126 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Τα πρόσωπα

Τάσος Π. Καραντής

Ελίζα Σολωμού: «ΠαSάγιο σημαίνει η διάβαση που μας κάνει όλους συνοδοιπόρους στην τέχνη»


Συνέντευξη στον Τάσο Π. ΚαραντήΕλίζα Σολωμού, μία νέα ηθοποιός, με όνειρα και πάθος για την τέχνη την αγάπη και τον έρωτα, ακολουθεί  την εσωτερική ανάγκη της για δημιουργία και «χτίζει» ένα σπίτι, διαφορετικό από τα άλλα, το «Θέατρο-Πολυχώρος Παsάγιο 8», στην καρδιά της Αθήνας, που φιλοξενεί δύο θεατρικές παραστάσεις και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα, σε πείσμα των καιρών, φτιαγμένο, από γωνιά σε γωνιά, με μεράκι και αγάπη για την τέχνη ας την γνωρίσουμε. 
 
 
- Ελίζα σε βρίσκουμε εδώ στο «Θέατρο-Πολυχώρος Παsάγιο 8»  μετά την παράσταση «2 ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ» με τον Μελετη Γεωργιάδη, σε ένα έργο του Jerry Mayer,  ένα έργο για τον έρωτα την φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις ... μίλησέ μας για αυτό.

- Ζούμε σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι επιφανειακές και χωρίς αισθήματα. Ο γρήγορος ρυθμός της ζωής και οι απαιτήσεις της συνχρονης κοινωνίας έχουν αλλάξει της αξίες και μας έχουν απομονώσει.Το «2 Οριζοντίως», είναι ένα έργο που πάει κόντρα σε αυτήν την πραγματικότητα. Δύο άνθρωποι γνωρίζονται στο βαγόνι ενός τρένου και μέσα σε 1 ώρα ξετυλίγουν πτυχές του χαρακτήρα τους, που εκπλήσονται και οι ίδιοι οι ήρωες, μιας και αυτό το ταξίδι είναι ανατρεπτικό και για τους δύο. Βασανιστικά αλλά λυτρωτικά, απλά και ανθρώπινα καταθέτουν προβληματισμούς. Μια σύγχρονη γυναίκα κι ένας άντρας που άργησε να ωριμάσει, αντιμετωπίζουν στο σήμερα την πιο μεγάλη δυσκολία. Να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και μέσα από την ανθρώπινη σύνδεση να μετουσιώσουν τα παλιά, μίζερα και φθαρμένα σε μια καινούρια ζωή. Φτάνοντας στο τέρμα, στο Bay point, έχουν πλέον εξανγισθεί από το παρελθόν τους και αυτό γίνεται όταν η καρδιά χτυπά δυνατά και λέει ναι στον έρωτα.Το «2 Οριζοντίως» είναι μια παράσταση, που εύκολα ο θεατής ταυτίζεται με τους ήρωες και το υπέροχο για εμάς, τους ηθοποιούς, είναι που τους βλέπουμε να φεύγουν από το θέατρο με ευχάριστη διάθεση.

Ένα έργο που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο βαγόνι ενός τρένου. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτός ο συμβολισμός του συγγραφέα;


Θεωρώ ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην «αλλαγή» τους. Η επιροή είναι άμεση και στους δύο. Είναι κολλημένοι και οι δυο σ’ ένα βαγόνι, δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Δεν μπορούν να κρυφτούν, παρά να αντιδράσουν. Όλα είναι θέμα φυσικής ή μάλλον καλύτερα κβαντοφυσικής. Από την στιγμή που ο αυθόρμητος και παρορμητικός Josh καταφέρνει να «σπάσει» το συντηριτικό φράγμα της Janet, είναι θέμα χρόνου να δούμε και την δική του αλλαγή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όλα είναι θέμα της αρχής της αμοιβαίας επαγωγής. Στη φυσική, όταν έχουμε δύο πηνία τα οποία βρίσκονται σε σύζευξη, δηλαδή το ένα πολύ κοντά στο άλλο ή το ένα μέσα στο άλλο, τότε οι οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν στο ένα (πρωτεύον), γίνονται αντιληπτές  και από το άλλο (δευτερεύον), το οποίο αντιδρά έτσι, ώστε να αναιρέσει τις αλλαγές αυτές. Η αντίδραση είναι εντονότερη όσο καλύτερα συζευγμένα είναι τα 2 πηνία. Για τους ήρωες είναι ένα ταξίδι αλλαγής, μεταμόρφωσης και ωρίμανσης. Όταν φτάνουν στον προορισμό τους είναι όλα διαφορετικά και για τους δύο!


- Το «ΠαSάγιο8» φέτος μας εξέπληξε ευχάριστα, είναι ένας καινούριος θεατρικός πολυχώρος  που φιλοξενεί  καλλιτεχνικά δρώμενα εν γένει. Μίλησέ μας για αυτά!

Ο πρώτος χρόνος στο «ΠαSάγιο 8» ήταν πραγματικά ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από το οποίο αναζωογονήθηκα, ωρίμασα, διασκέδασα, έζησα όμορφες στιγμές, μέσα απο την Τέχνη που τόσο αγαπώ. Φιλοξένησα θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και είδα να ζωντανεύουν την σκηνή μου πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, αφήνοντας πίσω τους και αυτοί το δικό τους στίγμα. Οι μουσικές Πέμπτες έκαναν στέκι το «ΠαSάγιο», γι’ αυτούς που σέβονται και αγαπούν τις ανεξάρτητες ελληνικές μπάντες. Ζήσαμε ρεμπέτικες βραδιές,έντεχνες ροκ, swing - jazz κ.ά. Είδα να αγκαλιάζουν το «ΠαSάγιο 8», μέσα σε λίγους μήνες... και αυτό για μένα είναι μεγαλείο! Συνεχίζουμε, έχουμε ενδιαφέροντα πλάνα, που πιστεύω ότι ο κόσμος θα τα αγκαλιάσει και θα τα υποστηρίξει.

 
  

Σαν ιδέα πώς γεννήθηκε το «ΠαSάγιο8»;  Και φυσικά πώς επιλέξατε αυτό το όνομα;

- «ΠαSάγιο 8» λεγόταν ο χώρος πριν τον αγοράσω. Δεν ήθελα να αλλάξω το όνομά του μιας και έχει βαθύτερη σημασία για μένα. «Το ΠαSάγιο 8», στην γλώσσα των σιδηροδρομικών σημαίνει διάβαση, και βρίσκεται στο κομβικό σημείο της Κωνσταντινουπόλεως και Σεπολίων, στην διάβαση 8, δηλ. το Πασάγιο 8. Για μένα ΠαSάγιο σημαίνει η διάβαση που μας κάνει όλους συνοδοιπόρους στην τέχνη. Το θέατρο μου είχε το σωστό όνομα, το μόνο που έπρεπε, ήταν να φιλοξενήσει τους καλλιτέχνες αυτούς, που θα έδιναν νέα πνοή στον χώρο και πιστεύω ότι το καταφέραμε.


Πέραν  όλων των άλλων απολαύσαμε την παιδική παράσταση που ανεβάζετε. «Η ΜΑΡΓΑΡΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» είναι δικό σου το έργο και πραγματικά μας εξέπληξε ευχάριστα, ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα ανούσια παιδικά που μας συνηθίζουν, πες μας τα πάντα για αυτό το ταξίδι...


Το παραμύθι μου το έγραφα με πολύ σοβαρότητα και σεβασμό στα παιδιά.Ήθελα τα παιδιά μέσα από απλές έννοιες να πάρουν δυνατά μηνύματα.Τρείς ήρωες ταξιδεύουν στον χρόνο με ένα αυτοσχέδιο διαστημόπλοιο.Έχουν μια αποστολή...να θεραπαυτεί η Αγάπη.
 Ζούμε σε μια εποχή που η θεϊκή γνώση ξετυλίγεται όλο και περισσότερο. Εμείς οι μεγαλύτεροι  συνειδητοποιούμε, όλο και περισσότερο, ότι βρισκόμαστε στα προπύλαια της Νέας Εποχής. Παλιότεροι Νόμοι καταρρίπτονται κι ο Δυτικός πολιτισμός υποδέχεται μια νέα πραγματικότητα πιο απλουστευμένη.
Η αγάπη είναι η πιο ισχυρή Θεραπευτική δύναμη στον κόσμο! Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να εξασκηθούμε, όσο περισσότερο σε αυτό.Όταν νιώθουμε ήρεμοι και θετικά, έλκουμε όμορφους ανθρώπους γύρω μας και υγειής καταστάσεις.Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι εξάσκηση.Όλα ξεκινάνε απο εμάς.
Αυτό είναι και το μήνυμα το παραμυθιού μας.Όταν όλοι αγαπούν, η θετική ενέργεια βρίσκεται παντού και όλοι οι άνθρωποι είναι υγειείς και ευτυχισμένοι. Σέβονται ο ένας τον άλλον και είναι πάντα δίκαιοι. Έτσι ονειρεύονται ελεύθερα και πετυχαίνουν όποιο στόχο βάλουν.
Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται την διαφορετικότητα του καθένα, γιατί ο καθένας από εμας έχει ένα χαρισμα, όταν είμαστε ενωμένοι και όλοι καταλάβουμε την «υπερδύναμή μας», δηλαδή το χάρισμά μας, τότε θα αλλάξουμε τον κόσμο, είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι για έναν σκοπό... Η Αγάπη να επιστρέψει στις καρδιές μας.Το πρώτο βήμα είναι να το ονειρευτούμε... το επόμενο είναι να το ζήσουμε.
Ζω μέσα από τα παραμύθια μου... είναι η πραγματικότητά μου με λόγια παιδικά. Συγκινούμαι, πραγματικά, όταν οι γονείς φεύγουν από το θέατρο συγκινημένοι και μου λένε τόσα, μα τόσα, ευχαριστώ.Τί να πω, εγώ ευχαριστώ που μου εμπιστεύεστε τα παιδιά σας και που θα πάει θα αλλάξουμε τον κόσμο!!!


- Η Ελλάδα διανύει  χαλεπούς καιρούς είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;

- Οι Δυνατές αλλαγές δεν έρχονται εύκολα. Ξεβολευόμαστε, αλλά σε πείσμα αυτής της κατάστασης, παραμένω ρεαλίστρια, τίποτα δεν θα αλλάξει αν εμείς δεν κάνουμε τις δικές μας προσωπικές αλλαγές.


Η αντιμετώπιση των παιδιών σαν ολοκληρωμένα άτομα, με βούληση, όπως προστάζει το ταξίδι της Μαργαρένιας,  πιστεύεις πως θα ήταν η λύση στα δεινά μας; Αν προασπίσουμε το «μέλλον – παιδιά» μας με αρχές, θα είναι η αφετηρία μας νέας  υγειούς αρχής;

- Αυτό ακριβώς. Γι’ αυτό, εμείς οι ενήλικες, πρέπει να απαιτήσουμε καλύτερη παιδεία για τα «παιδιά μας». Δεν εννοώ καλύτερα βιβλία μόνο και ολιγομελή τμήματα, αλλά περισσότερα θέατράκια μέσα στα σχολρία, μουσικά όργανα, πινέλα και μπογιές.Τα παιδιά πρέπει να πάρουν το 100% για να μας δώσουν αργότερα το 100% και επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την Τέχνη. Έτσι θα εκφράζονται καλύτερα, θα έχουν αυτοπεποίθηση και θα ονειρεύονται ελεύθερα χωρίς ντροπή.Τότε θα διαπιστώσουμε μεγάλες αλλαγές. Πιστεύω θα έρθουν αυτές οι μέρες, απλά πρέπει να καταλάβουμε την σύνδεση που έχουμε όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας και όλοι μαζί θα φέρουμε αυτές τις αλλαγές.

Οι παραστάσεις στο ΠαSάγιο8 μέχρι πότε θα κρατήσουν;

- Μέχρι Κυριακή των Βαίων. Βλέποντας και κάνοντας όμως! Συζητάμε διάφορα όμορφα για τον Απρίλη, που χτίζουμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας θεατρικά, αυτές τις δράσεις και φρέσκιες προτάσεις για τον Μαίο. Θα ενημερωθείτε από την σελίδα μας στο F/B.


 Και μία απόλυτα προσωπική ερώτηση. Πόσο ερωτευμένη νιώθεις με το όνειρο που κυνηγάς;

Είναι μεγάλος έρωτας για εμένα η τέχνη μου. Όσοι με ξέρουν περισσότερο, ξέρουν πως κάνω ακριβώς αυτό που αγαπώ. Και αυτός ο έρωτας όπως όλοι… τα εμπεριέχει όλα... χαρές, απογοητεύσεις, συγκινήσεις, επιβραβεύσεις. Αλλά έτσι δεν είναι οι έρωτες; Αυτό είναι και το μαγικό...το ταξίδι… και παραμένω ερωτευμένη!


- Σίγουρα έχω πολλά ακόμα να σε ρωτήσω αλλά θα αρκεστώ προς στιγμήν στα σχέδια σου για το μέλλον...

Γράφω το δεύτερο παιδικό παραμύθι, την συνέχεια του πρώτου.Έχω πολλά μέσα μου, που πρέπει να φανερωθούν στο χαρτί και μετά στην σκηνή, για να φτάσουν με αγάπη στην παιδική ψυχή. Είμαι σε σκέψεις και συζητήσεις για την επόμενη θεατρική παραγωγή του «ΠαSάγιο 8». Πρέπει να διαλέξω ένα έργο που να αρέσει, όχι μόνο σε εμένα αλλά και στον κόσμο. Ευτυχώς ο Μελέτης Γεωργιάδης είναι σοφότερος από εμένα, σε αυτό το πεδιο.Έπεσε μέσα, την πρώτη φορά, με το «2 Οριζοντίως», πιστεύω θα πέσει μέσα και τώρα! H ταινία μικρού μήκους «Μέσα από το 7», που έγραψα, σκηνοθέτησα και έπαιξα, είναι έτοιμη και φεύγει για τα φεστιβάλ.Έπαιξαν μεταξύ άλλων ο Μ.Γεωργιάδης, Γ. Χρανιώτης,  Β. Αγγέλη, Φαίη Βακρίνου, Κ. Χολή και πολλοί άλλοι. Εύχομαι να πάρουμε μια καλή θέση. Άλλο ένα ταξίδι ξεκινά!
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.


LINKS:

https://www.facebook.com/PasagioOkto


https://www.youtube.com/watch?v=IFcuFzfRcfI

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS