136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Άκρως Απόρρητον: Μέσα μου κρύβεσαι εσύ | Legend

Βασίλης Χαρδαλιάς

Έξι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, οι “Άκρως Απόρρητον” έρχονται ξανά κοντά μας με το “Μέσα μου κρύβεσαι εσύ”. Σε αυτό το άλμπουμ προσανατολίζονται ξεκάθαρα σε ροκ ήχο με 12 τραγούδια που απευθύνονται κυρίως σε νέους και προβληματισμένους ανθρώπους. Οι στίχοι τους μιλούν για τα καθημερινά βιώματα, τις κοινωνικές αλλά και τις ερωτικές σχέσεις. Μουσική και κάποιους στίχους υπογράφει ο Δημήτρης Παλούδης ενώ βασικός στιχουργός του συγκροτήματος είναι ο Φώντας Ανδρεόπουλος.
Το πρώτο τραγούδι με τίτλο “Δε μιλάω” ξεχωρίζει για τον ρυθμό που έχει στο ρεφραίν καθώς και για τις κιθάρες του. Η ενορχήστρωσή του και το ύφος του δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στην απορία “Τι μουσική θα ακούσω”. Μιλάμε για ένα ροκ τραγούδι σε όλες του τις διαστάσεις. Το δεύτερο τραγούδι του δίσκου είναι το ομώνυμο “Μέσα μου κρύβεσαι εσύ”. Σε αυτό συναντάμε διαφορετικές δυναμικές, πιο ήπιες με συμμετοχή πιάνου. Ακολουθεί το “Τρέξε” στο οποίο ομολογώ πως βρίσκω πολύ φτωχή την ενορχήστρωση ενώ εδώ το πιάνο είναι εντελώς αταίριαστο. Μου αρέσει όμως στιχουργικά και πιστεύω πως σε μια διαφορετική ενορχηστρωτική ιδέα θα μπορούσε να ξεχωρίζει.
Με αφορμή το “Τρέξε” θα ήθελα να επισημάνω πως ενώ οι μουσικές που έχουν γραφτεί για τα τραγούδια είναι όμορφες και ευχάριστες, οι ενορχηστρώσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα της μουσικής που έχει γραφτεί. Επιπλέον, είναι εμφανές από την πρώτη ακρόαση πως μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή, που σίγουρα επιδέχεται πολλών βελτιώσεων ώστε να σταθεί γερά στην ελληνική δισκογραφία.
Η “Ανύπαρκτη αγάπη” σαν τραγούδι έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Στα θετικά συγκαταλέγονται οι δυναμικές του κομματιού, η μελωδία και η αρμονία του ενώ στα αρνητικά θα τοποθετήσω τις δεύτερες φωνές που είναι ασύγχρονες και αταίριαστες. Συνολικά μιλάμε για ένα χαλαρό soft rock τραγούδι με απουσία ισχυρού groove. Στο πέμπτο τραγούδι με τίτλο “Κρυμμένο ναυάγιο” συναντάμε την πρώτη ουσιαστική μπαλάντα του δίσκου . Σε αυτό συναντάμε αλλοπρόσαλλες ηχητικές προσεγγίσεις από τους μουσικούς, ιδιαίτερα στα πλήκτρα. Θα μου άρεσε, για παράδειγμα, να ακούσω μια αλλαγή στη δυναμική από το canto στο refrain με τη συμμετοχή της κιθάρας, και των τυμπάνων και πιο συγκροτημένο ήχο από τα πλήκτρα.
Με λανθασμένο ήχο στα πλήκτρα ξεκινάει και το “Ντυμένη στα μαύρα”. Σε αυτό το κομμάτι είναι ξεκάθαρη η απουσία μιας καλής μίξης. Λείπει το “γέμισμα” που χρειάζεται σε αυτά τα τραγούδια ώστε να μην ακούμε μόνο μια φωνή που τραγουδάει ενώ το αρχικό θέμα του πιάνου που επαναλαμβάνεται συνεχώς θα μπορούσε να καλυτερεύσει ηχητικά και να συνοδεύεται από ηλεκτρική κιθάρα. Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση στις “Μνήμες” όπου παρατηρείται μια σωστή ενορχηστρωτική προσέγγιση, ορθή μίξη (αν και πάλι “χαλιέμαι” από τις δεύτερες) ενώ αποτελεί έκπληξη η χρήση της ακουστικής κιθάρας. Περίπου στο 2 και 34 το ρυθμικό μοτίβο μεταβάλλεται για το σόλο της ηλεκτρικής που λειτουργεί ως προάγγελος του τέλους του κομματιού. Στο ίδιο ροκ μοτίβο ακολουθεί και το “Πες μου αν μπορεί” όπου παρατηρούμε καλύτερες δεύτερες φωνές ενώ βελτιώνεται και ο ήχος των πλήκτρων και η συνολική ενορχήστρωση.
Στις “Χίλιες Νύχτες” συναντάμε άλλη μια μπαλάντα...με πολύ καλό groove και αξιοπρεπέστατες κιθάρες. Για μια ακόμα φορά όμως οι φωνές είναι πολύ πιο μπροστά από την αρμονία με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται η δυναμική στο παίξιμο των μουσικών. Ακόμα και έτσι όμως έχουμε ένα τραγούδι που αξίζει την προσοχή μας και στιχουργικά και μουσικά.
Τα “Χίλια μικρά μυστικά” που είναι το 10ο κομμάτι του δίσκου θεωρώ ότι με κερδίζει. Η μελωδία του, στα δικά μου  αυτιά, είναι πρωτοποριακή ενώ τα αρμονικά του μέρη σε κουπλέ και ρεφραίν είναι εξαιρετικά. Στα ρυθμικά μέρη επιδεικνύει μια σχετική ποικιλία και αναπόφευκτα το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο στον ακροατή. Με ευκολία χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου.
Άφησα για το τέλος τα 2 τελευταία τραγούδια του δίσκου. Το “Ο άλλος μου εαυτός” και το “Χαμένα Όνειρα”. Την στιγμή που στο πρώτο σκέφτομαι πως θα μπορούσε η μουσική του να αποτελεί soundtrack μιας μοναχικής στιγμής ενός πρωταγωνιστή στον κινηματογράφο, πιστεύω πως με μια καλύτερη ερμηνεία θα ήταν δυνατόν να σταθεί άξια στο πλάι κάποιων τραγουδιών που σε κερδίζουν αρμονικά και ερμηνευτικά. Με την παρούσα ερμηνεία δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Από την άλλη πλευρά το “Χαμένα Όνειρα” θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ και ειδικά σαν επίλογος δεν αφήνει και την καλύτερη εικόνα.
Η γενική εικόνα που εισπράττω από το άλμπουμ αυτό είναι μέτρια. Εντοπίζω το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην ηχητική προσέγγιση και στις ερμηνείες των τραγουδιών ενώ γενικώς σαν παραγωγή ακούγεται “φτωχά”. Συνοψίζοντας τις κριτικές για κάθε τραγούδι, εντοπίζω κάποια πολύ καλά ρυθμικά και ενορχηστρωτικά στοιχεία ενώ θεωρώ εξίσου σημαντικό θέμα τους σωστούς ήχους ιδιαιτέρως από τα πλήκτρα και τις κιθάρες. Πιστεύω όμως πως σίγουρα θα μπορέσουν να μας πείσουν για το μουσικό ύφος που έχουν επιλέξει ιδίως αν συνεχίσουν να γράφουν στο στυλ του κομματιού “Χίλια μικρά μυστικά”. Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που δείχνει πολύ αυθεντική, πράγμα που λείπει στις μέρες μας. 

Tracklist
01 ΔΕ ΜΙΛΑΩ
02 ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΕΣΥ
03 ΤΡΕΞΕ
04 ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΑΠΗ
05 ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
06 ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ
07 ΜΝΗΜΕΣ
08 ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ
09 ΧΙΛΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
10 ΧΙΛΙΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
11 Ο ΑΛΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ
12 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις