359 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Δεν το κρύβω πως ο Βασίλης Δημητρίου είναι από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Αυτό όμως, πιστεύω, δεν αναιρεί την αντικειμενικότητα με την οποία θεωρώ πως προσεγγίζω το έργο του. Άλλη μια τηλεοπτική σειρά που μας κράτησε συντροφιά το φετινό χειμώνα, δίνει τη θέση της σε ανέμελες καλοκαιρινές βραδιές. Και άλλη μία ολοκαίνουργια υπεροχη μουσική μένει σε μας να μας θυμίζει το μέλλον μας όπως θα έπρεπε να το ονειρευόμαστε, με αγάπη, με πάθος και με όνειρα. Ο Βασίλης Δημητρίου για δεύτερη φορά φέτος, μετά τα «Ματωμένα χώματα» και τη μεταφορά τους στη μικρή οθόνη, ντύνει με τη μουσική του άλλη μία τηλεοπτική σειρά, τη τηλεοπτική εκδοχή της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη που ξεκίνησε το χειμώνα στην κρατική τηλεόραση σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.
Τίποτα σ΄αυτή τη ζωή δε γίνεται τυχαία και είναι βέβαιο πως ο Βασίλης Δημητρίου, με την επιτυχημένη και πολύχρονη θητεία του στη μουσική για θέατρο και τηλεόραση, είναι το πρώτο όνομα στο χώρο που έρχεται στο νου του σκηνοθέτη όταν προσπαθεί να φανταστεί τη «μουσική» εκδοχή της τηλεοπτικής του δημιουργίας. Όχι μόνο επειδή η μουσική του είναι επιτυχημένη, που αναμφισβήτητα είναι, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερη. Και τελικά, πάντα φαίνεται να δικαιώνει αυτή την επιλογή.
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά 12 κομμάτια, 9 ορχηστρικά και τρία τραγούδια. Ο γνωστός στίχος του Καρυωτάκη «είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες» γίνεται τραγούδι στα χείλια του Χρήστου Θηβαίου, με το γνώριμο «ποιητικό» του ύφος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θηβαίος συνεργάζεται με το Δημητρίου, ας μη ξεχνάμε πως σε αυτόν οφείλει τη μεγάλη του επιτυχία, μαζί και ένα υπέροχο τραγούδι την “αγάπη”. Ένα δεύτερο τραγούδι, που μυρίζει «γιασεμί» ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς. Και η ηθοποιός Μάγδα Πένσου με την οποία έχει επίσης συνεργαστεί ο συνθέτης πολλές φορές ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι των τίτλων «Γιατί μ’ αγάπησες». Τα δυο ορχηστρικά πριν το τελευταίο βαδίζουν αντάμα με την ποίηση του Καρυωτακη και της Πολυδούρη, μέσα από τις απαγγελίες των ομώνυμων ποιημάτων από τους ηθοποιούς πρωταγωνιστές. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον ίδιο το Δημητρίου, ενώ και η όλη παραγωγή είναι υπό τη δική του επίβλεψη, όπως το συνηθίζει.
Τα ορχηστρικά θέματα, γενικά, είναι πράγματι εκείνα στα οποία η μουσική βγάζει όλο της το είναι, χωρίς να της «κλέβουν» την παράσταση τα λόγια και οι εικόνες. Κι έχουμε πλήθος από παραδείγματα εξαιρετικών ορχηστρικών δίσκων - συνθέσεων. Ωστόσο, οι ορχηστρικοί δίσκοι μένουν πιο πολύ στα ράφια των δισκοπωλείων και συχνά στα αζήτητα, ίσως γιατί αρνούμαστε να φτιάξουμε δικούς μας κόσμους μέσα από τα ακούσματα και προτιμάμε τους προκατασκευασμένους, τους έτοιμους. Αν τελικά η τηλεόραση, όπως και ο κινηματογράφος είναι μία διέξοδος προς αυτά τα έργα, τότε ας το κατοχυρώσουμε ως ένα από τα θετικά της κι ας το εκμεταλλευτούμε.
Τα θέματα του «Καρυωτάκη» αγγίζουν την εποχή τους και είναι ιδανικό στήριγμα για να εξελιχθεί η ιστορία του ποιητή στην οθόνη. Η νιότη, ο σφοδρός έρωτας, η ποίηση μέσω από την απαγγελία των ηθοποιών - πρωταγωνιστών, το δραματικό τέλος. Ο ήχος πεντακάθαρος και διάκριτα τα όργανα που συμμετέχουν, με την κιθάρα, όχι την «ξεχαρβαλωμένη» να είναι η βασίλισσα σε τούτα εδώ τα κομμάτια. Τώρα για τις μουσικές, ειδικά αν επιχειρήσουμε να αποσυνδέσουμε τη μελωδία από την εικόνα, είναι λίγες οι λέξεις για να περιγράψουν στο χαρτί την καθαρότητά τους. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Και είναι και το άλλο. Το πως καταφέρνει ο Βασίλης Δημητρίου να έχει γράψει δεκάδες μουσικά έργα, τόσο όμορφα και τόσο διαφορετικά που κανένα να μη μοιάζει με το προηγούμενο! Μη με ρωτάτε πως γίνεται. Το σημαντικό είναι πως γίνεται. Η εξήγηση ίσως είναι στα λόγια του σκηνοθέτη του «Κ.Γ. Καρυωτάκη» Τάσου Ψαρρά στο σημείωμα του δίσκου: «Ήξερα τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου πολύ καιρό πριν τον γνωρίσω. Μάλιστα στη δισκοθήκη μου, σιντοθήκη καλύτερα, είχα ένα ολόκληρο ράφι με έργα του. Καθώς γνωριστήκαμε κατάλαβα πόσο δίκιο έχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως το έργο τέχνης είναι η προέκταση της προσωπικότητας του ίδιου του δημιουργού.» Και κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Ένα ωραίο έργο τέχνης όπως είναι μία όμορφη μουσική δε μπορεί παρά να πηγάζει από τα βιώματα, την αντίληψη και το όραμα για τη ζωή και την αίσθηση αλήθειας του δημιουργού του, ότι κι αν καλείται να περιγράψει ή να συνοδέψει.
Ξεχώρισα …
  • Το ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι ή κάποια μελωδία ανάμεσα στις άλλες.
  • Αν τελικά προσπαθήσω, το πολύ όμορφο πρώτο τραγούδι του δίσκου (και τραγούδι των τίτλων της σειράς). Ένα από τα ωραιότερα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.
  • Την πλειάδα εξαιρετικών μουσικών που χάρισαν τη δεξιοτεχνία τους στις μουσικές του δίσκου.
  • Την πολύ προσεγμένη έκδοση με πληροφορίες για την τηλεοπτική σειρά και τις ηχογραφήσεις, τους στίχους των τραγουδιών, τους συμμετέχοντες μουσικούς και άλλους, φωτογραφικό υλικό κ.ο.κ.
  • Την ακούραστη έμπνευση του Βασίλη Δημητρίου να γράφει μουσική που ξυπνά τις αισθήσεις, σε καιρούς που αποκαλούνται στείροι και άγονοι, τόσο ώστε να μην ασχοληθεί η τέχνη μαζί τους. Να λοιπόν που και σε «άγονα» λιβάδια μπορεί κάποιος να εμπνευστεί και να τα κάνει να πρασινίσουν.

Εν κατακλείδι, μην προσπεράσετε το δίσκο αυτό, σας το προτείνουμε γιατί έχει να πει πολλά με τον τρόπο του. Το cd κλείνει με το θέμα «Η τελευταία εκδρομή». Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η εκδρομή δε θα ‘ναι η τελευταία.

Τα περιεχόμενα
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Μάγδα Πένσου
Ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας, διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δημητρίου

01 ΓΙΑΤΙ Μ' ΑΓΑΠΗΣΕΣ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) - Μάγδα Πένσου
02 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
03 ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΕΝΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) - Χρήστος Θηβαίος / 04 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ / 05 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
06 ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
07 Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ (απόσπασμα) (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) - Μανώλης Μητσιάς
08 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ / 09 ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
10 Κ' ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΩΡΑΙΑ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) - Διαβάζει η Μαρία Κίτσου
11 ΤΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕΝ ΕΔΩ... (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) - Διαβάζει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος / 12 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

Το cd κυκλοφορεί από τη Lyra

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο Έρωτας είναι ο θάνατος.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS