199 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Δώρα Παπαδοπούλου

malamas_1.jpgΛίγες εβδομάδες πριν, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα με τον πολύ όμορφο, όσο και φιλόδοξο τίτλο Δρόμοι. Τη μουσική των τραγουδιών υπογράφει ο ίδιος ο Μάλαμας ενώ στο δίσκο συμμετέχει ερμηνευτικά αλλά και στιχουργικά η Χάρις Αλεξίου. Στίχους εκτός από την Αλεξίου έχουν γράψει ακόμη οι Φωτεινή Λαμπρίδη, Γιάννης Μελισίδης, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, Οδυσσέας Ιωάννου, J.R.R. Tolkien. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την εταιρία ΛΥΡΑ.

Εν έτει 2007, ο Σωκράτης Μάλαμας επανέρχεται με μία μουσική πρόταση που θυμίζει αρκετά τα πρώτα του βήματα και σίγουρα αρκετές στιγμές του παρελθόντος του. Λαϊκό ύφος, γνωστές μουσικές φόρμες, σύγχρονος στίχος αλλά όχι τόσο δυνατός ώστε να τον προσέξεις, κοινός ήχος, λιτές ενορχηστρώσεις. Εν ολίγοις, δρόμοι περπατημένοι. Και σίγουρα δεν είναι κακό να διαβείς ένα δρόμο, ξανά και ξανά. Άλλωστε κάθε πέρασμα μπορεί να είναι διαφορετικό και ίσως να σε οδηγήσει κάπου αλλού. Αρκεί, να μη σε στείλει πίσω στην αρχή.

Σίγουρα, οι θαυμαστές του Σωκράτη Μάλαμα περίμεναν κάτι καλύτερο από τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη μετά από αρκετό καιρό απουσίας ή προετοιμασίας. Κάτι πιο πρωτότυπο, πιο αληθινό και πιο θαρραλέο. Γιατί εδώ φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με φοβισμένα τραγούδια. Τραγούδια που φοβήθηκαν τον εαυτό τους και δε βγήκαν παραέξω, δεν πρωτοτύπησαν, δεν επαναστάτησαν. Κοινότοπες μελωδίες, μάλλον πανομοιότυπες, χωρίς εξάρσεις. Ο στίχος είναι συχνά αδέξιος και σώζεται, κυρίως, από τον ήχο του μπουζουκιού που μάλλον κυριαρχεί στο δίσκο. Πολύ φωτεινή εξαίρεση, τα "Ξωτικά", ένα τραγούδι από το Μάλαμα, όλο δικό του που ακουμπά το αύριο.

Και αλήθεια, ο τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας γιατί επιμένει, να τραγουδά, πάντα, ο ίδιος τα τραγούδια του; Διότι, ο τραγουδοποιός, αν και τίποτα δεν τον εμποδίζει να τραγουδά, μπορεί κάλλιστα να περιοριστεί στο ρόλο που φέρει ο τίτλος του, μιας και υπάρχουν άλλοι που θα τραγουδήσουν τα τραγούδια του καλύτερα. Εν τούτοις, ο Μάλαμας τραγουδά σαν Μάλαμας, με τη γνωστή χροιά της φωνής και το γνωστό ερμηνευτικό του στυλ που άλλοι λατρεύουν κι άλλοι προτιμούν να μην ακούν. Η συμμετοχή της Χάρις Αλεξίου είναι μάλλον περισσότερο τυπική, παρά ουσιαστική. Ήταν η επιθυμία και των δύο, κάτι σαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συνεργασίας. Εδώ, το συναίσθημα που, στνήθως, εκπέμπει η Αλεξίου μέσα από τις ερμηνείες της στα δικά της τραγούδια, κάπου χάνεται, κρύβεται. Ωστόσο, οι ερμηνείες της είναι αξιοπρεπείς.

Βέβαια, οφείλουμε να πούμε πως ο Μάλαμας υπηρετεί χρόνια το καλό τραγούδι και έχει αφήσει κι αυτός τη στάμπα του που δε σβήνει από τον καιρό. Κι εμένα προσωπικά, τα τραγούδια του Μάλαμα πάντα με στοίχειωναν. Κάτι είχαν πάντα για να μην αντέχω να τα ακούω, κάτι άλλο για να μη σταματώ να τα ακούω.

Εν κατακλείδι, οι «Δρόμοι» του Μάλαμα σίγουρα δεν είναι «φλέβες χρυσού». Ωστόσω, είναι ένας αξιοπρεπής δίσκος, με απλά λαϊκά τραγούδια. Δύσκολο όμως, κάποιοι να θυμούνται τα τραγούδια αυτά μετά από κάποιους μήνες.

Με δύο λόγια
Ο δίσκος: Τολμηρός τίτλος
Το περιεχόμενο: Κάπου το ΄χω ξανακούσει
Οι ερμηνείες: Σαν παλιό σινεμά
Ξεχωρίσαμε: Τα ξωτικά (γιατί παραστράτησαν...)

Αναλυτικά τα περιεχόμενα του cd
1. Νυχτερινό (στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους) - Σωκράτης Μάλαμας
2. Μην πολεμάς (στίχοι: Χάρις Αλεξίου) - Χάρις Αλεξίου
3. Τα ξωτικά (στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας) - Σωκράτης Μάλαμας
4. Η αλήθεια του καθένα (στίχοι: Φωτεινή Λαμπρίδη) - Χάρις Αλεξίου
5. Το τσιμέντο (στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους) - Σωκράτης Μάλαμας
6. Βγαίνω νύχτα (στίχοι: Φωτεινή Λαμπρίδη) - Σωκράτης Μάλαμας
7. Σούμα (στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους) - Σωκράτης Μάλαμας, Χάρις Αλεξίου
8. Παραστρατήματα (στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας) - Σωκράτης Μάλαμας
9. Φλέβα (στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους) - Χάρις Αλεξίου
10. Τα δάνεια (στίχοι: Γιάννης Μελισίδης) - Σωκράτης Μάλαμας
11. Προσπαθείς (στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους) - Χάρις Αλεξίου
12. Βασίλισσα καρδιά (στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας) - Σωκράτης Μάλαμας
13. Το παραγώνι (στίχοι: ) - Σωκράτης Μάλαμας
14. Η μάσκα (στίχοι: Γιάννης Μελισίδης) - Σωκράτης Μάλαμας
15. Τα σπίτια (στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου) - Σωκράτης Μάλαμας

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS