93 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Κώστας Πατσαλής

Μιχάλης Δημητριάδης: Σημαιοστολισμός | Όγδοο, 2012

Δισκοκριτικές

Κώστας Πατσαλής

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Μιχάλη Δημητριάδη με τίτλο : «Σημαιοστολισμός». Είναι ο 11ος προσωπικός δίσκος του ερμηνευτή που εξακολουθεί ν’ ακολουθεί έναν συγκεκριμένο δρόμο, να στηρίζει το καλό ελληνικό τραγούδι. Στις δύσκολες εποχές για τη δισκογραφία ο Δημητριάδης  τραγουδά στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, της Βάσως Αλλαγιάννη, και του Άρη Δαβαράκη. Ερμηνεύει ένα τραγούδι σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ένα σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κι ένα του Αλέκου Σακελλάριου. Τραγουδά όμως και νεώτερους στιχουργούς όπως η  Λίνα Δημοπούλου, ο Νίκος Μωραΐτης, η Ρεβέκκα Ρούσση, , η Ελεάνα Βραχάλη, ο Αντώνης Παππάς, ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο Θάνος Παπανικολάου και ο Αντώνης Ανδριανός.
Τη μουσική στα δεκάξι από τα δεκαεπτά τραγούδια του cd έχει γράψει ένας νέος συνθέτης, ο Ανδρέας Λάμπρου.  Ο Ανδρέας Λάμπρου έγραψε σημερινά λαϊκά τραγούδια έχοντας στη διάθεσή του όλους αυτούς τους στίχους από όλους αυτούς τους τόσο διαφορετικούς στιχουργούς. Για την ιστορία αξίζει να θυμίσουμε ότι το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Χαμαιλέων»  είχε μελοποιήσει το 1979 και ο συνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης στο δίσκο «Η ποδηλάτισσα» με ερμηνεύτρια την Αφροδίτη Μάνου. Τα τραγούδια του Λάμπρου ακούγονται ευχάριστα και προμηνύουν ακόμη καλύτερη συνέχεια στις μελλοντικές του δουλειές. Ο Μιχάλης Δημητριάδης ώριμος ερμηνευτικά φωτίζει όλες τις πτυχές των τραγουδιών με την ξεχωριστή του φωνή αλλά και το ήθος του. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν κι άλλοι ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας , η Κατερίνα Κούκα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Λένα Αλκαίου. Η ερμηνεία του Νταλάρα είναι πραγματικά εξαιρετική στο τραγούδι «Δώσε στη χαρά» που ανοίγει το cd! Πολύ ωραίο λαϊκό σμίξιμο έγινε  με τη φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου στο τραγούδι «Ρίξε μου φίλε δυο πενιές» . Αξίζει ν’ αναφερθεί  πως το μοναδικό τραγούδι του δίσκου που δεν είναι του συνθέτη Ανδρέα Λάμπρου είναι το «Καράβι τ’ όνειρο» που στίχους και μουσική υπογράφει η Ελεάνα Τσεσμελή , κι είναι από τα ωραιότερα του δίσκου!
Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια τραγούδια θα διαλέγαμε τα : «Δώσε στη χαρά», «Θέλω να σε ξεχάσω», «Καράβι τ’ όνειρο», «Δυο ώρες μείναμε μαζί», «Σημαιοστολισμός», «Ρίξε μου φίλε δυο πενιές», «Πιες απ’ το ποτήρι μου».


Η ενορχήστρωση είναι του δεξιοτέχνη μπουζουξή Μανώλη Μιχαλάκη ο οποίος παίζει και όλους τους μπουζουκομπαγλαμάδες στο δίσκο. Παίζουν , επίσης, οι μουσικοί: Φαίδων Λιονουδάκης, Κώστας Νικολόπουλος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Αντρέας Παππάς, Σωτήρης Μαργώνης, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Ανινός, Κώστας Αναδιώτης. Οι υπέροχες διφωνίες ανήκουν στη Μαρία Σπυροπούλου.

 


Τα τραγούδια
1. Δώσε στη χαρά (Ανδρέας Λάμπρου-Ρεβ. Ρούσση) μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα
2. Η άλλη μισή αλήθεια μου (Ανδρέας Λάμπρου-Ν. Μωραΐτης)
3. Δυο ώρες μείναμε μαζί (Ανδρέας Λάμπρου-Μ. Ελευθερίου)
4. Μια ζωή (Ανδρέας Λάμπρου-Λίνα Δημοπούλου)
5. Σημαιοστολισμός (Ανδρέας Λάμπρου-Λ. Παπαδόπουλος)
6. Ραντεβού στο «Νέον» (Ανδρέας Λάμπρου) μαζί με την Κατερίνα Κούκα
7. Μα εσύ είσαι αλλού (Ανδρέας Λάμπρου-Βάσω Αλλαγιάννη)
8. Θέλω να σε ξεχάσω (Ανδρέας Λάμπρου-Άρης Δαβαράκης)
9. Ρίξε φίλε δυο πενιές (Ανδρέας Λάμπρου-Αλ. Σακελλάριος) μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο
10. Λαβύρινθος (Ανδρέας Λάμπρου-Θάνος Παπανικολάου)
11. Πιες απ’ το ποτήρι μου (Ανδρέας Λάμπρου-Αντώνης Ανδριανός)
12. Κάθε σου ευχή (Ανδρέας Λάμπρου-Ποσ. Γιαννόπουλος)
13. Το άλφα και το ωμέγα (Ανδρέας Λάμπρου-Αντ. Παππάς)
14. Καράβι τ’ όνειρο  (Ελεάνα Τσεσμελή)
15. Ας πληρώνω νοίκι (Ανδρέας Λάμπρου-Ευτ. Παπαγιαννοπούλου) μαζί με τη Λένα Αλκαίου
16. Ασ’  τη νύχτα (Ανδρέας Λάμπρου- Ελεάνα Βραχάλη)
17. Ο Χαμαιλέων (Ανδρέας Λάμπρου-Οδυσσέας Ελύτης)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS