137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Καλή Βανδώρου

Από το 1983 έως και το 1989, κυκλοφόρησαν οκτώ δίσκοι του Σταύρου Ξαρχάκου, τα περιεχόμενα των οποίων ήταν ποικίλου μουσικού ύφους. Από τη μία, ο συνθέτης παρουσιάζει ήρεμα και ερωτικά κομμάτια - ορχηστρικά ή μη -  και από την άλλη, γράφει κυριολεκτικά ιστορία με τη σύνθεση μοναδικών ρεμπέτικων τραγουδιών. Στο τέλος της δεκαετίας, αλλάζει και πάλι ύφος, προκειμένου να μυήσει τους ακροατές σε εκκλησιαστικούς ύμνους.

 

1983 | The dark side of the sun (Τηλεοπτική σειρά)

Το 1983, το τηλεοπτικό κανάλι BBC γυρίζει τη σειρά «The dark side of the sun», η οποία είναι γυρισμένη στη Ρόδο. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γράφει την ορχηστρική μουσική της σειράς, αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτός ο δίσκος. Δεκατέσσερα «ονειρικά» κομμάτια που εναρμονίζονται απόλυτα με το κλίμα της σειράς, αλλά και το ελληνικό στοιχείο. Κάποια από αυτά είναι από αρκετά γνωστά τραγούδια του συνθέτη, όπως η «Άσπρη μέρα».

Τα περιεχόμενα

01. In The Dark Side Of The Sun – Main Theme
02. Mandraki Harbour
03. Relentless Pursuit
04. Don’s Theme
05. Chasapikoi
06. The Road To Lindos
07. A Walk On The Shore
08. Anee’s Theme
09. Carnival
10. Sadness
11. Aspri Mera
12. The Gathering Storm
13. Café Nikos
14. Closing Music

 

 

1983 | Ρεμπέτικο (Κινηματογραφική ταινία)

Όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος γράφει τη μουσική, ο Νίκος Γκάτσος γράφει τους στίχους και ο Κώστας Φέρρης σκηνοθετεί την ταινία, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη από όλες τις πλευρές. Το «Ρεμπέτικο», μια ιστορική πλέον κινηματογραφική ταινία, πρόσφερε στους θεατές το δικαίωμα να απολαύσουν τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών και τα πραγματικά ρεμπέτικα τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για αυτό το φιλμ. Οι Νίκος Δημητράτος, Κώστας Τσίγγος, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Μαντζόπουλος, Τάκης Μπίνης και πολλοί άλλοι τραγουδούν ίσως τα πιο διαχρονικά τραγούδια που βγήκαν από τη μουσική μιας ελληνικής ταινίας. Το τραγούδι – σταθμός που ανοίγει τον δίσκο είναι το «Μάνα μου Ελλάς», ενώ τα «Στου Θωμά», «Καίγομαι – καίγομαι», «Μπουρνοβαλιά» και «Το δίχτυ» έρχονται να συναντήσουν «Το πρακτορείο», ένα τραγούδι που ερμηνεύει στον δίσκο ο Σταύρος Ξαρχάκος.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ
02. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
03. ΣΤΗΣ ΠΙΚΡΑΣ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ
04. ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ
05. ΧΑΣΑΠΙΚΟ «22»
06. ΚΑΙΓΟΜΑΙ – ΚΑΙΓΟΜΑΙ
07. ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ
08. ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΙΑ
09. ΕΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ
10. ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΑΛΗ
11. ΤΟ ΔΙΧΤΥ
12. ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
13. ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
 
 

1984 | Ο δείπνος ο μυστικός (Νίκος Ξυλούρης)

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη, ο Σταύρος Ξαρχάκος εκδίδει τον τελευταίο δίσκο που ηχογράφησε με τον αείμνηστο κρητικό ερμηνευτή. Όπως αναφέρει στο εσωτερικό του lp ο συνθέτης, ήταν τον Νοέμβρη του 1978 που τραγουδήθηκαν αυτά τα κομμάτια από τον «μοναχικό τραγουδιστή». Η μουσική του δίσκου βασίζεται σε αληθινές καταστάσεις που συνέβησαν το 1821, έχοντας ως κεντρικό ήρωα τον Ιωάννη Νοταρά. Εξαιρετικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει ο Ξυλούρης όλα τα τραγούδια, μα περισσότερο από όλα το ομότιτλο ή αλλιώς, «Προσκύνημα». Οι στίχοι είναι των Παναγιώτη Ανδρόνικου και Ματθαίου Μουντέ. Η πρώτη πλευρά του δίσκου έχει τίτλο «Ο ΔΕΙΠΝΟΣ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ» και η δεύτερη «ΜΝΗΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΙ ΑΣΤΟΧΙΣΜΕΝΗ».
 
Τα περιεχόμενα
 
01. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
02. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
03. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ
04. Η ΛΑΜΠΡΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
05. Ο ΔΕΙΠΝΟΣ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ (Πρόζα: Χρήστος Τσάγκας)
06. Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ
07. ΤΟΥ ΝΟΤΑΡΑ
08. ΜΝΗΜΗ ΠΑΛΙΑ ΚΙ’ ΑΣΤΟΧΙΣΜΕΝΗ
09. ΧΑΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
10. ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
11. ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥ
 
 

1986 | Ξαρχάκος - Πάριος (Γιάννης Πάριος)

Τον Απρίλιο του 1986 ο Σταύρος Ξαρχάκος συνεργάζεται μετά από πολλά χρόνια και πάλι με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο για να γράψουν μαζί τέσσερα από τα δέκα τραγούδια αυτού του δίσκου, του οποίου ερμηνευτής είναι ο Γιάννης Πάριος. Οι υπόλοιποι στιχουργοί είναι οι Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Κινδύνης, Ματθαίος Μουντές και ο Μάνος Ελευθερίου στο «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» που είχε ερμηνεύσει στο παρελθόν η Μαρία Δημητριάδη και είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής τραγούδι που έγραψε ο Ελευθερίου μαζί με τον Ξαρχάκο. Ο δίσκος αυτός περιέχει μουσικές και λόγια τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με την ερωτική χροιά του Πάριου. Ο τελευταίος ερμηνεύει με άνεση ακόμα και τις πιο δύσκολες – χαμηλές ή ψηλές – νότες. «Σουξέ» της συνάντησης αυτής είναι το τραγούδι «Μάτια μπλε», αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια θεωρούνται από τα καλύτερα των συγκεκριμένων δημιουργών, γι’ αυτό κιόλας έχουν μείνει διαχρονικά.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΜΑΤΙΑ ΜΠΛΕ
02. ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ
03. ΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΩΤΑ
04. ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
05. ΑΔΙΕΞΟΔΟ
06. ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥ
07. ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ ΓΚΡΕΝΑ
08. ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
09. ΕΙΝ’ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
10. ΧΑΜΕΝΟΣ ΗΧΟΣ
 
 

1986 | Γλυκειά πατρίδα (Κινηματογραφική ταινία)

Διευθύνοντας την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, ο Σταύρος Ξαρχάκος γράφει τη μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Γλυκιά πατρίδα». Η ταινία αφορά τη δικτατορία της Χιλής μετά τον φόνο του προέδρου της, ενώ κεντρικοί ήρωες είναι δύο οικογένειες οι οποίες παγιδεύονται από τους στρατιωτικούς. Στο αντίστοιχο, λοιπόν, κλίμα είναι η μουσική του Ξαρχάκου, αφού μέσα από τα 14 ορχηστρικά κομμάτια είναι ορατά τα συναισθήματα των ηρώων. Φόβος, πόνος, θλίψη, αγωνία και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει αυτό το τόσο δυσάρεστο γεγονός που είναι η προσπάθεια επιβίωσης.

 
 
 
 
 
 

1988 | Συναυλία (Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη)

Αυτός ο δίσκος είναι απόρροια των ζωντανών εμφανίσεων του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιώργου Νταλάρα και της Δήμητρας Γαλάνη στο θέατρο Παλλάς. Τα τραγούδια είναι όλα πασίγνωστα και αγαπημένα σε όλους, ενώ οι δυο ερμηνευτές, ο καθένας με τον δικό του τρόπο έκφρασης, αφήνουν το στίγμα τους σε κομμάτια που έγιναν γνωστά στο παρελθόν από άλλους καλλιτέχνες. Να σημειωθεί πως φωνητικά κάνει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
 
Τα περιεχόμενα

01. ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ
02. ΤΟ ΔΙΧΤΥ
03. ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ
04. ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΙΑ
05. ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
06. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
07. ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ
08. ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ
09. ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ
10. ΕΙΝ’ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
11. ΗΤΑΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
12. ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
13. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣ
 
 
 

1989 | 14 songs for classical guitar (Ορχηστρικό)

Με μόνο όργανο την κιθάρα, ο Γεράσιμος Πυλαρινός παρουσιάζει σε αυτόν τον δίσκο 14 τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Το «Δίχτυ», η «Άσπρη μέρα», το «Στου Όθωνα τα χρόνια» και πολλά άλλα παρουσιάζονται από μια άλλη οπτική γωνία, η οποία μέσα από τη λιτότητά του ενός μουσικού οργάνου αναδεικνύει τη δύναμη των μελωδιών του Ξαρχάκου. Η χώρα παραγωγής είναι η Ελβετία κι έτσι, οι τίτλοι είναι γραμμένοι στα αγγλικά.
 
Τα περιεχόμενα
 
01. THE NET
02. WHITE DAY
03. YOU BROUGHT ME UP
04. THE CLOCKS
05. WHAT IS LIFE FOR?
06. SAKENA ‘S DANCE
07. THE AGENCY
08. PATIENCE
09. YOUR TEARS ARE HEAVY
10. VARCAROLA
11. THE WHITE BIRDS DANCED
12. EYES FILLED WITH TEARS
13. IN OTHON ‘S YEARS
14. THE NIGHT
 
 

1989 | Misa Criola (Γιώργος Νταλάρας)

Για μία ακόμα φορά, ο Σταύρος Ξαρχάκος «προκαλεί» το κοινό με ένα δύσκολο βήμα, εντελώς διαφορετικό από όσα είχε εμφανίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πρόκειται για την «Misa Criolla» του Ariel Ramirez, που ήταν μια παράσταση, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε στο Παλλάς και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε η ηχογράφηση. Είναι χωρισμένη σε πέντε μέρη, τα οποία αποτελούν εκκλησιαστικά αποσπάσματα της Ανατολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σολίστ είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ συμμετέχουν οι Marta Moreleon, Κωστής Κωνσταντάρας και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Σε αυτόν τον δίσκο αποτυπώνεται πλήρως  η κατάνυξη των δημιουργών, των ερμηνευτών και των μουσικών που συμμετείχαν στη «Misa Criolla».

Τα περιεχόμενα

01. KYRIE (Vidala – Baguala)
02. GLORIA (Carnavalito Yaravi)
03. CREDO (Chacarena trunca)
04. SANCTUS (Carnaval cochabambino)
05. AGNUS DEI (Estilo pampeano)
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις