126 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιάννης Πουλόπουλος στη ΛΥΡΑ

Η δισκογραφία σήμερα

Τάσος Π. Καραντής

Ο Γιάννης Πουλόπουλος είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού και, βέβαια, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του. Μεγάλος ερμηνευτής, με ζεστή κι εκφραστική φωνή και μεγάλη ερμηνευτική γκάμα, είναι ταυτισμένος στη συλλογική μας συνείδηση με τραγούδια – σταθμούς, που αποτυπώνουν μέσα τους μια ολόκληρη εποχή.
Αν και ξεκίνησε τη δισκογραφία του από την COLUMBIA, πολύ σύντομα πέρασε στη ΛΥΡΑ του Αλέκου Πατσιφά, στην οποία έκανε τις σπουδαιότερες και διαχρονικότερες επιτυχίες του, με αποκορύφωμα τον θρυλικό «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που είναι ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 πήγε στη MINOS όπου παρέμεινε ως το 1989, κάνοντας κι εκεί μια σειρά επιτυχημένους δίσκους. Στη ΛΥΡΑ επέστρεψε το 1997, με το δίσκο «Του τραγουδιού το βλέμμα», το 1998 κυκλοφόρησε μια ζωντανή ηχογράφηση τραγουδιών του, τη «Ζωντανή επαφή» και το 1999 κυκλοφόρησε ο τελευταίος μέχρι σήμερα δίσκος του με νέα τραγούδια, με τον τίτλο «Στα όνειρά σου περπατώ». Ένα, λοιπόν, μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του Γιάννη Πουλόπουλου βρίσκεται στη LYRA κι, έτσι, πρόσφατα, όλο αυτό το υλικό, κυκλοφόρησε σε μια σειρά 11 ανεξάρτητων δίσκων. Το κάθε cd περιέχει 16 τραγούδια, ενώ η ζωντανή ηχογράφηση 32, μιλάμε, δηλαδή, για ένα σύνολο 192 τραγουδιών!
Η όλη έκδοση των cd είναι πολλή καλαίσθητη, σε χάρτινη συσκευασία, με πανέμορφες φωτογραφίες εποχής του Πουλόπουλου στα εξώφυλλά τους. Βέβαια απουσιάζουν κάποιες βασικές πληροφορίες (χρονολογίες τραγουδιών – τίτλοι δίσκων πρώτης έκδοσής τους – ονόματα μουσικών – στίχοι), αλλά είναι τέτοια η σπουδαιότητα των τραγουδιών κι η αξία όλου αυτού του συγκεντρωμένου υλικού, που κάνει τις παραπάνω ελλείψεις να φαντάζουν λεπτομέρειες για τους σχολαστικούς. Για να το πω διαφορετικά, δίνεται, μ’ αυτήν την έκδοση, η δυνατότητα να αποκτήσουμε και να έχουμε στη δισκοθήκη μας τα άπαντα του Πουλόπουλου στη LYRA, δεν είναι λίγο αυτό!

Έκλαψα χθεςΈκλαψα χθες«Έκλαψα χτες»
Πρωταγωνιστής στο cd αυτό είναι το ομότιτλο τραγούδι («Έκλαψα χτες») του Μίμη Πλέσσα και του Άκου Δασκαλόπουλου, που αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του Πουλόπουλου. Από ’κει και πέρα παρελαύνουν κομμάτια, νεότερα και παλιότερα, του Γιάννη Σπανού, του Γιώργου Κατσαρού, του ίδιου του Πουλόπουλου κ.ά. Ανακαλύψτε τις ερμηνείες του στα: «Δώδεκα η ώρα θα ’ρθω βρε Μαριώ» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» του Μίκη Θεοδωράκη και «Μικρός ο κόσμος γύρω μου» του Μάνου Λοίζου.

Όλα δικά σου μάτια μουΌλα δικά σου μάτια μου«Όλα δικά σου μάτια μου»
Με την γνωστότατη επιτυχία «Όλα δικά σου μάτια μου» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου ξεκινά το cd, για να ακολουθήσουν κι άλλα τραγούδια, ιδίως του Πλέσσα, αλλά κι άλλων δημιουργών. Προσέξτε τον όμως σε τραγούδια όπως «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» του Μάρκου Βαμβακάρη και «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» του Μίκη Θεοδωράκη.

 

 

Μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλίΜια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί«Μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί»
Το κυρίαρχο κομμάτι αυτού του cd είναι το ομότιτλο(«Μια φορά μονάχα φτάνει») αγαπημένο τραγούδι του Γιάννη Σπανού και του Κώστα Κινδύνη. Το υπόλοιπο υλικό το συμπληρώνουν συνθέσεις του Νίκου Μαμαγκάκη, του Μίμη Πλέσσα, του Γιώργου Κατσαρού, του Γιάννη Γλέζου, του Πουλόπουλου κ.ά. Ξεχωρίζουν «Το χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Όποια και να ’σαι» του Απόστολου Καλδάρα.

 

Θα πιω απόψε το φεγγάριΘα πιω απόψε το φεγγάρι«Θα πιω απόψε το φεγγάρι»
Με το θρυλικό «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ξεκινά το cd, για να ακολουθήσουν, ανάμεσα σε άλλα, διαμάντια σαν τα «Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν» του Γιώργου Ζαμπέτα, «Η αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, και «Το όνειρο» & «Γωνιά – γωνιά» του Μίκη Θεοδωράκη.

 

 

Καμαρούλα μια σταλιάΚαμαρούλα μια σταλιά«Καμαρούλα μια σταλιά»
Άλλη μια τεράστια επιτυχία του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το «Καμαρούλα μια σταλιά», κυριαρχεί, στο cd, αλλά δεν λείπουν κι άλλα σπουδαία κομμάτια, όπως η «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Το τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το «Μέσα στο παλιό μου σπίτι» του Δήμου Μούτση σε στίχους του ίδιου του Γιάννη Πουλόπουλου.

 

 

Νύχτωσε χωρίς φεγγάριΝύχτωσε χωρίς φεγγάρι«Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι»
Το κλασικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα («Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι») δίνει τον τίτλο σ’ αυτό το cd κι ακολουθούν τα «Σα μαγεμένο το μυαλό μου» & «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» του Μπαγιαντέρα, καθώς και το μοναδικό «Καράβια αλήτες» του Μάνου Λοίζου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και τα «Νύχτα μικρή αρχόντισσα», επίσης, του Λοίζου και τα «Χαράματα» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

 

Ποια νύχτα σ’ έκλεψεΠοια νύχτα σ’ έκλεψε«Ποια νύχτα σ’ έκλεψε»
Το «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου πρωταγωνιστεί σ’ αυτό το cd κι από κοντά, βέβαια, «Η Μαρίνα η Σαλονικιά» του Ζαμπέτα και το «Παιδί μου ώρα σου καλή» του Γιάννη Σπανού. Στο δίσκο, επίσης, συμπεριλαμβάνονται από το «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» του Χρυσίνη ως τα «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και «Ο καημός» του Θεοδωράκη. Και, βέβαια, τραγούδια του Κουγιουμτζή («Η Καλαμαριά») και του Μούτση («Το κορίτσι στ’ άστρα»).

 

Πάμε για ύπνο ΚατερίναΠάμε για ύπνο Κατερίνα«Πάμε για ύπνο Κατερίνα»
Η μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Κατσαρού και του Πυθαγόρα «Πάμε για ύπνο Κατερίνα» δίνει τον τίτλο στο cd κι ακολουθεί η επιτυχία του Γιάννη Σπανού «Ήρθες εψές». Κι εδώ ο Πουλόπουλος τραγουδά Θεοδωράκη(«Είναι μακρύς ο δρόμος σου» & «Στράτα τη στράτα»).

 

 

Να ’χα τη δύναμηΝα ’χα τη δύναμη«Να ’χα τη δύναμη»
Το «Να ’χα τη δύναμη» του Γιάννη Γλέζου και του Κώστα Κινδύνη ανοίγουν το δίσκο, για να ακολουθήσει, παρακάτω, το «Γειτονάκι μου» του Λίνου Κόκοτου. Και στο cd αυτό υπάρχουν λαϊκά - όπως το «Εγώ είμαι ένα παλιόπαιδο» του Γαβαλά - Κουγιουμτζής («Άναψε τώρα τη φωτιά»), αλλά και το «Βραδιάζει» του Θεοδωράκη.

 

 

Μην του μιλάτε του παιδιούΜην του μιλάτε του παιδιού«Μην του μιλάτε του παιδιού»
Κι εδώ μια μεγάλη επιτυχία δίνει τον τίτλο στο cd, το «Μην του μιλάτε του παιδιού» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, για να ακολουθήσει το «Βρέχει πάλι απόψε», πάλι του Πλέσσα, αλλά σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. Κι εδώ ο Θεοδωράκης έχει τη θέση του («Τι να την κάνω τη χαρά» & «Από το παράθυρό σου»), αλλά και το «Η άμαξα μες τη βροχή» του Χατζηχρήστου, καθώς και το «Με το βουνό θα γίνω φίλος» του Λουκά Νταράλα.

 

Ζωντανή επαφήΖωντανή επαφή«Ζωντανή επαφή»
Η «Ζωντανή επαφή», όπως το λέει κι ο τίτλος, περιέχει τη ζωντανή ηχογράφηση των εμφανίσεων του Γιάννη Πουλόπουλου στην «Πύλη Αξιού», που πραγματοποιήθηκε στις 18 & 19 /9/ 1998. Στα 32 κομμάτια του δίσκου, ανθολογούνται επιτυχίες απ’ όλη την πλούσια παρακαταθήκη της 35χρονης καριέρας του. Ο δίσκος, δηλαδή, εμπεριέχει κομμάτια των Πλέσσα, Σπανού, Ζαμπέτα, Κουγιουμτζή, Κατσαρού, Κόκοτου, Βαρδή κ.ά., αποτελώντας ένα σεργιάνι στο ρεπερτόριο του μεγάλου ερμηνευτή. Και, κυρίως, η σημαντικότητα αυτού του δίσκου, έγκειται στο ότι καταγράφει όλη τη ζεστασιά της επαφής και της επικοινωνίας του Πουλόπουλου με το κοινό του, που τον λάτρεψε και τον λατρεύει για δεκαετίες.

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS