68 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κώστας Πατσαλής

Mία υπέροχη και μοναδική έκδοση, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε περιεχόμενο, με τίτλο Χρήστος Λεοντής  «Χελιδών ηδομένη…» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από το Μετρονόμο σε βιβλίο (54 σελίδων), CD και DVD. Πρόκειται για την παρουσίαση του πρώτου μέρους  της παράστασης «Χελιδών ηδομένη… και τραγούδια ευφρόσυνα!», που ο συνθέτης Λεοντής έδωσε στο Ηρώδειο στις 11 Αυγούστου του 2005, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Πέντε μουσικές ενότητες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος, Ειρήνη παρουσιάζονται στο DVD και στο CD σε άριστη ηχογράφηση και εικόνα.
Οι πέντε  αυτές μουσικές ενότητες είναι αποτέλεσμα της εκ νέου ανασύνθεσης και επεξεργασίας του συνθέτη στη μουσική και  τα τραγούδια των κωμωδιών τού  Αριστοφάνη, που έγραψε για τις  παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, (Αχαρνής, Ειρήνη, Πλούτος), του Εθνικού Θεάτρου (Ιππής), και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης (Σφήκες).
 Στην παράσταση συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Ρήγος (σκηνοθεσία, χορογραφία), ο Σπύρος Παπαδόπουλος (παρουσίαση), οι τραγουδιστές Πέτρος Δαμουλής, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη,  η μικτή Χορωδία τού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς υπό την διεύθυνση του Θανάση Αρβανίτη, δεκαεπταμελής ορχήστρα, το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Σοφία Παντουβάκη (σκηνικά, κοστούμια).
Η έκδοση αυτή είναι ένα πραγματικό απόκτημα για όλους! Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι καταπληκτικός στην παρουσίαση. Αφηγείται με εκφραστικότητα γεγονότα και ιστορίες που συνδέονται με τις μουσικές ενότητες από τις αριστοφανικές κωμωδίες από την περίοδο της πρώτης παρουσίασής τους! Άγνωστες πτυχές αλλά και καταστάσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ο θεατής και ο μελλοντικός ακροατής-ερευνητής. Τα μουσικά μέρη είναι εξαίρετα όπως και οι ερμηνείες των τραγουδιστών. Ξεχωριστές οι ερμηνείες στα «Όμορφο πο’χεις πρόσωπο», «Ακούστε λοιπόν», «Χρήσιμοι δε θα’ναι πια», «Μα, ω ! Συνομήλικε»,  «Λένε μωρέ», «Από έρωτα πεθαίνω» & «Χάι-Χάι». Με το DVD δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν είδαν την παράσταση στο Ηρώδειο ή την  τηλεοπτική της μετάδοση,  να θαυμάσουν και να απολαύσουν το- πραγματικά- καλοστημένο θέαμα!
Το σκληρό εξώφυλλο  της έκδοσης κοσμείται  από μία υπέροχη ζωγραφιά του  Διονύση Φωτόπουλου από την  Ειρήνη του Αριστοφάνη για την παράσταση του Κάρολου Κουν.
Μια υπέροχη έκδοση αντάξια του μεγέθους του Χρήστου Λεοντή, ενός συνθέτη που από το 1964 με την «Καταχνιά» έδειξε το μεγαλείο του ταλέντου του κι από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει, ακμαίος, να δημιουργεί. Ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες παρόμοιες εκδόσεις ώστε να καταγραφεί στη δισκογραφία ένα μεγάλο μέρος από το ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του συνθέτη! Αξίζουν συγχαρητήρια και στο περιοδικό «Μετρονόμος» για την πρωτοβουλία του αυτή, αφού απέδειξε -για ακόμα μια φορά- πόσο αγαπά και στηρίζει το καλό ελληνικό τραγούδι!


Tracklist
01 ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ
02 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Αχαρνής)
03 ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ - Οργανικό (Αχαρνής)
04 ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ - Οργανικό (Αχαρνής)
05 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Αχαρνής) (2.56)
06 ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΧΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ (Αχαρνής)
07 ΕΓΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (Αχαρνής)
08 ΚΑΛΟΤΥΧΟΣ (Αχαρνής)
09 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Σφήκες) (1.23)
10 ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ (Σφήκες)
11 ΚΑΒΟΥΡΕΣ - Οργανικό (Σφήκες)
12 ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΔΕ ΘΑΝΑΙ ΠΙΑ (Σφήκες)
13 ΗΡΩΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕ ΜΟΥ (Σφήκες)
14 ΜΑ Ω! ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΕ (Σφήκες)
15 ΔΙΟΛΟΥ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ (Σφήκες)
16 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Ιππής) (1.00)
17 ΠΡΟΦΙΝΑΛΕ-ΕΞΟΔΟΣ - Οργανικό (Ιππής)
18 ΠΑΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ (Ιππής)
19 ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ (Ιππής)
20 ΛΕΝΕ ΜΩΡΕ (Ιππής)
21 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Πλούτος)
22 ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ ΠΕΘΑΙΝΩ (Πλούτος)
23 Η ΓΙΔΑ (Πλούτος)
24 ΚΙΡΚΗ ΘΑ ΓΙΝΩ (Πλούτος)
25 ΧΑΪ-ΧΑΪ (Πλούτος)
26 ΠΡΟΟΙΜΙΟ (Ειρήνη)
27 ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΗ (Ειρήνη)
28 ΧΑΙΡΕ (Ειρήνη)
29 ΑΓΙΑ ΜΕΡΑ (Ειρήνη)
30 ΠΩΣ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ (Ειρήνη)
31 ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ (Ειρήνη)
32 ΥΜΕΝΑΙΟΣ (Ειρήνη)
33 ΚΑΝΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ (Ειρήνη)
34 ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ (DVD)
35 ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ (DVD)
36 ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ (DVD)
37 ΑΧΑΡΝΗΣ (DVD)
38 ΣΦΗΚΕΣ (DVD)
39 ΙΠΠΗΣ (DVD)
40 ΠΛΟΥΤΟΣ (DVD)
41 ΕΙΡΗΝΗ ( DVD )
42 ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ (DVD)
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS