126 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο | MINOS / EMI, 2012

Δισκοκριτικές

Βασίλης Χαρδαλιάς

Απέραντο, ατέλειωτο ταξίδι. Για περισσότερο από μία εβδομάδα, με ακουστικά “ψείρες” στα αυτιά και τα δύο cd να εναλλάσσονται στο laptop, ταξιδεύω στη Μεσόγειο μαζί με τους “αγγέλους” του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.  Και αν υποτεθεί ότι οι διάσημοι τραγουδοποιοί που συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα “αγγέλων”, τότε πραγματικά δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν ο παράδεισος - προορισμός του ταξιδιού αυτού.

Ο δίσκος “Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο” είναι άριστα οργανωμένος, με πολύ καλό επίπεδο παραγωγής. Οι φυσικοί ήχοι κυριαρχούν – και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά άλλωστε –, όπως κυριαρχούν και στις χώρες της Μεσογείου και στην κουλτούρα της μεσογειακής παράδοσης. Αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ακορντεόν, το σαξόφωνο, το μαντολίνο, τις κιθάρες κλπ. Αξίζει, όμως, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μελωδικές γραμμές των τραγουδιών, καθώς και στην αρμονία. Από μουσικής άποψης είναι ένας από τους αρτιότερους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Απουσιάζει η υπέρμετρη δεξιοτεχνία και η μουσική με τον στίχο δημιουργούν τραγούδια με όλη τη σημασία της λέξης.

Ερμηνευτικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κινείται στα γνωστά επίπεδα που ο ίδιος έχει θέσει για τον εαυτό του. Σπάνια τον θαυμάζουμε για τις ερμηνευτικές του δυνατότητες και στα μάτια του υπογράφοντος λογίζεται περισσότερο ως τραγουδοποιός παρά ως τραγουδιστής. Φυσικά υπάρχουν και στιγμές στο διπλό CD που αναρωτιέσαι αν πραγματικά τραγουδάει ο ίδιος(!) με κυριότερη το “Έξοδο Βρες (Dove Si Va)” και το “Τι να πω”.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θα γίνει αναφορά στις μεσογειακές συμμετοχές που κοσμούν αυτόν τον δίσκο. Η αρχή ας γίνει με τον μεγάλο Ισπανό τραγουδοποιό Tonino Carotone που λάτρεψε και λατρεύει την Ιταλική μουσική, ενώ στις παλαιότερες συνεργασίες του ξεχωρίζει αυτή με τον Manu Chao στο άλμπουμ του τελευταίο με τίτλο «La Radiolina».  Με τον Carrotone, ο Μαχαιρίτσας ερμηνεύει το «Χαζόπικρο» και το «Σαν αμερικάνος». Η συνέχεια ανήκει στον επίσης εξαιρετικό Salvatore Adamo, τον Βέλγο-Ιταλό τραγουδιστή και συνθέτη και ταυτόχρονα μετρ της μπαλάντας με ξεχωριστή ικανότητα στην γαλλική γλώσσα. Η καριέρα του Salvatore Adamo είναι ιδιαιτέρως πλούσια, καθώς εκτείνεται από το 1963 ως σήμερα με περισσότερες από 100 εκατ. πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως. O Salvatore Αdamo και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ερμηνεύουν  το «Στο καφέ του χαμένου χρόνου». Και αν με τους παραπάνω κυρίους σας άνοιξε η όρεξη, το κυρίως πιάτο των συνεργασιών έρχεται με τη συμμετοχή των δύο Γάλλων, του Christophe και του Bernard Lavilliers, του μεγάλου Ιταλού Angelo Braduardi (δε γινόταν να απουσιάζει), αλλά και ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Καταλονίας, του Josep Tero (Zουζεπ Τέρο). H κυρίες της συντροφιάς είναι η Piluka Aranguren και η σοπράνο Anne-Catherine Gillet. Από την ελληνική πλευρά της μεσογείου έχουμε την παρουσία της Χάρις Αλεξίου, της Μαρίας Φαραντούρη και της Ελεονόρας Ζουγανέλη ενώ ο Νίκος Αλιάγας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χάρης Κατσιμίχας συμπληρώνουν το πάζλ.

Από τα συνολικά 24 τραγούδια του δίσκου αυτού, ξεχωρίζουν τα “Στο καφέ του χαμένου χρόνου”, “Στη Μαρία Κάλλας”, “Le Souffle (Σε μιαν ανάσα)”, “Έξοδο βρες”, “Τι να πω”, και φυσικά το “Μεθυσμένο Τρένο”. Να μη λησμονηθεί να αναφερθεί το παραμυθάκι του Angelo Braduardi “Στη γιορτή της αυλής”.

Αναμφίβολα πρόκειται για άλμπουμ – σταθμό στην πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ένας από τους λόγους είναι οι συμμετοχές, ο μεγαλύτερος όμως, λόγος, είναι η αξιέπαινη προσπάθειά του να ενισχύσει την ελληνική μουσική κουλτούρα και να την παντρέψει με τους μεσογειακούς συγγενείς της εκ Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη που φέρνει καινούρια ακούσματα. Μακάρι να υπάρχουν ανάμεσά μας ανοιχτά αυτιά που θα δεχτούν ευχάριστα αυτά τα ακούσματα.


Tracklist
 
CD1
01. Piluka Aranguren & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - La corrida (Ο ταύρος)
02. Χάρις Αλεξίου & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Καταμεσίς του χάους
03. Salvatore Adamo & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Au cafe du temps perdu (Στο καφέ του χαμένου χρόνου)
04. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Tout le monde y pense (Μια στιγμή μια ζωή)
05. Christophe & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Tandis que (Παρόλο που)
06. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Betty (Μικρή)
07. Tonino Carotone & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Χαζόπικρα
08. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Madame reve (Η κυρία ονειρεύεται)
09. Bernard Lavilliers & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Marin (Ναυτικός αρτίστας)
10. Anne-Catherine Gillet & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Pourquoi tu chantes (Στη Μαρία Κάλλας)
11. Νίκος Αλιάγας - Le souffle (Μια ανάσα)
12. Μαρία Φαραντούρη & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - A usual day (Μια συνηθισμένη μέρα)
CD2
01. Tonino Carotone & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Tu vuo fa l' Americano (Σαν Αμερικάνος)
02. Χάρης Κατσιμίχας & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Cosa sara (Όλα καλά)
03. I Nomadi & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Dove si va (Έξοδο βρες)
04. Ελεονώρα Ζουγανέλη & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Μισό και μισό
05. Ελισάβετ Καρατζόλη & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - L' alba (Χαράζει)
06. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Τι να πω
07. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Κακός μπελάς
08. Josep Tero & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - A griselda (Μεθυσμένο τρένο)
09. Βασίλης Παπακωνσταντίνου & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Το φεγγάρι στα χέρια
10. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Amb un sol gest (Αν κάτι κάποτε σωθεί)
11. Angelo Branduardi & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Alla fiera dell' est (Στη γιορτή της αυγής)
12. Nikos Kalantzakos & Quatuor Stevens - Per Salvatore (Ιπτάμενο χαλί)

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS