119 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Μπορεί να ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι στο Παρίσι, αλλά, έκανε καριέρα στην Ελλάδα, όπου μπήκε το 1966 στη δισκογραφία τραγουδώντας Σταύρο Ξαρχάκο και Νίκο Γκάτσο στο δίσκο «Ένα μεσημέρι».
Από τότε, λόγω της ξεχωριστής χροιάς της φωνής του, αλλά και του ιδιαίτερου λουκ του με τις τεράστιες φαβορίτες του, ο Σταμάτης Κόκοτας έγινε – ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’70 - μέγας σταρ, όπου εμφανίστηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, σε σχήματα με εξίσου σπουδαίους συναδέλφους του.

Ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε αμέσως κι ως ερμηνευτής μεγάλων συνθετών(Τσιτσάνης, Καλδάρας, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανός, Μούτσης, Χατζηνάσιος κ.ά.) και στιχουργών(Ευτυχία Παπαγιανοπούλου, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας κ.ά.).
Αλλά και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ως και σχετικά πρόσφατα, έκανε εκλεκτές συνεργασίες με τους : Γιώργο Ζαμπέτα, Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Μουσαφίρη, Μιχάλη Τερζή, Σπύρο Παπαβασιλείου, Αντώνη Κατινάρη κ.ά.
Η δισκογραφία του Σταμάτη Κόκοτα αποτελείται από δεκάδες δίσκους και πολλά τραγούδια μεγάλες επιτυχίες, που όλοι μας γνωρίζουμε κι έχουμε σιγοτραγουδήσει. Ας δούμε τους σπουδαιότερους προσωπικούς δίσκους του και τις δισκογραφικές συμμετοχές του (χρονολογικά), καθώς και τις γνωστότερες επιτυχίες του (αλφαβητικά).

Προσωπική δισκογραφία (επιλογές)

«Ξαρχάκος + Κόκοτας» (1970). Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει Σταύρο Ξαρχάκο σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Ιάκωβου Καμπανέλη και του Ζάχου Χατζηφωτίου.

«Τελευταία νύχτα» (1977). Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει Απόστολο Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Χρυσός δίσκος των 50.000 πωλήσεων, που έβγαλε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, το «Γιε μου γιε μου».

«Θα σου χρωστώ» (1978). Ο Σταμάτης Κόκοτα τραγουδάει Γιώργο Χατζηνάσιο. Σε πέντε τραγούδια τους στίχους υπογράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Χρυσός δίσκος των 50.000 πωλήσεων.

«Τσιτσάνης – Θεοδωράκης - Κόκοτας» (1985). Ακριβώς όπως το λέει ο τίτλος, ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει Βασίλη Τσιτσάνη και Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Συγκεκριμένα, ο Κόκοτας τραγουδάει, σε πρώτη εκτέλεση κι υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, 5 ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη που είχαν γραφτεί για να τα ερμηνεύσει ο Κόκοτας λίγο πριν πεθάνει ο Τσιτσάνης. Επίσης, τραγουδάει και 5 καινούρια τραγούδια του Θεοδωράκη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

«Κάθε τραγούδι μου για σένα» (1987). Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα.

«Ευτυχώς υπάρχουν και τα όνειρα» (1990). Ο Σταμάτης Κόκοτας σε 10 τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη.

«Θα μείνει η αγάπη μας» (1990). Ο Σταμάτης Κόκοτας σε τραγούδια του Μιχάλη Τερζή.

«Οι διπλοπενιές» (1993). Ο Σταμάτης Κόκοτας σε τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου και του Στέλιου Φωτιάδη.

 

Σημαντικές δισκογραφικές συμμετοχές (επιλογές)

«Ένα μεσημέρι» (1966). Η είσοδος στη δισκογραφία του Σταμάτη Κόκοτα, μέσα από το δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου. Τραγουδάνε επίσης ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κι η Βίκυ Μοσχολιού. Περιλαμβάνει την επιτυχία του «Στου Όθωνα τα χρόνια».

«Κάποιο καλοκαίρι» (1968). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με την Ελένη Ροδά κι άλλους, τραγουδάνε Δήμο Μούτση και Νίκο Γκάτσο. Στο δίσκο αυτόν περιέχονται οι επιτυχίες του «Άπονη καρδιά» & «Πειραιώτισσα».

«Χρώματα» (1968). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάνε Σταύρο Ξαρχάκο.

«Κόσμε αγάπη μου» (1969). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Βίκυ Μοσχολιού, τραγουδάνε Σταύρο Ξαρχάκο σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη.

«Ένα χαμόγελο» (1969). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδάνε Δήμο Μούτση και Νίκο Γκάτσο.

«Μια Κυριακή» (1969). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Βίκυ Μοσχολιού κ.ά., τραγουδάνε Γιάννη Σπανό. Εδώ εμπεριέχεται η πολύ μεγάλη επιτυχία του «Πες πως μ’ αντάμωσες», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

«Το σαββατόβραδο» (1970). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού και το Μανώλη Μητσιά, τραγουδάνε Γιάννη Σπανό και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Εδώ εμπεριέχεται η πολύ μεγάλη επιτυχία, με την ανεπανάληπτη ερμηνεία του Κόκοτα «Ο τρελός».

«453» (1972). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί τον Στράτο Διονυσίου και τη Δήμητρα Γαλάνη τραγουδάνε Γιώργο Χατζηνάσιο. Στο δίσκο αυτό βρίσκεται η επιτυχία του «Μια παρένθεση και μόνο».

«Μέρες αγάπης» (1972). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδάνε Γιάννη Σπανό και Λευτέρη Παπαδόπουλο.

«Μικρές ώρες» (1972). Ο Σταμάτης Κόκοτα, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Αφροδίτη Μάνου, σε τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα.

«Τα ωραία του Τσιτσάνη» (1973). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Δήμητρα Γαλάνη, τη Λιζέτα Νικολάου και την Αλεξάνδρα, τραγουδάνε γνωστές επιτυχίες του Τσιτσάνη υπό την επιμέλεια του ίδιου του Τσιτσάνη.

«Διαδρομή» (1973). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με το Μανώλη Μητσιά, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Θέμη Ανδρεάδη, τραγουδάνε Γιώργο Χατζηνάσιο. Χρυσός δίσκος των 50.000 πωλήσεων, που περιλαμβάνει τις επιτυχίες του «Να ’χα τα χρόνια σου» & «Ας τους να λένε».

«Το διάταγμα … και άλλα» (1980). Ο Σταμάτης Κόκοτας, μαζί με τον ίδιο το Ζαμπέτα, σε γνωστές επιτυχίες του Γιώργου Ζαμπέτα.

Οι γνωστότερες επιτυχίες του (επιλογές)

«Άπονη καρδιά» (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
«Ας τους να λένε» (Γιώργος Χατζηνάσιος – Γιώργος Κανελλόπουλος)
«Βρέχει ο Θεός» (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
«Γιε μου γιε μου» (Απόστολος Καλδάρας – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Δεν το μπορείς» (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Έξω φυσάει και βρέχει» (Σταύρος Ξαρχάκος – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Μη καλέ μου» (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Μη λυπηθείς» (Γιώργος Ζαμπέτα – Αλέκος Καγιαντάς)
«Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
«Μια παρένθεση και μόνο» (Γιώργος Χατζηνάσιος – Νίκος Βρεττός)
«Να ’χα τα χρόνια σου» (Γιώργος Χατζηνάσιος – Γιώργος Κανελλόπουλος)
«Όνειρο απατηλό» (Απόστολος Καλδάρας – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
«Ο τρελός» (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Πειραιώτισσα» (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
«Πες πως μ’ αντάμωσες» (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
«Πήρες το μεγάλο δρόμο» (Δήμος Μούτσης – Νίκος Γκάτσος)
«Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά» (Γιώργος Ζαμπέτας – Ξενοφών Φιλέρης)
«Στις 16 Μάη μήνα» (Ευάγγελος Πιτσιλαδής – Γιάννης Κιούρκας)
«Στου Όθωνα τα χρόνια» (Σταύρος Ξαρχάκος – Νίκος Γκάτσος)
«Στου προφήτη Ηλία» (Δήμος Μούτσης – Γιώργος Παπαστεφάνου)
«Το παιδί από το λιμάνι» (Βασίλης Τσιτσάνης)

Ο Σταμάτης Κόκοτας, στα 45 σχεδόν χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι, κατέχει μια σημαντική θέση στην ιστορία του, ως μια σπουδαία λαϊκή κι ερωτική φωνή, που γοήτευσε με την μοναδική μελωδικότητά της, αλλά – το κυριότερο - που αποτυπώθηκε σε μεγάλα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών.

* Οι φωτογραφίες του Σταμάτη Κόκοτα προέρχονται από τη σελίδα του στο facebook. 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άλογα περήφανα οι επιθυμίες μου γονάτισαν κάθισαν χάμω.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/10/1952 Γεννιούνται οι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
14/10/2004 Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Βλάσης Μπονάτσος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS