90 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δίσκοι που αγαπήσαμε

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

Ο Στράτος Διονυσίου τραγουδά Άκη Πάνου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης


   Αναμφισβήτητα, ο Στράτος Διονυσίου υπήρξε ένας εκ των σπουδαιότερων λαϊκών τραγουδιστών και ο Άκης Πάνου ένας εκ των σημαντικότερων λαϊκών τραγουδοποιών.

Η εποχή της ραγδαίας αύξησης της φήμης και των δυο καλλιτεχνών αρχίζει με τη δισκογραφική τους συνεργασία. O μεν Διονυσίου δεν είναι τόσο γνωστός μέχρι το 1967, ο δε Πάνου, αφού έχει συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές (Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Γιώτα Λύδια, Μενιδιάτης), εγκαθιδρύει περισσότερο το όνομά του συνεργαζόμενος και   με το Διονυσίου.

    Δεκατέσσερα από τα τραγούδια αυτής της συνεργασίας(συνολικά είκοσι τρία) συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο της συλλογής του περιοδικού «Δίφωνο» με τίτλο «Ο Στράτος Διονυσίου τραγουδά Άκη Πάνου». Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε με τη μορφή συλλογής το 1975 και επανακυκλοφόρησε το 1985. Εμπεριέχονται μεγάλες επιτυχίες, που δε λείπουν από χώρους, όπου αναπαράγεται γνήσια λαϊκή μουσική και χρονολογούνται από το 1967 ως το 1972.Τα τραγούδια αυτά διατηρούν αναλλοίωτη τη δύναμή τους, ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις προτιμήσεις των ακροατών.

  Χρονολογικά τα πρώτο τραγούδι του δίσκου είναι η «Αχαριστία» με τη Χαρούλα Λαμπράκη στα σιγόντα. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ο Διονυσίου αποκτά το ιδιαίτερο ερμηνευτικό του ύφος, για το οποίο έγινε γνωστός απομακρυνόμενος οριστικά από τον πρώτο ερμηνευτικό τρόπο, που είχε έντονες επιρροές  των ερμηνειών του Στέλιου Καζαντζίδη(συγκεκριμένα ακούστε το τραγούδι «Εγώ δεν είμαι ένοχος»). Στην «Αχαριστία» δύναται ο Διονυσίου να προσαρμόζει τη φωνή του στη μελωδία και το στιχουργικό θέμα.

Την επόμενη χρονιά ηχογραφούνται δυο μεγάλες μελλοντικές επιτυχίες, το «Και τι δεν κάνω» και το «Γιατί καλέ γειτόνισσα». Το πρώτο τραγούδι είναι ένα εξαιρετικό ερωτικό τραγούδι, το οποίο έχει επανεκτελεσθεί από επιφανείς ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Βιτάλη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Το δεύτερο είναι ένα κλασικό ζεϊμπέκικο από το οποίο δε λείπει η εισαγωγή με μπουζούκι, κάτι που έκανε ο Πάνου σε πολλές από τις συνθέσεις του.

  


  Οι αξιόλογες καταθέσεις συνεχίζουν και το επόμενο έτος, καθώς ηχογραφείται το άσμα «Του κόσμου το περίγελο», μία από τις επιτυχίες που συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητας του ερμηνευτή και ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα ολόκληρου του ρεπερτορίου του. Επίσης ηχογραφούνται τα εξής: «Θα ρίξω ροδοζάχαρη», «Φεύγω», «Πήρα τα μάτια μου». Τα δυο τελευταία δεν απέκτησαν τη φήμη των προηγουμένων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τραγούδια του Πάνου έχουν μικρή διάρκεια, χαρακτηρίζονται από λιτό στίχο, που περιλαμβάνει το κεντρικό νόημα των ασμάτων και συνδέεται άμεσα με τις αντιλήψεις του Πάνου για τον έρωτα, τη ζωή, το θάνατο.

   Τη διετία 1971-1972 συνεχίζεται αυτή η σύμπραξη, καθώς ο Διονυσίου προσθέτει στο ρεπερτόριό του τις συνθέσεις «Εγώ καλά σου τα ‘λεγα», «Να είχα το κουράγιο», «Σε λίγο», «Ήταν ψεύτικα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Ομορφιά». Οι στίχοι του τραγουδιού «Να είχα το κουράγιο», που εκφράζει την αδυναμία του ερωτευμένου να αποχωριστεί το ερώμενο πρόσωπο, δεν ανήκουν στον Άκη Πάνου, αλλά στον Αντώνη Μπακιρτζή. Από αυτά τα κομμάτια έγινε πολύ δημοφιλές το «Ήταν ψεύτικα», καθώς και το «Στο σταθμό του Μονάχου».

    Ανακεφαλαιώνοντας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Διονυσίου αποκτά πανελλήνια αναγνωρισιμότητα λόγω της σύμπραξής του με τον Άκη Πάνου. Ο ερμηνευτής διαμορφώνει το τραγουδιστικό του προφίλ και αυτή η δισκογραφική ένωση ωφελεί και τους δυο σημαντικά σε αυτό το χρονολογικό πλαίσιο. Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, όπως φαίνεται, κινήθηκε σωστά, καθώς το αισθητήριό του τον οδήγησε σε έναν (όπως απέδειξε η υστεροφημία του) μεγάλο λαϊκό τραγουδοποιό. Με αποτέλεσμα να αναδείξει με τη φωνή του δείγματα γνήσιας λαϊκής τέχνης.


*Σημείωση: Τα τραγούδια της συνεργασίας των δυο καλλιτεχνών, που δε συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή είναι τα ακόλουθα: «Μην κατέβεις στο λιμάνι», «Άσ’ τη να φύγει», «Η αλήθεια είναι πικρή», «Δεν υπάρχει κανείς», «Μια γυναίκα», «Σε μια ξένη κοινωνία», «Τίποτα», «Αν ήταν κυρία», «Φέρτε το παιδί του χάρου».

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS