117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Αναφορά στη μεγάλη στιχουργό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης


Στις 7 Ιανουαρίου 2014 συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από το θάνατο της μεγαλύτερης στιχουργού του κλασικού λαϊκού τραγουδιού, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Από τα τέλη της ταραχώδους δεκαετίας του ’40, μέχρι το τέλος του βίου της (1972), υπήρξε κύριος παράγοντας της διαμόρφωσης της θεματολογίας και του ύφους του λαϊκού τραγουδιού, χωρίς να αμελείται φυσικά και η προσφορά άλλων μεγάλων στιχουργών εκείνης της περιόδου, όπως του Κώστα Βίρβου, του Χρήστου Κολοκοτρώνη (Θεσσαλός), του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (γνωστός και ως Τσάντας).

Η Παπαγιαννοπούλου υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα, με κύρια γνωρίσματα της, την αθυροστομία της, τη μαγκιά της, την παρορμητικότητα. Δεν ενδιαφέρθηκε να ενταχθεί στη βιομηχανία του τραγουδιού, δηλαδή να κάμει περιουσία από τη γραφή τραγουδιών, διότι αδιαφορούσε για το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο τραγούδι της επιτυχία, όπως επίσης και για την υστεροφημία της. Πολλοί είναι οι δημιουργοί, που την εκμεταλλεύθηκαν παίρνοντας τραγούδια της και παρουσιάζοντας τα ως δικά τους. Η ίδια υπέφερε οικονομικά και πουλούσε τραγούδια για να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ παράλληλα την διακατείχε και το χαρτοπαικτικό πάθος, στο οποίο υποτάχθηκε λόγω της απώλειας του παιδιού της.

Στους στίχους της φαίνεται η ψυχοσύνθεση, η αντίληψή της για τη ζωή, στοιχεία τα οποία ταίριαξαν απόλυτα με το λαϊκό τραγούδι. Τα τραγούδια, τα οποία ήταν ανέκδοτα, αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών ελκυστικών και για τους δημοσιογράφους. Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα μύθο γύρω από το όνομά της, ο οποίος ζει μέχρι τις ημέρες μας.

 
 


Ορισμένα από τα μεγάλα της τραγούδια είναι τα ακόλουθα:

• «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Τα καβουράκια», «Είμαστε αλάνια», «Σε τούτο το παλιόσπιτο»(σε μουσική Βασίλη Τσιτσάνη).

• «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες»(σε μουσική Μανώλη Χιώτη). • «Γυάλινος κόσμος», «Όνειρο απατηλό», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Η φαντασία», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Λίγο - λίγο θα με συνηθίσεις», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα»(σε μουσική Αποστόλου Καλδάρα).

• «Δύο πόρτες έχει η ζωή», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα»(σε μουσική και ερμηνεία του Στέλιου Καζαντζίδη).

• «Η διπρόσωπη», «Ένας αητός γκρεμίστηκε»(σε μουσική Αντώνη Ρεπάνη).

• «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Του ντερβίση το ποτό»(σε μουσική Αντώνη Κατινάρη).

• «Συρματοπλέγματα βαριά»(σε μουσική Μπάμπη Μπακάλη).

Όμως, η Μικρασιάτισσα δημιουργός συνεργάστηκε με συνθέτες, τη συνεργασία με τους οποίους πολλοί δεν γνωρίζουν, όπως:

• Με το Μάνο Λοΐζο στο τραγούδι «Νύχτα πέρασε το τραίνο»,το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικά και ακούστηκε στην ταινία «Μπετόβεν και μπουζούκι» του Ορέστη Λάσκου το 1965.

• Με το Μάνο Χατζιδάκι στο τραγούδι «Είμαι αητός χωρίς φτερά» στο δίσκο «Γρηγόρης Μπιθικώτσης 1963-1971», σε ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση.

• Με το Σταύρο Ξαρχάκο(«Τι έχει και κλαίει το παιδί»).

• Με το Μίμη Πλέσσα(«Σαν ξημερώνει Κυριακή»).

• Με το Γιάννη Καραμπεσίνη(«Ένας άνθρωπος γεννιέται»).

• Με το Βαγγέλη Πιτσιλαδή(«Στη στράτα μου δε φάνηκες»).

• Με τον Τόνυ Μαρούδα(«Πνίγηκε η αγάπη μου»).

Σε αυτές τις άγνωστες, σε πολλούς, δημιουργικές ενέργειες συμπεριλαμβάνεται και η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Πνοές»(1931),που, φυσικά, είναι εξαντλημένη.

Για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υπάρχει και βιβλιογραφία, που αποτελείται από 4 τίτλους, οι οποίοι είναι οι εξής:

• Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Όλα είναι ένα ψέμα»(Εκδόσεις Καστανιώτη 2002, 364 σελίδες).

• Γιάννης Bach Σπυρόπουλος: «Ένα μπλουζ για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» (Εκδόσεις Ηλέκτρα 2006 - σειρά «Βίοι αγίων», 105 σελίδες).

• Ρέα Μανέλη : «Η γιαγιά μου η Ευτυχία»(Εκδόσεις Άγκυρα 2003, 224 σελίδες).

• Σπύρος Κουρκουνάκης: «Το παραμύθι της Ευτυχίας»(Εκδόσεις Ιανός 2010, 567 σελίδες).


Κοντολογίς, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και το έργο της, αποτελούν αναπόσπαστη πτυχή της λαϊκής μεταπολεμικής μουσικής. Αυτά τα τραγούδια συνέβαλαν στην παρηγοριά των Ελλήνων, από τις πληγές που άφησε η καταστροφική δεκαετία του ’40, καθώς και αυτές που άφησε το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης στα τέλη της δεκαετίας του ’50, τότε που η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί, αφού βίωσαν οι άνθρωποι τις συνέπειες των ιδεολογικών συγκρούσεων.

Τότε που κάποιοι ήθελαν να «σπάσουν το γυάλινο κόσμο και να φτιάξουν μια καινούρια κοινωνία», όπως είχε γράψει η αείμνηστη «γριά» του ελληνικού τραγουδιού.*Με πληροφορίες από την «Ελευθεροτυπία» και τη «Βικιπαίδεια».

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο Έρωτας είναι ο θάνατος.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS