137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Τάσος Π. Καραντής

Από την 5ετία και μετά, για μένα, αρχίζει ένας δίσκος να ανήκει στην κατηγορία «οι δίσκοι που αγαπήσαμε». Αν,  5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, συνεχίζεις να τον ακούς με αγάπη, και να εμπεριέχει τραγούδια που να σε συναρπάζουν και να σε συγκλονίζουν, τότε, ναι, το έχει κερδίσει το χρονικό και, συνάμα, και το καλλιτεχνικό στοίχημα. Σ’ αυτήν την κατηγορία, ανήκει ο δίσκος της Δόμνας Κουντούρη «Παιχνίδι ισορροπίας»(HEAVEN/2006), που τα 11 τραγούδια του, ακούγονται ευχάριστα και σήμερα, κάνοντάς τον να είναι ένας καλός ποπ δίσκος, αλλά και με ροκ και λαϊκότροπα στοιχεία, σαν κι αυτά, που εμπεριέχει η καλλιτεχνική, ερμηνευτική, φωνητική κι ιδιοσυγκρασιακή γκάμα της τραγουδίστριας.

Βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, και τους δημιουργούς που τα υπογράφουν, όλοι άξιοι, στο είδος τους, με προεξάρχοντες, τους : Ρεβέκκα Ρούσση (στο ομότιτλο), Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Μωραΐτη, Θάνο Παπανικολάου κ.ά. Δυο τραγούδια τα υπογράφουν η Ραλλία Χρηστίδου(μουσικά) κι η ίδια η Δόμνα (μουσικά και στιχουργικά), η οποία, μας έδειξε, από τότε, και το ισχυρό πρόσωπο της δημιουργού – όπως μας παρουσιάστηκε ευρύτερα στη συνέχεια – αποδεικνύοντας, πως η Δόμνα Κουντούρη,  με τις ιδιότητες της μουσικού, της ερμηνεύτριας και της δημιουργού, είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα, με την δική της δυνατή προσωπική ταυτότητα, που θα αφήσει – και πρέπει – την σφραγίδα της στο τραγούδι μας.
Το «Παιχνίδι ισορροπίας», είναι απ’ τους δίσκους που τους ακούς ολόκληρους, δυσκολεύεσαι, δηλαδή, να παραλείψεις κάποιο τραγούδι, αφού, όλα, έχουν την ιδιαιτερότητά τους και την ομορφιά τους, που την τονίζει και στην διεισδύει μέσα σου η φωνή της Δόμνας, μ’ αυτήν ζεστή χροιά, που την διακρίνει, ταυτόχρονα – κι αυτό είναι μοναδικό – η εξωστρέφεια κι η εσωστρέφεια. Στοιχεία, προφανώς, και του χαρακτήρα της, που τα διακρίναμε και στη συμμετοχή της στο «Fame Story 3», όσοι, δεν ανήκαμε, στους τζερτζελέδες, που μένουν, πάντα, στην βιτρίνα και στην επιφάνεια …   
Είθισται να ξεχωρίζουμε κάποια τραγούδια από έναν δίσκο. Εμένα μ’ αρέσει ολόκληρος, αλλά θα σας κάνω τη χάρη: «Παιχνίδι ισορροπίας», «Δεν γιατρεύεται η καρδιά μου», «Πάντα μένω», «Μόνο για σένα», τα δυο δικά της(«Έχει αρχή ο έρωτας» & «Κι αν χτυπάει η καρδιά μου δυνατά»), αλλά, μου φαίνεται, αν συνεχίσω, θα τα γράψω όλα!
Κράτησα, για το τέλος, τη δική μου αδυναμία, το κομμάτι «Δεν θα ’μαι εδώ(Ma philosophie)». Ακούγοντάς την, ειδικά στους στίχους («τι ωραία να το λες/ τι ωραία να το θες»), η ερμηνεία της μου θύμισε έναν στίχο τραγουδιού του Γιάννη Πάριου(«Φεύγω Μαργαρίτα»), που λέει «γέμιζε το στόμα μέλι από το φιλί». Ε, αυτό έπαθα, ακούγοντάς την, γέμισε μέλι η ψυχή μου! Νομίζω, αυτό και μόνο, τα λέει όλα για τη Δόμνα Κουντούρη.

Τα τραγούδια του cd
01. Παιχνίδι ισορροπίας
(μουσική: Μαρία Παπαδοπούλου – στίχοι: Ρεβέκκα Ρούσση)
02. Βυθίζομαι
(μουσική – στίχοι: Θάνος Παπανικολάου)
03. Δε θα 'μαι εδώ (Ma philosophie)
(μουσική: M. Georgiades – στίχοι: Νίκος Μωραΐτης)
04. Δε γιατρεύεται η καρδιά μου
(μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος – στίχοι : Νίκος Μωραΐτης)
05. Έχει αρχή ο έρωτας
(μουσική: Ραλλία Χρηστίδου & Δόμνα Κουντούρη – στίχοι : Δόμνα Κουντούρη)
06. Πάντα μένω
(μουσική – στίχοι: Θάνος Παπανικολάου)
07. Αν ήσουν όνειρο
(μουσική – στίχοι: Νίκος Παπαδόπουλος)
08. Μόνο για σένα
(μουσική – στίχοι : Θάνος Παπανικολάου)
09. Γκάζι η ανάσα
(μουσική: Σπύρος Κοντάκης – στίχοι: Χριστίνα Σολδάτου)
10. Για μένα τώρα ζω
(μουσική : Βασίλης Γαβριηλίδης – στίχοι: Θάνος Παπανικολάου)
11. Κι αν χτυπάει η καρδιά μου δυνατά
(μουσική: Ραλλία Χρηστίδου & Δόμνα Κουντούρη – στίχοι: Δόμνα Κουντούρη)

 


 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS