσως με την μεταπολίτευση και, πλέον, οι ακροατές αναζητούν στίχους βγαλμένους μέσα από τη ζωή κι όχι στίχους – πολιτικά μανιφέστα;

Η κρίση όχι απλά δεν με εμπνέει αλλά με ξενερώνει. Γενικά δεν είμαι ο άνθρωπος που αγαπάει τα πολιτικά μανιφέστα στα τραγούδια, προτιμώ αυτά να μένουν στις συζητήσεις. Με τα τραγούδια είναι πιο ωραίο να ξεφεύγεις, να ταξιδεύεις, να νιώθεις άλλα πράγματα. Κι ο κόσμος θεωρώ πως έχει κουραστεί με όσα συμβαίνουν, που τόσο άχαρα ανακυκλώνονται στις ειδήσεις, που αν τα ακούει και στα τραγούδια, πάει κατ’ ευθείαν για αυτοκτονία! Εγώ είμαι υπέρ της θετικής σκέψης, οπότε όχι άλλος αρνητισμός στη ζωή μας, φτάνει!

Ας ολοκληρώσουμε Βίκυ την κουβέντα μας, με τα όνειρα, τα όνειρά σου, για σένα, για την κόρη σου, για το επόμενο δημιουργικό σου βήμα στο τραγούδι και τη δισκογραφία.
Τα όνειρα μου δεν σταματούν πουθενά! Συνεχίζω να γράφω για πολλές κι ενδιαφέρουσες συνεργασίες, έχω γράψει κι ετοιμάζομαι να εκδώσω κι ένα παραμύθι που φιλοδοξώ να κάνω και μιούζικαλ. Σιγά - σιγά θα αρχίσω και την αναζήτηση για τα πρώτα τραγούδια της Νικόλ, αφού πρώτα της κάνω κάποια covers αγαπημένων της τραγουδιών για να ανεβάσω στο Youtube, ώστε να αρχίσει να την γνωρίζει ο κόσμος. Αργά και σταθερά βήματα μετά την ενηλικίωση της! Από εκεί κι ύστερα θα ασχοληθώ μαζί της σε όλα τα επίπεδα, διαχείριση, ρεπερτόριο, τα πάντα.


 

  
Επισκεφτείτε :

Vicky gerothodorou | Facebook
Vicky Gerothodorou A | Facebook
Vicky Gerothodorou B | Facebook

Ακούστε :
Μελινα Ασλανίδου - Το λάθος - YouTube
Anastasiadis _-_ An m' agapas - YouTube
Δήμος Αναστασιάδης - Πάντα Και Παντού Μαζί Σου - YouTube

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS