381 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Πυξ Λαξ: Μια ανατρεπτική δισκογραφική πορεία

Η δισκογραφία σήμερα

Βασίλης Χαρδαλιάς

Η ιστορία τους λίγο-πολύ γνωστή σε όλους όσους παρακολουθούν την ελληνική μουσική. Δυο έφηβοι απο τους Αγ. Αναργύρους, ο Μπάμπης και ο Φίλιππος δοκιμάζουν τραγουδάκια με τις κιθάρες τους. Η αναζήτησή τους για μουσική στέγη τους κάνει να χτυπούν πόρτες εταιρειών όπου και συναντούν τον Μάνο Ξυδούς ο οποίος παίρνει και το ρίσκο του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Η προσπάθεια είναι πετυχημένη με τη βοήθεια μόνιμων και προσωρινών συνεργατών, καθώς και εξαιρετικά προσεγμένων συνεργασιών που πετυχαίνουν με μεγάλα μουσικά και ερμηνευτικά ονόματα εντός και εκτός συνόρων. Έτσι σήμερα μπορούμε να γράφουμε για το φαινόμενο “ΠΥΞ-ΛΑΞ”.
Σήμερα στον ΟΡΦΕΑ δεν δημοσιέυουμε άλλο ένα γενικό αφιέρωμα στους ΠΥΞ-ΛΑΞ. Αυτό είναι κάτι που ο γράφοντας θα ήθελε να ξεκαθαρίσει εξ'αρχής. Σκοπός του άρθρου αυτού, που γράφεται με αφορμή τις φετινές συναυλίες τους, αλλά και την κυκλοφορία των δίσκων τους από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, είναι μια προσέγγιση στην συνολική δισκογραφική πορεία του συγκροτήματος και πώς αυτή επηρρέασε το σύνολο της ελληνικής μουσικής.
Συνοπτικά, απο το 1990 ώς και το 2004 εκδόθηκαν συνολικά 17 δίσκοι των ΠΥΞ-ΛΑΞ. Τρείς απο αυτούς αποτελούν cd-single ενώ στο νούμερο αυτό συμπεριλαμβάνονται και 2 συλλογές που όμως περιέχουν μερικά διασκευασμένα τραγούδια. Σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό (με βάση τα σημερινά δεδομένα) δίσκων περιλαμβάνονται συνεργασίες με ονόματα όπως των αδελφών Κατσιμίχα, του Γιώργου Νταλάρα, της Σωτηρίας Λεονάρδου, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Βασίλη Καρρά, του Gordon Gano, του Sting, του Ψαραντώνη, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και πολλών άλλων. Όπως είπαν και οι ίδιοι, σε μία απο τις πολυάριθμες εκπομπές που προβλήθηκαν με αφορμή αυτές τις συναυλίες, είχαν την τύχη να συνεργαστούν με πολλούς απο τους ανθρώπους που επιθυμούσαν απο μικροί, ενώ ταυτόχρονα είτε μεσα απο συναυλίες είτε μεσα απο τη δισκογραφία, συνάντησαν και συμβουλεύτηκαν πολύ μεγάλα ονόματα τις παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην δισκογραφική πορεία των ΠΥΞ – ΛΑΞ, είναι το γεγονός οτι ενώ δε μπορούμε ποτέ να χαράκτηρίσουμε τους δίσκους τους ως ετερόκλητους, σχεδόν πάντα έχουν  αλλαγμένα πολλά απο τα βασικά στοιχεία τα οποία παρατηρούμε στον προηγούμενο δίσκο. Η παρατήρηση αυτή, σημειώνεται προκειμένου να εκτιμηθεί η ελευθερία στην έμπευση του καλλιτέχνη και να αποφεύγεται το “καλούπωμα” της μουσικής του έκφρασης σε φόρμες με καθαρά εμπορικά κριτήρια. Για παράδειγμα, στον πρώτο τους δίσκο, οι ΠΥΞ-ΛΑΞ είχαν πολλές κιθαριστικές μπαλάντες (Θέλω κάτι ν'αλλάξω, Ξανά κλπ) ενώ στον δεύτερο κυριαρχεί το “εντεχνο ροκ” με τα (Ακροβατώ, Τι να πώ, Πούλα με). Στον τρίτο όμως την σκυτάλη παίρνουν λαικότροπα τραγούδια και πρώτα απ'όλα το “Αστη να λέει” ενώ ακολουθούν το “Γιατί” και το Χάθηκες Αλήτισσα”. Αυτή η εναλλαγή εμπόδισε τους μουσικογράφους να κατατάξουν τους ΠΥΞ-ΛΑΞ σε κάποιο είδος και έιναι ταυτόχρονα η απαρχή του δισκογραφικού φαινόμενου των ΠΥΞ-ΛΑΞ. Στο μοναδικό live που είχα την χαρά και την τιμή να συμπράξω με τον Μάνο Ξυδούς τον άκουσα να λέει για ένα τραγούδι: “Αφιερωμένο στους ΠΥΞ-ΛΑΞ, την πιο χύμα μπάντα που υπήρξε ποτέ”. Ας δούμε λοιπόν πόσο χύμα δισκογραφικά ήταν αυτή η μπάντα.
 
Τί άλλο να πείς πιο απλά (1990)
Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή, απο τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος με τίτλο “Τι άλλο να πείς πιο απλά”. Σε αυτό το δίσκο υπάρχουν 13 τραγούδια ενώ ξεχώρισε και ξεχωρίζει ώς σήμερα το “Με στέλνεις”. Για την μελοποίηση των τραγουδιών αυτών έχουν συμβάλει ο Μάνος Ξυδούς, ο Μπάμπης Στόκας, και ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Συναντάμε πολλά “εφηβικά” τραγούδια με σχετικά σύγχρονο για την εποχή ήχο ιδιαίτερα στα τύμπανα και στις κιθάρες. Τα στιχουργικά θέματα αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Tracklist
01. Με στέλνεις (Μάνος Ξυδούς – Μπάμπης Στόκας)
02. Πως σε μισώ (Μάνος Ξυδούς – Φίλιππος Πλιάτσικας)
03. Θέλω κάτι ν'αλλάξω (Φίλιππος Πλιάτσικας)
04. Ξανά (Φίλιππος Πλιάτσικας)
05. Χίλιοι Θεοί (Φίλιππος Πλιάτσικας)
06. Μαρα-μπού (Μάνος Ξυδούς)
07. Αφορμή (Φίλιππος Πλιάτσικας – Μπάμπης Στόκας)
08. Ψάχνω τη νύχτα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
09. Πάλι φεύγω (Φίλιππος Πλιάτσικας)
10. Εσύ δεν είσαι εσύ (Μάνος Ξυδούς)
11. Καλέ μου μπάσταρδε ήρωα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
12. Προσωπική αναζήτηση (Φίλιππος Πλιάτσικας)
13. Τι άλλο να πω πιο απλά (Φίλιππος Πλιάτσικας)
 
 
Ζόρικοι Καιροί (1991)
Ένα χρόνο μετά έρχεται η ώρα για δέκα ακόμα τραγούδια και έναν ακόμα δίσκο. Τίτλος αυτού, “Ζόρικοι καιροί” με ένα λιτό εξώφυλλο όπου διακρίνονται και τα πρόσωπα των Πλιάτσικα, Στόκα και Ξυδούς. 10 τραγούδια με εμφανή ενορχηστρωτική ταση προς το ρυθμό που θα λέγαμε οτι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο στο πρώτο άλμπουμ. Ο δίσκος αυτός αποτελεί κατα τον γράφοντα την απαρχή μιας νέας “ροκ” τάσης για το συγκρότημα. Τραγούδια όπως το “Τι να πώ”, το “Ακροβατώ” και φυσικά το “Πούλα με”, βάζουν το συγκρότημα σε ροκ μονοπάτια ακόμα και αν η χρήση της ακουστικής κιθάρας είναι τόσο έντονη που σίγουρα δε μπορούμε να τους κατατάξουμε εκεί. Στιχουργικά δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ όμως μπορούμε να εντοπίσουμε μια εξέλιξη στην ενορχήστρωση και στην σύνθεση των κομματιών. Ξεχωρίζουν το “Πούλα με”, το “Ακροβατώ”, το “Ακόμα προσπαθώ” και το “Ελα”.

Tracklist
01. Τι να πώ (Ζόρικοι καιροί) (Φίλιππος Πλιάτσικας)
02. Μη ζηλεύεις (Φίλιππος Πλιάτσικας / Μιχάλης Μηλιαράκης)
03. Ακροβατώ (Φίλιππος Πλιάτσικας)
04. ΠΥΞ-ΛΑΞ (Φίλιππος Πλιάτσικας)
05. Ακόμα προσπαθώ (Φίλιππος Πλιάτσικας / Μιχάλης Μηλιαράκης)
06. Πούλα με (Μάνος Ξυδούς)
07. Έλα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
08. Θα φύγεις (Φίλιππος Πλιάτσικας)
09. Εν ψυχρώ (Φίλιππος Πλιάτσικας)
10. Απόπειρα επαφής (Λευτέρης Πλιάτσικας – Μιχάλης Μηλιαράκης / Νίκος Βαξεβάνης)

Get Adobe Flash player
 
Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993)
Το τρίτο άλμπουμ των ΠΥΞ-ΛΑΞ έρχεται δύο χρόνια αργότερα, το 1993. Και τί άλμπουμ ήταν αυτό! 10 καινούρια τραγούδια, τα μισά απο αυτά τα τραγουδάμε όλοι μας ακόμα και σήμερα. Το τραγούδι που ξεκίνησε αυτή την τεράστια επιτυχία δεν είναι άλλο απο το “Άστη να λέει” που έγραψε ο Μάνος Ξυδούς και τραγούδησε ο Βασίλης Καρράς. Φημολογείται οτι η ηχογράφηση έγινε ένα πρωινό (στη μουσική ορολογία “πρωί” σημαίνει μετά τις 12 το μεσημέρι) όπου ο Βασίλης Καρράς ίσα που πρόλαβε πτήση απο Θεσσαλονίκη που τραγουδούσε τότε. Όμως εκεί το συγκρότημα έχει βαλθεί να μας τρελάνει μουσικά και αυτό γιατί εκτός του “Άστη να λέει” ο Πλιάτσικας γράφει το “Γιατί” ενώ προστίθεται έξτρα λαική πινελιά με το “Χάθηκες Αλήτισσα”. Εκτός των τριών τραγουδιών που ανέφερα ξεχωρίζουν επίσης το “Το Σ'αγαπώ” σε μουσική και στίχους του Μάνου Ξυδούς, το “Θα σε βαρεθώ” του Φίλιππου Πλιάτσικα και “Η εικόνα του χειμώνα” των Πλιάτσικα – Ξυδούς. Ερμηνευτικά ο Στόκας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και το συνολικό αποτέλεσμα κάνει θράυση σε όλη την Ελλάδα.

Tracklist
01. Γιατί (Φίλιππος Πλιάτσικας)
02. Άσ'τη να λέει (Μάνος Ξυδούς). Ερμηνεία: Βασίλης Καρράς
03. Σ'αγαπώ (Μάνος Ξυδούς)
04. Η εικόνα του χειμώνα (Φίλιππος Πλιάτσικας – Μάνος Ξυδούς)
05. Το αργά για εμάς είναι νωρίς (Φίλιππος Πλιάτσικας)
06. Για μια ματιά (Φίλιππος Πλιάτσικας)
07. Χάθηκες Αλήτισσα (Μάνος Ξυδούς)
08. Το Ζειμπέκικο της Αθήνας (Μάνος Ξυδούς - Φίλιππος Πλιάτσικας)
09. Κόκκινος Στίβος (Φίλιππος Πλιάτσικας)
10. Θα σε βαρεθώ (Φίλιππος Πλιάτσικας)

Get Adobe Flash player
 
Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης (1994)
Το 1994 οι ΠΥΞ – ΛΑΞ μεγαλώνουν πια από όλες τις απόψεις. Πληθαίνουν οι μουσικοί που τους πλαισιώνουν, ωριμάζουν στιχουργικά και μουσικά, και έχοντας στη φαρέτρα τους τη δυνατότητα να φτιάχνουν τραγούδια δίχως ενορχηστρωτικούς περιορισμούς, μας χαρίζουν εκπληκτικά και πρωτοπόρα κομμάτια. Παντρέυουν την ηλεκτρική κιθάρα με το τουμπερλέκι, το ακκορντεόν με τα τύμπανα και την ακουστική κιθάρα με το κλαρίνο. Πλαισιωμένοι απο εκλεκτούς φίλους (Αφοι Κατσιμίχα, Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκος Πιπινέλης) μας χαρίζουν το άλμπουμ “Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης”. Με το cd αυτό είναι πλέον στην κορυφή. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν σχεδόν όλα τα τραγούδια απο αυτό το δίσκο παίζονται παντού, απο διάφορους καλλιτέχνες και σε διάφορα μουσικά στέκια. Δεν έχει νόημα να καταγράψουμε τι ξεχώρισε, παρα μόνο να παραθέσουμε το tracklist

Tracklist
1. Σαν ψέμα (Στίχοι – Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας, Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
2. Ανόητες Αγάπες (Αφοι Κατσιμίχα & Μπάμπης Στόκας)
3. Λένε για μένα (Πλιάτσικας & Ξυδούς & Στόκας)
4. Σ'όλους δίνεσαι (Μπάμπης Στόκας – Μάνος Ξυδούς)
5. Δε θα δακρύσω πια για σένα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
6. Μια ζωή στο ρίσκο – Ο παράδεισος είναι τόπος για δεύτερους ρόλους (Μουσική: Πλιάτσικας – Στόκας, Στίχοι: Ξυδούς, Τραγούδι: Σωτηρία Λεονάρδου)
7. Μπορεί (Μάνος Ξυδούς)
8. Τι είναι αυτό που μας χωρίζει (Μουσική: Sasa Dragic Στίχοι: Φίλιππος Πλιάτσικας)
9. Ατέλειωτα ταξίδια (Μουσική: Μπάμπης Στόκας, Στίχοι: Μάνος Ξυδούς)
10. Ας γίνει ότι θές (Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας, Στίχοι: Νίκος Πιπινέλης)
11. Χωρίς Ντροπή (Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας, Στίχοι: Έλενα Αρβανίτη)
12. Άρχισες να ξεθωριάζεις σαν μια παλιά φωτογραφία (Μάνος Ξυδούς)
13. Ψιχαλίζει στο Βελιγράδι (Μουσική:Sasa Dragic, Στίχοι: Bayaka)
14. Ξημέρωμα (Άκης Δαούτης – Νίκος Πιπινέλης)
15. Δε θα δακρύσω πια για σένα (Απο το “παιγνιδια” του Γκοβατζιδάκη)

Get Adobe Flash player
 
Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος του τις νύχτες (1996)
Το πέμπτο άλμπουμ των ΠΥΞ – ΛΑΞ είναι ίσως ένα απο πιο ανατρεπτικά. Στιχουργικά μιλά για τον άνθρωπο και την ψυχή του, έχει έντονες λογοτεχνικές αναφορές ενώ η μουσική του σίγουρα ειναι κάτι που δεν περιμέναμε. Εδώ δεν έχουμε τις πολλές επιτυχίες αφου πλέον όλοι γνωρίζουμε 3 απο τα 15 τραγούδια όμως υπάρχουν αξιόλογες συνθέσεις που δείχνουν την διάθεση του συγκροτήματος να μήν ακολουθήσει την τετριμμένη οδό της επιτυχίας. Σίγουρα δεν επαναλαμβάνονται. Σ'αυτό βοηθάει οτι συμπεριλαμβάνονται τραγούδια και των τριών “κεφαλιών” (Πλιάτσικας, Ξυδούς, Στόκας) ενώ στις ερμηνείες συμμετέχουν οι Αγάθων Ιακωβίδης, Gordon Gano, Γιάννης “Μπαχ” Σπυρόπουλος. Ξεχωρίζουν τα “Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο”, “Να με θυμηθείς”, “Όλο μ'αφήνεις να σ'αφήνω” ενώ μικρότερη επιτυχία όμως εξίσου σημαντικό είναι και το “Ποδήλατα δίχως φρένα”.

Tracklist
01. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο (Σκόρπια λόγια απο το ομότιτλο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη. Έμμετρη προσαρμογή και μουσική επένδυση, Φίλιππος Πλιάτσικας. Τραγούδι: Φίλιππος Πλιάτσικας)
02. Δεν αφήνουν σημάδια στην άμμο του χρόνου (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
03. Ένα πέπλο της σιωπής θα σκεπάζει σαν μπαμπούλας τη ζωή μας (Μουσική: Πλιάτσικας. Στίχοι: Ξυδούς – Γιάννης “Μπαχ” Σπυρόπουλος. Τραγούδι: Γιάννης “Μπάχ” Σπυρόπουλος)
04. Ποδήλατα δίχως φρένα (Μάνος Ξυδούς)
05. Κάθε πονηριά της Έυας θα πονά (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Αγάθων Ιακωβίδης)
06. Δε σε ξέρει κανείς (Φίλιππος Πλιάτσικας – Τραγούδι: Gordon Gano – Απαγγελία: Γιώργος Αραπάκης)
07. Spleen (Ποίηση: Κάρολος Μπωντλαίρ, Μετάφραση πεζή και έμμετρη: Νίκος Φωκάς, Μουσική επένδυση: Μάνος Ξυδούς, Τραγούδι: Μάνος Ξυδούς)
08. Κάνε κάτι και για σένα (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
09. Σαν την άδικη κατάρα (Στίχοι: Ξυδούς – Μουσική: Πλιάτσικας – Τραγούδι: Στόκας)
10. Να με θυμηθείς (Φίλιππος Πλιάτσικας)
11. Να γίνει το νερό το φωτιά (Στίχοι-Μουσική: Μπάμπης Στόκας, Νίκος Παναγιωτάτος)
12. Στα Καμίνια (Φίλιππος Πλιάτσικας)
13. Να 'ρθεις όπως θα'ρθούν τα χελιδόνια (Μπάμπης Στόκας)
14. Τα όνειρα της Μαίρης (Στίχοι: Μπάμπης Στόκας, Μουσική; Φίλιππος Πλιάτσικας)
15. Εϊ “Μαν” κοίτα μπροστά... (Μάνος Ξυδούς)
16. Όλο μ'αφήνεις να σ'αφήνω (Φίλιππος Πλιάτικας)

Get Adobe Flash player
 
Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό (1997)
Με προπομπό το cd-single “Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό”, αποτυπώνεται η συνεργασία του συγκροτήματος με τον Γιώργο Νταλάρα που αποτελεί και τη πρώτη ζωντανή ηχογράφηση των ΠΥΞ-ΛΑΞ. Γι αυτό το δίσκο μιλούν τα τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί. Συνολικά 16 τραγούδια απο τις 2 τελευταίες εμφανίσεις τον Ιανουάριο του 1997 σε ένα άλμπουμ που άγγιξε τις 100.000 πωλήσεις. Τραγούδια του Κουγιουμτζή, του Περίδη, του Μαχαιρίτσα, των Κατσιμιχαίων αλλά και το “Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν” των Ξυδούς & Νταλάρα παρουσιάστηκαν με έντονο το στοιχείο της διασκευής απο τον Δεκέμβριο του 1996 ώς τον Μάρτιο του 1997.  Παραθέτω απόσπασμα απο το σημείωμα των ΠΥΞ-ΛΑΞ στο ένθετο που συνοδέυει το cd: “O Γιώργος (Νταλάρας) άργησε και μπαίνει ασθμαίνοντας με μια κιθάρα στην πλάτη. Ο πρώτος ήχος αυτής της κιθάρας είναι το “ευχαριστώ” για αυτά που μάθαμε”.

Tracklist
01. Ένας κόμπος η χαρά μου (Νταλάρας - Στόκας)
02. Τα βεγγαλικά σου μάτια (Νταλάρας)
03. Τι πάθος (Νταλάρας)
04. Το πεπρωμένο (Νταλάρας)
05. Κάτω απο γέφυρες (Νταλάρας)
06. Τα τσιγάρα (Νταλάρας)
07. Του έρωτα (Νταλάρας)
08. Εσύ εκεί (Ξυδους)
09. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο (Πλιάτσικας)
10. Δε θα δακρύσω πια για σένα (Στόκας)
11. Ανόητες Αγάπες (Νταλάρας – Πλιάτσικας - Στόκας)
12. Σκόνη (Νταλάρας - Στόκας)
13. Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν (Νταλάρας - Στόκας)
14. Ζιγκουάλα (Νταλάρας)
15. Τι είναι αυτό που μας ενώνει (Νταλάρας - Στόκας)
16. Στο 'πα και στο ξαναλέω (Νταλάρας)

Get Adobe Flash player
 
Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
Βρισκόμαστε στο 1997 και οι ΠΥΞ-ΛΑΞ εκδίδουν ένα Best Of άλμπουμ με τίτλο “Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν”. Βέβαια ο χαρακτηρισμός Best of ειναι σίγουρα άτοπος αν κρίνει κανείς απο το περιεχόμενο. Ηχογραφημένες πρόβες, ανέκδοτα κομμάτια, διασκευές απο συναυλίες είναι τα τραγούδια που απαρτίζουν αυτό το cd το οποίο έχει αρκετά μεγάλη συλλεκτική αξία. Ξεχωρίζουν το “Να χαθώ στα βήματά σου”, “Jessie james” ζωντανό απο το Λυκαβηττό, και το “Με στέλνεις”. Κοινός παρανομάστής; Δήμητρα Καραμπεροπούλου.

Tracklist
01. Μεταμόρφωσις (Πρόβα στο Studio Live. Μουσική: Φίλιππος Τσεμπερούλης – Γιάννης Γιαννόπουλος)
02. Να χαθώ στα βήματά σου (Μπάμπης Στόκας)
03. Πούλα με (Μάνος Ξυδούς)
04. Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (Φίλιππος Πλιάτσικας)
05. Σαν το σοφό που γερνάει (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Σταύρος Τζιαγκίδης)
06. Ακόμα προσπαθώ
07. Με στέλνεις (Δήμητρα Καραμπεροπούλου)
08. Jessie James (Δήμητρα Καραμπεροπούλου)
09. Θέλω Πελάτη (Μάνος Ξυδούς)
10. Καλέ μου μπάσταρδε ήρωα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
11. Έλα (Ζωνταά απο το “Μύλο” Λάρισας)
12. Πέτρινα Νησιά (Φίλιππος Πλιάτσικας)

Get Adobe Flash player
 
Στίλβη (1998)
Το 1998 κυκλοφορεί το cd single που περιέχει τρία τραγούδια απο το soundtrack της ταινίας “Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς”. Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά το “Μοναξιά μου όλα” το οποίο και κάνει θραύση σε τέτοιο βαθμό που για πολύ καιρό ο τίτλος της ταινίας είχε παρερμηνευθεί και μετονομαστεί σε “Μοναξιά μου όλα”. Η συμμετοχή του Μάκη Χριστοδουλούπουλου στα φωνητικά, ειναι ανατριχιαστική. Το “Φωτιά” που είναι και το τρίτο τραγούδι που συμπληρώνει το single κάνει επίσης επιτυχία. Φυσικά, αυτά τα τραγούδια δε γινόταν να μείνουν μόνα τους στον χώρο και τον χρόνο της μουσικής. Λίγο καιρό μετά, κυκλοφορεί ένα απο τα αρτιότερα άλμπουμ του συγκροτήματος, η Στίλβη. Εκτός απο τα προαναφερθέντα κομμάτια σε αυτό το cd υπάρχει το “Έπαψες αγάπη να θυμίζεις” που απο μόνο του αρκούσε για να εξασφαλιστεί η επιτυχία. Οι ΠΥΞ-ΛΑΞ όμως δεν μένουν εκεί. Αποδίδουν στα ελληνικά το “Senor” του Bob Dylan, συνεργάζονται με τους Domenica στην “Κλεμμένη ομορφιά” ενώ γράφουν και το “Μια συνουσία μυστική”. Ένας δίσκος καθαρά ροκ, κιθαριστικός και άκρως ηλεκτρικός.

Tracklist
01. Υδροχόος (Μάνος Ξυδούς)
02. Μοναξιά μου όλα (Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας. Στίχοι: Φίλιππος Πλιάτσικας, Όλγα Βλαχοπούλου)
03. Στα βαθιά σου νερά (Μπάμπης Στόκας)
04. Έπαψες αγάπη να θυμίζεις (Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας. Στίχοι: Φίλιππος Πλιάτσικας, Όλγα Βλαχοπούλου, Νίκη Παπαγεωργίου)
05. Φαλτσέτα (Μάνος Ξυδούς)
06. Μια συνουσία μυστική (Μπάμπης Στόκας)
07. Σενιόρ (Bob Dylan, προσαρμογή στα ελληνικά: Φίλιππος Πλιάτσικας)
08. Φωτιά (Μπάμπης Στόκας)
09. Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς (Φίλιππος Πλιάτσικας)
10. Ακόμα τίποτα δεν είδες (Μάνος Ξυδούς – Σταύρος Λογαρίδης)
11. Στίλβη (Φίλιππος Πλιάτσικας)
12. Σωθήκαν οι χαρές (Μπάμπης Στόκας)
13. Λάμια (Νίκος Γιαννάτος)
14. Κλεμμένη ομορφιά (Στίχοι: Γιάννης Παπαχρήστου – Μάνος Ξυδούς, μουσική: Μάνος Ξυδούς,  παίζουν οι Domenica)
15. Απογοήτευση του περαστικού (Μπάμπης Στόκας)
16. Ίριδα (Άλκης Παπαδόπουλος)

Get Adobe Flash player
 
Άσε την εικόνα να μιλάει (1999)
Cd – single που ουσιαστικά ειναι σταθμός στην πορεία των ΠΥΞ – ΛΑΞ. Ο λόγος δεν είναι άλλος απο τη συμμετοχή του Sting και την συνεργασία του συγκροτήματος με τους κορσικανούς I Murvini. Το “Κάνε κάτι και για σένα” μεταφράζεται και ερμηνεύεται στα κορσικάνικα ενώ το Ava διασκευάζεται στα ελληνικά απο τον Μάνο Ξυδούς. Τέλος, ο Sting ερμηνεύει το “Terre d'oru” που ηχογραφείται σε ελληνικά, αγγλικα και γαλλικά.

Tracklist:
01. Τώρα (Αva) – Μάνος Ξυδούς
02. 'A Pena (Κάνε κάτι και για σένα) – JF Bernardini
03. Terre d'oru (Fields of gold) – Sting

Get Adobe Flash player
 
Νετρίνο (1999)
Δεύτερο cd-single στον ίδιο χρόνο για τους ΠΥΞ ΛΑΞ που συνεργάζονται με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Το μέλος των ΠΥΞ ΛΑΞ Άλκης Παπαδόπουλος γράφει τρία τραγούδια με τη συμβολή του Λάκη Παπαδόπουλου και της Δήμητρας Καραμπεροπούλου. Στους στίχους συναντάμε τον Μπάμπη Στόκα, τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον Μάνο Ξυδούς. Να αναφέρουμε οτι τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν για την ομότιτλη ταινία του Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Tracklist
01. Υπάρχουν δρόμοι στο σκοτάδι (Στίχοι: Στόκας, Μουσική: Άλκης Παπαδόπουλος)
02. Νετρίνο (Στίχοι: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μουσική: Άλκης Παπαδόπουλος - Λάκης Παπαδόπουλος, Τραγούδι: Λάκης Παπαδόπουλος)
03. Γέφυρες με πέτρες της σιωπής (Στίχοι: Μάνος Ξυδούς, Μουσική: Άλκης Παπαδόπουλος – Δήμητρα Καραμπεροπούλου)

Get Adobe Flash player
 
Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ (1999)
Το πιο γνωστό άλμπουμ των ΠΥΞ – ΛΑΞ. Ένα άλμπουμ που ξάφνιασε πολλούς με τα περιεχόμενα του, αλλά και με τις ενορχηστρώσεις του. Ανάμεικτα καινούρια τραγούδια, ζωντανές ηχογραφήσεις δικών τους κομματιών όμως μαζί με διασκευές. Ένα κλείσιμο με το καταξιωμένο “Έπαψες αγάπη να θυμίζεις” να ξεσηκώνει ενώ ταυτόχρονα το “Μέλυδρον”, το “You get in Love” και άλλα, ήρθαν απο αυτό το cd για να μείνουν για πάντα στην ιστορία. Η διακευή τους στο “Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα” προκαλεί καλοήθη  αλλά και κακοήθη σχόλια. Παράλληλα, το cd (με 28 τραγούδια συνολικά) κάνει περίπου 150.000 πωλήσεις και παίζει παντού. Η μπάντα βρίσκεται στο απόγειο της, ενώ οι συνεχείς ζωντανές εμφανίσεις, δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Η μουσική σκηνή “Δίπλα στο Ποτάμι” έχει γίνει πλέον στέκι και εδώ που τα λέμε, δε θα μπορούσε να είναι άλλη αυτή που θα φιλοξενούσε τους “Πρίγκιπες της δυτικής όχθης”.

Tracklist
CD 1
01. Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; (Μάνος Ξυδούς)
02. Τώρα (GF Bernardini – Μάνος Ξυδούς)
03. Ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι (Φίλιππος Πλιάτσικας)
04. Πίνακας (Μπάμπης Στόκας)
05. You get in love (Μανος Ξυδούς)
06. Στο τέλος γύρισα σε σένα (Φίλιππος Πλιάτσικας)
07. Μέλυδρον (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
08. Μια ζωή μεσα στους δρόμους (Τάκης Σούκας – Τραγούδι: Φίλιππος Πλιάτσικας)
09. Του τοίχου οι ρωγμές (Μπάμπης Στόκας)
10. Τι ζητάς (Μάνος Ξυδούς)
11. Λένε για μένα (Elefteria mix by Loop Guru)
12. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο (Φίλιππος Πλιάτσικας)

CD 2
01. Ποδήλατα δίχως φρένα (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
02. Όλο μ'αφήνεις να σ'αφήσω (Φίλιππος Πλιάτσικας)
03. Μια συνουσία μυστική (Μπάμπης Στόκας)
04. Εσύ εκεί (Λάκης Παπαδόπουλος – Τραγούδι: Μάνος Ξυδούς)
05. Αρτίστα (Λάκης Παπαδόπουλος – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
06. Senor (Φίλιππος Πλιάτσικας)
07. Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα (Χρήστος Νικολόπουλος – Τραγούδι: Μάνος Ξυδούς)
08. Γιατί (Φίλιππος Πλιάτσικας – Τραγούδι: Μπάμπης Στόκας)
09. Να χαθώ στα βήματά σου (Μπάμπης Στόκας)
10. Χωρίς ντροπή (Φίλιππος Πλιάτσικας – Τραγούδι: Μάνος Ξυδούς)
11. Στα Καμίνια (Φίλιππος Πλιάτσικας)
12. Πούλα με (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Φίλιππος Πλιάτσικας)
13. Μη λες ποτέ (Μουσική: Γιώργος Παπαποστόλου, Στίχοι: Γιώργος Παρώδης)
14. Θέλω πελάτη (Μάνος Ξυδούς)
15. Η εικόνα του χειμώνα (Στίχοι: Ξυδους – Μουσική: Πλιάτσικας – Τραγούδι: Στόκας)
16. Έπαψες αγάπη να θυμίζεις (Φίλιππος Πλιάτσικας)

Get Adobe Flash player
 
Tα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
Δύο χρόνια μετά, οι ΠΥΞ – ΛΑΞ κάνουν μια μουσική στροφή και αλλάζουν πορεία. Το νέο τους διπλό cd γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό ο οποίος προέκυπτε απο την προηγούμενη επιτυχία τους. Δικαιωματικά εκμεταλλεύονται αυτήν την θετική αύρα για να περάσουν στον κόσμο μια διαφορετική μουσική ιδέα. Μιλάμε ουσιαστικά για μια συλλογή τραγουδιών με διαφορετικά ηχοχρώματα που όμως δεν δίνει μια συνολική εικόνα στον ακροατή. Παρ'όλ' αυτά ο δίσκος κάνει περίπου 50.000 πωλήσεις οι οποίες αποδίδονται στο ρεύμα που είχαν δημιουργήσει κρατώντας τους ακροατές τους σε εγρήγορση. Δεν λείπουν τα αξιόλογα τραγούδια όπως “τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά ΙΙ”, το “Μόνο για κείνη μη μου λές”, το “Ένα παιδί που περπατάει με τα χέρια” καθώς και το “Ματζάτο”. Όμως εδώ δεν έχουμε την πολύ μεγάλη επιτυχία αν και τα παραπάνω τραγούδια, ακούστηκαν και στο ραδιόφωνο αλλά και ζωντανά στις συναυλίες. Στον δίσκο συμμετείχαν οι Τόλης Φασόης, Θεοδοσία Τσάτσου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Domenica, Sharp Ties και ο Παναγιώτης Νταβέλος. Να σημειωθεί εδώ το εκπληκτικό κείμενο της Μαρίας Σπηλιωτοπούλου αφιερωμένο στη ζωή των ανθρώπων που επλήγησαν απο τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στα Βαλκάνια εκείνη την εποχή που καταλήγει με το ακόλουθο: “Ό,τι βλέπουμε ανήκει σε όλους μας. Ό,τι έχουμε τώρα εμείς, αύριο θα το έχουν άλλοι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν αφήνοντας ζωή: Ακολούθησέ την”

Tracklist
CD 1
01. Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (Φίλιππος Πλιάτσικας – Άλκης Παπαδόπουλος)
02. Ένα παιδί που περπατάει με τα χέρια (Φίλιππος Πλιάτσικας)
03. Πυξίδα (Μάνος Ξυδούς)
04. Μονο για κείνη μη μου λές (Μάνος Ξυδούς – Τραγούδι: Θεοδοσία Τσάτσου)
05. Βαριές κουρτίνες (Φίλιππος Πλιάτσικας)
06. Της άλλης μέρας το πρωί (Φίλιππος Πλιάτσικας)
07. Οι διακοπές του καρχαρία (Μάνος Ξυδούς)
08. Ο παλιός σκαραβαίος (Μάνος Ξυδούς)
09. Της γοργόνας οι καημοί (Μάνος Ξυδούς)
10. Miss Second-hand (Τόλης Φασόης)
11. Το τραγούδι της Κίρκης (Φίλιππος Πλιάτσικας)
12. Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά ΙΙ (Μπάμπης Στόκας)
13. Στο αίμα μου αλλάζει ο καιρός (Θεοδοσία Τσάτσου – Φίλιππος Πλιάτσικας)

CD 2
01. Η γή της ανθισμένης λεμονιάς (Φίλιππος Πλιάτσικας)
02. Χαμένος καιρός (Φίλιππος Πλιάτσικας)
03. Deep blue hurting sky (Τόλης Φασόης)
04. Τα δάκρια της λιακάδας (Στίχοι: Πάνος Σταθόγιαννης, Μάνος Ξυδούς – Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας)
05. Σπασμένες Βέρες (Μάνος Ξυδούς)
06. Το σαξόφωνο βυθίστηκε στον ύπνο και σταμάτησε (Μάνος Ξυδούς, Τραγούδι: Μπαμπης Στόκας)
07. Ένας άνθρωπος που έγινε νησί (Φίλιππος Πλιάτσικας)
08. Η νεράιδα του τοίχου (Μπάμπης Στόκας)
09. Τσάρλεστον (Μάνος Ξυδούς)
10. Ματζάτο (Φίλιππος Πλιάτσικας - Σπυριδούλα)
11. Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ (Ποίημα του Oscar Wilde. Έμμετρη μετάφραση και προσαρμογή: Μαρία Παρούση, Μουσική: Παναγιώτης Νταβέλος, Τραγούδι: Πένη Ραμαντάνη)
12. Του Μάρτη οι χειμώνες (Φίλιππος Πλιάτσικας)
13. Ladybird (Παραδοσιακό Σκωτζέζικο. Συμμετέχει η Marian Rarity)
14. Trans Atlantico (Φίλιππος Πλιάτσικας, συμμετέχει η σοπράνο Μαριάννα Ρηγάκη)
15. Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά ΙΙΙ (Φίλιππος Πλιάτσικας, σοπράνο Μαριαρίτα Συγγενιώτου).

Get Adobe Flash player
 
Από εδώ και απο κει... (Όταν βρίσκονται οι φίλοι και αρχίζουν τα τραγούδια)
Μια συλλογή που εκδίδουν οι ΠΥΞ – ΛΑΞ το 2002 με τραγούδια που έχουν γράψει για άλλους τραγουδιστές ή που τελικά μπήκαν σε δίσκους άλλων. Μεταξύ αυτών, οι Δημήτρης Μητροπάνος (Περίεργο Παιχνίδι), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Νότος), Βασίλης Καρράς (Άστη να λέει), Μίλτος Πασχαλίδης (Τα μπλούζ της άγριας νιότης), Νότης Σφακιανάκης (Μη λες τίποτα), Νίκος Νομικός (Θέλω τα μάτια της να τα ξεχάσω).

Tracklist
01. Χάρτινα Φανάρια (Οναρ)
02. Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν (Μπάμπης Στόκας)
03. Νότος (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
04. Μυρωδιά καλοκαιριού (Ελένη Τσαλιγοπούλου)
05. Κάποιες παλιές αμαρτίες (Λάκης Παπαδόπουλος)
06. Μοναξιά μου όλα (Μάκης Χριστοδουλόπουλος)
07. Α Ρένα (Ι Murvini)
08. Περίεργο Παιχνίδι (Δημήτρης Μητροπάνος)
09. Άστη να λέει (Βασίλης Καρράς)
10. Μη λες τίποτα (Νότης Σφακιανάκης)
11. Δε θέλω να σε ξαναδώ (Πασχάλης Τερζής)
12. Μια ζωή στο ρίσκο (Σωτηρία Λεονάρδου)
13. Τα μπλούζ της άγριας νιότης (Μίλτος Πασχαλίδης)
14. Θάλασσα (Νίκος Πιπινέλης)
15. Βρώμικα φιλιά (Λάκης Παπαδόπουλος)
16. Ο παράξενος (Μάνος Πυροβολάκης & Κινούμενα Σχέδια)
17. Άχρηστα ρολόγια (Domenica)
18. Θέλω τα μάτια της να τα ξεχάσω (Νίκος Νομικός)
19. Ασπρόμαυρη ζωή (Σύννεφα με παντελόνια)

Get Adobe Flash player
 
Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών (2003)
Ίσως μιλάμε για τον δίσκο που ακούστηκε λιγότερο απο άλλους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί συνέχεια ενός εναλλακτικού στύλ σύνθεσης που έχουν υιοθετήσει οι ΠΥΞ – ΛΑΞ, που παρ'όλ'αυτά ρέπει προς το ροκ πολύ περισσότερο απο τον προηγούμενο που βγήκε το 2001. Σε αυτόν τον δίσκο έχουμε μερικά καινούρια τραγούδια, αλλά και παλαιότερα που αλλάζουν ρούχα και στύλ και ερμηνεύονται στα Αγγλικά απο θρύλους της ροκ μουσικής. Την στιχουργική επιμέλεια στα αγγλικά επιμελείται ο Τόλης Φασόης ενώ ερμηνεύουν ο Eric Burdon (τραγουδιστής των Animals), Gordon Gano (Violent Femmes), Mark Almond (Soft Cell), Steve Wynn καθώς και οι “εγχώριοι” Ψαραντώνης, Μελίνα Τανάγρη και ο Μιχάλης Τζουγανάκης. Οι “Παλιές αγάπες” μετονομάζονται “Someone wrote save me on the wall”, το “Πούλα με” γίνεται “Jellyfish”, η “Συνουσία Μυστική” γίνεται “This Joy” και πολλές ακόμα παραλλαγές που συνοδέυονται απο εξαιρετικό artwork και ένθετο. Συνολικά μπορούμε να μιλάμε για έναν απο τους καλύτερους δίσκους των ΠΥΞ – ΛΑΞ που ανατρέπει τα καθιερωμένα για μία ακόμα φορά.

Tracklist
01. Ηχογραφία (Μιχάλης Τζουγανάκης)
02. Στην πόλη των τρελών (Φίλιππος Πλιάτσικας)
03. Εμείς κρασί δεν ήπιαμε (Ψαραντώνης)
04. Της νύχτας το δοξάρι (Ψαραντώνης)
05. Someone wrote “save me” on the wall (Eric Burdon)
06. Χαρούμενοι (Gordon Gano)
07. Jellyfish (Steve Wynn)
08. Φληπ σαιτ γιούροπ (Μάνος Ξυδούς)
09. All my angels falling (Marc Almond)
10. Αντίο αγάπη διχασμένη (Μπάμπης Στόκας)
11. Satisfaction (Τόλης Φασόης)
12. This Joy (Gordon Gano, Brass four)
13. Τα μάτια μου γι'αλλού (Μάνος Ξυδούς)
14. Those familiar dreams (Μελίνα Τανάγρη)
15. Αν ακούς απόψε (Φίλιππος Πλιάτσικας)

Get Adobe Flash player
 
Τέλος (2004)
Ο δισκογραφικός επίλογος γράφεται το 2004 λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ΠΥΞ – ΛΑΞ ανεβαίνουν στο Λυκαβηττό για δύο συναυλίες και η πρώτη είναι ηχογραφημένη σε αυτό το cd. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Ντομένικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Ηλίας Μακρίδης και η Χάρις Αλεξίου σε μια ερμηνεία έκπληξη στις “Παλιές αγάπες”.

Tracklist
CD1
01. Ακόμα προσπαθώ
02. You get in love
03. Εσύ εκεί
04. Εϊ "μαν" κοίτα μπροστά...
05. Άχρηστα ρολόγια (με τους Domenica)
06. Στη πόλη των τρελών
07. Μοναξιά μου όλα
08. Χάρτινα φανάρια (με τους Όναρ)
09. Πίνακας
10. Αντίο αγάπη διχασμένη
11. Νότος (με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα)
12. Ένας τούρκος στο Παρίσι (με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα)
13. Άστην να λέει (με τον Βασίλη Καρρά)
14. Δεν θα δακρύσω πια για σένα
CD2
01. Χωρίς ντροπή
02. Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν (με τον Γιώργο Νταλάρα)
03. Τι είναι αυτό που μας χωρίζει (με τον Γιώργο Νταλάρα)
04. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο (με την Χάρις Αλεξίου)
05. Μια συνουσία μυστική
06. Βγες στο μπαλκόνι να δεις
07. Φωτιά
08. Ανόητες αγάπες
09. Να 'ρθεις όπως θα 'ρθουν τα χελιδόνια
10. Πούλα με
11. Ένα παιδί περπατάει με τα χέρια
12. Έπαψες αγάπη να θυμίζεις
13. Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ
14. Πυξίδα

Get Adobe Flash player

Η παρουσίαση αυτής της δισκογραφικής πορείας επανέφερε μια πληθώρα συναισθημάτων μια και υπήρξα ακροατής των περισσότερων αυτών δίσκων απο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους. Το “φαινόμενο” ΠΥΞ – ΛΑΞ με βρήκε στην εφηβεία και ταυτόχρονα στα πρώτα βήματα μιας μουσικής πορείας με άγνωστη κατάληξη. Αναμφίβολα η σύμπραξή μου επι σκηνής με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μάνο Ξυδούς, μόνο θετικά στοιχεία θα μπορούσαν να προσφέρει, για το άρθρο αυτό, καθώς έλαβε χώρα πολύ μετά το τέλος του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα μου έδωσε την δυνατότητα να ακούσω ξανά τα τραγούδια τους υπο το πρίσμα μιας νέας οπτικής γωνίας. Απο τη μία οι συνθέσεις του Μάνου Ξυδούς που σκαρφίζονται στην κιθάρα και ενορχηστρώνονται μοναδικά, απο την άλλη το ταλέντο του Φίλιππου Πλιάτσικα στην τραγουδοποιία. Αν προσθέσει κανείς τον Μπάμπη Στόκα (μουσική, στίχοι και τραγούδι) μπορεί να καταλάβει γιατί οι ΠΥΞ – ΛΑΞ μας χάρισαν πολλούς δίσκους με διαφορετικά στοιχεία και ποτέ δεν καλουπώθηκαν σε κάποιο είδος.
Η τελευταία αυτή πρόταση, θέλω να πιστεύω οτι πρέπει να είναι και η σωστή οπτική απέναντι στο συγκρότημα αυτό και στα τραγούδια που έδωσε. Θα ήθελα μέσα από το άρθρο, οι αναγνώστες του ΟΡΦΕΑ να γνωρίσουν ξανά τους ΠΥΞ – ΛΑΞ. Οι παραπάνω δίσκοι αποτελούν σταθμούς στην πορεία τους. Πολλά απο τα τραγούδια τους τα συνδυάσαμε με σημαντικές στιγμές της ζωής μας και ίσως να είναι αυτό, η αιτία που αγαπήθηκαν τόσο τα τραγούδια όσο και το ίδιο το συγκρότημα.

Πηγές: http://pixlax.tripod.com | ανεπίσημη ιστοσελίδα των Πυξ Λαξ
Έθνος της Κυριακής έκδοση: 30/04/2011
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
+2 #1 Γ.Μυλωνάς 09-09-2011 11:20
Συμφωνώ με τις περισσότερες κριτικές των δίσκων,αν κ πιστεύω ότι η καλλιτεχνική τους κατάθεση ήταν μέχρι και τα "χρυσόψαρα".Τα "δοκάρια"ήταν μια αντανάκλαση της αρχής του τέλους τους,καθώς ο Στόκας απουσίαζε από αυτό τον δίσκο εκτός από κανα 2-3 τραγούδια,και το "χαρούμενοι" ήταν μια προσπάθεια να ξαναγυρίσουν στον παλιό τους ήχο,κάτι που δεν είχε επιτυχία,άφησε όμως μερικά καλά τραγούδια.
Οι Πυξ Λαξ ήταν το αγαπημένο μου συγκρότημα και είναι,και αυτές οι συναυλίες προς τιμήν του Μάνου Ξυδούς είναι πιστεύω το καταλληλότερο κλείσιμο μιας μεγαλειώδους για τα ελληνικά δεδομένα ιστορίας.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS