97 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Έλενα Κοσμά

Νίκος Ξυδάκης: «Η δισκογραφία έχει σχεδόν πεθάνει»

Συνέντευξη στην Έλενα Κοσμά


Το Νίκο Ξυδάκη τον ξέρουμε καλά, είναι εκείνος που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας, το 1978, με την «ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ». Είναι εκείνος που άνοιξε νέους δρόμους στη μουσική. Σεβάστηκε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Έδωσε με την μουσική του μια άλλη ατμόσφαιρα στη ποίηση. Πάντα σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών. Ο Νίκος Ξυδάκης στέκεται πάντα στο ύψος της τέχνης του. O Νίκος Ξυδάκης, αυτή τη φορά, μελοποιεί Μιχάλη Γκανά και θα βρεθεί, μαζί με τον ποιητή, στον Ιανό, για δυο μουσικές παραστάσεις.

- Πως επιλέξατε να μελοποιήσετε τα «Γυάλινα Γιάννενα»;

- Είναι μία ιστορία που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. Από τότε που γνωρίζω τον Μιχάλη Γκανά. Σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια. Τον ανακάλυψα μέσα από τα πρώτα του ποιήματα. Εργαζόταν στο βιβλιοπωλείο Δωδώνη επί της οδού Ασκληπιού. Τότε γράψαμε και το πρώτο μας τραγούδι, «Στο Σουμιτζού κάποια βραδιά». Έκτοτε, μας συνέδεσε και μία δυνατή φιλία. Στην συνέχεια, όλως περιέργως, αντί να μελοποιώ στίχους, με κέρδισε η ποίησή του. Την παρακολουθούσα από βιβλίο σε βιβλίο. Χωρίς να το καταλάβω άρχισε να συγκεντρώνεται ένα υλικό από μελωδίες, μελωδικές αφηγήσεις, τραγούδια και ορχηστρικά. Νομίζω πως ολοκληρώθηκε τώρα με τις μελοποιήσεις από το τελευταίο βιβλίο «Άψινθος». Δώσαμε τον τίτλο «Γυάλινα Γιάννενα». Δεν είχα την αίσθηση πως έβαζα μουσική σε ποιήματα, αλλά περισσότερο σε μία περιπέτεια ζωής με την οποία συμπορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια.

- Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τον ποιητή, Μιχάλη Γκανά;

- Το 1978 έβγαλε ο Μιχάλης το πρώτο του βιβλίο και εγώ τον πρώτο μου δίσκο. Μία πρώτη σύμπτωση που μπορεί να μας συνδέει. Και τώρα με τον συγκεντρωτικό τόμο που εκδόθηκε(«Ποιήματα 1978-2012») ολοκλήρωσα και εγώ συγχρόνως την μουσική αυτή περιπέτεια. Από εκεί και πέρα είναι πολλά και ανεξιχνίαστα. Είναι ο ίδιος, η γλώσσα του, ο κόσμος που κουβαλάει. Σημασία έχει, πως μου ξυπνάει τα αισθήματα εκείνα, την συγκίνηση που μου είναι απαραίτητη στην μουσική.

- Γιατί «Γυάλινα Γιάννενα» δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα;

- Κάποιες καθυστερήσεις βγήκαν σε καλό, γιατί με το τελευταίο βιβλίο του Μιχάλη προστέθηκαν άλλα πέντε νέα τραγούδια. Τώρα η δισκογραφία έχει σχεδόν πεθάνει και τέτοιες παραγωγές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ελπίζω όμως πως θα βρούμε την λύση. Ωστόσο μέχρι τότε θα τα παρουσιάζουμε σε συναυλίες όσο μπορούμε.

- Περιγράψτε μας τι περίπου θα δούμε επί σκηνής;

- Τρείς θαυμάσιους μουσικούς, εμένα, τον Μιχάλη Γκανά να διαβάζει ποιήματα του, αλλά και εκτός σκηνής, φίλοι του θα διαβάσουν επίσης ποιήματα του που έχουν επιλέξει. Ένα αφιέρωμα είναι, με αφορμή και την συγκεντρωτική έκδοση από το «Μελάνι». Είναι μία λιτή πρώτη εκδοχή αυτών των τραγουδιών. Δύο ακόμη φίλοι, o τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας και ο Ηλίας Λιούγκος, θα μας θυμίσουν και τραγούδια από την Ήπειρο, σαν φόρο τιμής στην καταγωγή του Γκανά. Και σε ένα μικρό δεύτερο μέρος, θα παίξουμε και κάποια άλλα ακόμα τραγούδια από την Σαπφώ, τον Βιζυηνό, του Γκόνη, του Καψάλη…

 
  
 
 


- Τι επίδραση θα θέλατε να έχουν αυτές οι δύο παραστάσεις σας, σε ένα κοινό που ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο και λόγο να «πιαστεί» από κάπου;

- Εμείς θα παρουσιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που έχουμε κάνει... όπως κάναμε πάντα... ελπίζουμε να συναντηθούμε με τα αισθήματα και τις ανάγκες όσων θα είναι μαζί μας.

- Είστε σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες σας με ποιητές, τι ρόλο έχει παίξει η ποίηση όχι μόνο στην καλλιτεχνική σας πορεία αλλά και στη ζωή σας;

- Με μάγευε η συνάντηση της μουσικής με τη γλώσσα. Όταν οι λέξεις αποκτούσαν μουσικότητα και γινόντουσαν μία μελωδία. Ονειρευόμουν να τις μεταχειρίζομαι και εγώ κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτή ίσως ήταν η βαθύτερη κλίση μου και με οδήγησε φυσικά στο τραγούδι. Η Ποίηση, μετά, ως κάτι σύνθετο, που δίνει ένα νόημα στα πράγματα. Με ενδιέφερε, αλλά δεν είχα πρόθεση και κάποια άποψη πως πρέπει να μελοποιώ ποιήματα. Ότι με συγκινούσε έκανα. Δεν εξετάζω και πολύ τι είναι ποίημα και τι στίχος.

- Υπάρχει κάποιος στίχος από τα «Γυάλινα Γιάννενα» που ξεχωρίζετε;

- …Κι εσύ που ξέρεις από ποίηση, και εγώ που δεν διαβάζω, κινδυνεύουμε εσύ να χάσεις τα ποιήματα, κι εγώ τις αφορμές τους.
Νίκος Ξυδάκης - Μιχάλης Γκανάς

ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24,

210 3217 917

17/1, 18/1,

9.30 μ.μ.

Eισ. : 6 - 10€

Συμμετέχουν

Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο

Γιώργος Διαμαντόπουλος: πλήκτρα

Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS