121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Σαββέρια Μαργιολά : «Η «Αλισάχνη» εκφράζει μια περίοδο στοχασμού, μουσικά και προσωπικά»

Συνέντευξη στον : Τάσο Π. Καραντή


Τη Σαββέρια Μαργιολά την πίστεψα από το πρώτο κουπλέ που την άκουσα. Με δικαίωσε! Κι έχει μια πορεία, συνεχώς ανοδική - αλλά και πολύ προσεχτικά επιλεκτική και ποιοτική – τόσο στη δισκογραφία, όσο και στις live συνεργασίες της.
Είναι μια σπουδαία, ώριμη ερμηνεύτρια κι ας ανήκει ηλικιακά στη γενιά των 20+. Ανερχόμενη, σκαλί – σκαλί, την περιμένουν κορυφές μεγάλης καλλιτέχνιδας.
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος («Αλισάχνη», Antart Productions/2013), όπου, όπως το λέει η ίδια: «Ήθελα αυτός ο δίσκος να είναι λιτός και αυτό να εκφράζεται μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά.» Επιβάλλεται, οπότε κι η εισαγωγή μου να συμβαδίζει με την όλη λιτότητα του νέου δισκογραφικού βήματός της. Σας αφήνω στα όσα είχα τη χαρά να κουβεντιάσω μαζί της.


Σαββέρια, σε γνωρίσαμε – δισκογραφικά, με προσωπικό δίσκο – πριν 3 χρόνια, με την «Πράξη πρώτη». Τι διαφοροποιεί και τι συνδέει τον πρώτο σου δίσκο, με τον δεύτερο, την «Αλισάχνη», που μόλις κυκλοφόρησε.

Η «Αλισάχνη» εκφράζει την καινούργια περίοδο της ζωής μου, μια περίοδο στοχασμού και αναζήτησης προσωπικά και μουσικά ψάχνοντας την ισορροπία και την ομοιογένεια. Το κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο άλμπουμ είναι η ποιότητα του υλικού, η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω, η διάθεση για δημιουργία και η ασυγκράτητη ανάγκη μου για το επόμενο βήμα.

Η «Πράξη πρώτη» ήταν ένας δίσκος, που, αφενός, παρουσίαζε τη μεγάλη σου ερμηνευτική γκάμα κι, αφετέρου, απευθυνόταν, λόγω της ποικιλίας του, σ’ ένα ευρύ κοινό. Η «Αλισάχνη», έχω την εντύπωση, ότι απευθύνεται σ’ ένα πιο συγκεκριμένο και πιο ψαγμένο και πεπαιδευμένο μουσικά κοινό. Είναι έτσι;

Η «Αλισάχνη» λόγω της μουσικής της ομοιογένειας ίσως να απευθύνεται σε ένα πιο συγκεκριμένο κοινό, αλλά δεν θα μπορούσα να πω ότι το κοινό αυτό είναι περισσότερο ψαγμένο ή πεπαιδευμένο. Είναι απλώς ένα κοινό με πιο συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά μεγάλο. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, ο δίσκος αυτός εκφράζει αυτό που ήθελα να κάνω την δεδομένη χρονική στιγμή.

Να τους πεις, για τους αναγνώστες, τι σημαίνει «Αλισάχνη» και γιατί επιλέχτηκε ως τίτλος του δίσκου σου;

Αλισάχνη είναι το μικρό σύννεφο της θάλασσας που απλώνεται στον αέρα όταν χτυπούν τα κύματα στα βράχια. Πόσο ωραία εικόνα… αποτυπώνει τη δύναμη της φύσης, την εκτόνωση του κύματος που μέσα μου μεταφράζεται ως εκτόνωση  συναισθημάτων, αποπνέει ελευθερία και ηρεμία. Αυτή είναι η αίσθηση που είχα δημιουργώντας αυτό το δίσκο. Tην αφορμή μου την έδωσε ο στίχος του Γιώργου Γκώνια κα της Πόπης Αεράκη και εύχομαι να έχουν την ίδια αίσθηση και όσοι ακούσουν αυτό το cd.

Η επιλογή των νέων σου τραγουδιών, έγινε με βάση τα τραγούδια και το ύφος τους ή με βάση τους δημιουργούς που τα υπογράφουν;

Μπαίνοντας στη διαδικασία να βρω τα τραγούδια στάθηκα τυχερή που πολύ γρήγορα βρήκα τους ανθρώπους που ταίριαξαν απόλυτα στον ήχο που είχα ήδη στο μυαλό μου γι’ αυτό το δίσκο. Δικοί μου άνθρωποι και καλοί φίλοι που δέχθηκαν να μοιραστούν μαζί μου τις ιδέες τους, τις μουσικές και τους στίχους τους. Ο Νίκος Καλλίνης, ο Μάριος Μούρμουρας και ο Νίκος Παραουλάκης στις συνθέσεις, ο Γιώργος Γκώνιας, η Πόπη Αεράκη και η Δήμητρα Νεοφύτου στους στίχους αλλά και ο υπέροχος Φώτης Σιώτας που μου χάρισε τη φωνή του στο τραγούδι « Η λήθη».

Στο ομότιτλο τραγούδι («Αλισάχνη»), υπογράφεις εσύ η ίδια τη μουσική. Να περιμένουμε κάτι ανάλογο και στο μέλλον ή, ακόμα κι έναν ολόκληρο δίσκο με δικά σου(ως δημιουργός) τραγούδια;

Ευτυχής συγκυρία θα έλεγα. Διαβάζοντας το στίχο αυτού του τραγουδιού και χωρίς να έχω σκοπό να γράψω τη μουσική μου βγήκε αβίαστα αυτή η μελωδία. Γενικά βρίσκω διάφορους τρόπους να εκφράζω αυτά που έχω μέσα μου. Η σύνθεση δεν είναι αυτοσκοπός,  ποιος ξέρει; Μπορεί αν μου προκύψει ξανά.

Τραγούδια σου σε άλλους ερμηνευτές θα έδινες;

Δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί, γιατί ακόμα δεν υπάρχουν «τραγούδια μου», αλλά τώρα που με βάζεις στη διαδικασία να το σκεφτώ σου λέω ότι θα το έκανα με μεγάλη μου χαρά.

Να μιλήσουμε για το ύφος των νέων σου τραγουδιών. Γράφτηκε ότι : «Η «Αλισάχνη» μελωδικά συνδυάζει το μοντέρνο χρώμα με το λαϊκό και παραδοσιακό(νησιώτικο) ηχόχρωμα». Εγώ, πάλι, διακρίνω επιρροές – αφομοιωμένες όμως – από Σωκράτη Μάλαμα και Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αλλά, από εσένα θέλω να μας δώσεις το μουσικό ύφος και στίγμα του.

Ήθελα αυτός ο δίσκος να είναι λιτός και αυτό να εκφράζεται μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά. Νομίζω ότι αυτό το πέτυχα στο σύνολό του βασιζόμενη στα δικά μου βιώματα αλλά και στις μουσικές μου επιρροές.

 

  
 
 

Δύσκολη ερώτηση, το ξέρω, αλλά υπάρχει κάποιο τραγούδι, που ξεχωρίζεις κι αγαπάς ιδιαίτερα; Και για ποιο λόγο;

Αγαπώ κάθε τραγούδι αυτού του δίσκου και είμαι δεμένη μαζί του για διαφορετικούς λόγους. «Η λήθη» όμως αυτό τον καιρό είναι το τραγούδι που με συγκινεί ιδιαίτερα, ίσως λόγω του στίχου του, που κρύβει σπουδαία νοήματα και εκφράζει τις δυσκολίες της εποχής με έναν πολύ δυναμικό και αισιόδοξο τρόπο.

Με την «Αλισάχνη», θέλεις να δώσεις και μια σταθερή ερμηνευτική ταυτότητα και συγκεκριμένο προφίλ, από πλευράς προσωπικού ρεπερτορίου, ως τραγουδίστρια; Ή, μπορούμε να σε δούμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μέλλον;

Η μουσική είναι πλούσια και απέραντη. Ακούω και μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά στυλ και ήδη έχω κάνει και διαφορετικού ύφους πράγματα. «Η Αλισάχνη» αυτή την περίοδο με αντιπροσωπεύει καλλιτεχνικά, όσο για το μέλλον, όλα είναι πιθανά.

Σαββέρια, είσαι ένας καλλιτέχνης μορφωμένος, με άποψη και στάση ζωής. Δεν θέλω να μιλήσεις κομματικά, αλλά πολιτικά – γιατί όλοι είμαστε πολιτικά όντα – πως βλέπεις όλο το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό στην σημερινή Ελλάδα(ανεργία, φτώχεια, κλείσιμο της ΕΡΤ, νέα δικομματική κυβέρνηση των «αιώνιων εχθρών», την άνοδο της Χρυσής Αυγής); Πως τα αντιμετωπίζεις μέσα σου και ποια νομίζεις ότι θα πρέπει να είναι η στάση ενός καλλιτέχνη – κι όχι απλά ενός διασκεδαστή – απέναντι σε όλα αυτά;

Ως πολίτης αυτής της κοινωνίας θλίβομαι βαθιά με τη σημερινή κατάσταση της χώρας και με όλα όσα βιώνουμε σαν λαός. Φυσικά ανησυχώ για το μέλλον, αλλά είμαι ταυτόχρονα και αισιόδοξη, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, γιατί θεωρώ πως οι δυσκολίες μας φέρνουν τελικά πιο κοντά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να νοιαστούμε για τον συνάνθρωπό μας, αλλά και να δούμε τα δικά μας λάθη. Νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη ανιδιοτέλεια και πίστη στις καλές αξίες που έχουμε μέσα μας. Για να είναι μια κοινωνία υγιής, φυσικά και δεν πρέπει να καλλιεργείται ο ρατσισμός, πρέπει να υπερισχύσει ο ανθρωπισμός, η  αλληλοβοήθεια, η αγάπη. Επίσης να γίνονται τα πάντα για την προαγωγή του πολιτισμού μας και όχι αντίθετες ενέργειες, όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο καθένας από τη μεριά του και σύμφωνα με την ιδιότητά του θα πρέπει να βάζει το λιθαράκι του και πόσο μάλλον οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα, που έχουν δική τους δύναμη γιατί ακουμπούν στις ψυχές με ένα  ξεχωριστό και εσωτερικό τρόπο.

Αλλά να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας μουσικά. Υπάρχουν σχέδια για live καλοκαιρινές εμφανίσεις σου και, κυρίως, θα γίνει, και πότε, ζωντανή παρουσίαση του νέου σου δίσκου;

Μόλις πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας live, παρουσιάζοντας ένα μέρος της καινούργιας μου δισκογραφικής δουλειάς, κάνοντας το άνοιγμα στη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Κυριάκι Βοιωτίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φλυγόνιον. Ακολουθούν δύο εμφανίσεις στον προαύλιο χώρο του Badminton με τον Βασίλη Λέκκα και κάποιες συναυλίες με τον Κώστα Μακεδόνα. Παράλληλα προετοιμάζομαι για την επίσημη παρουσίαση του δίσκου μου, που θα γίνει στα τέλη του Σεπτέμβρη, αλλά και για τα live που θα ακολουθήσουν μέσα στο χειμώνα σε Αθήνα και επαρχία.

Ακούστε :
Σαββέρια Μαργιολά - "Νοσταλγία" (official video clip) - YouTube

Get Adobe Flash player

 

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

https://www.facebook.com/pages/Saveria-Margiola/149398938408333

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις