106 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Μετά από έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο («Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης»/2008), ο Μανώλης Μητσιάς επανέρχεται στα στάνταρ της δισκογραφικής διαδρομής του, ερμηνεύοντας το έργο δυο δημιουργών, ενός συνθέτη κι ενός στιχουργού. Ο Βασίλης Δημητρίου, πάλι, μετά τα σάουντρακ «Ματωμένα χώματα» (2008) και «Κ. Γ. Καρυωτάκης» (2009 - με τη συμμετοχή του Μητσιά), και κάποιους ορχηστρικούς δίσκους του, επανέρχεται με έναν κύκλο τραγουδιών.
Τέλος, ο Γιάννης Κακουλίδης επανέρχεται, μετά από μια 20ετία από τις συνεργασίες του με τον Χάρρυ Κλυν, με μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, γιατί, όπως το εξήγησε ο ίδιος, στην παρουσίαση του δίσκου, ήθελε, πριν κλείσει τον κύκλο του επί της γης κι επί της τέχνης, να ακούσει τραγούδια του τραγουδισμένα από τον Μητσιά! Έτσι, βρεθήκαν κι οι τρεις τους, μαζί με τη συμμετοχή σε 2 τραγούδια, της πάντα πολύ καλής Γιώτας Νέγκα, στις «Συντομογραφίες», που, όπως μας πληροφορούν, περιλαμβάνουν 14 νέα τραγούδια, 10 λαϊκά (ζεϊμπέκικα και χασάπικα) και 4 μπαλάντες.
Ο δίσκος ανοίγει δυναμικά, με το εναρκτήριο «Άδικα μου κλέψαν τη ζωή», λες κι έχει ξεπηδήσει από τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», ένα τραγούδι, δηλαδή, που φέρνει γνήσια την σφραγίδα και την ταυτότητα του Βασίλη Δημητρίου. Αυτό, μαζί με το «Αυτά που θέλω να σου πω», θα αποτελέσουν, πιθανόν, και τα υποψήφια σουξέ του δίσκου, που θα κάνουν και ραδιοφωνική καριέρα. Ακολουθούν κλασικά λαϊκά κομμάτια του Δημητρίου(«Τρία τσιγάρα δρόμος», «Πρώτη φορά»), λιτά και τραγουδιάρικα, που, ενίοτε («Σαν μπήκα στον Παράδεισο», «Λίγο ας με αγάπαγες»), νομίζω, φλερτάρουν, συνειδητά, ενορχηστρωτικά, με το ρετρό, έχοντας ένα άρωμα των ‘60ς και των ‘70ς. Διαφορετικό - και μ’ έναν διαφορετικό ερμηνευτικά Μητσιά - είναι το σκωπτικό «Κουβέντες για τον Μαρξ», ενώ άξια της προσοχής σας είναι το «Ο μολυβένιος στρατιώτης», το «Του Μεγαλέξαντρου» και το μελαγχολικό «Οι φίλοι μου», που, όπως το ερμηνεύει ο Μητσιάς, σε συνδυασμό με το φινάλε του, ανατρίχιασα ακούγοντάς το. Η Γιώτα Νέγκα, στα δυο κομμάτια που ερμηνεύει, είναι εξαίσια, μια πραγματικά μεγάλων δυνατοτήτων φωνή με ωραία χροιά. Ο δίσκος κλείνει με το ομότιτλο («Συντομογραφίες»), που θα έλεγα πως, θεματολογικά, τον ανακεφαλαιώνει.

Οι μουσικές του Βασίλη Δημητρίου είναι χαρακτηριστικές της ποιότητας και του ήθους του, ενώ οι στίχοι του Γιάννη Κακουλίδη έχουν μια ευρεία γκάμα, θίγοντας αρκετά θέματα, χωρίς όμως να ξεχνάνε ότι είναι στίχοι για τραγούδια. Ο Μανώλης Μητσιάς λέει τα τραγούδια με τη βαρύτητα του μεγάλου ερμηνευτή, καθώς και την εμπειρία που φέρνει ο χρόνος, όπου, μπορεί, σε κάποιες στιγμές, να φανερώνει τα σημάδια της ηλικίας στη φωνή, αλλά, από την άλλη, προσδίδει στις ερμηνείες του μεστότητα κι εκφραστικότητα. Οι «Συντομογραφίες» μπορεί να μη φέρνουν το νέο στο τραγούδι μας, αλλά φέρνουν ένα πολύ χρήσιμο – προς ομοτέχνους κι ακροατές – μέτρο, και, παράλληλα, βέβαια, είναι μια δουλειά που την ακούς ευχάριστα κι η οποία σου προσφέρει μερικά πολύ καλά τραγούδια.
 
Τα τραγούδια του δίσκου
01 ΑΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΛΕΨΑΝ ΤΗ ΖΩΗ (Μανώλης Μητσιάς)
02 ΤΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΔΡΟΜΟΣ (Μανώλης Μητσιάς)
03 ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ (Μανώλης Μητσιάς)
04 ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΛΙΩΝΩ (Γιώτα Νέγκα)
05 ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ (Μανώλης Μητσιάς)
06 ΣΑΝ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (Μανώλης Μητσιάς)
07 ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ (Μανώλης Μητσιάς)
08 ΤΩΡΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Γιώτα Νέγκα)
09 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝΕ (Μανώλης Μητσιάς)
10 ΛΙΓΟ ΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΑΓΕΣ (Μανώλης Μητσιάς)
11 Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (Μανώλης Μητσιάς)
12 ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΞ (Μανώλης Μητσιάς)
13 ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ (Μανώλης Μητσιάς)
14 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ (Μανώλης Μητσιάς)
 
Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη LYRA
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους ένας πέθαινε από αηδία... Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS