115 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Πανέμορφο. Νοσταλγικό. Μελωδικό. Με τη σφραγίδα υπέροχων τραγουδιών και όμορφων φωνών και με την πενιά μιας καλοκουρδισμένης έγχορδης παρέας, που μοιάζει με ορχήστρα, μα είναι σίγουρα κάτι παραπάνω. Είναι ένας από τους πιο όμορφους δίσκους που άκουσα τον τελευταίο καιρό.
Δεν είναι άλλος από το διπλό cd «Τραγούδια κάτω από το φεγγάρι». Μία παραγωγή της Legend που κυκλοφορεί με την υποστήριξη του Μελωδία FM 99.2. Είναι μία συλλογή τραγουδιών, ζωντανά ηχογραφημένων, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη και με τη συμμετοχή εκλεκτών ερμηνευτών.

Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν σε συναυλίες της ορχήστρας την περίοδο 1994 – 2009, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της πόλης και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαϊδης, Μελίνα Κανά, Νίνα Λοτσάρη, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Πέτα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Φωνητικό Σύνολο «Ηχώ».
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων μετρά πια 25 χρόνια μελωδικής παρουσίας (ιδρύθηκε στη Πάτρα το 1985), έχοντας στο ενεργητικό της εκατοντάδες συναυλίες και εξαιρετικές δισκογραφικές προσπάθειες. Ως προς τη δισκογραφία, θα μπω στον πειρασμό να σας θυμήσω ή να σας προτρέψω να ανακαλύψετε τις «Ρωγμές» του αξέχαστου Δημήτρη Λάγιου, δίσκο του 1998, με μοναδική καλλιτεχνική αξία, τα «Χελιδόνια της βροχής» του 2000 και του Γιώργου Ανδρέου, σε ποίηση του Διονύση Καρατζά, τις «Μικρές Νυχτερινές Μουσικές» με εκτελέσεις τραγουδιών του Νότη Μαυρουδή και πολλές ακόμη από τις περίπου 15 εκδόσεις που έχει η ορχήστρα στο ενεργητικό της. Όσοι πάλι έχουν παρακολουθήσει συναυλίες της, θα συμφωνήσουν μαζί μου πως είναι ένα σύνολο που καθηλώνει με τη νοσταλγικότητα και τη μελωδικότητα των ήχων του.
Αυτή η έκδοση είναι αναμφίβολα μία καλλιτεχνική πρόταση. Προσπαθώντας να μπούμε στη λογική επιλογής των τραγουδιών, διαπιστώνουμε πως έγινε μία προσπάθεια να παντρευτούν το καινούργιο με το παλιότερο και κλασικό, το σύγχρονο με το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό, οι γυναικείες με τις ανδρικές φωνές, για να συγκεντρωθούν τελικά τριάντα συνολικά τραγούδια. Δύσκολη επιλογή. Πολλές και οι εκπλήξεις (τραγούδια που ακούμε πρώτη φορά από συγκεκριμένους καλλιτέχνες) που κρύβουν ενδιαφέρον και υπέροχες ερμηνείες. Αν και συμμετέχει η Ελενη Τσαλιγοπούλου, το γνωστό «Δε μας συγχωρώ» του Πορτοκάλογλου τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος. Η Μελίνα Κανά αφήνει τα «Μεταξωτά της» για την Ελένη Πέτα για να τραγουδήσει Λουδοβίκο Ανωγείων και «Γυρευω να ‘ρθεις» καθώς και  το «Ήλθες εψές» του Σπανού από τα παλιά. Το Μανώλη Μητσιά ακούμε σε δύο τραγούδια από την «Αθανασία», ένα που γνωρίσαμε από τον ίδιο και ένα που πρωτοτραγούδησε η Δήμητρα Γαλάνη και στο «Πέφτεις σε λάθη» του Βασίλη Τσιτσάνη. Ακόμη και τα αναμενόμενα κρύβουν εκπλήξεις φρεσκάδας, όπως οι «Μοίρες» με την Τσανακλίδου.
Προτιμήθηκαν επίσης περισσότερο αναγνωρίσιμα τραγούδια και σχεδόν αποκλειστικά ελληνόφωνα για αυτή την έκδοση, παρά το γεγονός πως η ορχήστρα δίνει συναυλίες και με ξένο ρεπερτόριο, προφανώς για να στοχευθεί ένα ευρύτερο κοινό. Αν όμως αναρωτιέστε τι έμεινε απέξω, μένει μοναχά ένα κλικ για να το μάθετε. Εδώ έχει γίνει μία πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά, που έρχεται να δέσει με το δίσκο. Ένα μεγάλο μέρος των ζωντανών παραστάσεων, ίσως και οι περισσότερες της τελευταίας 6ετίας, με τη μορφή ήχου – εικόνας, βρίσκεται στο κανάλι της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων στο δικτυακό τόπο του YouTube και στη διεύθυνση http://www.youtube.com/user/psopatras. Κάντε μία βόλτα και θα με θυμηθείτε.
Είναι σημαντικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να ασχολούνται με πάθος και αγάπη με τη μουσική. Αρωγοί στην προσπάθεια όπως αποτυπώνεται σε αυτό το δίσκο, η Τσανακλίδου με το γνωστό θεατρικό της μπρίο και η Τσαλιγοπούλου με το ρετρό ταμπεραμέντο της, η εξαιρετική Ελένη Πέτα, ο αειθαλής Μητσιάς, ο δωρικός Μπάσης, ο ευαίσθητος Θηβαίος και οι μελωδοί Κώστας Θωμαίδης και Νίνα Λοτσάρη. Και είναι τόσο άρτιο το τελικό αποτέλεσμα, που πραγματικά ζορίζεται κανείς να ξεκολλήσει από το ένα τραγούδι και να πάει στο επόμενο. Άλλο τόσο δύσκολο, ίσως και περισσότερο, είναι να ξεχωρίσει κάποιος τις καλύτερες στιγμές της έκδοσης αυτής. Θα κάνω μία προσπάθεια μένοντας σε κάποια τραγούδια που με άγγιξαν πολύ, όπως το «Γυρεύω να ‘ρθεις» των Λουδοβίκου των Ανωγείων και Νίκου Μουντογιαννάκη με τη Μελίνα Κανά, τις «Επτά ζωές», το «Σπασμένο καράβι» των Γιάννη Σπανού και Γιάννη Σκαρίμπα με το Δημήτρη Μπάση, το «Μεθυσμένο καράβι» με το Μητσιά, το «Τραγούδι της Ευριδίκης» του Μάνου Χατζιδάκι με την Τσανακλίδου.
Συμπέρασμα; Αυτά τα δισκάκια … μην τα κατεβάσετε. Αγοράστε τα. Ανεπιφύλακτα! Εγώ, απλά θα περιμένω τη συνέχεια …

Τα περιεχόμενα
CD 1
01 Κοίτα με στα μάτια – Μανώλης Μητσιάς (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
02 Οι μοίρες – Τάνια Τσανακλίδου (Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου)
03 Σεβάχ ο Θαλασσινός – Χρήστος Θηβαίος (Μάνος Λοίζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος)
04 Να μ΄αγαπάς – Ελένη Τσαλιγοπούλου (Γιώργος Ανδρέου)
05 Σπασμένο καράβι – Δημήτρης Μπάσης (Γιάννης Σπανός, Γιάννης Σκαρίμπας)
06 Το κύμα – Μελίνα Κανά (Γιώργος Θεοφάνους)
07 Ήτανε μια φορά – Κώστας Θωμαίδης (Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Φέρρης)
08 Επτά ζωές – Ελένη Πέτα (Θοδωρής Οικονόμου, Παρασκευάς Καρασούλος)
09 Μέρες αδέσποτες – Χρήστος Θηβαίος (Χρήστος Θηβαίος)
10 Το τραγούδι της Ευριδίκης – Τάνια Τσανακλίδου (Μάνος Χατζιδάκις)
11 Μεθυσμένο καράβι – Μανώλης Μητσιάς (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
12 Φωνή σαν θάλασσα – Ελένη Τσαλιγοπούλου (Γιώργος Ανδρέου)
13 Πριν το τέλος – Κώστας Θωμαίδης
14 Σ΄ακολουθώ – Χρήστος Θηβαίος (Μάνος Λοίζος)
15 Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι – Δημήτρης Μπάσης (Μάνος Χατζιδάκις, Νότης Περγιάλης)
CD 2
01 Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι - Τάνια Τσανακλίδου (Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μάνος Χατζιδάκις, Μιχάλης Κακογιάννης)
02 Πέφτεις σε λάθη – Μανώλης Μητσιάς (Βασίλης Τσιτσάνης)
03 Ήρθες εψές – Μελίνα Κανά (Γιάννης Σπανός, Σωτήρης Σκίπης)
04 Όποια και να ‘σαι – Δημήτρης Μπάσης (Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Σαμολαδάς)
05 Χωρίσαμε ένα δειλινό – Φωνητικό σύνολο Ηχώ (Βασίλης Τσιτσάνης)
06 Τις θάλασσες σταμάτα – Ελένη Τσαλιγοπούλου (Γιώργος Ανδρέου, Διονύσης Καρατζάς)
07 Δε μας συγχωρώ – Χρήστος Θηβαίος (Νίκος Πορτοκάλογλου)
08 Γυρεύω να ‘ρθεις – Μελίνα Κανά (Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκος Μουντογιαννάκης)
09 Πρωϊνό τσιγάρο – Κώστας Θωμαίδης, Νίνα Λοτσάρη (Νότης Μαυρουδής, Άλκης Αλκαίος)
10 Ισως φταίνε τα φεγγάρια – Τάνια Τσανακλίδου (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής)
11 Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι – Δημήτρης Μπάσης (Απόστολος Καλδάρας)
12 Να βάλω τα μεταξωτά (Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Τατασόπουλος)
13 Σ΄αγαπώ γιατί είσαι ωραία – Ελένη Τσαλιγοπούλου (Αγνώστου)
14 Μπαξέ τσιφλίκι – Φωνητικό Σύνολο Ηχώ (Βασίλης Τσιτσάνης)
15 Αρχόντισσα – Μανώλης Μητσιάς (Βασίλης Τσιτσάνης)
Links
YouTube Channel: http://www.youtube.com/user/psopatras
Official Site: www.psopatras.gr

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις