192 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Null: Άχρωμος αιώνας | Impact Music

Βασίλης Χαρδαλιάς

Οι NULL ειναι μια παρέα 5 μουσικών που τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για την μουσική. Το άλμπουμ που ακούω εδώ και περίπου 2 εβδομάδες αποτελεί την ανάγκη τους να εκφράσουν την δική τους μουσική άποψη. Είναι οι Αχιλλέας Διαμαντής – κιθάρα, Τρύφων Κουτσουρέλης – πλήκτρα, Παναγιώτης Χαραμής – μπάσο, Τάκης Ήνταες – τύμπανα, Νεκτάριος Γεωργιάδης – φωνή. Τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο Τρύφωνας Κουτσουρέλης.
Το άλμπουμ το κατατάσσω άφοβα σε έναν απο τους πολυ καλούς ροκ δίσκους που έχω στη συλλογή μου. 12 τραγούδια εκ των οποίων 2 πολύ όμορφες μπαλάντες με καταπληκτικές, ως επι το πλείστον, ενορχηστρώσεις. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα:
Πιάσε με: Το πρώτο τραγούδι του δίσκου και συνάμα το μεγάλο σουξέ της μπάντας. Ακούγεται συνεχώς στο Barouge και έχει μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό των NULL.
«Πιάσε με, μαζί να φύγουμε πάλι, για το ταξίδι που θα μας βγάλει....». Με έντονα ρόκ ύφος που ντύνει τα όμορφα στιχουργικά θέματά του, το «Πιάσε με» ξεχωρίζει πραγματικά ώς τραγούδι και όχι μεμονομένα ως στίχος ή μουσική. Περιέχει έντονες δυναμικές, πολύ όμορφους ήχους σε πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα που δείχνουν να δένονται πολύ όμορφα με την φωνή. Στα τρομερά υπέρ του κομματιού ανήκει το γεγονός οτι έχει μια πλούσια μελωδική γραμμμή.

Νύχτα τρόμου: Ακούγοντάς το νομίζει κανείς οτι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο του «Πιάσε με». Παρά το γεγονός οτι το κομμάτι το βάζει μια κιθάρα γρήγορα γίνεται αντιληπτό οτι θα κινηθεί σε έντονο ροκ ύφος και αυτό. Κατα τη γνώμη μου ξεχωρίζουν τα πλήκτρα και οι μουσικές «απαντήσεις» που παίζονται απο αυτά καθώς δίνουν μια πολύ σύγχρονη πινελιά στο κομμάτι.

Αστρική Προβολή: Βαδίζει στα χνάρια του «Πιάσε με» κάτι που προσωπικά το βρίσκω αρνητικό. Σχεδόν ίδια μουσική δομή, με αντίστοιχες δυναμικές και η μόνη ουσιάστική αλλαγή βρίσκεται στον στίχο του κομματιού.

Με μια συγνώμη: Μακράν για μένα το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Καταπληκτική μπαλάντα με πραγματικά εξαίσιο ήχο και καταπληκτικό στίχο. Ενορχηστρωτικά ξεχωρίζει ο ήχος στο αρχικό μουσικό θέμα καθώς και τα πλήκτρα στο ρεφραίν.

Ψευδαισθήσεις: Άκρως «ξεσηκωτικό», πράγμα που χρειάζεται στο αυτί του ακροατή μετα το «Με μια συγνώμη». Μουσικά έχει περισσότερη κιθάρα, πιο βρώμική, που το κάνει πιο γκρουβάτο, μαζί με το τύμπανο που δε σταματά καθόλου. Ο στίχος επίσης πιάνεται με τον σύγχρονο άνθρωπο πράγμα που «παίζει αρκετά» στις νέες δουλειές.

Άχρωμος Αιώνας: Ξεχωριστό τραγούδι. Για τη μελωδία του, την ενορχήστρωσή του και τον στίχο του. Ειδικά ο στίχος αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του κομματιού και η φράση «Άχρωμος Αιώνας» δικαια είναι και ο τίτλος του δίσκου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η αρμονία, και οι μελωδικές του γραμμές.

Να ζήσω: Το πιο μπιτάτο κομμάτι του κομμάτι του δίσκου... που χωλαίνει λίγο στην ενορχήστρωση καθώς η παραμορφωμένη κιθάρα θα μπορούσε να αντικατασταθεί απο synths που θα ταίριαζαν περισσότερο στο κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως δε γίνεται να μή παραδεχτώ οτι σαν τραγούδι ξεχωρίζει για τις δυναμικές του και για το γρήγορο ρυθμό του.

Με κάθε αυγή: Ενορχηστρωτική υπόκλιση! Ένα τραγούδι που για μένα στιγματίζει πραγματικά τον δίσκο και δίνει ταυτότητα στο συγκρότημα. Εξαιρετικά φωνητικά, και ένας στίχος που ταιριάζει στα σκοτεινά συναισθήματα που ξυπνάει το κομμάτι. Συμβουλή: Ακούστε το, βράδυ ενώ κάνεται βόλτα στην πόλη με το αυτοκίνητο!

Μή μιλάς μη ρωτάς: Αν τα τύμπανα έβγαζαν λίγο πιο 80s ήχο τότε θα μιλούσαμε για κομμάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ερμηνεύσει ο Michael Jackson. Αξίζει την προσοχή σας, μόνο για το ρυθμικό του μέρος, δυστυχώς όμως όχι για τον στίχο του.

Να ξαναγεννηθώ: Είναι η δεύτερη μπαλάντα του δίσκου. Ξεκινάει με ένα άρπισμα ηλεκτρικής κιθάρας που συνοδεύει και στο πρώτο κουπλέ ενώ τα προγραμματισμένα μπιτ ξεκινάνε στο 2ο κουπλέ. Στιχουργικά, το θέμα είναι ερωτικό αλλα αυτή τη φορά συνδυάζεται με κατάλληλη ενορχήστρωση.

Άναψε το φώς: Ενισχύει την σύγχρονη ρόκ ταυτότητα των NULL. Lead synths, arpeggiators, backing synths και ταυτόχρονα κοφτές λέξεις απο τη φωνή. Γρήγορο κομμάτι όχι όμως τόσο γκρουβάτο όσο τα αντίστοιχα ροκ κομμάτια του δίσκου.
Για μια στιγμή: Αν έχετε φτάσει ώς εδώ και σας άρεσε το ύφος του συγκροτήματος ετοιμαστείτε για έναν πολύ δυνατό και ώραίο επίλογο! Σε πιο γνώριμους ροκ ήχους αυτή τη φορά, με τρομερές δυναμικές και δεμένο στίχο. Ακούγεται πολύ ευχάριστα!
Η συνολική εικόνα του δίσκου αυτού ειναι απο πολύ καλή ώς εξαιρετική. Αν σας αρέσει ο ρόκ ήχος, ο ήχος των δυνατών τυμπάνων και της ηλεκτρικής κιθάρας σίγουρα το συγκεκριμένο άλμπουμ θα καθιερωθεί στην συλλογή σας. Συνδυάζει και εκπληκτικά πλήκτρα και πολύ καλά και δεμένα φωνητικά. Στα αρνητικά του θα τοποθετούσα μερικά τραγούδια που θα μπορούσαν να λείπουν μια και υπάρχουν κάποια ανάλογα και πολύ καλύτερα στον δίσκο αυτόν. Αυτό όμως υπάρχει σχεδόν σε όλες τις νέες κυκλοφορίες σήμερα.
Μακάρι να έχουν και στο μέλλον άλμπουμς τέτοιου επιπέδου. Συγχαρητήρια!
Το cd κυκλοφορεί από την Impact Music.

Μάθετε περισσότερα για τους Null
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης
20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS