155 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Ο Ορφέας Περίδης επέλεξε να παρουσιάσει στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά μια θεματική εργασία με δώδεκα τραγούδια, εμπνευσμένα και αφιερωμένα στους δώδεκα μήνες του χρόνου.Μια ιδέα που προυπάρχει κι έχει αποτυπωθεί δισκογραφικά με ιδιαίτερη επιτυχία στο "Καλαντάρι" του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη.
Αφορμή για τον Ορφέα Περίδη να ασχοληθεί με αυτή  την ιδέα αποτέλεσε ένα αφιέρωμα της εφημερίδας "Καθημερινή" στους δώδεκα μήνες του χρόνου και το εγχείρημα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο καθώς χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά.
Απο στιχουργικής πλευράς ο δίσκος φαίνεται να έχει δουλευθεί αρκετά καθώς οι στίχοι είναι γεμάτοι απο συναισθήματα και εικόνες και τις περισσότερες φορές είναι απαλλαγμένοι απο στιχουργικά κλισέ που επαναλαμβάνουν συνηθισμένες εκφράσεις που συνοδεύουν κάθε μήνα του χρόνου.
Ως προς τη μουσική του δίσκου, ο Ορφέας Περίδης καταφέρνει με την επιλογή των μελωδιών και των οργάνων που τις εκτελούν να αποτυπώσει μουσικά – με ιδιαίτερη επιτυχία - τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα κάθε μήνα. Ενίοτε βαδίζει στους συνηθισμένους μουσικούς δρόμους που ακουμπούν σε παραδοσιακούς ρυθμούς κι άλλοτε επιλέγει χαμηλότονες μπαλάντες αλλά και ροκ στοιχεία. Ευτυχεί ως προς τις ενορχηστρώσεις, καθώς ο Γιώτης Κιουρτσόγλου που τις ανέλαβε με τη συνεισφορά των άλλων μελών των "Human Touch" -του David Lynch και του Σταύρου Λάντσια - αλλα και αρκετών άλλων άξιων μουσικών, υπηρετεί με επιτυχία το εγχείρημα του Περίδη μέσα απο τη δική του ενορχηστρωτική οπτική.Ο Ορφέας Περίδης με τη βελούδινη φωνή του μας χαρίζει μερικές απο τις χαρακτηριστικές ερμηνείες του συμπληρώνοντας την επιτυχία της συγκεκριμένης δισκογραφικής δουλειάς.
Ο δίσκος "Ονειροπόλων μόχθοι" είναι μια σημαντική δουλειά στην οποία αποτυπώνεται η πολύχρονη προσπάθεια του Ορφέα Περίδη πάνω στη συγκεκριμένη εργασία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας θεματικός δίσκος-αναφορά,ένα μουσικό καλαντάρι πλούσιο σε εικόνες, ήχους και συναισθήματα.
 
Τα τραγούδια του δίσκου
01 Ιανουάριος
02 Φεβρουάριος
03 Μάρτιος
04 Απρίλιος
05 Μάιος
06 Ιούνιος
07 Ιούλιος
08 Αύγουστος
09 Σεπτέμβριος [στίχοι: Ορφέας Περίδης, Θεόδωρος Πετράκογλου]
10 Οκτώβριος
11 Νοέμβριος [στίχοι: Ηλίας Αναγνωστάκης]
12 Δεκέμβριος

Ο δίσκος "Ονειροπόλων μόχθοι" κυκλοφορεί από το "7".
 
Φωτογραφία Ορφέα Περίδη: Μανώλης Χιώτης
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS