162 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Το εγχείρημα να αποτυπωθεί σε μια δισκογραφική δουλειά ο κορμός της μουσικοθεατρικής παράστασης με τίτλο "Μικρές ατασθαλίες" που παρουσίασαν τον περασμένο χειμώνα η Μαρία Καναβάκη και ο Χρήστος Παύλης ήταν ομολογουμένως πρωτότυπο και δύσκολο. Όπως εξηγεί η Μαρία Καναβάκη στην πρόσφατη συνέντευξή της στον "Ορφέα": "...η ιδέα ήταν να “τρυπώσουμε” στο ηχογράφημα μια ολοκληρωμένη παράσταση. Να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος ενιαίο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια θεατρική παράσταση και σ’ ένα λογοτεχνικό βιβλίο...".
Πρόκειται για μια συλλογή απο δώδεκα τραγούδια, τα επτά σε στίχους και μουσική της Μαρίας Καναβάκη, ένα σε στίχους του Γιώργου Κεμερλή, ενώ επαναλαμβάνεται η δοκιμασμένη από το “Παράξενο τοπίο” συνεργασία της με τον τραγουδοποιό Χρήστο Παύλη, ο οποίος υπογράφει τρία τραγούδια εξ' ολοκλήρου ("Της ξενητιάς", "Για ένα θίασο", "Δίχως σκιά") και συνυπογράφει με τη Μαρία Καναβάκη τους στίχους σ’ ένα ακόμη ("Ο καφές"). Ξεχωρίζει η ενδιαφέρουσα μουσική συνύπαρξη της Μαρία Καναβάκη,του Βασίλη Σκουλά και του Haig Yazdjian στο "Άρωμα", η καλύτερη ίσως ερμηνεία της Καναβάκη στον "Καφέ" αλλα και τα εξαιρετικά τραγούδια "Της ξενιτιάς" και "Στάχτη". Αξιοπρόσεχτη επίσης η ενότητα με το θεατρικό στιγμιότυπο για τους περιοδεύοντες θιάσους που ερμηνεύει ο ηθοποιός Στέλιος Γούτης και το τραγούδι "Για έναν θίασο" που ακολουθεί και το συμπληρώνει. Σε διαφορετική ατμόσφαιρα κινούνται τα τραγούδια "Τραπέζι για δύο" και "Πλυντήριο" (με το θεατρικό στιγμιότυπο που ερμηνεύουν η Μαρία Κορνάρου και ο Κώστας Μπουρμάς) που περιγράφουν στιγμές της καθημερινότητας ενός σύγχρονου ζευγαριού τα οποία υποστηρίζει η Μαρία Καναβάκη με παιχνιδιάρικες ερμηνείες.Ο ήχος έντεχνος κατα βάση συναντά τον ηλεκτρισμό αλλα και την παράδοση σε διάφορα σημεία του δίσκου και υποστηρίζεται απο εξαιρετικές ενορχηστρώσεις.
Είναι προφανές ότι τα τραγούδια αυτά έχουν ωριμάσει μέσα απο τις ζωντανές εμφανίσεις γι αυτό και η αρτιότητά τους αποτυπώνεται και στη δισκογράφησή τους. Ο δίσκος έχει αρχή,μέση και τέλος,συνοχή και ενιαίο ύφος και καταφέρνει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα των ζωντανών εμφανίσεων ενώ ταυτόχρονα τα τραγούδια διατηρούν την αυτονομία τους. Στην εποχή των άχρωμων και ρηχών πολυσυλλεκτικών δίσκων η Μαρία Καναβάκη και ο Χρήστος Παύλης παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με υψηλή αισθητική και μουσική ποιότητα.

 Τα τραγούδια του δίσκου
01. Intro
02. Το σπιρτόκουτο
03. Το άρωμα
04. Της ξενιτιάς
05. Μικρές ατασθαλίες
06. Τραπέζι για δύο
07. Έναν σκέτο...
08. Ο καφές
09. Ίχνη απο ρόδες
10. Για ένα θίασο
11. Γι αυτό γεννήθηκα
12. Μίλαν-Κούντερα 1-0
13. Πλυντήριο
14. Της αγάπης το ξαθέρι
15. Δίχως σκιά
16. Στάχτη
17. Outro
Ο δίσκος "Μικρές ατασθαλίες" κυκλοφορεί απο τη “Free Voice Records”.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το παραμύθι της τέχνης λέει πάντα την αλήθεια
Διονύσης Σαββόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά