190 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
25.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Τάσος Π. Καραντής

Αφιέρωμα στο Λευτέρη ΠαπαδόπουλοΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ, ΟΝΑΡ
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή, αλλά και εν ενεργεία, Έλληνας στιχουργός. Έχει γράψει περίπου 1200 τραγούδια, που τα έχουν μελοποιήσει οι σπουδαιότεροι συνθέτες και τα έχουν ερμηνεύσει οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές. Το μεγαλείο του όμως, δεν οφείλεται, μόνο, στο μεγάλο αριθμό τραγουδιών και στα τρανταχτά ονόματα, αλλά, κυρίως, στο ότι, τα τραγούδια του τα ’χει καταξιώσει ο χρόνος και βρίσκονται, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, στα χείλη και στις καρδιές των απλών ανθρώπων!
Το Γιώργο Νταλάρα τον συνδέουν με το Λευτέρη Παπαδόπουλο μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια της νεότερης ιστορίας μας, αλλά, κυρίως και μια ισχυρή σχέση ζωής! Ήταν, λοιπόν, ο πιο κατάλληλος για να μας παρουσιάσει αυτό το αφιέρωμα, το οποίο κι επιμελήθηκε καλλιτεχνικά, αλλά κι ενορχηστρωτικά, μαζί με τον Κώστα Γανωσέλη. Ήταν, θα λέγαμε, ένα χρέος του προς τον Λευτέρη Παπαδόπουλο κι ο Νταλάρας ανήκει σ’ αυτούς τους ερμηνευτές που σέβονται και τιμούν τους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, όπου έχουμε στα χέρια μας το διπλό cd («Θα πιω απόψε το φεγγάρι – Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο»), που μόλις κυκλοφόρησε από τη LEGEND, με τη ζωντανή ηχογράφηση των δυο μουσικών παραστάσεων που δόθηκαν τον Ιούνη του 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τι έχουμε δηλαδή; Μια έκδοση με (58) από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, σε μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Ζαμπέτα, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοίζου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Δήμου Μούτση, Γιάννη Σπανού, Χρήστου Νικολόπουλου(κ.ά.) κι ερμηνευμένα από τη Μαρινέλλα, το Γιώργο Νταλάρα, τη Γλυκερία, τον Κώστα Μακεδόνα, τη Μελίνα Ασλανίδου και τους ΟΝΑΡ. Κι όλα αυτά με τη γνωστή ποιότητα της μουσικής υπογραφής του Νταλάρα.
Τώρα όσον αφορά το υλικό και τους πρωταγωνιστές του αφιερώματος τι μπορεί να προσθέσει κανείς; Έχουν κριθεί από το χρόνο και την ιστορία, αφού τόσο τα τραγούδια όσο κι οι σπουδαίοι ερμηνευτές τους, δημιούργησαν αυτό που ονομάζουμε νεοελληνικό τραγούδι! Απλά, θα επισημάνουμε τις, κατά την άποψή μας, δυνατότερες στιγμές του live.
Η Μαρινέλλα συμμετέχει τιμητικά στο αφιέρωμα, αλλά στα τραγούδια που λέει καταθέτει μεγάλες ερμηνείες με τη φωνάρα της, δικαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον τίτλο της “μεγάλης κυρίας” του ελληνικού τραγουδιού. Είναι συγκλονιστική στα «Μια Κυριακή» κι «Άνοιξε πέτρα», ενώ μας χαρίζει μια εξαιρετική “θεατρική ερμηνεία”(πιάνο – φωνή) στο «Οδός Αριστοτέλους». Επίσης, ιδιαίτερης προσοχής αξίζει κι η ερμηνεία της, μαζί με το Νταλάρα, στο «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι».
Ο Γιώργος Νταλάρας είναι, σαφώς, ο πρωταγωνιστής του αφιερώματος, αφού αυτός το οργάνωσε και φέρει και το ερμηνευτικό βάρος των περισσότερων τραγουδιών. Έτσι, του δίνεται η ευκαιρία, στα τραγούδια που αυτός είχε ερμηνεύσει και στην πρώτη τους εκτέλεση, να προσθέσει την τεχνική και την εμπειρία του, φωνητικά αλλά και μουσικά. Ακούστε, για παράδειγμα, τα μοναδικά γυρίσματά του στο «Πάνε να πεις», τη γεμάτη ερμηνεία του στο «Για πάρε γύφτο σφυρί κι αμόνι» και στο «Μάνα δε φυτέψαμε», όπου μας επιφυλάσσει κι ένα εκρηκτικό φινάλε, καθώς και την δραματική εισαγωγή με το πιάνο στο «Κάποιος χτύπησε την πόρτα». Ευχάριστα μας εντυπωσιάζει και στα κομμάτια «Έπεφτε βαθιά σιωπή» & «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», αφού φαίνεται πόσο έχει μελετήσει την πρώτη εκτέλεση του Πουλόπουλου, καταθέτοντας όμως μια, εντελώς δική του, όμορφα μελαγχολική, ερμηνεία. Επίσης, μας άρεσε ιδιαίτερα η τρυφερή, χαμηλόφωνη ερμηνεία του στο «Μη με ρωτάς», καθώς κι η στιβαρότητα κι εκφραστικότητά του στο «Κάποτε θα ’ρθουν», αφού το κομμάτι, όπως ακριβώς το ερμηνεύει, σε συνδυασμό με τη νευρώδη του ενορχήστρωση, είναι συγκλονιστικό. Τέλος, ερμηνεύει μεστά το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», προσθέτοντας την δική του ερμηνευτική εκδοχή στο εμβληματικό αυτό τραγούδι.
 
Η Γλυκερία, έπρεπε από καιρό να ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ώστε να τα ακούσουμε κι από την σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια. Είναι εκφραστικά ερωτική στο «Όλες του κόσμου οι Κυριακές », σπαραχτική στο τραγούδι του Νίκου Τάτση το «Ανεστάκι», τραγουδάει με μπρίο το «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν», με ιδιαίτερη γλυκύτητα το «Μάτια μου, μάτια μου» κι υποδειγματικά το «Αγάπησέ με», όπου στα κουπλέ η ερμηνεία της είναι καθηλωτική. Τέλος, μαζί με το Γιώργο Νταλάρα, μας χαρίζει μια πολλή συγκινητική ερμηνεία στο τραγούδι «Τα χέρια», που σε κάνει και δακρύζεις από την αλήθεια που βγάζουν αυτοί οι δυο μεγάλοι ερμηνευτές.
Ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου κι οι ΟΝΑΡ ερμηνεύουν πολύ όμορφα, με τη δική τους ερμηνευτική ταυτότητα, σπουδαία τραγούδια, στα οποία χαρίζουν μια φρεσκάδα, κάτι που χρειάζονται τα κλασικά κομμάτια σε κάθε εποχή, αλλά και παίρνουν, οι ίδιοι, σαν ερμηνευτές, από το μεγαλείο αυτών των τραγουδιών.
Φτάνοντας στο φινάλε του δίσκου κι ακούγοντας κανείς την «Άπονη ζωή», αυτό το τραγούδι – ορόσημο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, νιώθει ένα αίσθημα πληρότητας, όσον αφορά το όλο υλικό, αλλά και καταλαβαίνει απόλυτα, αυτό που αναφέρει ο Γιώργος Νταλάρας στο σημείωμά του : «Έτσι γίνεται με τα σπουδαία τραγούδια. Ηχογραφούνται ξανά και ξανά και ο κάθε μουσικός και τραγουδιστής προσθέτει σ’ αυτά την τέχνη, το μεράκι και τις μνήμες του.»!
Τα τραγούδια
Αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο
1. ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ - Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου
2. ΒΑΛΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ - Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας
3. ΤΖΑΜΑΪΚΑ - Ολοι μαζί
4. ΑΧ, ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΟΥ - Γιώργος Νταλάρας
5. ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΙΣ - Γιώργος Νταλάρας
6. ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ - Γιώργος Νταλάρας
7. ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - Γιώργος Νταλάρας
8. ΗΛΙΕ ΜΟΥ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ - Γιώργος Νταλάρας
9. Ο ΑΡΧΗΓΟΣ - Γλυκερία
10. ΧΡΟΝΙΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ - Γλυκερία
11. ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ - Γλυκερία
12. ΑΝΕΣΤΑΚΙ - Γλυκερία
13 ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΟΥΝ - Γλυκερία
14 . ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ - Κώστας Μακεδόνας
15. Ο ΤΡΕΛΟΣ - Κώστας Μακεδόνας
16. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ - Κώστας Μακεδόνας
17. ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ - Κώστας Μακεδόνας
18. Η ΓΟΡΓΟΝΑ - Κώστας Μακεδόνας, β' φωνή Γλυκερία
19. ΔΕΛΦΙΝΙ, ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ - Γλυκερία, β' φωνή Κώστας Μακεδόνας
20. ΠΑΠΟΡΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ - Γλυκερία, β' φωνή Κώστας Μακεδόνας
21. ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΙΝΟΣ - Λευτέρης Πλιάτσικας & Χορωδία
22. ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕΝΕ - Γιώργος Νταλάρας
23. ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ - Γιώργος Νταλάρας
24. ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ - Γιώργος Νταλάρας
25. ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ - Γιώργος Νταλάρας
26. ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ 'ΡΘΟΥΝ - Γιώργος Νταλάρας
27. ΜΑΝΑ, ΔΕ ΦΥΤΕΨΑΜΕ - Γιώργος Νταλάρας
28. ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΘΕΛΩ - Μαρινέλλα
29. ΑΜΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ - Μαρινέλλα
30. ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ - Μαρινέλλα
31. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - Μαρινέλλα
32. ΑΝΟΙΞΕ ΠΕΤΡΑ - Μαρινέλλα
33. ΠΕΣ ΠΩΣ Μ' ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ - Οναρ
34. ΒΑΡΑ ΝΤΑΓΕΡΕ - Γλυκερία
35. ΓΙΑ ΠΑΡΕ, ΓΥΦΤΟ, ΣΦΥΡΙ ΚΙ ΑΜΟΝΙ - Γιώργος Νταλάρας
36 . ΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΙ ΕΧΘΡΟΣ - Γιώργος Νταλάρας
37. ΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΙΑ - Γιώργος Νταλάρας, β' φωνή Μελίνα Ασλανίδου
38. ΕΠΕΦΤΕ ΒΑΘΙΑ ΣΙΩΠΗ - Γιώργος Νταλάρας
39. ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ - Μελίνα Ασλανίδου
40. ΤΙ ΣΟΥ 'ΚΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙΣ - Μελίνα Ασλανίδου, β' φωνή Κώστας Μακεδόνας
41. ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ - Κώστας Μακεδόνας
42. ΜΕΘΥΣΕ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ - Κώστας Μακεδόνας
43. ΤΑ ΧΕΡΙΑ - Γλυκερία, Γιώργος Νταλάρας
44. ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ - Γιώργος Νταλάρας, β' φωνή Γλυκερία
45. ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΙΑ - Κώστας Μακεδόνας, β' φωνή Γλυκερία 46 ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ - Γλυκερία, β' φωνή Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου
47. ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΟΥ - Ολοι μαζί
48. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ - Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία 49 ΑΚΟΥ ΠΩΣ ΚΛΑΙΕΙ Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ - Κώστας Μακεδόνας 50 ΑΧ, Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ - Γιώργος Νταλάρας, β' φωνή Γλυκερία 51 Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ - Γλυκερία, β' φωνή Κώστας Μακεδόνας
52. ΒΡΕΧΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΜΟΥ - Γλυκερία
53. ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ - Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νταλάρας, β' φωνή Γλυκερία
54. ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΑΠΗΣΩ - Μαρινέλλα
55. ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ - Γλυκερία & Χορωδία
56 ΘΑ ΠΙΩ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ - Γιώργος Νταλάρας 57 ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ - Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία
58. ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ - Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Γλυκερία, Κ.Μακερδόνας, Μ.Ασλανίδου
Το cd κυκλοφορεί από τη Legend
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής
26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS