90 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΠΑΡΙΟΣ: ΜΑΖΙ LIVE

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΠΑΡΙΟΣ : ΜΑΖΙ LIVE

Γράφει ο: Τάσος Π. Καραντής


Οι δύο εμπορικότεροι και δημοφιλέστεροι Έλληνες τραγουδιστές, όπως αυτό φαίνεται από το TOP - 10, αλλά κι απ’ όλη συνολικά τη δισκογραφία τους, είναι ο Γιάννης Πάριος κι ο Γιώργος Νταλάρας. Οι αριθμοί δηλαδή, επιβεβαιώνουν αυτό που πολύ λιτά είχε πει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, απαντώντας (σε συνέντευξή του στον Λευτέρη Παπαδόπουλο) στην ερώτηση «Ποιους τραγουδιστές ξεχωρίζεις σήμερα», ως εξής : «Ο Νταλάρας και ο Πάριος ή ο Πάριος και ο Νταλάρας».
 «Μεγάλοι τραγουδιστές που αφήνουν πίσω τους σοβαρό έργο είναι για μένα τα δύο Γάμα. Γιάννης Πάριος και Γιώργος Νταλάρας.» (Φώτης Πολυμέρης, συνέντευξη στον Μιχάλη Κουμπιό στο e-orfeas.gr).
Όταν δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι, διαφορετικών μουσικών σχολών, της λαϊκής (Μπιθικώτσης) και της ελαφράς (Πολυμέρης), συμφωνούν, στο ποιοι είναι οι κορυφαίοι άντρες τραγουδιστές του τραγουδιού μας, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Βέβαια, είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο – με ντοκουμέντα, τεκμήρια, ρεκόρ κι αριθμούς – που επιβεβαιώνει κι επαυξάνει τα λεγόμενά τους, αλλά, αυτό είναι, ένα, άλλο, τεράστιο θέμα… Η αναφορά μας αυτή, αφορά – μόνο – τις live συμπράξεις αυτών των δύο μεγάλων ερμηνευτών μας.


Παρότι, λίγο μεγαλύτερος ηλικιακά ο Γιάννης Πάριος(1946), από τον Γιώργο Νταλάρα(1949), πρώτος μπήκε στη δισκογραφία ο Νταλάρας(1967), με τον Πάριο να τον ακολουθεί(1969). Σχεδόν, ουσιαστικά, ξεκίνησαν μαζί, με τον Νταλάρα, πάλι, να προηγείται, χρονικά(2-3 χρόνια), σε αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία από τον Πάριο.
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι, από τα πρώτα βήματα της καριέρας τους, δέθηκαν και με μια αδελφική φιλία, όπως διηγείται ο Νταλάρας : «…Τότε συμπέσαμε ένα διάστημα φαντάροι και με τον Πάριο – αν και είναι λίγο μεγαλύτερος από μένα. Μέναμε σε διπλανές πόρτες στη στάση Καλλιφρονά. Ήμαστε κολλητοί φίλοι, αδέλφια. Χτύπαγε ο ένας το κουδούνι του άλλου και παίρναμε το λεωφορείο μαζί. Εγώ κατέβαινα στην ΥΕΝΕΔ κι εκείνος λίγο πιο πάνω, στον Χολαργό, στο αρχηγείο.»(βλ. Γιώργος Νταλάρας, Το τραγούδι της ψυχής, βιβλίο – από ηχογραφημένες συνομιλίες του Γιώργου Νταλάρα με το Γιώργο Τσάμπρα – ενταγμένο στην έκδοση «Το μουσικό κουτί» /MINOS - EMI , 1997, σελ. 24).
Συνεργάστηκαν live, σε νυχτερινά μαγαζιά, στις αρχές των ‘70ς, για να ακολουθήσουν, στο εξής, την δική του μεγάλη πορεία ο καθένας.
Δισκογραφικά έχουν συνυπάρξει στους παρακάτω(χρονολογικά) δίσκους(δεν καταπιάνομαι, εννοείται με διάφορες συλλογές συνθετών & στιχουργών, που τραγούδησαν κι οι δυο τους), αλλά, ποτέ δεν έτυχε, να υπάρξει ένα δισκογραφικό ντουέτο τους :
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»(1969)
«ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ»(1970)
«Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ο ΛΟΧΙΑΣ»(1971)
«ΝΙΑΤΑ»(1974)
«ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ»(1986)
«ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»(1987)
«ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ»(2002)
«ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΙΣΤΙΚΑ»(2007)


Έτσι, οι μόνες φορές που τους απολαύσαμε, live μαζί, είναι μετρημένες κι έγιναν, στα πλαίσια συναυλιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ας τις δούμε(χρονολογικά) :
1) «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» (μουσική – στίχοι : Δημήτρης Γκόγκος/Μπαγιαντέρας) – από τις δυο συναυλίες του Νταλάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο(1983).


2) «Τα θερινά σινεμά» (μουσική – στίχοι : Λουκιανός Κηλαηδόνης) - από τις δυο συναυλίες του Νταλάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο(1983). Μαζί η Χαρούλα Αλεξίου κι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.3) «Καλέ συ Παναγιά μου - Σγουρέ βασιλικέ μου» (παραδοσιακά) - από τις δυο συναυλίες του Νταλάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο(1983). Μαζί η κι η Χαρούλα Αλεξίου.


4) «Τα θερινά σινεμά» (μουσική – στίχοι : Λουκιανός Κηλαηδόνης) – στούντιο εκδοχή, από εκπομπή της ΕΡΤ, αφιερωμένη στον Γιώργο Νταλάρα(1984). Το τραγούδι το ακούτε από το 6.25΄ ως το τέλος του βίντεο. Μαζί κι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.


5) «Το καναρίνι» (μουσική : Απόστολος Καλδάρας – στίχοι : Γιώργος Σαμολαδάς) – από πρωτοχρονιάτικη εκπομπή της ΕΤ1 με τον Γιώργο Νταλάρα(31-12-1999).6) «Η φαντασία» ( μουσική : Απόστολος Καλδάρας – στίχοι : Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) - από πρωτοχρονιάτικη εκπομπή της ΕΤ1 με τον Γιώργο Νταλάρα(31-12-1999).7) «Σ’ αγαπώ γιατί ‘σαι ωραία» (παραδοσιακό) - από πρωτοχρονιάτικη εκπομπή της ΕΤ1 με τον Γιώργο Νταλάρα(31-12-1999).

 
 
 ΑΛΕΞΙΟΥ-ΠΑΡΙΟΣ-ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ-ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΑΛΑΝΗ-ΠΑΡΙΟΣ-ΝΤΑΛΑΡΑΣ-ΑΛΕΞΙΟΥ
 
 
 ΜΗΤΣΙΑΣ - ΠΑΡΙΟΣ - ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΑΛΕΞΙΟΥ - ΠΑΡΙΟΣ
 
 
 ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ - ΠΑΡΙΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΠΑΡΙΟΣ - ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
 
 
 ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΠΑΡΙΟΣ-ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΝΤΑΛΑΡΑΣ-ΠΑΡΙΟΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗ-ΚΑΤΣΑΡΟΣ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-ΚΑΛΑΤΖΗΣ
 
 
 ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΠΑΡΙΟΣ ΠΑΡΙΟΣ - ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΚΑΛΑΤΖΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-ΝΤΑΛΑΡΑΣ
 
 
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
 
 
 ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΙΑΤΑ
 
 
 Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ο ΛΟΧΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
 
 
 ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ
Υπάρχει, ακόμα, μια πιο πρόσφατη (2007) σύμπραξή τους – μαζί με τη Μαρινέλλα και τη Χάρις Αλεξίου – σε δυο τραγούδια («Το μινόρε της Αυγής» & "Ο Αντώνης ο βαρκάρης"), στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Παναγιώτη Κουνάδη «Ο αινιγματικός κος Μίνως (Μάτσας)», αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα οπτικοακουστικά στο Υ/Τ.

Κι απ’ αυτές τις 7 συμπράξεις, φαίνεται το πόσο ταιριάζουν μαζί – ειδικά στα ντουέτα – αυτοί οι δυο σπουδαίοι ερμηνευτές και, πραγματικά, αποτελεί, ντοκουμέντο, αυτό το λιγοστό κοινό τραγουδιστικό τους σμίξιμο.

Κλείνοντας, αυτήν την αναφορά μας, είναι, φυσικό, να αναρωτηθούμε όλοι, γιατί ποτέ, ο Νταλάρας κι ο Πάριος δεν συνεργάστηκαν δισκογραφικά (με μια κοινή προσωπική τους δουλειά π.χ.) και, βέβαια, γιατί δεν πραγματοποίησαν live, όπως έκαναν – ξεχωριστά ο καθένας τους - με άλλα μεγάλα ονόματα (Μαρινέλλα, Αλεξίου, Γαλάνη κ.ά.). Πολλές οι συγκυρίες, που θα μπορούσαν να επισημανθούν, καθώς κι οι υποθέσεις, που θα μπορούσαν να κατατεθούν. Αλλά, σ’ αυτό, πρέπει – αν το θέλουν – να απαντήσουν οι ίδιοι, στο κοινό τους. Δική μας δουλειά είναι, αν δεν συμβεί το «θαύμα» (έστω και στο παρά πέντε…), να μείνουμε, στα λιγοστά υπάρχοντα, που παρουσιάστηκαν εδώ και να τα απολαμβάνουμε ευτυχισμένοι.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS