161 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δώρα Παπαδοπούλου

Μιχάλης Κουμπιός: Passport | Universal

Δώρα Παπαδοπούλου

Τι μπορεί άραγε να κουβαλά ο πιτσιρικάς στην αποσκευή που με το ζόρι σέρνει στην αίθουσα ενός αεροδρομίου; Και ποιο είναι άραγε το ταξίδι που σε κάνει να μη μπορείς όλα αυτά να τα αποχωριστείς; Η μουσική σίγουρα κρύβει μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, μιας και είναι ένα ταξίδι χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς προέλευση και προορισμό, αλλά πάντα με ένα διαβατήριο στην τσέπη.
Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο Μιχάλης Κουμπιός και οι συνεργάτες του όταν επέλεγαν το εξώφυλλο και τον τίτλο της εν λόγω έκδοσης. Με τον τίτλο «Passport» λοιπόν, κυκλοφορεί ήδη από το καλοκαίρι και από την εταιρία Universal η συλλογή αυτή, που περιλαμβάνει επιλογές από τη συνθετική πορεία του Μιχάλη Κουμπιού. Συνολικά, στην έκδοση περιέχονται 14 οργανικά κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν αναγνωρίσιμες συνθέσεις που έχουν με επιτυχία ήδη κάνει τη διαδρομή τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε διεθνείς κυκλοφορίες.
Για όσους γνωρίζουν και η δουλειά του Μιχάλη Κουμπιού τους είναι οικεία, κομμάτια γνωστά και αγαπητά σαν τα «Hotel Syrna», «Αστραδενή», «Piraeus tango», «Nostalgia», «Night’s Secrets», «Mountains and Sky» και πολλά ακόμη φτιάχνουν αυτό το μελωδικό άλμπουμ, που ακούγεται εύκολα και όμορφα από την αρχή ως το τέλος. Για όσους πάλι δεν είναι familiar με το δημιουργό και τη διαδρομή του στα μουσικά μας πράγματα, γεγονός σεβαστό αλλά και ανατρέψιμο, τους λέμε πως η μουσική του κουβαλάει την αύρα της δωδεκανήσιας παράδοσης που «δένει» με ήχους σύγχρονους, απλούς και σίγουρους, έθνικ όργανα και μελωδικούς ρυθμούς και μετουσιώνει αβίαστα το ζητούμενο - που δεν είναι άλλο από μία όμορφη μελωδία που σε συνεπαίρνει – σε μία πραγματικότητα.
Τέλος, η αλήθεια είναι πως τέτοιες συλλογές και δίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό στον ακροατή να γνωρίσει το ύφος ενός δημιουργού και πάντα έχουν ένα λόγο ύπαρξης, έστω κι αν συχνά φαντάζουν σαν ένας απλός απολογισμός. Κι επειδή πάντοτε ένας απολογισμός, κρύβει μία νέα αρχή, ίσως η συλλογή αυτή να είναι ο πρώτος σταθμός για να δούμε από το Μιχάλη Κουμπιό κι άλλα αεροπορικά ταξίδια σε μέλλοντα χρόνο.
01 FIREFLY
02 ASTRADENI
03 NIGHT'S SECRETS
04 PIRAEUS TANGO
05 NOSTALGIA
06 EOTHINO
07 HOTEL SYRNA
08 KITHERONAS
09 MOUNTAIS AND SKY
10 FIRE WALKERS
11 MY LIFE AND RESURRECTION
12 LEROS BOLERO
13 SAND AND SEA
14 SEA OF IONIA

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης
20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS