165 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Τα live για το Μάνο Λοΐζο

Η δισκογραφία σήμερα

Τάσος Π. Καραντής

Ο Μάνος Λοΐζος (1937-1982) είναι ένα από τα μυθικά πρόσωπα του τραγουδιού μας. Σ’ αυτό συνέβαλε, σαφώς, το σημαντικότατο έργο του, αλλά σε συνδυασμό, οπωσδήποτε, με το ότι έφυγε νωρίς, αφού ο Λοΐζος πέθανε σε ηλικία μόλις 45 χρονών.
Ο Κώστας Μυλωνάς στην «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού» γράφει ότι ο Λοΐζος ανήκει στην χρυσή μελωδική τετράδα του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του ’70 (οι άλλοι 3 είναι ο Σπανός, ο Μούτσης κι ο Κουγιουμτζής), αλλά, νομίζω, πως το έργο του Λοΐζου – παρότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τραγουδιών του είναι η μελωδικότητα -  είναι πολυποίκιλο, μια και περιλαμβάνει από τα μελωδικά σουξέ του των αρχών του ’70 με τον Γιάννη Καλατζή («Δελφίνι - δελφινάκι», «Τζαμάικα», «Παποράκι του Μπουρνόβα» κ.ά.), ως τα δραματικά με τον Γιώργο Νταλάρα («Αχ χελιδόνι μου», «Ήλιε μου σε παρακαλώ» κ.ά.), της ίδια μάλιστα περιόδου, κι από τις μπαλάντες του(«Γράμματα στην αγαπημένη») και τα πολιτικά τραγούδια του («Τα τραγούδια μας»), ως τα ακραιφνή  λαϊκά του με τον Καζαντζίδη («Δε θα ξαναγαπήσω», «Όταν βλέπετε να κλαίω ») και την Αλεξίου («Τα τραγούδια της Χαρούλας»).  
Ο Μάνος Λοΐζος άφησε κλασικά τραγούδια και διαχρονικές επιτυχίες, γνωστές και πολυτραγουδισμένες ως τα σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά, αλλά, εντύπωση κάνει – παρατηρώντας κάποιος τη δισκογραφία του – ότι, παρότι στην εποχή τους ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ, δεν είχαν αντίστοιχες πωλήσεις κι εμπορική επιτυχία. Πραγματικά, κανένας(προσωπικός του ως συνθέτη) δίσκος του δεν έγινε χρυσός ή πλατινένιος, ούτε καν η πασίγνωστη τριλογία του («Ο σταθμός»/1968 - «Θαλασσογραφίες»/1970 - «Να ’χαμε τι να ’χαμε»/1972) με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, αλλά μόνο οι δυο δίσκοι του, με πρωταγωνιστές δυο κορυφαίους τραγουδιστές μας, τον Νταλάρα («Τα τραγούδια μας»/1976, πλατινένιος 100.000 πωλήσεις) και την Αλεξίου («Τα τραγούδια της Χαρούλας»/1979, πλατινένιος 100.000 πωλήσεις). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και δυο ακόμα “χρυσές και πλατινένιες  συμμετοχές” τραγουδιών του και πάλι στους δίσκους της Αλεξίου και της Γαλάνη («Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας»/1981), καθώς και του, εξίσου δημοφιλούς, Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Φοβάμαι»/1982). Τέλος, έμελε, μετά θάνατον, πολύ πρόσφατα, να γίνουν – στο όνομα της Αλεξίου - πλατινένια τα τραγούδια του, μέσα από το αντίστοιχο live της μεγάλης τραγουδίστριας από το Ηρώδειο («Χάρις Αλεξίου – Αφιέρωμα στο Μάνο Λοίζο»/2007). Ίσως, μια εξήγηση της μη εμπορικής επιτυχίας του, θα ήταν, το ότι ο Λοΐζος υπέγραψε μόνο δυο δίσκους τραγουδιστών(του Νταλάρα και της Αλεξίου), ενώ οι περισσότεροι δίσκοι του ήταν προσωπικοί του ως συνθέτη, κι, όπως έχω καταδείξει («Συνθέτης – Τραγουδιστής, Ποιος κάνει μάγκα ποιον;»), οι δίσκοι των συνθετών κάνουν υψηλές πωλήσεις μόνο αν πρωταγωνιστεί σ’ αυτούς ένας δημοφιλής τραγουδιστής.
Ο Μάνος Λοΐζος ήταν κι ο συνθέτης των live , με την έννοια ότι – σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Κουγιουμτζή - έδωσε πολλές συναυλίες. Ήταν βέβαια και το μεταπολιτευτικό κλίμα, σε συνδυασμό με το πολιτικό σκέλος των τραγουδιών του, εύφορο. Οι τελευταίες συναυλίες του ήταν αυτές μαζί με τον Χρήστο Λεοντή και τον Θάνο Μικρούτσικο το 1981. Παρότι λοιπόν, ο Λοΐζος πραγματοποιούσε συναυλίες, δεν κυκλοφόρησε, όσο, ζούσε, κάποια ζωντανή ηχογράφηση. Υπάρχουν όμως στη, μετά θάνατον, δισκογραφία του, 2 live, από αντίστοιχα αφιερώματα, κι αυτά θέλει να καταγράψει και να παρουσιάσει τούτη εδώ η αναφορά μου.
 
«Μάνος Λοΐζος – Αφιέρωμα – Ζωντανή ηχογράφηση από το Ολυμπιακό Στάδιο» (MINOS-EMI, 1985)
Το πρώτο live για το Μάνο Λοΐζο κυκλοφόρησε το 1985, τρία ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του (17/9/1982) και περιλαμβάνει, ζωντανά ηχογραφημένα, τραγούδια που ακούστηκαν στη συναυλία που δόθηκε εις μνήμην του στο Ολυμπιακό Στάδιο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1985.
Στη συναυλία – που διάρκεσε 3,5 ώρες - τραγούδησαν όλοι σχεδόν οι τραγουδιστές που είχαν ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του (Καλατζής, Νταλάρας, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Γαλάνη). Μοναδική απούσα η Μαρία Φαραντούρη, η οποία αυτές τις μέρες ήταν ετοιμόγεννη, και μοναδικό φάλτσο, κατά τη γνώμη μου, η απουσία του Κώστα Σμοκοβίτη, ο οποίος μπορεί να μην τραγούδησε πολλά τραγούδια του Λοΐζου (συμμετείχε μόνο στο δίσκο «Καλημέρα ήλιε»/1974), αλλά είναι ο τραγουδιστής του «Καλημέρα ήλιε (Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο)», ενός τραγουδιού – συμβόλου του Λοΐζου, και, μόνο γι’ αυτόν το λόγο, θα έπρεπε να είχε προσκληθεί κι εκείνος.   
Η συναυλία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, το Ολυμπιακό Στάδιο ήταν κατάμεστο με 80.000 κόσμο, αφού τα χρόνια εκείνα ήταν στα φόρτε τους οι μεγάλες συναυλίες, θυμίζω αυτήν του Σαββόπουλου (1983), τις δύο του Νταλάρα (1983) και του Μπιθικώτση (1984) που είχαν προηγηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το κλίμα ήταν εκρηκτικό και συγκινητικό(ανήκω σ’ αυτούς που παρακολούθησαν αυτήν την ιστορική συναυλία) και λόγω φυσικά του ίδιου του γεγονότος, του Λοΐζου και των τραγουδιών του, αλλά κι εξαιτίας της συμμετοχής κορυφαίων ερμηνευτών του τραγουδιού μας, που, τη δεκαετία του ’80, βρίσκονταν στο ζενίθ της δημοφιλίας τους.
Τη συναυλία προλόγισε, φυσικά, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Λοΐζου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ η έναρξη έγινε με το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», για να ακολουθήσει, με τη συμμετοχή όλων των τραγουδιστών και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Ο δρόμος». Το φινάλε έγινε με το «Το ακορντεόν» και, βέβαια, με το «Καλημέρα ήλιε», με τη συμμετοχή πάλι όλων των τραγουδιστών. Αυτές είναι – από ιστορικής και συγκινησιακής πλευράς – κι οι πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς και της ηχογράφησης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, και δυο κομμάτια που δεν είναι του Λοΐζου και τραγουδήθηκαν και συμπεριλήφθησαν στο δίσκο, επειδή είναι αφιερωμένα σ’ αυτόν. Το ένα είναι το «Πρωινό τσιγάρο» (του Νότη Μαυρουδή και του Άλκη Αλκαίου), που εδώ το ακούμε, σε ντουέτο, από την Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιώργο Νταλάρα, και, το άλλο, είναι, το «Αντίο φίλε» (του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου), που ακούστηκε για πρώτη φορά σ’ αυτή τη συναυλία, όπου και ηχογραφήθηκε ζωντανά, ερμηνευμένο από τον Γιώργο Νταλάρα. Στο δίσκο, εννοείται, υπάρχουν εξαιρετικές ερμηνευτικές στιγμές από όλους τους τραγουδιστές, αφού όλοι τους είναι σπουδαίοι, τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια κι είναι λόγω του όλου κλίματος και συναισθηματικά φορτισμένοι.
Όπως σημειώνεται στο δίσκο: «η ηχογράφηση του δίσκου εν γνώσει όλων των συντελεστών – τραγουδιστών, τεχνικών, παραγωγών – παρουσιάζει σε 2-3 τραγούδια μερικές μικρές τεχνικές ατέλειες(μικροφωνισμοί φυσήματα) που οφείλονται σε καθαρά αντικειμενικές δυσκολίες». Και, πράγματι, η ηχογράφηση που αποτυπώθηκε σε βινύλιο το 1985, δεν είναι ηχητικά καλή, το ίδιο επαναλήφθηκε και στην κυκλοφορία της σε cd αργότερα. Ευτυχώς, με την κυκλοφορία, το 2005, αυτού του cd σε νέα ειδική ηχητική επεξεργασία(Digitally Remastered), αφαιρέθηκαν όλα αυτά κι έτσι μπορεί πλέον να το απολαύσει κανείς με καθαρό ήχο.


Ο δίσκος δεν είχε εμπορική επιτυχία (δεν έγινε χρυσός), ίσως γιατί οι περισσότεροι θα είχαν ήδη τα, πασίγνωστα, τραγούδια στις πρώτες στουντιακές εκτελέσεις τους, ίσως γιατί δεν υπήρχε ένας ξεκάθαρος τραγουδιστής – πρωταγωνιστής για να τρέξει μαζικά να αγοράσει το δίσκο το κοινό του, αλλά, πάντως, ανεξάρτητα από τη μη εμπορικότητά της, η ιστορική  αυτή ηχογράφηση έχει, από κάθε άποψη, τη μεγάλη αξία της.
 

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλά για το Μάνο Λοΐζο την ημέρα της συναυλίας

Αγαπητοί φίλοι
Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που 'φυγε από κοντά μας ο Μάνος Λοΐζος. Αλλα αυτά τα τρία χρόνια της απουσίας του δεν έλειψε ούτε μία στιγμή από κοντά μας. Κι ήταν και είναι μαζί μας κάθε μέρα. Πιο πολύ ίσως κι από πριν, γιατί τώρα συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, όλο και πιο βαθιά, ποιος ήταν αυτός που χάσαμε. Ποιος ήταν ο άνθρωπος, ποιος ήταν ο μουσικός, ποιος ήταν ο συνθέτης, ποιος ήταν ο αγωνιστής, ποιος ήταν ο φίλος.
Ο Μάνος είχε μία σπάνια τρυφερότητα, μία σπάνια ευαισθησία, μία σπάνια καλοσύνη. Κι αυτή την τρυφερότητα, αυτή την ευαισθησία, αυτή την καλοσύνη, αυτή την αγάπη για τον άνθρωπο τη διακρίνουμε σε όλα τα τραγούδια του. Στην τέχνη του. Μια τέχνη μακριά από τους προβολείς και το θόρυβο, μακριά απο το εμπόριο, μακριά απο τη μόδα, μακριά από την ευτέλεια. Αλλά ο Μάνος δεν ήταν μόνο τρυφερότητα και καλοσύνη. Ήταν και όραμα και αγώνας και θυσία. Γι΄αυτό και ήταν παρών πάντοτε στο οδόφραγμα για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση των κυνηγημένων και των ανίσχυρων.
Η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, και η Μαρία Φαραντούρη που δε μπόρεσε να έρθει γιατί περιμένει από μέρα σε μέρα να γεννήσει, στενοί φίλοι όλοι και συνεργάτες του Μάνου, μαζευτηκαμε απόψε εδώ για να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του και να τιμήσουμε τη μνήμη του. Αλλά δε μαζευτήκαμε μόνο εμείς. Κατακλύσατε το Στάδιο εσείς. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Κομμάτων. Όλοι με την ίδια λαχτάρα, την ίδια συγκίνηση με μας. Που δείχνει, πως οι φίλοι του Μάνου δεν είμαστε μόνο εμείς. Είσαστε κι εσείς. Και είναι και οι χιλιάδες άλλοι, σ΄όλη την Ελλάδα που δεν κατάφεραν να φθάσουν ως το Ολυμπιακο Στάδιο.
Κι αυτή είναι η αλήθεια. Ο Μάνος Λοΐζος είχε μόνο φίλους. Και πολλούς φίλους. Και παντού. Γιατί άξιζε να έχει φίλους. Που τον θυμούνται κάθε μέρα. Τον αγαπούν και τον τραγουδούν.

Λευτέρης Παπαδόπουλος

 
«Μάνος Λοΐζος – Αφιέρωμα – Ζωντανή ηχογράφηση από το Ολυμπιακό Στάδιο»
Τα τραγούδια
[Α΄ΠΛΕΥΡΑ]
01 ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ Ορχηστρικό
02 Ο ΔΡΟΜΟΣ (στίχοι: Κ. Μητροπούλου) Όλοι οι τραγουδιστές και ο Λ. Παπαδόπουλος
03 ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
04 ΔΕΚΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
05 Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
06 Η ΓΟΡΓΟΝΑ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιάννης Καλατζής
07 ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ (στίχοι: Δ. Χριστοδούλου) Χάρις Αλεξίου
08 ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ (στίχοι: Μάνος Λοΐζος) Χάρις Αλεξίου
09 ΠΡΩΙΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ (μουσική: Νότης Μαυρουδής, στίχοι: Άλκης Αλκαίος) Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας
[Β΄ ΠΛΕΥΡΑ]
01 ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ROCK (στίχοι: Δ. Σιζάνη) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
02 Σ΄ΑΚΟΛΟΥΘΩ (στίχοι: Μ. Λοΐζος) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
03 ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
04 Ο ΑΡΧΗΓΟΣ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Δήμητρα Γαλάνη
05 ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Δήμητρα Γαλάνη
06 ΠΟΣΟ Σ΄ ΑΓΑΠΩ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Δήμητρα Γαλάνη
07 ΤΖΑΜΑΙΚΑ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιάννης Καλατζής
08 ΔΕΛΦΙΝΙ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιάννης Καλατζής
[Γ΄ ΠΛΕΥΡΑ]
01 ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
02 ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Χάρις Αλεξίου
03 ΤΕΛΙ ΤΕΛΙ (στίχοι: Πυθαγόρας) Χάρις Αλεξίου
04 ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΟΛΟΙ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιάννης Καλατζής
05 ΠΑΠΟΡΑΚΙ (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιάννης Καλατζής
06 ΤΣΕ (στίχοι: Μ. Λοΐζος) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
07 Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (στίχοι: Κ. Μητροπούλου) Βασίλης Παπακωνσταντίνου
[Δ΄ ΠΛΕΥΡΑ]
01 ΣΕ ΨΑΧΝΩ (στίχοι: Δ. Σιζάνη) Δήμητρα Γαλάνη
02 Ο ΓΕΡΟ ΝΕΓΚΡΟ ΤΖΙΜ (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης) Δήμητρα Γαλάνη
03 Η ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕ Θ΄ ΑΡΓΗΣΕΙ (στίχοι: Φ. Λάδης) Δήμητρα Γαλάνη
04 ΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ (στίχοι: Φ. Λάδης) Γιώργος Νταλάρας
05 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ (στίχοι: Φ. Λάδης) Γιώργος Νταλάρας
06 ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ (μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
07 Τ΄ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης) Συμμετέχουν όλοι οι τραγουδιστές
08 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ (στίχοι: Μ. Λοίζος) Συμμετέχουν όλοι οι τραγουδιστές 

«Χάρις Αλεξίου – Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο – Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο» (ESTIA, 2007)
Η Χάρις Αλεξίου δεν θα έλεγα, πως ήταν, εξαρχής, βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Λοΐζου, όπως ήταν ο Καλατζής κι ο Νταλάρας. Παρότι από τις «Θαλασσογραφίες»(1970) έκανε δεύτερες φωνές και συμμετείχε στο «Καλημέρα ήλιε» (1974), μόνο με «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979) ταυτίστηκε με τον Λοΐζο. Και, πραγματικά, ο κοινός τους αυτός δίσκος, πέρα από εμπορικός (πλατινένιος των 100.000 πωλήσεων) αποτελεί, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και διάσημους του Λοΐζου και, σίγουρα, τον πιο λαϊκό του.
Το 2007 ήταν η επέτειος των 70χρονων από τη γέννηση (22-10-1937) και των 25χρονων από το θάνατο (17-9-1982) του Μάνου Λοΐζου. Με αφορμή αυτήν την διπλή επέτειο, η Αλεξίου κυκλοφόρησε σε διπλό cd και dvd τη ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που έδωσε στο Ηρώδειο στις 14-15-16/6/2007. Μαζί της ήταν κι ο Νίκος Πορτοκάλογλου, καθώς και το ΤΡΙΦΩΝΟ.
Επί της ουσίας, δηλαδή, αυτό το δεύτερο live για το Λοΐζο, αποτελεί το αφιέρωμα, σ’ αυτόν και το έργο του, μιας κορυφαίας ερμηνεύτριας του τραγουδιού μας, η οποία ανήκει στους πρώτους εκτελεστές των τραγουδιών του κι έχουν συνδεθεί μαζί  σ’ έναν από τους διασημότερους δίσκους της δισκογραφίας και των δυο τους.
Και μόνο ότι η Αλεξίου κάνει ένα αφιέρωμα στον Λοΐζο, αποτελεί από μόνο του εχέγγυο ποιότητας, σπουδαιότητας, υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Βέβαια, κακά τα ψέματα, ο χρόνος έχει αφήσει έντονα σημάδια στη φωνή της μεγάλης ερμηνεύτριας, κι αυτό ακούγεται στο live, αλλά οι ερμηνείες της περιέχουν εκφραστικότητα και συγκίνηση. Ο Πορτοκάλογλου και το ΤΡΙΦΩΝΟ στέκονται επάξια απέναντι στα τραγούδια που κλήθηκαν να τραγουδήσουν, αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα στις ερμηνείες τους, χωρίς φυσικά να μιλάμε για ερμηνευτικές ανατροπές.
Ο κύριος κορμός αποτελείται από τα τραγούδια του Λοΐζου που έχει πει η Αλεξίου, χωρίς να λείπουν όμως και κλασικά κομμάτια που έχουν πει άλλοι μεγάλοι ερμηνευτές (Καζαντζίδης, Νταλάρας, Πουλόπουλος κ.ά.). Δε λείπουν φυσικά και τραγούδια – σύμβολα, σαν το «Το ακορντεόν» και το «Δρόμο».
Ο δίσκος, λόγω του ότι αποτελεί έναν προσωπικό δίσκο της δημοφιλούς Αλεξίου, έγινε πλατινένιος με τα νούμερα της εποχής του (40.000 πωλήσεις).

«Χάρις Αλεξίου – Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο – Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο»
Τα τραγούδια

[CD 1]      
01 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορχηστρικό
02 Σ΄ΑΚΟΛΟΥΘΩ (στίχοι: Μάνος Λοΐζος)
03 ΚΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΟΛΗ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
04 ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
05 ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ (στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου)
06 ΤΖΑΜΑΙΚΑ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
07 ΕΛΙΣΣΩ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
08 Σ΄ΑΓΑΠΩ Σ΄ΑΓΑΠΩ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
09 ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος)
10 ΜΕ ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΖΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
11 ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΛΗΤΕΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
12 ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
13 ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
14 Ο ΑΡΧΗΓΟΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
15 ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
16 ΑΧ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΟΥ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
17 Η ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕ Θ΄ΑΡΓΗΣΕΙ (στίχοι: Φώντας Λάδης)
18 ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
[CD 2]
01 ΠΡΩΙΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ (μουσική: Νότης Μαυρουδής, στίχοι: Άλκης Αλκαίος)
02 ΠΑΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
03 Ο ΕΝΑΣ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ (Μάρω Λήμνου)
04 Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
05 ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ Ορχηστρικό
06 ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
07 Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
08 ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΟΥ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
09 ΛΙΓΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ (ποίηση: Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου)
10 ΜΕΣ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
11 ΓΥΦΤΙΣΑ ΤΟΝ ΕΒΥΖΑΞΕ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
12 ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ (στίχοι: Πυθαγόρας)
13 ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΚΛΑΙΩ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
14 ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΑΠΗΣΩ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
15 ΤΕΛΙ ΤΕΛΙ (στίχοι: Πυθαγόρας)
16 ΠΟΣΟ Σ΄ΑΓΑΠΩ (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
17 ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης)
18 Τ΄ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ (στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης)
19 Ο ΔΡΟΜΟΣ (στίχοι: Μάνος Λοΐζος) 
 
Συνοψίζοντας, για τα δυο αυτά live για τον Μάνο Λοΐζο που κυκλοφόρησαν σε ζωντανές ηχογραφήσεις, θα έλεγα, αρχίζοντας, χρονικά αντίστροφα, ότι αυτό της Αλεξίου αποτελεί το αφιέρωμα μια κορυφαίας ερμηνεύτριας στο έργο του, κι απευθύνεται βασικά στο κοινό της, ενώ, αυτό από το Ολυμπιακό Στάδιο - με τη συμμετοχή των περισσότερων ερμηνευτών του Μάνου Λοΐζου  και μόλις 3 χρόνια από το θάνατό του – αποτελεί σαφώς μια ηχογράφηση με οπωσδήποτε μεγαλύτερη ιστορική σημασία, αλλά και συγκίνηση.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.