151 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσο Π. Καραντής

Φλώρα Χρυσού - «Μάντης» | remake, 2014)

Η δισκογραφία σήμερα

Τάσος Π. Καραντής

Φλώρα Χρυσού: «Μάντης» (remake/2014)

Γράφει ο Τάσος Π. Καραντής


«Το 2009 ταξίδεψε μέχρι την Κοζάνη και απέσπασε το 1ο βραβείο, στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης, ενώ το 2010 συμπεριλήφθηκε στην πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Θα σου λείψω" που κυκλοφόρησε από τη Legend», αυτά μας γράφει η Φλώρα Χρυσού, «γυρίζοντας αντίστροφα την κλεψύδρα» και συνεχίζει «Ο "Μάντης" γράφτηκε εξαιτίας της έμφυτης ανθρώπινης περιέργειας, της αγωνίας να γνωρίζει κανείς το μέλλον το δικό του και των ανθρώπων που αγαπάει!
Λέω πάντα πως το κομμάτι αυτό είναι η προίκα μου και ένιωσα την ανάγκη να το παρουσιάσω πιο απλά με το ύφος που θα με ακούσει κανείς να το λέω σε μία ζωντανή εμφάνιση.
Είναι πολύ σημαντικό που συνεργούς στην ιδέα αυτή είχα τους Χάρη και Γιάννη Μιχαηλίδη! Η συνεργασία τους είναι πάντα πολύτιμη για μένα και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτήν!!!
Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε που γράφτηκε το τραγούδι...
Αν με ρωτήσει κάποιος τώρα "θέλεις να ξέρεις το μέλλον σου" θα του απαντήσω σίγουρα:
" Όχι, θέλω να ξέρω πως έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να φτιάξω το μέλλον που ονειρεύομαι"...
Τα όνειρα είναι στο χέρι μας, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πεπρωμένο...
Με αγάπη Φλώρα».


Κι επειδή, κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία, μίλησα με τη Φλώρα Χρυσού για τον «Μάντη» και το remake του, του 2014.

  Φλώρα Χρυσού: «Ο “Μάντης” είναι η προίκα μου»

Φλώρα μου, όπως γράφεις κι η ίδια,
«Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία...». Ποια είναι η ιστορία του «Μάντη»; Πως γεννήθηκε μέσα σου και πήρε σάρκα κι οστά τραγουδιού;


Μετράει αιώνες η καταφυγή στις μαντείες και τις προφητείες, προκειμένου να κατευναστεί η ανθρώπινη φοβία για το άγνωστο μέλλον.  Με αφορμή ένα ατύχημα πολύ αγαπημένου μου προσώπου, ο "Μάντης" γεννήθηκε για να τραγουδήσει την αγωνία μου και την ανάγκη μου να μπορώ να προστατέψω τους αγαπημένους μου από ο,τιδήποτε κακό! Με αφορμή αυτή την ψευδαίσθηση που έχεις κάποιες φορές πως αν γνώριζες από πριν κάτι θα μπορούσες να είχες αλλάξει...Το τραγούδι, έχει και μια ενδιαφέρουσα διαδρομή : παρουσιάστηκε σε κάποιο φεστιβάλ, απέσπασε βραβείο, μπήκε στην πρώτη σου ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, δοκιμάστηκε στις ζωντανές εμφανίσεις σου, και, μας το ξαναπαρουσιάζεις – σε remake – το 2014. Θα ήθελα να μας εξιστορήσεις – επακριβώς – αυτήν τη διαδρομή του, αλλά και να μας εξηγήσεις την εσωτερική σου ανάγκη για το remake του αυτό.Όταν αναφέρομαι στο τραγούδι αυτό το αποκαλώ πάντα "η προίκα μου".  Κι αυτό, γιατί, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει για εμένα, ο λόγος που γράφτηκε μου έχει χαρίσει μοναδικές εμπειρίες στο δρόμο της μουσικής. Το 2009 με ταξίδεψε μέχρι την Κοζάνη και είχα την τιμή να αποσπάσει το 1ο βραβείο στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης «Ν. Άσιμος». Έχω φυλάξει τις ωραιότερες αναμνήσεις και από τον τόπο αυτό και από τη διοργάνωση, κυρίως από τους  ανθρώπους που συνάντησα! Το 2010 συμπεριλήφθηκε στην πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Θα σου λείψω", που κυκλοφόρησε από τη “Legend”, σε ενορχήστρωση του Βασίλη Πιερρακέα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένιωσα την ανάγκη να το παρουσιάσω ξανά, σε πιο λιτή  γραμμή, περίπου όπως θα με ακούσει κανείς να το λέω σε μία ζωντανή εμφάνιση, κυρίως γιατί έτσι το έχουν ακούσει και το έχουν αγαπήσει όσοι το γνωρίζουν.  Ο «Μάντης» ηχογραφήθηκε εκ νέου στο «Stereo Studio», σε μίξη – Μastering του Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ τις κιθάρες παίζει ο Χάρης Μιχαηλίδης. Αναφέρεις πως κι οι δυο τους ήταν συνεργοί στην ιδέα σου (του remake). Πως εννοείς τη λέξη συνεργός, σε έναν μουσικό (πέρα από εκτελεστή του) εσύ, ως δημιουργός;


Όταν, ως δημιουργός, παραδίδεις ένα κομμάτι, στην πιο απλή του μορφή (κιθάρα-φωνή), σε έναν άλλο άνθρωπο, για να το "ντύσει" μουσικά, έχει πολύ μεγάλη σημασία η μεταξύ σας επικοινωνία! Το στοίχημα είναι  να μπορέσει να καλύψει εκείνος τις δικές σου ατελείς γνώσεις γύρω από την ενορχήστρωση και η αίσθηση του τελικού αποτελέσματος να ικανοποιεί την αισθητική και των δύο σας. Εύχομαι πραγματικά οι γνώσεις και η μόρφωσή  μου γύρω από τη μουσική να επαρκούσαν και για την ενορχήστρωση, θαυμάζω πολύ δημιουργούς που γνωρίζω και μπορούν να το κάνουν αυτό  στα τραγούδια τους, ωστόσο, λόγω του αυτοδίδακτου σε κάποια πράγματα, λειτουργώ καθαρά ενστικτωδώς. Νιώθω, λοιπόν, πολύ τυχερή, μέχρι τώρα, γιατί όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί, κατά καιρούς, και ο Βασίλης Πιερρακέας κ ο Αργύρης Λούλατζης και τα αδέρφια Γιάννης και Χάρης Μιχαηλίδης, έχουν αγκαλιάσει τα τραγούδια μου και έχουν συμβάλλει ο καθένας με τα δικά του μουσικά χαρακτηριστικά και τη δική του ενέργεια στην ολοκλήρωσή τους. Ειδικά για το "Μάντη" η συνωμοσία, μιας και ονομάζω τα παιδιά "συνεργούς", είναι ότι αλληλεπίδρασε η ευαισθησία όλων μας για το τελικό αποτέλεσμα.  Είναι και οι δυο τους εξαιρετικοί μουσικοί, έχουν τον απεριόριστο  θαυμασμό μου ως δημιουργοί και τους εμπιστεύομαι, γιατί κάθε κομμάτι μου που παίρνουν στα χέρια τους το σέβονται απόλυτα! Ο "Μάντης" είναι το πρώτο που παρουσιάζεται, υπάρχουν και άλλα όμως που ετοιμάζονται.


Μας γνωστοποιείς, πως, πηγαίνοντας πίσω, από το remake του(2014), έχουν περάσει 7 χρόνια, από τότε που γράφτηκε το τραγούδι. Αυτό μας αποδεικνύει, πως το κομμάτι είναι διαχρονικό, αφού και σήμερα είναι επίκαιρο. Αποδείχτηκε όμως και προφητικό, μ’ όσα συνέβησαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, και πάντως, μετά, αφότου γράφτηκε. Φλώρα - ως καλλιτέχνης - «προφητεύεις μελλούμενα»;Ως άνθρωπος, που οι ευαισθησίες του γεννούν τον καλλιτέχνη,  αντιμετωπίζω με θάρρος τα παρόντα και εύχομαι το καλύτερο για τα μελλούμενα. Θεωρώ πως το κάθε πρόβλημα πρέπει να ονομάζεται, ώστε να μπορεί να λυθεί! Προσπαθώ να διώχνω τους φόβους και τις αρνητικές σκέψεις, να σκέφτομαι αισιόδοξα και, κυρίως, να πράττω. Βοηθάει πολύ από το να σκέφτεσαι το καθετί να περνάς στην πράξη. Είναι ο τρόπος για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, το να λειτουργείς ενεργητικά και όχι παθητικά.

Την τελευταία μου ερώτηση, την έχεις κάνει ήδη εσύ : «Αν με ρωτήσει κάποιος τώρα "θέλεις να ξέρεις το μέλλον σου"», δίνοντας, ταυτόχρονα, και την  απάντηση :  «Όχι, θέλω να ξέρω πως έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να φτιάξω το μέλλον που ονειρεύομαι"...
Τα όνειρα είναι στο χέρι μας, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πεπρωμένο...». Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την μικρή κουβέντα μας, για το remake του «Μάντη», όπου - μαζί, με την ευχή μου να είναι καλοτάξιδο το κομμάτι – θα σου ζητήσω να μας προεκτείνεις, ως «Μάντης», την απάντησή σου, μιλώντας μας για τον αρμό μεταξύ ονείρου και πεπρωμένου.


Πάλι, ως άνθρωπος, θα πω ότι όσο περνούν τα χρόνια και τα "λέω" περισσότερο καιρό με τον εαυτό μου, αυτό που τώρα αναγνωρίζω ως μεγαλύτερή μου ευθύνη και υποχρέωση, είναι να ακούω την εσωτερική μου φωνή, τις αλήθειες μου, τις ανάγκες μου και να προσπαθώ να τις καλύπτω. Αυτός, αν θες, είναι ο προσωπικός μου ορισμός για το όνειρο. Όνειρο είναι ό,τι έχει ανάγκη η ψυχή και παρακαλάει να συμβεί η καρδιά, ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους και μας ολοκληρώνει εσωτερικά. Το να ονειρεύομαι είναι το μόνο που αυθόρμητα περνάει από το χέρι μου, το αν θα πραγματοποιηθούν τα όνειρά μου εν τέλει το ονομάζω πεπρωμένο.


Ακούστε τον «Μάντη» (remake/2014):

Get Adobe Flash player

Στίχοι- Μουσική: Φλώρα Χρυσού

Κιθάρες: Χάρης Μιχαηλίδης
Μίξη - Μastering: Γιάννης Μιχαηλίδης
Η ηχογράφηση έγινε στο Stereo Studio

«Μάντης» - οι στίχοι :

Σαν με δεις μες στο πλήθος να πλανιέμαι με ύφος τρελού
μην τρομάξεις, μη φύγεις ταξιδεύω το νου μου αλλού
ζαλισμένος μ’ αψέντι, της ζωής τον αφέντη το χρόνο νικώ
στων αιώνων τη σφαίρα ξέρω ήδη από πριν το μετά πού θα βρω.

Με τ’ αστέρια κινούμενα προφητεύω μελλούμενα
ερμηνεύω τα όνειρα και προλέγω φαινόμενα

Σαν με δεις μες στη στάχτη
να μασάω φύλλα δάφνης μ’ αλκοόλ
τρέξε αμέσως Μη μείνεις
Το γραμμένο μαντεύω κακό
Μ’ οδηγό τη σελήνη μια κατάρα
της μοίρας για ευχή κουβαλώ
στων αιώνων τη σφαίρα ξέρω ήδη
από πριν το μετά πού θα βρω.

Με τ’ αστέρια κινούμενα προφητεύω μελλούμενα
ερμηνεύω τα όνειρα και προλέγω φαινόμενα

Σαν με δεις στο σκοτάδι της Κλωθούς
το αδράχτι αργά να γυρνώ
με σπαθί από διαμάντι σχίζω
το πεπρωμένο και το ριζικό.

 

 


Διαβάστε για την Φλώρα Χρυσού στο e-orfeas :

Φλώρα Χρυσού: Η βιολογία μου εξασφαλίζει το ενοίκιο κι η μουσική τα όνειρα


Φλώρα Χρυσού: «Καίω την ψυχή μου»Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά