146 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Χρύσα Σωφρονά

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή χρυσού δίσκου στον Μίκη Θεοδωράκη και τη Γλυκερία, για τον δίσκο «Τα θεμέλιά μου στα βουνά». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδη.
Ο χώρος γέμισε από νωρίς ασφυκτικά, από ανθρώπους που ήθελαν να συμμετάσχουν στη γιορτή αυτή, και να ακούσουν ζωντανά τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες! Η μοναδική μου ένσταση είναι πως μια εκδήλωση με τέτοιου μεγέθους καλλιτέχνες θα έπρεπε να γίνει σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Παρόλα αυτά, σε τίποτα δεν χάλασε το “ζεστό”, γιορτινό κλίμα.

Πρώτη πήρε το λόγο η Γλυκερία, ευχαριστώντας τον Μίκη Θεοδωράκη και λέγοντας πως αισθάνεται ευλογημένη που τον συνάντησε στο δρόμο της. Συμπλήρωσε επίσης: «Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη γιατί αυτά τα τραγούδια ήταν για μένα πολύ μεγάλο δώρο».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, ευχαριστώντας αρχικά τη Legend για την άψογη δουλειά και τη βοήθειά της, καθώς επίσης και τον κ. Κυριακίδη για τη φιλοξενία της εκδήλωσης. Συνέχισε με μια ομιλία που καθήλωσε τους πάντες! Αυτόν τον Άνθρωπο, πραγματικά είναι να κάθεσαι και μόνο να τον ακούς! Αν αναλογιστεί κανείς τι διαδρομή έχει κάνει, τι εμπειρίες έχει ζήσει, τι γνώσεις έχει! Θα επαναλάβω τα λόγια της Γλυκερίας, πως όσοι έχουν την τύχη να τον έχουν ζήσει από κοντά, είναι ευλογημένοι! Κι εγώ με τη σειρά μου, αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ακούσω από κοντά να μιλάει, και να αφηγείται ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με τα τραγούδια του εν λόγω χρυσού δίσκου!
Με το μοναδικό χιούμορ που τον διακρίνει, μεταξύ των άλλων δήλωσε:
«Ο πρώτος μου δίσκος λεγόταν "Επιτάφιος", το πρώτο τραγούδι μου που είχε μεγάλη επιτυχία ήταν το "Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα", αλλά δεν έμεινα εκεί, συνέχισα με το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού"...Ένα σκέτο κοιμητήριο ήμουνα!»
Από τις δηλώσεις του, θα σταθώ επίσης σε ένα πολιτικό σχόλιο:
«Εκείνο που με ικανοποίησε περισσότερο σαν Έλληνα και σαν πολίτη της χώρας αυτής, είναι το γεγονός ότι ήρθαν ορισμένοι μορφωμένοι από την Ευρώπη, οι οποίοι άρχισαν να μας ελέγχουν και να μας βάζουν σε μία τάξη. Αυτό με ησύχασε και με γέμισε χαρά, πλην όμως ότι έφυγαν! Ελπίζω να έρθουν γρήγορα πάλι. Το μόνο παράπονο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται μόνο για την Οικονομία! Δεν έχουμε Πολιτισμό; Δεν πρέπει να μας στείλουν κάποιον απ’ έξω να ελέγξει τον Πολιτισμό μας και την Παιδεία μας;»

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή του δίσκου. Αξίζει να αναφέρω πως ο δίσκος έγινε χρυσός με τα όρια που ίσχυαν το 2008, δηλαδή 15.000 πωλήσεις, πράγμα που έχει σημασία τη στιγμή που σήμερα ο πλατινένιος έχει πέσει στις 12.000 πωλήσεις, και άρα με τα σημερινά δεδομένα ο δίσκος θα ήταν πλατινένιος!
Η εκδήλωση έκλεισε πολύ όμορφα με μουσική! Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» βρισκόταν εκεί, και μαζί με η Γλυκερία και τον Δημήτρη Μπάση ερμήνευσαν τραγούδια από τον δίσκο. Μεταξύ των τραγουδιών, ο Μίκης Θεοδωράκης έδινε “παραγγελιές” με αποτέλεσμα να ακούσουμε και δύο απροβάριστα τραγούδια, τα οποία όμως τόσο η Γλυκερία όσο και η Ορχήστρα, ερμήνευσαν άψογα! Ακούστηκαν τα τραγούδια: «Κάποτε θα ‘ρθουν», «Άπονες εξουσίες», «Μια νυχτερίδα στη σκεπή», «Το όνειρο», «Κοίτα με στα μάτια», «Βογγά το κάστρο τ’ Αναπλιού», «Σε ποιο βουνό» και «Στην Ανατολή». Η ορχήστρα αποτελείτο από τους Θανάση Βασιλά (μπουζούκι), Λευτέρη Γρίβα (ακορντεόν), Ξενοφώντα Συμβουλίδη (όμποε), Αρτέμη Σαμαρά (βιόλα), Δημήτρη Παπαγγελίδη (κιθάρα), Σταύρο Καβαλιεράτο (μπάσο), Νίκο Σκομόπουλο (τύμπανα), Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο) και Γιάννη Ματσούκα (μπουζούκι).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από το χώρο των τεχνών οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Γκανάς, Μάνος Ελευθερίου, Χρήστος Νικολόπουλος και Γεράσιμος Ανδρεάτος, και από το χώρο της πολιτικής ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Φωτογραφίες: Μανώλης Χιώτης

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Που να σε ταξιδέψω, γυαλιά και λαμαρίνες, γεμίσανε τα χρόνια, με εκτελεσμένους μήνες.
Κώστας Τριπολίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS