124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο πρωταγωνιστικός «μύθος - τραγουδιστής» της «μυθολογίας του ελληνικού τραγουδιού». Πέρα όμως από μύθους και μυθολογίες είναι, σίγουρα, η μεγαλύτερη, σε έκταση και βάθος, αντρική φωνή του ελληνικού τραγουδιού. Ταυτόχρονα όμως, είναι κι ένας τραγουδιστής συγκεκριμένων λαϊκών και μουσικών ορίων και τρόπου έκφρασης, έχοντας, μάλιστα, τη δική του «καζαντζιδική σχολή» ερμηνείας στο λαϊκό μας τραγούδι.
Τα της καλλιτεχνικής καριέρας και διαδρομής του, είναι, λίγο-πολύ, σε όλους γνωστά,  σταμάτησε τις ζωντανές εμφανίσεις στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ενώ ο τελευταίος του δίσκος – λόγω των προβλημάτων του με το συμβόλαιό του με τη MINOS-EMI - ήταν, το 1975, το περίφημο «Υπάρχω» (έχω αναφερθεί στον «ΟΡΦΕΑ»).
Έκτοτε, πέρασαν 12 ολόκληρα δισκογραφικής σιωπής κι αναμονής των πιστών οπαδών του. Έτσι, το 1987, μαθαίνοντας, ότι βρέθηκε, επιτέλους, λύση στο πρόβλημά του με την δισκογραφική εταιρεία κι ότι θα κυκλοφορούσε ένας δίσκος του, για να απελευθερωθεί οριστικά από ’κει, τρέξαμε όλοι, φανατικοί καζαντζιδικοί και μη, στα δισκάδικα, να πάρουμε τον καινούριο δίσκο του !
Πράγματι, «Ο δρόμος της επιστροφής», όπως ήταν ο χαρακτηριστικός – συμβολικός τίτλος του, είναι ένας καθαρά καζαντζιδικός δίσκος, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο κι ως προς το είδος και το ύφος των 13 τραγουδιών που τον απαρτίζουν. Και, βέβαια, είχε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία, αφού έγινε πλατινένιος, κάνοντας 150.000 πωλήσεις.
Η θεματολογία των τραγουδιών είναι η αναμενόμενη, δηλαδή έχουμε έναν 100% καζαντζιδικό δίσκο, με τα ανάλογα θέματα : κοινωνική κι ερωτική αδικία και, φυσικά, μετανάστευση. Τις μουσικές των τραγουδιών τις υπογράφουν οι : Θ. Καμπουρίδης, Β. Βασιλειάδης, Ε. Τσαγκάρης, Γ. Παλαιολόγος και Γιάννης Πάριος. Ενώ, τους στίχους οι : Λευτέρης Χαψιάδης, Λ. Παπαγιαννοπούλου κι ο Γιάννης Πάριος. Δεύτερες φωνές του κάνουν οι : Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Λίτσα Διαμάντη, Θέμης Αδαμαντίδης και Μαριάννα Νάσιου. Η ενορχήστρωση κι η διεύθυνση ορχήστρα ανήκει στον μπουζουξή Βασίλη Ηλιάδη και η παραγωγή στον Αχιλλέα Θεοφίλου.
Και για να περάσουμε και στα τραγούδια, το ομότιτλο(«Ο δρόμος της επιστροφής»), συμβολίζει, φυσικά, την επιστροφή του στη δισκογραφία. Ακούστηκαν πολύ(τα σουξέ του δίσκου) τα εξαιρετικά: «Εγώ είμαι αητός»,  «Το σύστημα είναι ένοχο», με κορυφαίο, που ακούγεται μέχρι σήμερα, «Το δικό σου αμάρτημα»(σε μουσική και στίχους του Γιάννη Πάριου). Συγκινητικό είναι, επίσης, το συγκλονιστικό «Το τραγούδι του φίλου», που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Πυθαγόρα.
Mε μια φράση, «Ο δρόμος της επιστροφής», είναι ο απόλυτα καζαντζιδικός δίσκος που σηματοδοτεί, μετά από 12 χρόνια, την επιστροφή του στη δισκογραφία. Ένας δίσκος που έδωσε δύναμη και νέα ώθηση στο λαϊκό μας τραγούδι.
 
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
01 «Ο δρόμος της επιστροφής» (Θ. Καμπουρίδη – Λ. Χαψιάδη)
02 «Εγώ είμαι αητός» (Β. Βασιλειάδη – Λ. Παπαγιαννοπούλου)
03 «Πρόσφυγες κυνηγημένοι» (Θ. Καμπουρίδη – Λ. Χαψιάδη)
04 «Το σύστημα είναι ένοχο» (Β. Βασιλειάδη – Λ. Παπαγιαννοπούλου)
05 «Την αγαπάω» (Β. Βασιλειάδη – Λ. Παπαγιαννοπούλου)
06 «Το δικό σου αμάρτημα» (Γιάννη Πάριου)
07 «Το τραγούδι του φίλου» (Θ. Καμπουρίδη – Λ. Χαψιάδη)
08 «Εγώ είμαι ένας απόκληρος» (Β. Βασιλειάδη – Λ. Παπαγιαννοπούλου)
09 «Όποιος πέφτει μόνος του δεν κλαίει» (Θ. Καμπουρίδη – Λ. Χαψιάδη)
10 «Το αμαρτωλό σου σώμα» (Ε. Τσαγκάρη)
11 «Τα δικά μου λάθη» (Β. Βασιλειάδη - Λ. Παπαγιαννοπούλου)
12 «Το παράπονο του μετανάστη» (Γ. Παλαιολόγου – Λ. Χαψιάδη)
13 «Το παιχνίδι της ζωής» (Γιάννη Πάριου)
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS