125 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Νέα πρόσωπα

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

Χρήστος Κωνσταντόπουλος:
«Ο προορισμός είναι σκοπός, κρύβει όραμα, έχει προοπτική, είναι στόχος βαθύς και μακρινός»
    
Συνέντευξη στην : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη


Ο ερμηνευτής Χρήστος Κωνσταντόπουλος παρουσιάζει στον Ιανό την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Προορισμός», που κυκλοφορεί από την PHONOGRAPH music production.
Ο ίδιος ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Γιώργος Δίπλας μοιράζονται τις συνθέσεις του δίσκου και μελοποιούν στίχους του Διονύση Καρατζά, του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου, της Νίκης Κωνσταντοπούλου, του Κωνσταντίνου Μάγνη και του Νίκου Λαδικού.
Δέκα τραγούδια που έχουν στόχο τον προορισμό του ανθρώπου σ’ αυτή τη ζωή που δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ηλεκτρικές μπαλάντες, δυναμικά βαλς, κινηματογραφικές στιγμές, ένα δυναμικό τάνγκο, παραδοσιακά ακούσματα  και μια νοσταλγική μπαλάντα ερμηνευμένα με το  δυναμισμό και τη θεατρικότητα που χαρακτηρίζουν τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δίνουν το στίγμα του δίσκου.
Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος μάς συστήθηκε μέσα από τη συνεργασία του με το συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή το 2010. Στις αρχές του 2011 συμμετείχε στο δίσκο του συνθέτη με τίτλο «Στου χρόνου τις καταπακτές». Εμφανίστηκε σε σημαντικές σκηνές της Αθήνας (Half note jazz club, Γυάλινο μουσικό θέατρο, Ιανός κ.α.).
Επίσης έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Σπανό, την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Μητσιά, την Ευρυδίκη,  την Γιώτα Νέγκα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Μόρφω Τσαϊρέλη κ.α.).


Το Σάββατο 24 Μαΐου, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος έχει «Προορισμό» τη σκηνή του Ιανού όπου θα ακουστούν και τα 10 τραγούδια του δίσκου με την ελπίδα να αγγίξουν την ψυχή όλων των ακροατών. Θα μιλήσουν: Νότης Μαυρουδής(συνθέτης, κιθαριστής) & Αντώνης Μποσκοΐτης (σκηνοθέτης, δημοσιογράφος). Παίζει στο πιάνο ο Γιώργος Δίπλας.
Λίγες μέρες πριν τη βραδιά στον «ΙΑΝΟ» ο Χρίστος Κωνσταντόπουλος μίλησε στον «ΟΡΦΕΑ».Ξεκινάτε την πρώτη σας προσωπική δουλειά με τίτλο "Προορισμός" Πώς προκύπτει ο συγκεκριμένος τίτλος;


Είχα την διάθεση να συστηθώ με κάτι αισιόδοξο. Και ο προορισμός είναι σκοπός, κρύβει όραμα, έχει προοπτική, είναι στόχος βαθύς και μακρινός. Για μένα είναι μία έννοια ελπιδοφόρα, φωτεινή, δυναμική. Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για να πατήσει γερά στα  πόδια του. Αρκεί να καταλάβει ποιος είναι πραγματικά ο δικός του προορισμός.

Πείτε μου δυο λόγια για τη συγκεκριμένη δουλειά.


Είναι μια δουλειά που περιέχει 10 τραγούδια, εκ των οποίων τα 5 είναι σε δική μου μουσική και τα υπόλοιπα 5 του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δίπλα. Τους στίχους υπογράφουν ο Διονύσης Καρατζάς, ο Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, η Νίκη Κωνσταντοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μάγνης και ο Νίκος Λαδικός. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή την δουλειά, γιατί αφενός με εμπιστεύτηκαν πολύ σημαντικοί δημιουργοί και αφετέρου είναι  έτσι όπως την ονειρεύτηκα.

 
  


Ποιο είναι το κύριο ύφος των τραγουδιών που παρουσιάζετε;


Θα το χαρακτήριζα κατά βάση κινηματογραφικό. Θα μπορούσα να φανταστώ το κάθε τραγούδι soundtrackμιας ταινίας. Στο άκουσμα των τραγουδιών συναντάει κανείς δυτικότροπες μπαλάντες, ηλεκτρικά βαλς, στοιχεία μπάντας, ακόμα και παραδοσιακούς δρόμους.


Θέλετε να πλησιάσετε ένα σύνολο συναισθημάτων. Έχετε σκοπό να τα εκμαιεύσετε από τους ακροατές;


Ο βασικός μου στόχος είναι να μεταδώσω και να μοιραστώ τα συναισθήματά μου με τους ακροατές. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα συναισθήματα. Η ουσία είναι να υπάρχει το δούναι και λαβείν και όλο αυτό να έχει την έννοια της ελευθερίας και της φυσικότητας των συναισθημάτων. Δεν θέλω να περάσω κάτι συγκεκριμένο στους ακροατές. Είναι περισσότερο ενεργειακή η διάθεσή μου και λιγότερο λογική.


Βλέπω κάποια προτροπή και στους στίχους "Στρίψε και πάρε άλλο δρόμο/Ας είναι έστω πιο μικρός/ Πάτα γερά πάνω στο φόβο/ Και γίνε εσύ ο προορισμός"... Λίγα ακόμη λόγια από εσάς.Είναι ένας τρόπος να αφυπνίσω την συνείδηση της γενιάς μου και μαζί και μένα τον ίδιο. Ζούμε πια σε μία φοβική κοινωνία, κηδεύουμε τα όνειρά μας, αποδυναμώνονται οι αξίες μας και γινόμαστε ένα με το τέρας που έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Νομίζω ήρθε η ώρα να πλησιάσουμε την σκοτεινή μας πλευρά, να έρθουμε αντιμέτωποι με όλα τα λάθη, τις ανασφάλειες και τους φόβους που μας έχουν φυτέψει. Μόνο έτσι θα αποδεχτούμε τον εαυτό μας και θα φτάσουμε στην αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι. Οι συγκεκριμένοι στίχοι είναι από το μελοποιημένο από μένα τραγούδι ‘’Προορισμός’’. Ανήκουν στο ποίημα της Νίκης Κωνσταντοπούλου με τίτλο ‘’Γίνε εσύ ο προορισμός’’ που εμπεριέχεται στην ποιητική της συλλογή ‘’Απόψε νιώθω μια ντροπή’’.


Η Μελοποιήση των στίχων πλησιάζουν και τον δικό σας εσωτερικό κόσμο;Είμαι απόλυτα ταυτισμένος με τα τραγούδια του δίσκου. Πρώτα απ’ όλα εκφράζουν την δική μου ψυχή. Με άγγιξαν οι στίχοι τους από την πρώτη ανάγνωση. Και ένιωσα την ανάγκη να μελοποιήσω τους συγκεκριμένους στίχους, γι’ αυτό και τόλμησα να εκθέσω τον εαυτό μου και σαν συνθέτη στον πρώτο μου δίσκο. Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προκαλεί ο τρόπος που γράφει μουσική και ο Γιώργος Δίπλας γι’ αυτό και ερμήνευσα πέντε του τραγούδια. Εύχομαι τα τραγούδια να αγγίξουν τον κάθε ακροατή όπως αγγίζουν εμένα.Ποιες είναι γενικά οι δικές σας καλλιτεχνικές ανησυχίες.


Κύριο μέλημά μου είναι να υπάρχει ποιότητα σε ό, τι κάνω. Ο νέος αυτός δίσκος ανοίγει για μένα ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία μου. Έχω σκοπό να στηρίξω τα τραγούδια του δίσκου με πολλές live εμφανίσεις, εντάσσοντας κάποιες διασκευές κοντά στο ύφος της δουλειάς αυτής. Θέλω να κάνω πολλά πράγματα ακόμα στον χώρο της μουσικής βάζοντας όμως μικρούς στόχους και όχι μεγαλεπήβολα όνειρα. Θέλω να απολαμβάνω κάθε τι που κάνω ώστε να γίνεται δημιουργικό και ουσιώδες.


Έχετε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τον Γιάννη Σπανό, την Ελένη Βιτάλη, Μίλτο Πασχαλίδη και κυρίως με τον Νότη Μαυρουδή ο οποίος θα μιλήσει για εσάς στις 24 Μαίου στον Ιανό. Τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες;Όλες τις θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια. Ρούφηξα και απόλαυσα όλες τις στιγμές. Νιώθω ευλογημένος με όλες μου τις συνεργασίες. Δεν σας κρύβω ότι ο δρόμος του καλλιτέχνη είναι κατά βάση μοναχικός. Όμως όταν συνευρίσκονται οι καλλιτέχνες δημιουργείται μία ιδιαίτερη μαγεία την οποία εγώ έζησα δίπλα τους. Ο Νότης Μαυρουδής υπήρξε δάσκαλος για μένα με όλη τη σημασία της λέξης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με πίστεψε και με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου καλλιτεχνικά. Μόνο καλά πράγματα έχω να θυμάμαι. Υπήρξα τυχερός αλλά και ευγνώμων.


Tι αισιοδοξεί ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης για το μέλλον του στον καλλιτεχνικό χώρο;Ζούμε σε μία ζοφερή εποχή και θέλει μεγάλη προσπάθεια για ένα νέο καλλιτέχνη να είναι αισιόδοξος. Έχει έρθει μια νέα τάξη πραγμάτων όπου τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο δρόμος μοιάζει να είναι κλειστός. Πρέπει όλοι οι νέοι καλλιτέχνες που έχουμε όραμα και στόχο, να πάμε κόντρα στους καιρούς. Πιστεύω πως πρέπει να πάμε ενάντια στο σύστημα με αντιπρόταση την αλήθεια μας. Κουράστηκα να βλέπω κατευθυνόμενα νέα παιδιά μετέωρα, να προσπαθούν να γίνουν διάσημα. Και ποιοι είναι αυτοί που μας το επιβάλουν; Πρέπει ο κάθε καλλιτέχνης να καταλάβει τη δύναμή του, χωρίς να ακολουθεί την πεπατημένη οδό που φτιάχνει επιδερμικές καριέρες χωρίς ουσία. Με τα όχι χτίζει ο καθένας μας το όνειρό του και σέβεται τον εαυτό του.


Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 


Σύνδεσμοι

 


Ενημερωθείτε:

https://www.facebook.com/events/663468673740828/

Επισκεφτείτε:
https://www.facebook.com/pages/Xristos-Konstantopoulos-Official/193323234024702

Ακούστε:
http://www.youtube.com/watch?v=bM6IoCDB-Zk 

 

 

 

 

  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS