157 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Μάνος Ξυδούς: Τ΄ αστέρια θα 'ναι πάντα μακριάΟ Μάνος Ξυδούς όλα αυτα τα χρόνια που μεσολάβησαν απο τη διάλυση του συγκροτήματος των ΠυΞ-Λαξ ακολουθεί μια καλλιτεχνική πορεία μοναχική, διακριτική και σαφώς πιο εσωστρεφή απο τα υπόλοιπα πρωην μέλη του συγκροτήματος,τόσο δημιουργικά όσο και ως προς τη δημόσια παρουσία του.Μια καλλιτεχνική πορεία όμως που δεν υπολείπεται σε δημιουργικότητα σε σύγκριση με την περίοδο της κοινής πορείας με το Φίλιππο Πλιάτσικα και το Μπάμπη Στόκα και έχει αποδώσει αξιόλογες παραγωγές.
Ο επόμενος σταθμός σ΄αυτή τη μοναχική πλέον διαδρομή του Μάνου Ξυδού είναι ο δίσκος ‘’Τ’ αστέρια θα ναι πάντα μακριά’’ που κυκλοφορεί απο την Impact.
Μάνος ΞυδούςΣ ‘αυτή τη δισκογραφική δουλειά υπάρχουν σαφώς στοιχεία -στιχουργικά και μουσικά-που παραπέμπουν στην εποχή των Πυξ–Λάξ γεγονός απόλυτα φυσιολογικό καθώς ο τραγουδοποιός κατέθετε στα πλαίσια του συγκροτήματος και ως ισότιμο μέλος του τη δική του καλλιτεχνική οπτική, αυτή που εκφράζεται και μέσα απο τη προσωπική του πλέον πορεία και συγκεκριμένα και σ ΄αυτό το δίσκο. Χαμηλότονες μπαλάντες αλλα και ροκ αποχρώσεις σε πιο δυναμικά κομμάτια του δίσκου διατηρούν μια ισορροπία σ’ αυτη τη δισκογραφική δουλειά χαρακτηριστική του ύφους του Ξυδού. Οι στίχοι του άλλοτε βαθιά ερωτικοί (‘’Αυτή τη νύχτα’’) κι άλλοτε αποτέλεσμα πολιτικού και Μάνος Ξυδούςκοινωνικού προβληματισμού (‘’Στο πουθενά’’, ‘’Ο κόκκινος Ντάνυ’’ ) διαπνέονται στο σύνολο τους απο τη διάθεση του τραγουδοποιού να εκφράσει μέσα απο τα τραγούδια τον εσωτερικό του κόσμο, τους προβληματισμούς που προκύπτουν απο την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής. Κάτι που το καταφέρνει με λόγο που είναι άλλοτε άμεσος και αιχμηρός κι άλλοτε ποιητικός και συναισθηματικός.
Ευχάριστη η συμμετοχή του Γιάννη Χαρούλη στο βαθιά ερωτικό ‘’Αυτή τη νύχτα’’ αλλα και του Λεωνίδα Μπαλάφα στα ‘’Μονοπάτια’’. Η συμμετοχή που ξεχωρίζει όμως σ’αυτο το δίσκο είναι αυτή του Χάρη Κατσιμίχα εξαιτίας της πολύχρονης απουσίας του απο τις ζωντανές εμφανίσεις αλλα και των σποραδικών δισκογραφικών συμμετοχών του τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση την έκδοση της ‘’Μουσικής αυτοβιογραφίας’’ με τον αδελφό του Πάνο το 2006 ). Ο Χάρης Κατσιμίχας χαρίζει- με την ομολογουμένως ‘’σπασμένη’’ και κουρασμένη φωνή του- μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ‘’Μεριδιάνα I’’ που ξεχωρίζει στο δίσκο στιχουργικά, μουσικά κι ερμηνευτικά. Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης οι δημιουργοί Χαράλαμπος Χατζηνάκης και Τόλης Φασόης ενώ δημιουργικά συνεισφέρει σε αρκετά κομμάτια του δίσκου ο Βαγγέλης Καραπέτρος.

1 . ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ
2. ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ (Συμμετέχει ο Γιάννης Χαρούλης)
3. ΑΡΩΜΑΤΙΖΩ (Συμμετέχουν οι Sharp Ties)
4. ΜΕΡΙΔΙΑΝΑ Ι - Χάρης Κατσιμίχας (Συμμετέχουν οι De file des ames)
5. ΜΕΡΙΔΙΑΝΑ ΙΙ - Οργανικό, De file des ames
6. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
7. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Συμμετέχει ο Λεωνίδας Μπαλάφας)
8. Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΝΤΑΝΥ
9. ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
10. ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ
11. ΓΚΡΕΤΣΙΑ
12 C'MMON BABY (Συμμετέχουν οι Ζήνα Αρβανιτίδη, Τόλης Φασόης, Νέλλη Ξυδούς)
13. Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ ΘΑ 'ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΚΡΙΑ
14. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ (Radio edit)

Μάνος Ξυδούς: Τ΄αστέρια θα ΄ναι πάντα μακριά
Συμπερασματικά,ο Μάνος Ξυδούς σ ΄αυτο το επόμενο καλλιτεχνικό του βήμα παρουσιάζει στο κοινό ένα δίσκο σαφώς προσωπικό,αποτέλεσμα των εσωτερικών αναζητήσεών του,που συναντούν όμως σε αρκετά σημεία τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των περισσοτέρων ανθρώπων. Ένας αξιόλογος δίσκος,διακριτικός και χωρίς εξάρσεις σε απόλυτη συνέπεια και συνέχεια με την εως τώρα προσωπική καλλιτεχνική του διαδρομή.

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

15/7/1943 Γεννήθηκε ο συνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης
15/7/1945 Γεννήθηκε στην Αθήνα ο κιθαριστής και συνθέτης Νότης Μαυρουδής