172 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θανάσης Γιώγλου

Γιάννης Σπανός, Λευτέρης Παπαδόπουλος: Οδός Αριστοτέλους

Ορφέας

Ένας σπουδαίος και πολύ αγαπημένος δίσκος κυκλοφόρησε στις 4-7-1974. Μιλάμε για την Οδό Αριστοτέλους σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Στο δίσκο αυτό τραγουδούν ο Γιάννης Πάριος (σε μία εποχή που τραγουδούσε τραγούδια με λόγο ύπαρξης), η Χαρούλα Αλεξίου και ο Γιάννης Καλατζής.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μια μεταβατική εποχή, όσον αφορά τη θέση των δημιουργών και των τραγουδιστών σε ένα δίσκο. Ήδη το πρόσωπο του τραγουδιστή είχε αρχίσει να μπαίνει στα εξώφυλλα των δίσκων , επισκιάζοντας τον συνθέτη. Εδώ όμως φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Έχουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά δύο σπουδαίων δημιουργών , ερμηνευμένη από τρεις σπουδαίες φωνές, ακριβώς όπως θα ήθελαν δηλαδή οι δημιουργοί.
Από τον δίσκο ξεχώρισε αμέσως το ομώνυμο τραγούδι, η Οδός Αριστοτέλους. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος επιθυμία του συνθέτη ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι να το ερμηνεύσει ο Γιάννης Πάριος. Μετά όμως από την επιμονή του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που θεωρούσε πως ο Πάριος είχε ήδη πολλές επιτυχίες σε αντίθεση με την Αλεξίου που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα, το τραγούδι είπε τελικά η Χάρις Αλεξίου. Αν και δε γνωρίζουμε την εξέλιξη που θα είχε το τραγούδι με την φωνή του Γιάννη Πάριου, η ερμηνεία της Χαρουλας δικαιώθηκε απόλυτα.
Από το δίσκο, κατά την προσωπική μου γνώμη ξεχωρίζουν τα Γύριζαν τα τρένα , Είπα να φύγω, Σαν την πικροδάφνη, Κι ακαρτέρει, χωρίς βέβαια να υστερούν τα υπόλοιπα. Ήταν μια εποχή που κυκλοφορούσε ένας δίσκος και τα 12 στα 12 τραγούδια ήταν από καλά έως πολύ καλά.

Είναι χαρακτηριστικά τα σαφέστατα μηνύματα κατά της χούντας (που τότε κατέρρεε), τα οποία υπάρχουν στους στίχους. Στο τραγούδι "Γύριζαν τα τρένα" φαίνεται η επιστροφή του εξόριστου μετά την απελευθέρωση. Αρχικά οι στίχοι έλεγαν:
"Γύριζαν τα τρένα κι έφερναν και σένα
μέσα από της χούντας τη ντροπή..."

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει τότε και οι στίχοι μετατράπηκαν σε "...μέσα από της νύχτας τη ντροπή..."

Ή ακόμη στα τραγούδια "Και" ... και "Κι ακαρτέρει" φαίνονται καθαρά τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν οι δημιουργοί (και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος) το είχε κάνει επανειλλημένα αυτό) κατά του μαύρου καθεστώτος. Και τα κατάφεραν, αφού οι υπεύθυνοι της επιτροπής λογοκρισίας, ευτυχώς, δεν φημίζονταν για την εξυπνάδα και την διορατικότητά τους.

Πολύ όμορφες επίσης οι μουσικές και οι ενορχηστρώσεις του Γιάννη Σπανού. Προσωπικά θεωρώ τη συγκεκριμένη δουλειά , ίσως την πιο ολοκληρωμένη του συγκεκριμένου συνθέτη. Και φυσικά να μην ξεχάσω να αναφερθώ και στους τρεις ερμηνευτές. Ο Γιάννης Πάριος έχοντας ήδη πίσω του κάποιες επιτυχίες, αποδεικνύει σ'αυτό το δίσκο πόσο μεγάλος τραγουδιστής είναι (ή ήτανε, δεν ξέρω, συγχωρέστε με μ'έχει μπερδέψει) και πόσο αδικήθηκε από τα τραγούδια που στη συνέχεια τραγούδησε. Η Χάρις Αλεξίου στο ξεκίνημά της, μ'αυτή τη συμμετοχή της, απέδειξε ότι δίκαια κατέκτησε στη συνέχεια τη θέση που έχει σήμερα στο ελληνικό τραγούδι. Αλλά και ο Γιάννης Καλατζής στα τελευταία ίσως καλά τραγούδια που είπε (αφού αργότερα , έκανε κάποιους προσωπικούς δίσκους με μάλλον αδιάφορα τραγούδια , με εξαίρεση κάποια λίγα του Κουγιουμτζή και του Λοίζου), αποδίδει τα τραγούδια όπως πρέπει. Πραγματικά αυτός ο τραγουδιστής, χωρίς να έχει την μεγάλη φωνή του Νταλάρα ή του Πάριου, πιστεύω πως άξιζε καλύτερης τύχης και προσοχής από την εταιρεία του. Τέλος πάντων, τά'χουμε ξαναπεί αυτά.
Κλείνοντας, να πω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος, δυστυχώς, δεν κέρδισε την αναγνώριση που του άξιζε (με εξαίρεση 2-3 πολύ γνωστά τραγούδια ). Αποτελεί πραγματικά απόκτημα για κάθε δισκοθήκη.


Ο δίσκος περιέχει τα ακόλουθα τραγούδια:

1. Είπα να φύγω - Γιάννης Πάριος
2. Και - Χάρις Αλεξίου
3. Αμανάμ - Γιάννης Καλατζής
4. Σαν την πικροδάφνη - Γιάννης Πάριος
5. Μπουζουκομπαγλαμάδες - Γιάννης Καλατζής
6. Γύριζαν τα τρένα - Χάρις Αλεξίου
7. Κι ακαρτέρει - Γιάννης Καλατζής
8. Ήταν μια φορά - Γιάννης Πάριος
9. Μεθυσμενάκι - Χάρις Αλεξίου
10. Του γυαλού τα κύματα - Γιάννης Καλατζής
11. Μη με κοιτάς - Γιάννης Πάριος
12. Οδός Αριστοτέλους - Χάρις Αλεξίου


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/10/1952 Γεννιούνται οι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
14/10/2004 Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Βλάσης Μπονάτσος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS