153 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

18.09.2007 | γράφει ο: Τάσος Π. Καραντής

ax_xelidoni_mou_1.gif

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία MINOS-EMI

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας από τους βασικούς ερμηνευτές τραγουδιών του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου (1937-1982). Θα λέγαμε, πιο συγκεκριμένα, ότι είναι ένας από τους πιο βασικούς ερμηνευτές των πιο δραματικών, υποψιασμένων κι, εν τέλει, πολιτικών τραγουδιών του. Κλασικά τραγούδια όπως τα «Αχ χελιδόνι μου», «Έχω ένα καφενέ», «Δέκα παλικάρια», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Πάγωσε η τσιμινιέρα» κ.ά., έχουν ταυτιστεί με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα κι είναι, πλέον, διαχρονικά κομμάτια, που κοσμούν το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 3-4 δεκαετιών.

ax_xelidoni_mou_3.jpg Φέτος (2007) συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη γέννηση (22/10/1937) και 25 από το θάνατο (17/9/1982) του Μάνου Λοΐζου. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός κυκλοφόρησε, σε διπλό cd από τη MINOS-EMI (Απρίλης 2007), μια συλλογή με τον τίτλο «Αχ χελιδόνι μου – ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Μάνο Λοΐζο», στην οποία περιέχονται, σχεδόν, όλα τα τραγούδια του συνθέτη που έχει τραγουδήσει ο Νταλάρας.

Στο πρώτο cd συγκεντρώνονται τραγούδια, όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, από τους δίσκους «Ο Σταθμός»(1968), «Θαλασσογραφίες»(1970), «Ο Μέτοικος»(1971), «Να ’χαμε τι να ’χαμε»(1972) και «Μάνος Λοΐζος – Αφιέρωμα, η συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο»(1985) και συγκεκριμένα τα :

1. Αχ χελιδόνι μου
2. Έχω ένα καφενέ
3. Δέκα παλικάρια
4. Ήλιε μου σε παρακαλώ
5. Ελισσώ
6. Μάνα δε φυτέψαμε
7. Πιάσε το ζουρνά
8. Ο Λιόντας
9. Πάνε να πεις
10. Ήτανε οχτώ, εννιά
11. Η δουλειά κάνει τους άντρες

Επίσης περιλαμβάνεται το τραγούδι(12) «Μη με ρωτάς»(από ανέκδοτη ζωντανή ηχογράφηση από το «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνη του 2006) και το τραγούδι(13) «Αντίο φίλε»(σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου / τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, από τη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο του 1985).

ax_xelidoni_mou_4.jpg Στο δεύτερο cd συγκεντρώνονται τα τραγούδια, όλα σε στίχους του Φώντα Λάδη, από τον δίσκο «Τα τραγούδια μας»(1976) και συγκεκριμένα τα :

1. Το δέντρo
2. Πάγωσε η τσιμινιέρα
3. Λιώνουν τα νιάτα μας
4. Αχ, πατρίδα μου καημένη
5. Μετανάστες
6. Απ’ τη συνοικία
7. Ο Στράτος
8. Μέγαρα
9. Ρημάξαν τα χωριά μας

Επίσης περιλαμβάνεται και το τραγούδι(10), σε στίχους του Φώντα Λάδη, «Η μέρα εκείνη δεν θ’ αργήσει», από το δίσκο «Μάνος Λοΐζος – Αφιέρωμα, η συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο»(1985), όπου ο Νταλάρας το τραγουδάει μαζί με τη Γαλάνη.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει, νομίζουμε, σε δυο ανέκδοτες, με τη φωνή του Νταλάρα, ηχογραφήσεις από το προσωπικό αρχείο του τραγουδιστή, όπου ερμηνεύει τα τραγούδια «Το δίχτυ»(11) και «Ταξιδεύοντας»(12). Τα δυο αυτά τραγούδια βασίζονται σε δυο ποιήματα του Τούρκου Αριστερού – αγωνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ(1902-1963), κι είναι μεταφρασμένα από τον Γιάννη Ρίτσο(1909-1990). Όπως μας πληροφορεί το ένθετο της συλλογής, τα τραγούδια αυτά είναι : «ανέκδοτες ηχογραφήσεις από προχωρημένες πρόβες που έκανε ο Μάνος Λοΐζος με τον Γιώργο Νταλάρα, τέλη του ’73 με αρχές του ’74 για την παρουσίαση ενός κύκλου τραγουδιών με μελοποιημένα ποιήματα του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ σε ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου». Στα δυο αυτά κομμάτια ο Λοΐζος κι ο Νταλάρας παίζουν κιθάρα κι ο Νικολόπουλος μπουζούκι. Βέβαια, τελικά, όπως είναι γνωστό, τα τραγούδια του Χικμέτ έμειναν στο συρτάρι κι εκδόθηκαν, μετά το θάνατο του Λοΐζου, όπως τα είχε ηχογραφήσει ο ίδιος ο συνθέτης, με τη φωνή του σαν οδηγό, στον δίσκο «Γράμματα στην αγαπημένη»(MINOS, 1983). Ενώ όμως, στον προαναφερθέντα δίσκο, συμπεριλήφθηκε το «Δίχτυ», το «Ταξιδεύοντας» έμεινε απ’ έξω, κι έτσι, η μελοποίηση αυτού του ποιήματος αποτυπώνεται, για πρώτη φορά, μέσα απ’ αυτή τη συλλογή, με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Η όλη έκδοση της συλλογής είναι πολύ προσεγμένη και το ένθετο, με κείμενα του Γιώργου Τσάμπρα, περιλαμβάνει κατατοπιστικότατο σημείωμα και σχόλια για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής. Επίσης, καταγράφονται κι οι στίχοι των τραγουδιών. Μόνη μας ένσταση το εξώφυλλο της συλλογής, όπου θα προτιμούσαμε, αντί της γνωστής, και πολυχρησιμοποιημένης φωτογραφίας του Νταλάρα, να υπάρχει, αφενός, και φωτογραφία του Λοΐζου κι, αφετέρου, να απεικονίζονταν, κι οι δυο τους μαζί, σε μια σύνθεση που θα παρέπεμπε στην εποχή της δημιουργικής σχέσης των δύο καλλιτεχνών, δηλαδή στην δεκαετία του ’70.

ax_xelidoni_mou_2.jpg

Τέλος, για τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στη συλλογή και τις ερμηνείες τους, δεν μπορεί να προσθέσει και να σχολιάσει κανείς τίποτα περισσότερο. Τα έχει κρίνει η Ιστορία, αφού βρίσκονται ψηλά, στη θέση που τους αξίζει, κι είναι κι ενεργά, αφού, όλα αυτά τα χρόνια, τραγουδιόνται συνεχώς!

Η συλλογή «Αχ χελιδόνι μου – ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Μάνο Λοΐζου» θα λέγαμε ότι “επιβάλλεται” να αποκτηθεί από όσους δεν έχουν στη δισκοθήκη τους όλους αυτούς τους, προαναφερθέντες, κλασικούς, δίσκους του Λοΐζου. Αλλά και γι’ αυτούς που ήδη τους έχουν, αυτή η συλλογή, που περικλείει μέσα της το κεφάλαιο “Λοΐζος – Νταλάρας”, αποτελεί ένα ξεχωριστό δώρο ιστορίας και μνήμης.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS