105 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Καλή Βανδώρου

Ο Κώστας Δημουλέας έχει μεγάλο παρελθόν στην καλλιτεχνική «φυλή» της χώρας μας. Έχει γράψει μουσική για πάρα πολλά και διαφορετικά είδη πολιτισμού και πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το cd «Η κομμώτρια κι ο θάνατος», στο οποίο περιλαμβάνονται 9 τραγούδια με τις φωνές των Σωτηρία Λεονάρδου, Βασίλη Γισδάκη, Παυλίνα Κατσή, Περικλή Μπισκίνη, Κώστα Μπουγιώτη, αλλά και του ίδιου του συνθέτη. Ένας δίσκος με ιδιαίτερα τραγούδια, τα οποία χρειάζεται κανείς να τα ακούσει και 2 και 3 φορές το καθένα προκειμένου να εμπεδώσει το νόημά τους. Ο Κώστας Δημουλέας στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει για τη μουσική βιομηχανία και για το διαδίκτυο.

Είστε ένας μουσικός που έχετε κάνει πολλά, τόσο στον κινηματογράφο, όσο στην τηλεόραση και το θέατρο. Τώρα κυκλοφορεί το cd σας με τίτλο «Η κομμώτρια κι ο θάνατος». Ποια από όλες τις μουσικές δυνατότητες προτιμάτε και γιατί;
Κώστας Δημουλέας: Στην πραγματικότητα έχω κάνει λίγο από όλα. Η διαφορά της «Κομμώτριας» από τις προηγούμενες δουλειές που έχω κάνει, είναι ότι εδώ τον πρώτο λόγο τον έχει η μουσική και ο στίχος και συνεπώς είναι αμιγώς προσωπική δουλειά ενώ στις προηγούμενες, η μουσική είχε ρόλο συμπληρωματικό και εγώ έπρεπε να συνδράμω στο όραμα κάποιου άλλου, κάτι που βρίσκω εξίσου ενδιαφέρον. 

Από τα 9 τραγούδια του δίσκου σας, ποιο ξεχωρίζετε περισσότερο;
Κ.Δ.: Δε μπορώ να κάνω τέτοιους διαχωρισμούς. Αυτό όμως που μου αρέσει σε αυτό το δίσκο είναι ότι οι άνθρωποι που τον ακούν, εκφράζουν τελείως διαφορετικές προτιμήσεις  σε σχέση με τα κομμάτια που περιέχει.

Γιατί στους στίχους που υπάρχουν στο cd σας χρησιμοποιείτε το πολυτονικό σύστημα;
Κ.Δ.: Τα ποιήματα του Ηλία Λάγιου και του Γιώργου Κοροπούλη που δανείστηκα για να μελοποιήσω σε αυτό το δίσκο, ήταν τυπωμένα σε αυτή τη μορφή στην ποιητική συλλογή "Ανθοδέσμη" από τις  εκδόσεις Άγρα. Οπότε προτίμησα να εμφανίσω τα πρωτότυπα. 

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη μουσική βιομηχανία του σήμερα;
Κ.Δ.: Νομίζω πως οι λέξεις «μουσική» και «βιομηχανία» δεν συνάδουν ούτως ή άλλως. Επενδύσαμε πάρα πολλά χρήματα για να φτιάξουμε ένα σύστημα που εμπορεύεται τη μουσική και ξαφνικά εμφανίστηκε το διαδίκτυο. Και  τότε όλοι είχαν πρόσβαση σε όλα. Αυτό είχε ένα καλό σε σχέση με την ευκολία της προώθησης της μουσικής και των καλλιτεχνών, αλλά από τη άλλη αποδυνάμωσε την παραγωγή καθώς καθιέρωσε τη μουσική φτηνά προσβάσιμη, χωρίς το κόστος της παραγωγής της να πέσει αισθητά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ναι μεν οι καλλιτέχνες έχουν ένα μέσο προώθησης πολύ δυνατό αλλά και μια τεράστια δυσκολία στο να παράγουν πράγματα καθώς ως επί το πλείστον είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα έξοδα της παραγωγής μόνοι τους.

Θα μπορούσατε να ηχογραφήσετε έναν ολόκληρο δίσκο με τη δικιά σας φωνή και μόνο;
Κ.Δ.: Δε νομίζω πως έχω την ικανότητα να στηρίξω ένα τέτοιο εγχείρημα.

Είναι εύκολο να επιβιώσει ένας μουσικός στο καλλιτεχνικό στερέωμα του 2011;
Κ.Δ.: Είναι γενικώς δύσκολο. Και γίνεται βέβαια ακόμα πιο δύσκολο  δεδομένων των συνθηκών που διανύουμε αυτή τη περίοδο. Ο κόσμος έχει πρόσβαση πια  σε μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών. Έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει, να αυξήσει την κριτική του σκέψη και τελικά να αποφασίσει τι είναι αυτό που του πάει περισσότερο, κάτι που θεωρώ πολύ σωστό. Θέλω να πιστεύω πως η συνταγή της επιβίωσης που ανέφερες παραπάνω έχει να κάνει με την ειλικρίνεια και τη συνέπεια που δείχνει ένας μουσικός στη δουλειά του.

Πόσο χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο προκειμένου να προωθήσετε τα επαγγελματικά σας βήματα;
Κ.Δ.: Το χρησιμοποιώ αρκετά. Όχι όσο θα ήθελα, αλλά αρκετά.

Πέρα από τη Σωτηρία Λεονάρδου που συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στον δίσκο σας, ποια άλλη γυναικεία φωνή θα θέλατε να ερμηνεύσει τραγούδια σας;
Κ.Δ.: Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Το πρώτο βήμα είναι να βγει το υλικό. Μετά αποφασίζω σε ποιόν θα ταίριαζε το κάθε τραγούδι. Δεν ξεκινάω γράφοντας τραγούδια για κάποιον. 

Σε ποιον καλλιτέχνη δε θα δίνατε ποτέ τραγούδια σας και γιατί;
Κ.Δ.: Μέχρι τώρα, η προσπάθεια μου να γράψω τραγούδια έχει καταλήξει στο να προκύπτουν πράγματα με έντονα θεατρικά στοιχεία. Αυτό είναι κάτι που δεν επιδίωξα, απλώς προέκυψε. Αυτή μάλλον είναι η δική μου άποψη για το τραγούδι. Συνεπώς οι τραγουδιστές που θα συμμετείχαν σε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μπορούν να καλύψουν και τη θεατρικότητα του είδους, όπως πολύ καλά μπορεί να κάνει η Λεονάρδου, ο Γισδάκης, ο Μπουγιώτης και ο Μπισκίνης  που τραγούδησαν  στην κομμώτρια.

Σε τι είδους χώρο θα μπορούσατε να εμφανιστείτε ζωντανά; Σε μουσική σκηνή, club ή σε κάτι εντελώς διαφορετικό;
Κ.Δ.: Αυτή τη περίοδο ετοιμάζουμε μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις οι οποίες θα είναι συνδυασμένες με video και ίσως να έχουν και αρκετά θεατρικά στοιχεία. Οπότε αναζητούμε χώρους που να μπορούν να στηρίξουν ένα οπτικοακουστικό θέαμα.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας