176 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Ο ΠΑΡΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΛΔΑΡΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ ΚΑΙ ΛΟΪΖΟ

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής


Ο Γιάννης Πάριος κατέχει, και δικαίως, τον τίτλο του σπουδαιότερου Έλληνα ερωτικού τραγουδιστή. Παρότι, βέβαια, ο Πάριος είναι, ευρύτερα, ένας μεγάλος ερμηνευτής, ο τίτλος αυτός τον έχει καθορίσει. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του αποτελείται από ερωτικά τραγούδια.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Νοταράς, έχει γράψει πως : «Ο Πάριος ξεδιπλώνει μια φωνή, για πολλούς την καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών» (Γιώργος Νοταράς, Από τις 78 στροφές στο cd – 80 χρόνια ελληνικής δισκογραφίας, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Αθήνα 2008, σελ. 50), ενώ, ο Γιάννης Σπανός μου έχει πει προσωπικά: «Δεν υπάρχει πιο πλούσια ηχοχρωμάτων και πιο οικεία αντρική φωνή από του Γιάννη Πάριου».
Αν θα σας ζήταγα, να ανατρέξετε στους συνθέτες που έχουν χαρίσει τις μεγάλες & πασίγνωστες επιτυχίες του Πάριου, σίγουρα, ο νου σας θα πάει στα ονόματα των : Σπανού, Χατζηνάσιου, Βαρδή, Τόκα, Πολυκανδριώτη, Ιγνατιάδη, Χρυσοβέργη, Παπαβασιλείου κ.ά.
Ξεχωριστά, φυσικά, κεφάλαια, αποτελούν, τα δικά του τραγούδια, τα νησιώτικα, τα ερωτικά του ’50, οι συνεργασίες με Θεοδωράκη(επανεκτελέσεις) Ξαρχάκο και Σπανουδάκη. Όπως, κι οι μεταγλωττισμένες διεθνείς μπαλάντες, που με την ερμηνεία του, τις έκανε κι ελληνικές επιτυχίες.
Και, βέβαια, ιδιαίτερο ρόλο, στα πρώτα του βήματα έπαιξε ο Γιώργος Κατσαρός κι ο Πυθαγόρας.
Όλοι οι παραπάνω καθόρισαν  το ελαφρολαϊκό, το μπαλανταδόρικο κι ερωτικό ύφος του Πάριου, δίνοντας του τον αναφαίρετο τίτλο του «ερωτικού τραγουδιστή των Ελλήνων».
Έχει κι άλλες πλευρές ο Πάριος! Όπως έχουν μόνο οι κορυφαίοι ερμηνευτές, έχει τραγουδήσει από Μητσάκη(λαϊκά) και Μπίνη(ρεμπέτικα), μέχρι Πλέσσα(ελαφρολαϊκά).
Έχει τραγουδήσει όμως και τρεις σπουδαίους συνθέτες, που δεν του καθόρισαν την τραγουδιστική του ταυτότητα, αλλά του την εμπλούτισαν, δίνοντάς του την ευκαιρία, να ξεδιπλώσει την ερμηνευτική του γκάμα και το ερμηνευτικό του μεγαλείο.
Μιλώ για τον Απόστολο Καλδάρα, τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Μάνο Λοΐζο. Όπου, μέσα από τα τραγούδια τους έχουμε τον εντεχνολαϊκό Πάριο και, μάλιστα, στα πρώτα βήματα της καριέρας του(τέλη των ’60ς – αρχές των ’70ς).   
Ο Γιάννης Πάριος, λοιπόν, τραγουδά Απόστολο Καλδάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή και Μάνο Λοΐζο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ

Ο Απόστολος Καλδάρας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο τραγουδιών, από τους τρεις, στο ρεπερτόριο του Πάριου : 15 τραγούδια, που καλύπτουν μια περίοδο, από το 1970 ως το 1974. Ανάμεσά τους και σε στίχους του Κώστα Βίρβου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Πυθαγόρα. Κάποια απ’ αυτά έγιναν μεγάλες, διαχρονικές επιτυχίες(«Της μοίρας το παιχνίδι», «Πετροβολούσα τη ζωή», «Τo καναρίνι»»), τα οποία ήταν κι εκπληκτικά τραγούδια.

1) «Της μοίρας το παιχνίδι»(μουσική : Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Ανδρέας Χατζηνικολάου)/ 1970 (σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


2) «Είδα κι άλλες σαν και σένα» (μουσική :Απόστολος Καλδάρα, στίχοι :Δημήτρης Ρήτας), Γιάννης Πάριος - Απόστολος Καλδάρας (1970/ σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


3) «Tα χειροκροτήματα» (μουσική : Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Κώστας Βίρβος)/1970(σε 45άρι)


4) «Το ράκος» (μουσική : Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Κώστας Βίρβος), Γιάννης Πάριος-Πίτσα Παπαδοπούλου (1970/ σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


5) «Το καλό παιδί» (μουσική : Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου), Γιάννης Πάριος-Πίτσα Παπαδοπούλου (1970/ σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


6) «Πετροβολούσα τη ζωή» (μουσική : Απόστολος Καλδάρα, στίχοι : Γιώργος Σαμολαδάς) Γιάννης Πάριος-Λίτσα Διαμάντη (1971/ σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


7) «Oι δυο ζητιάνοι» (μουσική :Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Γιώργος Σαμολαδάς)/1971(σε 45άρι)


8) «Θα πιω και το γυαλί» (μουσική :Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Πυθαγόρας) /(1971/ σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «Τι θέλεις να κάνω»/1972)9) «Τo καναρίνι» (μουσική : Απόστολος Καλδάρας, στίχοι : Γιώργος Σαμολαδάς) (1972/σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «Που θα πάη που»/1974)


10) «Ροβινσώνες»(στίχοι : Γιώργος Σαμολαδάς, δίσκος 33 στροφών/1974, ερμηνεύουν : Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Βασιλική Λαβίνα) :
-«Μια αχτίδα ήλιο»


- «Πόρτα δεν έχει η θάλασσα»


- «Σε κατακλυσμό μεγάλο»


- «Κούρδισα το λαούτο μου»


- «Σε γκαζάδικο ναυτάκι»


- «Στο μέτωπό μου το φανάρι»


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ


Έξι (6) τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Πάριος(την περίοδο 1969 - 1974), σε στίχους του ίδιου του Κουγιουμτζή, του Γιάννη Λογοθέτη(ΛΟΓΟ) κ.ά. Κι εδώ δεν έλειψαν οι επιτυχίες(«Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε», «To Δεσποινάκι»), ενώ, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα(σε διαφορετικές εκτελέσεις), ερμήνευσαν ένα πανέμορφο τραγούδι(«Κάπου στα Πετράλωνα») σε εξαιρετικές κι οι δυο τους ερμηνείες.

1) «Κρυφός καημός(Στα μάτια σύννεφο)»(μουσική - στίχοι :Σταύρος Κουγιουμτζής)/1969(σε 45άρι)


2) «Κάπου στα Πετράλωνα» (μουσική - στίχοι :Σταύρος Κουγιουμτζής)/1969 (σε 45άρι, κατόπιν στη συλλογή τραγουδιών του Κουγιουμτζή «Τα μεγάλα τραγούδια»/1994 και στη συλλογή του Πάριου «Οδοιπόρος αισθημάτων»/2000)


3) «Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε» (μουσική : Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι : Κώστας Αθανασίου = ψευδώνυμο του Γιάννη Λογοθέτη/ΛΟΓΟ)/1973(σε 45άρι, κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «Που θα πάη που»/1974 και στη συλλογή του Πάριου «Οδοιπόρος αισθημάτων»/2000)


4)  «To Δεσποινάκι» (μουσική : Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι : Κώστας Αθανασίου = ψευδώνυμο του Γιάννη Λογοθέτη/ΛΟΓΟ)/1973(σε 45άρι και κατόπιν στον προσωπικό δίσκο του Πάριου «Που θα πάη που»/1974)


5) «Ένα γιασεμάκι»(μουσική : Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι : Ιωάννης Ευαγγελινίδης (στο δίσκο «ΝΙΑΤΑ»/1974)


6)  «Με ποια τραγούδια»( μουσική : Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι : Γιώργος Κυρανόπουλος(στο δίσκο «ΝΙΑΤΑ»/1974)

 
 
  
  
  ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ

Η πιο μικρή συνεργασία του Γιάννη Πάριου, ήταν αυτή με τον Μάνο Λοΐζο(την περίοδο 1970 - 1971), με ένα, ουσιαστικά, τραγούδι(«Ένα γέρικο καράβι»), αλλά εξαιρετικό. Ενώ έχουμε, μια ισάξια επανεκτέλεση του «Μάνα δεν φυτέψαμε», που είχε πει, σε πρώτη εκτέλεση, εξίσου εξαιρετικά, κάνοντάς το επιτυχία, ο Γιώργος Νταλάρας.

1) «Ένα γέρικο καράβι» (μουσική : Μάνος Λοΐζος, στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος) /1970(σε 45άρι, κατόπιν στο δίσκο του Λοΐζου «Θαλασσογραφίες»/1970 και στον προσωπικό δίσκο του «ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ»/1971)


2) «Μάνα δεν φυτέψαμε»(μουσική : Μάνος Λοΐζος, στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος), το τραγουδά ο Πάριος στην ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη «Πρόκληση»(1971), κυκλοφόρησε σε δίσκο, 22 χρόνια μετά, στην κασετίνα «60 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος»(1993).Μέσα, λοιπόν, από τα τραγούδια των Καλδάρα, Κουγιουμτζή και Λοΐζου, αποκαλύπτεται, ακόμα ένα ερμηνευτικό πρόσωπο του Γιάννη Πάριου, εξίσου σπουδαίο και σαγηνευτικό, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητά του ως καλλιτέχνη, αλλά και το τεράστιο λαϊκό του έρεισμα, σε κάθε είδος κι ύφος τραγουδιού.

Πηγές:

Κουγιουμτζής Σταύρος, Χρόνια σαν βροχή, εκδ. ΙΑΝΟΣ, Θεσσαλονίκη, 2005
Κριτσιώλης Τάσος, Ο Γιάννης Πάριος στις 45 στροφές(Γιάννης Πάριος: 40 χρόνια δισκογραφία | Ο Γιάννης Πάριος στις 45 στροφές/ www.e-orfeas.gr)

Κριτσιώλης Τάσος, Γιάννης Πάριος: 40 χρόνια δισκογραφία | 1971 - 1979 / www.e-orfeas.gr

Τσάμπρας Γιώργος, Όλα θυμίζουν τον Μάνο Λοΐζο, ένθετο στην  κασετίνα(με 8 cd ) που δόθηκε με «ΤΟ ΒΗΜΑ» το 2008

Χατζηνικολάου Νίκος, Απόστολος Καλδάρας,  εκδ. Ιανός, Θεσσαλονίκη 2008

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS