144 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δίσκοι στο φως

Κώστας Πατσαλής

Το 1995 το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  και η INTERAMERICAN  δημιούργησαν ένα πολύ σπάνιο –σήμερα-cd με τον τίτλο «ΕΝ ΠΛΩ». Το άλμπουμ αυτό δεν είναι συλλογή τραγουδιών αλλά νέα, πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους του Άγγελου Πυριόχου. Και βέβαια το θέμα του έχει να κάνει με τον Έλληνα ναυτικό. Στο βιβλιαράκι του cd  γράφει: «Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η Ιντεραμέρικαν έχουν κάθε λόγο να νιώθουν χαρά και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Ένα αποτέλεσμα που οριοθετείται από το πάθος του Έλληνα για το υγρό στοιχείο και την ευθύνη της κοινωνίας μας να τιμήσει όπως του αξίζει , τον εργάτη της θάλασσας. Αυτόν που μέσα από το μόχθο της αλμύρας έδωσε το όνομά του στην μεγαλοσύνη της Ελλάδας , στην εδραίωση του πολιτισμού μας και την στήριξη της εθνικής οικονομίας. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές αυτής της δημιουργίας. Πρώτους καλλιτέχνες και τις εταιρίες που τους παραχώρησαν ευγενώς και ιδιαιτέρως το «πνευματικό δίδυμο» Αλέξη Παπαδημητρίου και Άγγελο Πυριόχο».

Οι μουσικές του Αλέξη Παπαδημητρίου άλλοτε δυνατές κι άλλοτε πιο ήπιες είναι γεμάτες  νοσταλγία. Οι στίχοι του Πυριόχου, όπως είναι φυσικό, παρμένοι από τη ζωή των ναυτικών και των οικογένειών τους, απλοί , καθαροί και κατανοητοί.
Οι καλλιτέχνες που διάλεξαν οι δημιουργοί : Νίκος Κούρκουλος , Μαρινέλλα , Πάριος , Μητροπάνος , Καλογιάννης, Μαντώ & Κωνσταντίνα.
Ο Νίκος Κούρκουλος σε μια από τις σπανιότατες εμφανίσεις του στη δισκογραφία ανοίγει το άλμπουμ με το ομώνυμο «Εν πλω». Ο Κούρκουλος  πότε με πρόζα πότε τραγουδώντας δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία.  Ο Γιάννης Πάριος τραγουδά τη «Θάλασσα» -ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει πει- και δίνει μια υψηλού επιπέδου ερμηνεία. Ο Δημήτρης Μητροπάνος  τραγουδά το «Ζεϊμπέκικα  αρχιπέλαγα» , ένα υπέροχο ζεϊμπέκικο με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει… Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά το «Φεγγάρια ναυτικά» με την χαρακτηριστική φωνή του. Η Κωνσταντίνα με τη δροσερή φωνή της τραγουδά το «Λιμάνι δίχως όνομα»  και η Μαντώ το «Έρωτας μες στο νερό». Το cd κλείνει με τη μοναδική ερμηνεία της Μαρινέλλας που τραγουδάει το «Έξι μήνες». Την ενορχήστρωση έκανε ο Κώστας Αναδιώτης.
Δυστυχώς , αυτός ο κύκλος τραγουδιών δεν ακούστηκε πολύ αφού δεν κυκλοφόρησε κανονικά στην αγορά!... Έτσι σήμερα , 17 χρόνια μετά , ο δίσκος είναι δυσεύρετος  και τα τραγούδια είναι άγνωστα. Μακάρι να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή  στην αγορά και να βρουν τη θέση που τους αξίζει στο κοινό!

ΕΝ ΠΛΩ Αλέξης Παπαδημητρίου, Άγγελος Πυριόχος

01. ΕΝ ΠΛΩ  / Νίκος Κούρκουλος
02. ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΟΝΟΜΑ / Κωνσταντίνα
03. ΚΡΙΜΑ / χορωδία
04. ΘΑΛΑΣΣΑ / Γιάννης Πάριος
05. ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΚΑΖΑΔΙΚΑ / χορωδία
06. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΑ / Δημήτρης Μητροπάνος
07. ΚΑΡΑΒΙ-ΚΑΡΑΒΑΚΙ / χορωδία
08. Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ / Μαντώ
09. ΜΙΣΟ ΚΑΡΑΒΙ /χορωδία
10. ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΑ / Αντώνης Καλογιάννης
11. ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ  / Μαρινέλλα

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εμένα δε με νοιάζει να μην έχω τίποτα, ίσα - ίσα μάλιστα, γιατί αλλιώς θα ντρεπόμουνα κιόλας.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS