110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Καλή Βανδώρου

Πριν από λίγο καιρό οι πιστοί θαυμαστές του καλού, ρεμπέτικου τραγουδιού γνώρισαν δισκογραφικά τη Ντένια Κουρούση, μια και την είχαν ήδη μάθει από τις εμφανίσεις της στα καλά, νυχτερινά μαγαζιά. Ο πρώτος δίσκος έχει τίτλο «Τι παράξενη κοπέλα» και εμπεριέχει τραγούδια διαφόρων συνθετών που όλοι σεβόμαστε και γνωρίζουμε. Διαθέτοντας μια ιδιαίτερη και καθαρή χροιά στη φωνή της η Ντένια Κουρούση μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του 20ου αιώνα με τραγούδια όπως τα «Μάχαιραν έδωσες», «Φελάχες γλυκές», Δυο τσιγγάνικα χειλάκια». Εντελώς συμπτωματικά, το πρώτο τραγούδι του δίσκου είναι το «Είσ’ εσύ ο άνθρωπός μου» που στους περισσότερους έγινε γνωστό από την τηλεοπτική σειρά «Το νησί». Εδώ, όμως, το ακούμε στην κανονική του εκτέλεση και όχι διασκευασμένο.
Με αφορμή, λοιπόν την κυκλοφορία του πρώτου της cd, η Ντένια Κουρούση μιλάει στον Ορφέα και δηλώνει με περηφάνια πως τη χαρακτηρίζουν ως μια γυναίκα από τα παλιά!

Πείτε μας λίγα λόγια για την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Τι παράξενη κοπέλα».
Ντένια Κουρούση: Είναι ένα δώρο που πήρα από τους φίλους μου και πιστεύω πως θα αγαπηθεί πολύ! Για μένα είναι η αρχή μιας μουσικής παρουσίας που θα συνεχιστεί με συνέπεια και μεράκι. Περιλαμβάνει 11 τραγούδια από αγαπημένους δημιουργούς που με σεβασμό ερμήνευσα, μια και τα έχουμε ακούσει ξανά από τη Μαρίκα Νίνου, τη Στέλλα Χασκιλ, τον Παπαϊωάννου και τόσους άλλους που είναι δάσκαλοι πραγματικοί για εμάς. Ο δίσκος αυτός για μένα αντικατοπτρίζει την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου, καινούριου.

 
Από όλα τα τραγούδια του δίσκου, τα οποία είναι δημιουργίες πασίγνωστων καλλιτεχνών, ποιο ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;
Ν.Κ.: Ξεχωρίζω το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Τι παράξενη κοπέλα» του Μανώλη Χιώτη, γιατί το αγάπησα εξαρχής. Ακούγοντας την εκπληκτική φωνή της Μαρίκας Νίνου με ταξίδεψε. Απ’ ό,τι βλέπω ταξιδεύει και τους θαμώνες του κάθε μαγαζιού που εμφανίζομαι. Έτσι, μου δίνεται η ευκαιρία να έρχομαι πιο κοντά με τον κόσμο.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το είδος κοινού που απευθύνεστε, τόσο ηλικιακά όσο και μουσικά;
Ν.Κ.: Νομίζω πως όποιος αγαπά την καλή μουσική μπορεί άνετα να ακούσει και τα τραγούδια του δίσκου. Όσο για την ηλικία, δε νομίζω πως παίζει κανένα ρόλο στη μουσική που υπηρετώ. Έχω δει 18 χρονών παιδί να χορεύει ή να τραγουδά κάποιο από τα τραγούδια αυτά και 80 χρονών επίσης! Άρα πιστεύω πως, ειδικά το ρεμπέτικο, έχει ακόμα πολλή δύναμη και ενέργεια και απευθύνεται σε όλους.

Έχοντας μια αρκετά μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ρεμπέτικων και λαϊκών πάλκων, θα μπορούσατε να εμφανιστείτε σε κάποιον εντελώς διαφορετικό χώρο, όπως π.χ., μια καθαρά μουσική σκηνή;
Ν.Κ.: Βεβαίως και το έχω κάνει. Νομίζω πως αυτοί οι χώροι είναι «συγγενείς», γιατί κύριος παρανομαστής τους είναι η μουσική. Πας για να ακούσεις μουσική, να μάθεις καινούρια τραγούδια κι όχι να δεις. Κάποτε εμφανίστηκα στα «μπουζούκια» και εκεί, ναι, ήμουν σαν τη μύγα μες το γάλα!

Εάν σας έλεγε κάποιος γνώστης της μουσικής ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε πάνω σας είτε εμφανισιακά είτε μουσικά, προκειμένου να κάνετε καριέρα μεγάλου βεληνεκούς, θα το κάνατε;
Ν.Κ.: Αν συμβάδιζε με τις αρχές μου και την αισθητική μου, ναι, γιατί όχι;

Ποιου εν ζωή συνθέτη τα τραγούδια θα θέλατε να ερμηνεύσετε άμεσα και δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα;
Ν.Κ.: Σε διάφορες εμφανίσεις που κάνω κατά καιρούς ερμηνεύω όλους σχεδόν τους συνθέτες. Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζο, Κουγιουμτζή, Άκη Πάνου, Μάλαμα, Μαμαγκάκη και τόσους άλλους. Η μουσική για μένα δεν έχει όρια. Αν εννοείτε δισκογραφικά, θα ήθελα πολύ να τραγουδήσω μουσικές του Νίκου Τάτση, του Σταύρου Ξαρχάκου ή του Αντώνη Απέργη.


Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που τραγουδάτε σε έναν χώρο ή δισκογραφικά;
Ν.Κ.: Οτιδήποτε με συγκινεί και με συναρπάζει. Κάτι που μπορεί να μου φέρει μνήμες από τα παλιά ή κάτι ανεξήγητα δυνατό που με συνταράζει. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές που τραγουδώ κάποιο τραγούδι που αρέσει πολύ στον κόσμο αν και το έχω βαρεθεί. Αυτές είναι οι ανάγκες του επαγγέλματός μας, γι΄αυτό και είμαι επαγγελματίας, αλλιώς θα τραγουδούσα σπίτι μου. Εννοώ, βέβαια, τραγούδια της αισθητικής μου πάντα, έτσι;

Αν δε ζούσατε στην εποχή που ζούμε τώρα, σε ποια θα θέλατε να ζήσετε και γιατί;
Ν.Κ.: Θα ήθελα πολύ να ζούσα την εποχή του ’30 ή του ’50. Μου αρέσει εκείνη η εποχή, οι μουσικές, η διαφορετική ατμόσφαιρα, κυρίως το ’30… Ίσως να βρίσκονται όλα αυτά στο κεφάλι μας, αλλά γενικά με χαρακτηρίζουν ως μια γυναίκα από τα παλιά!

Τι νομίζετε ότι λείπει σήμερα από την ελληνική δισκογραφία;
Ν.Κ.: Λείπει η καινούρια άποψη στη σύνθεση και η ευκαιρία στα νέα παιδιά να κάνουν πράγματα. Οι εταιρίες εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις ακολουθούν την πεπατημένη, μια και γνώμονας όλων πια είναι το κέρδος.
 
 

Παρακολουθείτε τους υπόλοιπους νέους συναδέλφους σας; Αν ναι, ξεχωρίζετε κάποιον;
Ν.Κ.: Βεβαίως παρακολουθώ και ομολογώ πως υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα, μεγάλα ταλέντα, άγνωστα τις περισσότερες φορές. Δε συνάδει πάντα η αξία με την αναγνωσιμότητα.  Τραγουδίστριες όπως η Μαρία Σπυροπούλου και η Ελένη Καπηλίδου, μουσικοί όπως ο Βασίλης Κεντεντζόγλου, μπουζουξήδες όπως ο Βασίλης Κορακάκης ή ο Σπύρος Πατράς και τόσοι άλλοι που καθημερινά καταθέτουν ψυχή και σώμα στην τέχνη της μουσικής.

Κλείνοντας τα μάτια σας, σε ποιο περιβάλλον βρίσκεστε; Για παράδειγμα, βρίσκεστε δίπλα στη θάλασσα ή σε ένα απομονωμένο σπίτι στο βουνό;
Ν.Κ.: Κλείνοντας τα μάτια μου βρίσκομαι πάντα στο Πίσω Λιβάδι στην Πάρο, εκεί που μεγάλωσα μέχρι την πρώτη Δημοτικού, μέσα στη θάλασσα ως αργά το απόγευμα που έβγαινα πια μελανιασμένη. Με τη γιαγιά μου παρέα….
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 ΒΑΣΙΛΗΣ 17-09-2011 22:32
Είναι μία αξιόλογη ερμηνεύτρια από τις λίγες φωνές που υπάρχουν σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα ανέβει πολύ ψηλά. Συνέχισε Ντένια.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γι’ αυτό που είμαι σίγουρη για μένα είναι πως αγαπάω με ερωτικό πάθος τον Άνθρωπο.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS