173 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Γιώργος Τζαγάκης

Οι «σκιές»  παίδευαν το μυαλό του τραγουδοποιού Μιχάλη Τσαντίλα  σχεδόν μια δεκαετία. Εμπνεύσεις που παίρνουν τη μορφή αφηγήσεων -εξομολογήσεων με αφορμές τις ιδέες, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα που γέννησε η προσωπική του διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια. Σκέψεις που αποτυπώθηκαν στο χαρτί, εμπνεύσεις που έλαβαν μουσική υπόσταση. Ένα παιδί που μεγάλωσε με μουσική, που από νεαρή ηλικία, αναζήτησε τη δημιουργία στήνοντας το πρώτο του ροκ συγκρότημα και σκαρώνοντας τις πρώτες του μελωδίες, ένας ενήλικας που έψαξε μια δεύτερη ανάγνωση της μουσικής περνώντας από την άλλη πλευρά, αυτήν της μουσική αρθρογραφίας, σχεδόν νομοτελειακά οδηγήθηκε στη δημιουργία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς.
Ποπ-ροκ μπαλάντες στην πλειονότητά  τους τα τραγούδια του δίσκου, προδίδουν αβίαστα τις επιρροές του τραγουδοποιού από αγγλόφωνες ποπ και ροκ δημιουργίες αλλά και από την ελληνική ροκ σε μικρότερο βαθμό. Ενίοτε προβλέψιμες μελωδικές γραμμές που σπάνε απότομα και αποκτούν εξωστρέφεια και δυναμισμό ακόμα και στο εσωτερικό κάποιων τραγουδιών όπως στα «Μετά τη βροχή» και τη «Δεύτερη ευκαιρία». Στα αγγλόφωνα  τραγούδια του δίσκου «Forgive me» και «Take me away» (από τα πιο αξιόλογα της δουλειάς) εκφράζεται πιο έντονα η ροκ πλευρά του τραγουδοποιού ενώ οι μελωδίες φαντάζουν πιο εμπνευσμένες και ολοκληρωμένες. Πέρα από τα δύο αγγλόφωνα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζουν επίσης τα «Μια σκιά», «Δεύτερη ευκαιρία», «Τι είναι αυτό;», αλλά και η μελοποιημένη ποίηση του Καββαδία στο «Ήθελα» όπου η ερμηνεία του Τσαντίλα συνάδει με το ύφος του τραγουδιού. Κάποιες άγουρες ερμηνείες δικαιολογούνται σαφώς από την απειρία-πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια πρώτη δισκογραφική εμφάνιση; Οι βάσεις  όμως για καλύτερες ερμηνείες υπάρχουν τόσο στην όμορφη χροιά όσο και στην ειλικρίνεια της έκφρασης. Οι στίχοι του αποδεικνύονται άμεσοι ,βιωματικοί, ειλικρινείς που από την εσωτερικότητα των συναισθημάτων ανοίγονται ενίοτε και σε ευρύτερα ζητήματα.
Υποστήριζα πάντοτε ότι τις ατέλειες στις κρίσεις ανάλογων εργασιών οφείλεις να τις παραμερίζεις όταν διακρίνεις την ικανότητα, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και τη διάθεση για δουλειά και εξέλιξη. Ο χρόνος και η τριβή θα αμβλύνουν τις γωνίες όταν ενυπάρχουν σαφώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Η περίπτωση του Μιχάλη Τσαντίλα ανήκει σαφώς  σε αυτή την κατηγορία και  τα χαρακτηριστικά αυτά, πρόδηλα μέσα στη δουλειά του, σε κάνουν να προσδοκάς το επόμενο, το καλύτερο με μια βάσιμη αισιοδοξία.

Ο δίσκος ‘’Σκιά στο μυαλό’’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά