198 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έχει πει ότι ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών του. Και, βέβαια, ο Νταλάρας έχει τραγουδήσει τα περισσότερα, αλλά και τα καλύτερα, τραγούδια του, έχοντας ταυτιστεί με τις γνωστότερες επιτυχίες του. Είναι, επίσης, ο τραγουδιστής  στον οποίον ο Κουγιουμτζής οφείλει τους 3 από τους 4 χρυσούς δίσκους της δισκογραφίας του. Δηλαδή, για να το πω απλά, Κουγιουμτζής και Νταλάρας αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά δίδυμα του τραγουδιού μας. Το Σεπτέμβρη του 2008 ο Γιώργος Νταλάρας τίμησε το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Ηρώδειο, μέσα από δυο, συγκινητικές κι επιτυχημένες, βραδιές (17 & 18/9/2008), όπου τραγούδησε τα τραγούδια του σε 10.000 κόσμο.

Δυο χρόνια μετά, το αφιέρωμα αυτό («Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή» /MINOS-EMI, 2010) κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία, αρχικά  σε διπλό cd, κι, εν συνεχεία, δόθηκε, μέσα από την εφημερίδα «REAL NEWS», σε αναβαθμισμένη έκδοση(2 cd + 1 dvd), πουλώντας, κατά μέσο όρο (μια και δόθηκε μέσα από τρία κυριακάτικα φύλλα της εφημερίδας) 100.000 αντίτυπα.  

«Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή» λοιπόν, και, μέσα από 42 τραγούδια, μας θυμίζει τις γνωστότερες επιτυχίες του, βασικά αυτές που πρωτοτραγούδησε ο ίδιος, αλλά και κάποιες που είχαν πει άλλοι τραγουδιστές. Μαζί του - καλεσμένοι, όπως αναγράφονται – κι οι: Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Ολυμπίου κι η κόρη του Σταύρου Κουγιουμτζή, Μαρία Κουγιουμτζή. ‘Όλα τα κομμάτια στο δίσκο παρουσιάζονται  σε πολύ πλούσιες, πολύχρωμες και σημερινές ενορχηστρώσεις του ίδιου του Νταλάρα και του Κώστα Γανωσέλη, ενώ τα αποδίδει η 15μελής ορχήστρα του τραγουδιστή (ο ίδιος ο Νταλάρας παίζει κιθάρες και μπαγλαμά), που τη χαρακτηρίζει η αρτιότητα, η δεξιοτεχνία κι η εμπειρία, μια κι αποτελείται από μουσικούς “Α΄ Εθνικής”. Το ένθετο της έκδοσης θα έλεγα, πως είναι, στο σύνολό του, επαρκές, αν και δεν του λείπουν δυο εξόφθαλμα φάλτσα: η δισκογραφία του Κουγιουμτζή σταματά στο 1997 με το «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (ενώ ολοκληρώθηκε το 2000 με το «Έβρεχε ο κόσμος» με τη συμμετοχή κιόλας του Νταλάρα σε 3 τραγούδια), ενώ ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Σμοκοβίτης έχει “μετονομαστεί” σε Κώστας Μοσχοβίτης! 
Ο Γιώργος Νταλάρας αποδίδει με συγκίνηση κι ενθουσιασμό τα τραγούδια προσδίδοντάς τους – εκ της ηλικίας – περισσότερη εκφραστικότητα σε σχέση με τις πρώτες εκτελέσεις τους. Κορυφαίες στιγμές – όσον αφορά την ερμηνευτική του μεστότητα - θα έλεγα πως είναι το «Σ’ αυτήν την πόλη» και το «Μικραίνει ο κόσμος». Ενώ, άξια προσοχής είναι η ενορχηστρωτική κι ερμηνευτική του προσέγγιση στο «Ξενάκι είμαι και θα ’ρθω», που έχει πρωτοπεί ο Γιάννης Καλατζής. Ακόμα, υπάρχουν κι οι ακραιφνείς “νταλαρικές στιγμές”, σε κομμάτια, όπως τα «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Κάποιος χτύπησε την πόρτα», «Όλα καλά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» κ.ά., όπου κορυφώνει, όπως μοναδικά εκείνος μπορεί, κι ενθουσιάζει με το νεύρο και την ψυχή της ερμηνείας του. Υπάρχουν όμως και κομμάτια, σαν τα «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δύο», «Το πουκάμισο το θαλασσί», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Βασανάκι - Βασανάκι» κ.ά., που, όσο και καλά να τα πει ο σημερινός Νταλάρας, θέλουν νιάτα, τα νιάτα του ίδιου του Νταλάρα εννοώ, με την σφριγηλότητα, τη γλυκύτητα και το κρυστάλλινο των νεανικών ερμηνειών του.
Όσον αφορά τους καλεσμένους του, νομίζω, πως πιο καλά από όλους κουμπώνει στα τραγούδια του Κουγιουμτζή ο Κώστας Μακεδόνας. Η φωνή του, αν και δεν είναι των μεγάλων κυβικών του Νταλάρα, ανήκει στην ηχοχρωματική κι ερμηνευτική σχολή του Νταλάρα, που ο ίδιος ο Κουγιουμτζής πίστευε – και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος και της επιτυχίας – ότι ταιριάζει στα τραγούδια του. Η Μελίνα Ασλανίδου κι η Δέσποινα Ολυμπίου, αν κι είχαν πολύ ψηλά τον πήχυ, μια και κλήθηκαν να πουν τραγούδια που είχαν πρωτοτραγουδήσει η Αλεξίου κι η Μοσχολιού, τα είπαν, μπορώ να πω καλά, μια κι είναι κι οι δυο τους, καλές ερμηνεύτριες. Η κόρη του Κουγιουμτζή Μαρία, πρέπει να μείνει εκτός κριτικής και να σεβαστούμε την συμμετοχή της σε 2 τραγούδια του πατέρα της, όπως, εξάλλου, εκτός κριτικής θα έμενε η όποια ερμηνεία του ίδιου του αείμνηστου Κουγιουμτζή, αν ερμήνευε ο ίδιος 1-2 τραγούδια του σε μια τέτοια τιμητική βραδιά.
Θα είμαι ειλικρινής, η έκδοση αυτή βασικά απευθύνεται σε όσους παρακολούθησαν αυτό το αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή και θα ήθελαν να το έχουν ως ανάμνηση στη δισκοθήκη τους, αλλά και σε όσους δεν το παρακολούθησαν και τους δίνεται τώρα η ευκαιρία να το ακούσουν και να το δουν. Ήταν μια ωραία και συγκινητική βραδιά κι έχουμε κι ένα αντίστοιχο live του υψηλού επιπέδου και ποιότητας του Νταλάρα. Κακά, όμως, τα ψέματα, πάντα, θα ανατρέχουμε στις πρώτες ανεπανάληπτες ηχογραφήσεις. Αυτές είναι η πηγή κι αυτές και προτείνω στους νεότερους ακροατές. Θα ήταν πιο ωφέλιμο και χρήσιμο να κυκλοφορούσε κάποια στιγμή μια συλλογή «Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή» (με τις πρώτες ηχογραφήσεις), όπως το έκανε το 2007 με το Λοΐζο («Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Μάνο Λοΐζο»). Θα θυμάστε και το αφιέρωμα στο Ηρώδειο της Αλεξίου («Χάρις Αλεξίου – Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο») στον Λοΐζο το 2007, όπου είχε κι εμπορική επιτυχία. Ποιος όμως, που θα ήθελε να ακούσει την Αλεξίου να τραγουδάει Λοΐζο, δεν θα ανατρέξει στα «Τραγούδια της Χαρούλας»; Καλά και συγκινητικά, λοιπόν, είναι αυτά τα αφιερώματα κι η ιστορική - δισκογραφική καταγραφή τους, αλλά, πάντα, διαχρονικά, όλοι θα αναφερόμαστε στις πρώτες στουντιακές ηχογραφήσεις.

Tracklist
01 Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ (Γιώργος Νταλάρας)
02 ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ (Γιώργος Νταλάρας)
03 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΒΑΡΥΣ (Γιώργος Νταλάρας)
04 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία)
05 ΟΤΑΝ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ (Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία)
06 ΘΑ 'ΤΑΝ 12 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ (Μαρία Κουγιουμτζή, β' φωνή Γιώργος Νταλάρας)
07 Μ' ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ (Γιώργος Νταλάρας)
08 ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ (Γιώργος Νταλάρας)
09 ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΙ (Γιώργος Νταλάρας)
10 ΑΝ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΕΡΗΜΙΑ (Γιώργος Νταλάρας)
11 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ (Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Νταλάρας)
12 ΔΙΨΑΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ (Δέσποινα Ολυμπίου)
13 ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ (Γιώργος Νταλάρας)
14 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (Γιώργος Νταλάρας)
15 ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΕ ΗΤΑΝ ΕΞΙ (Γιώργος Νταλάρας)
16 ΟΛΑ ΚΑΛΑ (Γιώργος Νταλάρας)
17 ΚΑΠΟΥ ΝΥΧΤΩΝΕΙ (Γιώργος Νταλάρας)
18 ΞΕΝΑΚΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ 'ΡΘΩ (Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία)
19 ΜΟΥ ΔΩΣ' Ο ΠΛΑΣΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ (Γιώργος Νταλάρας)
20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ (Μελίνα Ασλανίδου)
21 ΗΘΕΛΑ ΝΑ 'ΜΟΥΝΑ ΠΟΥΛΙ (Κώστας Μακεδόνας, β' φωνή Δέσποινα Ολυμπίου)
22 ΗΣΟΥΝ ΩΡΑΙΑ (Κώστας Μακεδόνας)
23 ΠΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ (Μαρία Κουγιουμτζή)
24 ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ (Μελίνα Ασλανίδου)
25 ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙΣ (Μελίνα Ασλανίδου)
26 ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙ (Γιώργος Νταλάρας)
27 ΧΑΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΪ ΣΟΥ (Γιώργος Νταλάρας)
28 ΝΑ 'ΜΟΥΝ Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας)
29 ΝΑΤΑΝΕ ΤΟ '21 (Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας)
30 ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΣΟΥ (Γιώργος Νταλάρας)
31 ΑΥΓΕΡΙΝΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ (Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας)
32 ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝ ΣΤΑΖΕΙ (Γιώργος Νταλάρας)
33 ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΙΑ (Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας)
34 ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΦΙΛΗΣΕΣ (Κώστας Μακεδόνας)
35 Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (Μελίνα Ασλανίδου, Δέσποινα Ολυμπίου)
36 ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΑΙΡΟΣ (Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας, Μ.Ασλανίδου, Δ.Ολυμπίου)
37 ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ (Παράπονο) (Γιώργος Νταλάρας)
38 ΒΑΣΑΝΑΚΙ ΒΑΣΑΝΑΚΙ (Γιώργος Νταλάρας)
39 ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (Γιώργος Νταλάρας)
40 ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ (Γιώργος Νταλάρας)
41 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ (Γιώργος Νταλάρας)
42 ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS