95 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η δισκογραφία σήμερα

Δώρα Παπαδοπούλου

Μία πρωτότυπη και ιδιαίτερη δουλειά έρχεται να μας παρουσιάσει τη φετινή άνοιξη η Δανάη Παναγιωτοπούλου, επιστρέφοντας ουσιαστικά στη δισκογραφία, αλλά από άλλο δρόμο και με έναν τρόπο ασυνήθιστο. Με ένα «εικονικό», ένα virtual βινύλιο. Ένα βινύλλιο που δε θα το βρει κανείς ούτε στα δισκοπωλεία, ούτε στα περίπτερα, παρά μόνο στο διαδίκτυο. Το «Εικονικό βινύλιο» (Virtual Vinyl) της Δανάης Παναγιωτοπούλου βλέπει εδώ και λίγο καιρό το φως στο δικό του χώρο, στο δικό του site, που όπως διαβάζω στους τίτλους τέλους του project φέρει την απολύτως προσωπική σφραγίδα της δημιουργού. Η διεύθυνσή του: http://www.v-vinyl.com. Κι αυτή η ψευδαίσθηση του αληθινού δίσκου γίνεται, πιστέψτε με, εύκολα πραγματική τέχνη.

Αν έπρεπε να δώσω εγώ έναν τίτλο σε αυτή τη δουλειά, την οποία άκουσα και διάβασα προσεκτικά, θα την ονόμαζα ένα σκεπτόμενο βινύλιο. Η νέα αυτή δουλειά της Δανάης Παναγιωτοπούλου περιλαμβάνει συνολικά δέκα tracks, που δεν είναι όλα τραγούδια και όλοι μπορούν να ακούσουν δωρεάν στο διαδίκτυο, ξανά και ξανά. Αλλά βέβαια, εδώ δεν είναι μόνο η μουσική. Η Δανάη Παναγιωτοπούλου δε στέκεται στη μουσική και στα τραγούδια της αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Η δημιουργός, φανερά επηρεασμένη από την ελληνική κοινωνία του σήμερα, την οικονομική και όχι μόνο κατάσταση της χώρας και τα γεγονότα των καιρών μας, επιλέγει τραγούδια και μουσική που έχουν κάτι να πουν σε αυτό το ελληνικό τοπίο. Και δεν τα προσφέρει μόνο ως ακούσματα. Επιλέγει μέσα από την ευελιξία και τη διαδραστικότητα που προσφέρει το διαδίκτυο και πάλι επηρεασμένοι από συνθέτες, συγγραφείς, ποιητές και σκηνοθέτες να ντύσει τα τραγούδια με ηχητικά ντοκουμέντα, με εικόνες, με αποσπάσματα από videos, με στίχους από γνωστά ή ξεχασμένα τραγούδια, με προσωπική ζωγραφική, με κείμενα ημερολογίου ή με μικρές ιστορίες. Και όλο αυτό σε ένα εικαστικά πρωτότυπο περιτύλιγμα.

Η τραγουδοποιός για το σκοπό αυτό, επιλέγει γνωστά και πρόσφατα συμβάντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έκαναν το γύρο του κόσμου, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο έλλειμμα δημοκρατίας που φαίνεται να αφθονεί στις μέρες μας.  Όπως για παράδειγμα την άγρια επίθεση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας τις ημέρες ψήφισης του μνημονίου τον Ιούλιο του 2011 ή την επίθεση των αστυνομικών στον ανάπηρο ακτιβιστή φοιτητή Jody McIntyre, που τον τραβούσαν από την αναπηρική καρέκλα και τον χτυπούσαν, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τα δίδακτρα στη Βρετανία.
Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει ορχηστρικά κομμάτια και τραγούδια, όλα σε στίχους και μουσική της Δανάης Παναγιωτοπούλου. Υπάρχει η διασκευή του τραγουδιού «Οι μέρες είναι πονηρές», σε στίχους του Γκάτσου και μουσική του Χατζιδάκι, από την «Αθανασία», ερμηνευμένο εδώ από τη Δανάη Παναγιωτοπούλου. Στο τραγούδι, «Grafiti», ακούγεται απόσπασμα από το ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Πράξεις πολίτου και αντιδράσεις κωνώπων» από την εβδομαδιαία εκπομπή του Μάνου Χατζιδάκι «Σχόλια του Τρίτου», την εποχή που ήταν διευθυντής στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο τραγουδοποιός Νίκος Χαλβατζής συμμετέχει στις ενορχηστρώσεις και ως ερμηνευτής στο τραγούδι «Ιστορία» που κλείνει και το άλμπουμ. Τέλος, πολλές παραπομπές  -links με άλλα λόγια- σε videos, κείμενα, δημοσιεύσεις, ας πούμε κάτι από Χατζιδάκι, Πλάτωνος ή Ξυλούρη, κάτι από Πίντερ ή Γκάτσο ή Λειβαδίτη, κάτι από Κιούμπρικ ή Πέκνιπα ή Βέντερς συμπληρώνουν αυτό το ιδόμορφο μουσικό παζλ, κατασκευάζοντας κατά κάποιον τρόπο το interactive ένθετο βιβλιαράκι του δίσκου.

Η ίδια γράφει: Ο τόπος αυτός σχεδιάστηκε μέσα σε μία απίστευτη, συνεχή και σημαντική φασαρία. Αποτυπώθηκε ώρες κυρίως νυχτερινές, στο σπίτι όταν οι άλλοι κοιμούνται. Βρεφικά, παιδικά, ενήλικα όνειρα και ανάσες βαθιές. Προσπάθησα να χωρέσω μέσα του όσο το δυνατόν πιο ζωντανές και πιο παρούσες ανθρώπινες μορφές. Ο τόπος αυτός δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, θα ήταν μια σπείρα, τόσο λεπτή και αδιόρατη, όπως το αποτύπωμα που αφήνει ο ήχος πάνω στο βινύλιο.

Δε μιλάμε φυσικά για τραγούδια που θα ακουστούν από τα ανοιχτά παράθυρα ενός αυτοκινήτου ή χαλαρά σε ένα καλοκαιρινό μπαράκι μια ζεστή νύχτα. Αν και φαντάζομαι πως κι αυτά θα βρουν το δρόμο τους και στην επαφή με το κοινό. Μιλάμε για ένα οπτικοακουστικό project που ακούγεται διαδικτυακά, σχεδόν μοναχικά και βάζει σε πειρασμό και σκέψη και το αυτί, το νου και την ψυχή ταυτόχρονα. Οι τίτλοι και μόνο των τραγουδιών προδίδουν το περιεχόμενο. Νομίζω καταφέρνει ο virtual δίσκος μέσα από αυτό το μίγμα μουσικής, λόγου και εικόνων να ξεγυμνώσει και να σαρκάσει τη μοναξιά, την ανοχή και την απραξία στη σύνθλιψη του αυτονόητου που βλέπουμε παντού γύρω μας στις μέρς μας. Μιλάμε ακόμη, μέσω τέτοιων πρωτότυπων ιδεών, ίσως για ένα επόμενο βήμα στη μουσική και τη δισκογραφία, που είναι φανερό πως δε μπορεί πλέον να αρκείται μόνο στα στρογγυλά ψηφιακά δισκάκια με τραγούδια. Και μιλάμε για μία καθαρά προσωπική δουλειά μιας δημιουργού, που νομίζω αξίζει να αναζητήσετε, να ακούσετε και σίγουρα να προβληματιστείτε. Γιατί η τέχνη και η μουσική είναι κι αυτό.

Επισκεφτείτε, δείτε και ακούστε το εικονικό βινύλιο της Δανάης Παναγιωτοπούλου

Εικονικό βινύλιο

-www.v-vinyl.com-Στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Δανάη Παναγιωτοπούλου
Συμμετέχει ο Νίκος Χαλβατζής
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Άγγελος Αγγέλου, Παντελής Ραβδάς, Θανάσης Αρχανιώτης, Γιάννης Σταθόπουλος, Νίκος Χαλβατζής, Γιώργος Μητρόπουλος, Αναστασία Πανταζοπούλου, Γιουσουρούμ
Παραγωγή: Γιώργος Μητρόπουλος, Yafka Records

Tracklist
01 Εισαγωγή (κείμενο: Δανάη Παναγιωτοπούλου, διαβάζει ο Γιώργος Μητρόπουλος)
02 Άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς (στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Δανάη Παναγιωτοπούλου)
03 12 + 10 (Οι μέρες είναι πονηρές)
04 Αρένα (στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Δανάη Παναγιωτοπούλου, φωνητικά: Παντελής Ραβδάς)
05 TV (video - Jody McIntyre)
06 Βεβηλώσεις (στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Δανάη Παναγιωτοπούλου)
07 Grafiti (στίχοι, μουσική: Δανάη Παναγιωτοπούλου, ερμηνεία: Παντελής Ραβδάς, Άγγελος Αγγέλου, Δανάη Παναγιωτοπούλου)
08 Τα πρώτα τριαντάφυλλα (στίχοι, μουσική, ερμηνεία, κιθάρα: Δανάη Παναγιωτοπούλου)
09 Δίκαιο (μουσική, κείμενο: Δανάη Παναγιωτοπούλου)
10 Ιστορία (στίχοι, μουσική: Δανάη Παναγιωτοπούλου, ερμηνεία: Δανάη Παναγιωτοπούλου)

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS