121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Δώρα Παπαδοπούλου

Στη δύση του 2011, το Δεκέμβρη κυκλοφόρησε το τέταρτο μέρος της σειράς «Άξιος λόγος», από την ετικέτα «Καμπάνάκι» και αυτή τη φορά από την εταιρία MINOS-EMI, μιας σειράς αφιερωμένης σε σημαντικούς Έλληνες στιχουργούς. Το τέταρτο μέρος τιτλοφορείται «Φεύγουν τα τραγούδια» είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο στιχουργό Ηλία Κατσούλη που έφυγε πριν τρία χρόνια από κοντά μας, νικημένος από τον καρκίνο. Κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά από την προβλεπόμενη αρχική ημερομηνία και πάνω που όλοι θα στοιχημάτιζαν πως η σειρά αυτή δεν επρόκειτο να συνεχιστεί, διαψεύδοντάς τους ευτυχώς.

Να θυμίσουμε πως η εν λόγω σειρά, μία ιδέα του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού που είχαν και τη διεύθυνση της παραγωγής και την επιμέλεια των εκδόσεων, ξεκίνησε το 2006, ως μία προσπάθεια ανάδειξης νέων τραγουδιών, μελοποιημένων και τραγουδισμένων τόσο από νέους όσο και από καταξιωμένους καλλιτέχνες, πάνω σε νέους ή ανέκδοτους στίχους μεγάλων στιχουργών. Η αρχή έγινε με το Λευτέρη Παπαδόπουλο και ακολούθησαν ο Άλκης Αλκαίος και ο Μάνος Ελευθερίου, όλοι οι δίσκοι  κυκλοφόρησαν από τη Universal. Η κάθε έκδοση περιλάμβανε ένα cd με τα τραγούδια και ένα βιβλίο με τους στίχους, φωτογραφίες και άλλο ποικίλο υλικό. Και είναι μία ομολογουμένως ιδιαίτερα αξιόλογη ιδέα και προσπάθεια, μιας και οι στιχουργοί είναι συνήθως οι αφανείς πρωταγωνιστές των τραγουδιών.
Το cd περιλαμβάνει συνολικά 13 τραγούδια σε στίχους του Ηλία Κατσούλη. Τα τραγούδια έχουν μελοποιήσει (ακολουθώντας τη σειρά των τραγουδιών) οι Κώστας Μπραβάκης, Ηλίας Λιούγκος, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Τάτσης, Γιάννης Γερογιάννης, Τάσος Γκρους, Μιχάλης Κουμπιός, Γιώργος Αρσενίδης, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Αλέξης Βάκης, Παναγιώτης Γιατράκος, Μιχάλης Τερζής. Τραγουδούν (με την ίδια σειρά) οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Νταλάρας, Αρετή Κετιμέ, Παντελής Θαλασσινός, Μάρθα Φριντζήλα, Χάρης Μακρής, Ασπασία Στρατηγού, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Πασχάλης Τερζής.
Ο Ηλίας Κατσούλης καταγόταν από το Κάτω Λουτρό Κορινθίας. Ιδιαίτερος και ευαίσθητος στιχουργός, σφράγισε με τους στίχους του αγαπημένα τραγούδια με τις φωνές σημαντικών ερμηνευτών. «Κράτα για το τέλος», «Ακραία συμπτώματα», «Δάκρυ στο γυαλί», «Καράβια χιώτικα», «Δεν την αντέχεις εύκολα την άνοιξη», «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Νιώθω τη ζωή να φεύγει», «Με τα φτερά του έρωτα», «Τα σμυρνέϊκα τραγούδια» είναι μόνο ορισμένα από τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε.  Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2008, λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια.
Γράφει ο Γιώργος Νταλάρας στο σημείωμα του δίσκου: Εκτιμούσα πολύ τον Ηλία Κατσούλη. Και τον αγαπούσα. Ταιριάζαμε στα γούστα. Αγαπούσε υπερβολικά το λαϊκό τραγούδι. Θεωρούσε δασκάλους του την Ευτυχία και το Λευτέρη. Ήταν ένας άνθρωπος καλόκαρδος και οικείος. Επίμονα ελληνικός και χαμηλόφωνα μαχητικός στο έργο του. Μου χάρισε πολύ ωραία τραγούδια. Η σχέση μας αρχίζει πολύ παλιά, όταν έγραψε στον ξεχωριστό συνθέτη Νίκο Τάτση δύο σπάνια τραγούδια. «Ακραία συμπτώματα» και η «Άλλη μου ζωή» ήταν οι τίτλοι. Ήταν από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Ηλίας, αλλά κυκλοφόρησαν σε δίσκο πολύ αργότερα. Μετά στο δίσκο του Ντάσο Κούρτι, έγραψε ανάμεσα στα άλλα το σπαρακτικό «Έρημα χωριά» και το «Δάκρυ στο γυαλί» του Ανδρέα Κατσιγιάννη στο δίσκο της Εστουδιαντίνας. Ο Ηλίας όμως έγραψε πολύ ωραία τραγούδια που τραγούδησαν άλλοι τραγουδιστές και αξίζει πραγματικά να ξεχωρίσω τη συνεργασία του με τον Παντελή Θαλασσινό, γιατί αυτή η μοναδική σχέση τους ξεχιλίζει μέσα στα τραγούδια. Και αυτό είναι κάτι μαγικό που το καταλαβαίνει αμέσως ο κόσμος. Γιατί τα περισσότερα τραγούδια του Ηλία ευτύχησαν να παραμείνουν μόνιμα στη μνήμη του και να μην υποβάλλουν το δημιουργό τους στην αμηχανία μιας βραχύβιας επιτυχίας. Με πόση αγάπη ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την ηχογράφηση οι φίλοι του ... Ευχόμαστε τα καινούργια τραγούδια να είναι καλοτάξιδα, ήρεμα και ήμερα σαν το δημιουργό τους. Και όταν τον συναντήσουν να του πουν για τη μεγάλη μας χαρά που ζωντάνεψαν με τις μουσικές και τις φωνές και για τη μεγάλη μας λύπη που δε θα τα ακούσουμε παρέα.
Ο έτερος των επιμελητών Μιχάλης Κουμπιός συμπληρώνει:
Ο φίλος μου στιχουργός Ηλίας Κατσούλης παρατηρούσε το μη ορατό και έδινε νόημα στο προφανές. Βασικό στοιχείο των τραγουδιών του η αφηγηματικότητα και η άνεση με την οποία κινήθηκε στους λυρικούς τόνους. Κινήθηκε με απόλυτη φυσικότητα. Χρησιμοποίησε δε, όλο τον παλίμψηστο πλούτο των Ελληνικών, χωρίς λεξιπενία. Μάστορας που απέφευγε τις ελληνικούρες, την αισθηματολογία και τα στερεότυπα. Κρατήθηκε μακριά από τις πολυφωνικές υστερίες και το χρηματιστήριο της κερδοσκοπίας. Θα θυμάμαι πάντα το φίλο μου στιχουργό Ηλία Κατσούλη, στο καφέ των εκδόσεων Άγκυρα στη Σόλωνος να σχολιάζει: «Εφόσον η πνευματική καλλιέργεια υποχωρεί εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στη σύγχρονη κοινωνία οι μηχανισμοί της προπαγάνδας, οι οποίοι με το συστηματικό τους γδούπο, κουφαίνουν τους ανθρώπους και μωραίνουν τη νόησή τους.»

Στο δίσκο υπάρχουν οι αναμενόμενες συμμετοχές, όπως των Νταλάρα και Κουμπιού, και των Μπάση, Στόκα, Κετιμέ, Πασχάλη Τερζή που δεν έλειπαν από προηγούμενους δίσκους της σειράς. Νέα πρόσωπα είναι η Μάρθα Φριντζήλα, ο Χάρης Μακρής και η Ασπασία Στρατηγού.  Από αυτό το δίσκο σίγουρα δε θα μπορούσε να λείπει ο Παντελής Θαλασσινός, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ηλία Κατσούλη.
Ο δίσκος δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα. Στέκεται ωστόσο στο ύψος των περιστάσεων. Θεματολογικά και μουσικά, διαφέρει αρκετά από τους δύο –ιδιαίτερα εσωστρεφείς- προηγούμενους (Αλκαίος, Ελευθερίου) πλησιάζοντας περισότερο προς τον πρώτο δίσκο, τον αφιερωμένο στον Παπαδόπουλο (για όσους γνωρίζουν τα περιεχόμενα των δίσκων). Οι στίχοι του Κατσούλη, πάντα προσεγμένοι, αλλά μάλλον απλοί και τυπικοί, εστιασμένοι κυρίως σε θεματολογία ανθρώινων και σχέσεων και χωρίς την καυστικότητα που είχαν αρκετοί στίχοι του στο παρελθόν. Οι μελωδίες ποικίλουν, υπάρχουν πολλά είδη, τραγούδια λαϊκά (δε θα μπορούσαν να λείπουν από ένα δίσκο για τον Κατσούλη), απλές μπαλάντες, ροκ μπαλάντες, με άλλα λόγια τραγούδια για όλα τα γούστα. Ωστόσο, τα πιο πολλά τραγούδια κινούνται στη σφαίρα ενός κοινού μοτίβου, το καθένα στο είδος τους και δύσκολα (με εξαίρεση το εναρκτήριο τραγούδι) θα ποντάρει κανείς στην υπερακρόασή τους. Δεν αναιρείται βέβαια καθόλου η συνολική αξία του δίσκου που παραμένει στο σύνολό της μία καλή και ποιοτική δουλειά.
Το πρώτο τραγούδι του δίσκου, το ντουέτο Ζουγανέλη – Νταλάρα, μία ροκ μπαλάντα, ξεχωρίζει αμέσως σε όλα. Σε στίχο, σε μελωδία (από τον Κώστα Μπραβάκη), καλά ενορχηστρωμένο και σε ερμηνείες, ιδιαίτερα της Ζουγανέλη που ξεδιπλώνει εδώ χωρίς πολλά πολλά φτιασίδια την πραγματικά ιδιαίτερη φωνή της. Από τα υπόλοιπα ξεχώρισα τα: «Άσε με» του Ηλία Λιούγκου με την Αρετή Κετιμέ (ένα «χατζιδακικό παραδοσιακό» (!) που όμως δεν ξενίζει), «Μαχαιριά και σαϊτιά» του Γιώργου Αρσενίδη με την Ασπασία Στρατηγού και το ομώνυμο «Φεύγουν τα τραγούδια» σε μουσική του Μιχάλη Τερζή με το Γιώργο Νταλάρα, ένα κλασικό λαϊκό από εκείνα τα καλά που ξέρει να γράφει ο Τερζής.
Αξίζει σίγουρα να σημειώσουμε την επιμονή των Κουμπιού & Νταλάρα να βγάλουν τον τέταρτο δίσκο αυτής της σειράς, της αφιερωμένης στους στιχουργούς, σε μια συγκυρία που δεν ευνοεί πολλά πολλά. Χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες, όποια και να είναι τελικά η ανταπόκριση, γιατί ο στίχος είναι δομικός λίθος του τραγουδιού μας και τελικά το τραγούδι είναι αυτό που μένει. Μακάρι να έχει και συνέχεια.

Tracklist
01 Τα πουλιά που ταξιδεύουν (Κώστας Μπραβάκης)
02 Άσε με (Ηλίας Λιούγκος) Αρετή Κετιμέ
03 Βαθιές αναπνοές (Παντελής Θαλασσινός) Παντελής Θαλασσινός
04 Πες την αλήθεια (Νίκος Τάτσης) Μπάμπης Στόκας
05 Θριάσιο (Γιάννης Γερογιάννης) Μάρθα Φριντζήλα
06 Της πίκρας το γυαλί (Τάσος Γκρους) Γιώργος Νταλάρας
07 Πες μου ποιος μπορεί (Μιχάλης Κουμπιός) Χάρης Μακρής
08 Μαχαιριά και σαϊτιά (Γιώργος Αρσενίδης) Ασπασία Στρατηγού
09 Στο βάθος ξένος (Ανδρέας Κατσιγιάννης) Δημήτρης Μπάσης
10 Τι να λες (Ηρακλής Βαβάτσικας) Γιώργος Νταλάρας
11 Άδειο πορτοφόλι (Αλέξης Βάκης) Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη
12 Ανατριχιάζει ο καιρός (Παναγιώτης Γιατράκος) Πασχάλης Τερζής
13 Φεύγουν τα τραγούδια (Μιχάλης Τερζής) Γιώργος Νταλάρας

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS